Gulyás Gergely: Huszonöt százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek

Magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2022. szeptember 8-án (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, az árak emelkedésének következtében válsághelyzet alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Oroszország azonban extra profitra tett szert – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, Kormányinfón. 

A szerdai kormányülésen a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelték. A miniszter közölte, a válság következtében gázellátási és ár problémák vannak, azonban előbbi Magyarországot nem érinti. 

Csökkenteni kell a gázfogyasztást, a takarékoskodást a kormány saját magán fogja kezdeni, ezért a magyar kormány a kórházak és a szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak – jelentette be.

A miniszter hangsúlyozta: a legnagyobb támogatási program Európában Magyarországon van, ahol 150 ezer forint az átlagtámogatás havonta. Hozzátette, azon vagyunk, hogy ezt fenn tudjuk tartani. A miniszter elmondta azt is, hogy tűzifa és-barnaszén-programot hirdet a kormány: a jövő héttől nem csupán a Tüzépnél lehet fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is.

Tíz köbméter fát mindenkinek tudnak adni a fűtési szezon kezdetéig – emelte ki Gulyás Gergely. Kiemelte: a vállalati szektorban komoly nehézségeket tapasztalnak, ezért munkahelyvédelmi programra lesz szükség, főleg a kis-és középvállalkozásoknál.

A tegnapi kormányülésen arról is döntés született, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el. A miniszter tájékoztatása szerint ma mintegy 130-140 ezer olyan ingatlan van, amelyik nem rendelkezik mérőórával, ezért 28 fillérrel emelik meg a távhő filléreket, de ezt is az ipari fogyasztók fizetik, és nem a lakosok fogják megfizetni. A jelenlegi kapacitások mellett egy évben körülbelül 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, tehát egy 4-5 éves program lesz, mire minden lakást mérőórával látnak el.

Közös érdek a források biztosítása

Az uniós ügyekre térve a tárcavezető emlékeztetett, hogy jelenleg három területen, az úgynevezett kondicionálási eljárás, a helyreállítási alap, illetve a hétéves költségvetés kapcsán folynak tárgyalások. Mint mondta, ez Európai Bizottság célja, hogy elsőként a kondicionálási eljárást zárják le, a kormány pedig egyetért a bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható elköltése közös érdek, ezért elfogadták az EB javaslatait.

Varga Judit miniszter asszony és Bóka államtitkár úr most is Brüsszelben tárgyal, a héten Navracsics miniszter úr is, ő a múlt héten is európai uniós biztosokkal folytatott tárgyalásokat. Azt reméljük, hogy ennek megfelelően a bizottság kedvező döntést hoz – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely ennek kapcsán felszólította a baloldali EP-képviselőket, akik – szavai szerint – mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jussunk hozzá a hazánkat megillető EU-s forrásokhoz, hogy fejezzék ezt a magatartást. Ez a tevékenység ugyanis feloldhatatlan ellentmondásban áll azzal, hogy megbízatásukat a magyar választóktól nyerték el.

Új állampapír-stratégia

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy döntöttek az új állampapír-stratégiáról is, amelyet el is fogadtak. Ez azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik, illetve szeptemberen olyan új állampapírt is bocsátanak ki, amelynek induló kamata eléri a 11 százalékot. A miniszter közölte, a tűzifaprogram jövő hét közepétől indul és a fűtésszezon közepéig biztosan tart.

Újságírói kérdésre a miniszter a rezsi-és gázárakról szólva úgy fogalmazott: az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte.

Ezért elnézést is kell kérnünk – mondta Gulyás. A miniszter kiemelte viszont, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatokkal folyamatosan tárgyal a kormány: az első feladat mindenhol az ugyanakkor, hogy mindenki saját maga próbáljon meg spórolni, a kormány ahol tud, ott segíteni fog. Megemlítette, hogy az októberben lejáró árstopokról a következő kormányülésen lesz szó.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az áramfogyasztás szabályozását és az energiacégek extraprofitjának lenyesését javasolta, a miniszter kifejtette: nem teljesen értik Ursula von der Leyen javaslatát, hiszen az árakat a tőzsde alakítja ki. Hozzátette, hogy minden feleződne, ha holnap megszüntetnék az Oroszország elleni szankciókat.

Európa nem önfenntartó a gáz szempontjából, ezért nincs értelme árplafonról beszélni, de várjuk a kidolgozott javaslatokat – emelte ki a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szerint a Paks2 projekt lassan haladt, de nem kommentálta Süli János lemondását.

A baloldal a hazája ellen politizál

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter kifejtette: egyelőre nem látszik, hogy Ukrajna hogyan tudna saját lábra állni, de segíteni kell neki.

A szankciók miatt nem nagyon lesz olyan állam Európában, aki segíteni tud, az pedig egészen tragikus helyzet lehet. Havi 9 milliárd euró segítségre lenne szüksége Ukrajnának – tette hozzá a tárcavezető. Kiemelte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldali politikusok az EU-ban Magyaroroszág ellen politizálnak.

A külföldről érkező baloldali kampánypénzek kapcsán lapunk kérdésére a miniszter kijelentette: a pártok a kampányra külföldről nem kaphatnak pénzt. Ez soha nem is volt vitás Magyarországon, ebben a rendszerváltozás óta minden párt egyetértett, és a mindenkori jogszabályok is tartalmazták. A vád súlyos, és van egy beismerő vallomás már, éppen ezért ezt az ügyet ki kell vizsgálni – húzta alá.

Ráadásul ez az eset is jól mutatja – fűzte hozzá –, ha valaki külföldről kap pénzt, nem zárható ki, hogy egy idő után külföldi érdekeket is képvisel.

Erősíteni kell a V4 együttműködést

A V4-es tagállamok kapcsolatáról szólva, a miniszter kifejtette: a V4-ek motorja a lengyel-magyar együttműködés, ugyanakkor mindegyik visegrádi tagállam a haszonélvezője annak. Ha a lengyel-magyar együttműködésben az Ukrajnát ért orosz agresszió kapcsán részben sikerül közös megállapodásra jutni, illetve arra helyezik a hangsúlyt, amelyben egyetértés van, akkor a V4-es együttműködés erősítésének semmilyen akadálya nincsen. Egy-egy rövid ideig hivatalban lévő politikus rossz mondatain pedig túl kell lépni – fogalmazott a tárcavezető.

Arra a kérdésre, hogy átírják-e a jövő évi költségvetést, miután alábecsülték az inflációt, közölte: egyelőre még nem, de a jövő évi költségvetést, a novemberi-decemberi adatok fényében át kell tekinteni, és elképzelhető, hogy módosítani kell, De addig még sajnos olyan hektikus gazdasági változások lehetnek, hogy januárig nem érdemes azt megtenni.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a gáztartalékok ügyében jól állunk, a tárolók töltöttsége 65,4 százalékos. Ez a mennyiség Magyarország ellátásához 81 napra, ha viszont csak a lakossági ellátást nézzük, akkor 171 napra elegendő.

Nehéz télre kell számítani

A miniszter újságírói kérdésre kifejtette: 200 millió köbméteres spórolást jelenthet az állami intézmények gázfelhasználásának csökkentése. Gulyás Gergely azt mondta, szerinte a teljes gázfelhasználás is csökkenni fog, az ipar mindenképpen csökkenti a felhasználást.

Budapest ügyeiről szólva, a tárcavezető szerint azt látjuk, hogy a főváros előidézett egy közlekedési káoszt, ezért emeli a fővárosi városvezetés a parkolási díjakat.

Kérdésre elmondta azt is: álhír, hogy Törökországban készülnének a magyar útlevelek. Korábban a török belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy 250 ezer magyar útlevelet gyártanak idén Törökországban. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem igaz, erről megkérdezte a külügyminisztériumot is.

A közbeszerzési ellenőrző hatóság létrehozásával kapcsolatban kifejtette: ennek a létrehozását az Európai Bizottság kérte, de a kormánynak ez nem volt ellenére. Hozzátette: Magyarországon a közbeszerzési szabályok ma egyébként is sokkal szigorúbbak, mint Európa sok országában.

A mátrai erőmű újraindításáról szólva a miniszter úgy fogalmazott: számtalan új, zöld beruházás indult el, amelyet folytatni fognak és ha megérkeznek, a helyreállítási alap pénzeiből is szánnak erre pénzt. Mint mondta: ez az erőmű 2029-ig biztos működni fog.

Kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: egyelőre az állami erdőgazdaságoknál vezetik be az ársapkát a tűzifa vásárlására. Nehéz télre számít a miniszter. Úgy fogalmazott: Magyarország tekintetében nem az a kérdés, hogy lesz-e elegendő gáz, hanem hogy hogy tudjuk megoldani, hogy az olcsóbb legyen.

 

Magyarnemzet.hu

 

24 hozzászólás “Gulyás Gergely: Huszonöt százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Egy “apróság” az áramellátásban. Paks 11-12 Ft/kWó összegért állít elő villanyt. A napelemes erőművek áramát 36 Ft/kWó veszi át az MVM. Amikor kevés a napsütés, belépnek a gázerőművek, jó drágán. Rendben, De mi van, ha hét ágra süt a nap? Túltermelés! Sajnos akkor Paks teljesítményét vissza kell venni ~80 %-ig, így minden kWó 24 Ft ráfizetést jelent (persze a naperőmű így is olcsóbb, mint az import).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. PáLoS TReND szerint:

    Nincs itt már semmilyen emberi érték, amiért áldozatot kellene hozni.
    Lehet, sosem volt, csak az illúzió, ám, az mára sikeresen szerteoszlott a HAARP rendszernek, 5 G-nek és egyéb MK Ultrás beavatkozásoknak következtében.
    A játéknak vége.
    Új játék kezdődött el, csak ugyanazon cinkelt kockákkal.
    Örömmel látom, hogy most ébrednek talán rá “sokan” a “nagyok” közül is, hogy kifogytak a játékosokból.
    Addig spanolták a semmit, hogy tényleg semmivé foszlott.
    Na, most ez kell tudni eladni még valaminek, valakiknek, aki semmiben sem hisznek.
    Nemes feladat nemteleneknek!
    Az igentelenség igénytelensége is fertőző!!!
    https://orbanterror.blog.hu/2022/9

  3. László szerint:

    Egy “nem kis apróság az áramellátásban: “Van olyan vendéglátós, aki eddig 2 milliót fizetett az áramra, most 22 millióról kapott számlát, és vár egy tízmilliós gázszámlát” Sütött a nap netán túl sokat vagy felhős idő volt egész nyáron. Ezt minek tudja be a vendéglátós?

  4. Gyula ↸⨌ szerint:

    Azt hittem 22%-os ÁFA csökkentést a lakosságnak.
    Ja, az máshol volt.

  5. László szerint:

    Nem gondoltam volna hogy a böriben, a beszélőn ilyen kellemes az udvar…

  6. Gyula ↸⨌ szerint:

    A kommentek sem pitik… 🤣👏👍
    Beszédes, az ország mentális állapotát tekintve!

  7. kormánypárti szerint:

    Azért nem érdemes lejjebb vinni az ÁFA kulcsot, mert a különbözetet megeszik a kereskedők. Számos példa volt már erre különböző termékek esetében. Nem szabad hagyni a kereskedőket a kisembereken nyerészkedni. A rezsicsökkentés fedezete a többletfogyasztásból származó többlet adóbevétel. Ez így igazságos, mert az fizet többet és az adózik többet, aki többet fogyaszt.

  8. Gyula ↸⨌ szerint:

    Cuncifalat!
    Meglopja az államot az állami MVM?
    Te tényleg megint saját magatokat szartad pofán.
    😂🤣😁👏👍

  9. PáLoS TReND szerint:

    CIGÁNY-HITLER FÉLTI a 6TALMÁT!!!
    NEM TUDJA a REZSI-ÖRDÖG, HOGY MINDEN DARABJA MÉRGEZETT!!!
    Még egy lépés a háború felé.
    Belbiztonság kellene legyen, ám mára teljesen világos, hogy hazaáruló bűnözők, cionisták
    kezében, zsebében összpontosult az állam…
    Jövő tavaszra parasztlázadást jósolt az IMF, tehát fel kell készülni rá. Brumm!
    Megalakul a Védelmi Igazgatási Hivatal!!!
    Azér’ kellet, hogy legyen valami ami a HIVellen is védekezni képes….és ez a VIH!!!
    …itt VIHogok… 😂🤣😁

  10. Betke szerint:

    Kormánypárti, fusson neki még1x a gondolata menetének! Hogy a hentes, a kereskedelmi egységek lenyelik, de az mvm, ahol részletesnél részletesebb a számla? Csak a 27%-ot kell a programban 5%-ra javítani! Ezért vannak az IT szakemberek! Érti?

  11. Gyula ↸⨌ szerint:

    Betke!
    HOL??? Találkoztál már megbízhatóan működő kormányzati honlappal, vagy ahol az állam a gazda? 😂🤣😁👏👍

  12. László szerint:

    Szakemberek? Majd kiszámolja a főispán! “Főispánok ellenőrzik a háziorvosi praxisokat” – ők az igazi szakemberek, értenek azok mindenhez. 🤣🤣🤣

  13. Gyula ↸⨌ szerint:

    Holoda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő”
    https://g7.hu/podcast/20220910/holoda-attila-az-energiavalsagrol-nem-ez-a-tel-lesz-kerdeses-hanem-a-kovetkezo/

  14. Gyula ↸⨌ szerint:

    “Csaknem 240 millió forintból alakítottak ki bölcsődét Nagykanizsán, az intézmény napelemes és hőszivattyús felszereltsége révén sem földgáz, sem áram nem kell az energiaellátásához – tájékoztatta a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. az MTI-t.”

    Hogyne… Ha ez ilyen egyszerű lenne! 🤣😁

    Amikor nem süt a Nap? Ennyi… 😛

  15. László szerint:

    Felhős időben is termel valamennyit. Lehet tölt valami akkut vagy nem tudom. 😛

  16. Gyula ↸⨌ szerint:

    Nem, nem tölt akkut, pár %-ot ad, nyilván, de egy hőszivattyú (klímakompresszor) ott szippant minimum 5-6kW-ot! Na, ha nem süt, akkor jön a hálózat.
    Ez a III. világ-beli lomhalmaz tele lesz aggatva ilyenekkel, indul majd a rock ‘n’ roll, asszem… 😛

  17. László szerint:

    V4NA Nemzetközi Hírügynökség az óbudai lakásból jelenti: Svédországban megint meg fognak fagyni. 🤣🤣🤣🤣

  18. Gyula ↸⨌ szerint:

    A “megint”-et olvastam, de nem derült ki, hogy mikor volt először? 🤣👏👍

  19. László szerint:

    Ott folyamatos megfagyás van. Még sátrat is fognak állítani a lakásokban!

  20. László szerint:

    Egy olvasnivaló…

    “Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal töltik fel a rezsiválság miatt bezárt hotelt Szombathelyen. Október végén érkeznek az első vendégmunkások a Fülöp-szigetekről a Szombathelyen a rezsiválság miatt bezárt elegáns hotelbe – derül ki a Nyugat.hu regionális hírportál cikkéből. Marai Zoltán, az iSi Automotive Hungary Kft. ügyvezetője a lap kérdésre elismerte, hogy hozzájuk érkezik körülbelül száz munkavállaló a Fülöp-szigetekről, és ők lesznek elszállásolva az említett épületben.”

  21. Gyula ↸⨌ szerint:

    Sofőrnek is jöttek, még India, Banglades és egy-két ország van a listán. 🤣😂
    Kérdezem, hogy a magyarok hol vannak? Költői… Én már a 4 évet ki böjtölöm a nyugdíjig. 😋

  22. László szerint:

    Vejko beszállt a Wáberersbe, jön kb.1000 indiai sofőrnek. Lányom nem engedném ki az utcára ha lenne. 👍

Itt lehet hozzászólni !