Folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen

Csepel.hu

A kerületi iskolák felújítását 2019-ben határozta el a kerület önkormányzata a Csepeli Gyermeksziget Program keretében. Elsőként, 2020- ban a Herman Ottó Általános Iskola újult meg, a következő évben a Mátyás Király Általános Iskolára került sor. Nemrégiben a Katona József Általános Iskolában kezdődött el a munka.

A felújítások teljes mértékben önkormányzati forrásból, önerőből valósulnak meg, a polgármesteri program keretében. A cél az, hogy valamennyi nevelési intézmény megújuljon.

Borbély Lénárd polgármester lapunknak korábban elmondta: a Csepeli Gyermeksziget Program 2014-ben indult, amellyel először a kerületi bölcsődék és óvodák udvarának felújítását vállalták. „Legfőbb célunk az volt, hogy valamennyi intézményben XXI. századi színvonalú, modern, biztonságos játszóudvarokat alakítsunk ki, szem előtt tartva azt az elképzelésünket, hogy nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi számára is színvonalas otthont teremtsünk. Mindezt öt év alatt hatalmas munkával és jelentős anyagi ráfordítással sikerült megvalósítani. 2019-ben ismét nagy fába vágtuk a fejszénket: eldöntöttük, hogy néhány év alatt felújítjuk az összes általános iskolát a kerületben” – hangsúlyozta a polgármester.

Herman után Mátyás

A nagyszabású iskolafelújítási program első állomása a Herman Ottó Általános Iskola volt. A 2020 nyarán megszépült iskolát szeptemberben már birtokba vehették a gyerekek. „Az átfogó felújítás nyomán megszépültek a tantermek, a tanári és az irodák is. A festés, a nyílászárók cseréje mellett az osztálytermek új padlóburkolatot is kaptak, és a korszerű külsőárnyékolás-technika is megvalósult. A balesetveszélyes belső udvar burkolata is megújulhatott, a sportpályát is nagy lelkesedéssel vették birtokba a gyerekek. Szép és korszerű lett az ebédlő kiszolgálórésze is, mely minden elvárásnak megfelelt. A pincét pedig a maximális helykihasználást figyelembe véve alakították át” – mondta Bezzeg Judit intézményvezető a felújítással kapcsolatban. A szintén teljes egészében önkormányzati forrásból 2021-ben a Mátyás Király Általános Iskolában kezdődött el a munka. A szeptemberi iskolakezdésre itt is készen állt minden a gyerekek fogadásra. Megtörtént a főépület minden termében, a tanáriban, a folyosón, a tornateremben is a festés, a radiátorok és a burkolat cseréje. Két új öltözőt is kialakítottak a földszinti helyiségek átszervezésével. Juhász Katalin intézményvezető a tanévnyitón elmondta, nagyon örülnek a két udvar teljes megújításának, s az iskola bejáratának megszépítése is megtörtént.

Katona: az új tanévre készen lesz

Ahhoz, hogy a Katona József Általános Iskola épületének felújítása befejeződjön az őszi iskolakezdésre, az intézmény egy részének kiürítésére, és a gyerekek, valamint a tanárok költözésére volt szükség. Fontos, hogy a költözés kizárólag az alsó tagozatos gyerekeket, négy évfolyamot, azaz nyolc osztályt érint. Az oktatás a Csepeli Napközis Táborban zajlik, az alsós diákok a szünidő kezdetéig, június 15-éig lesznek itt. A gyerekek étkeztetését is az ottani tálalókonyha és étkező látja el.

A Katona iskola is teljes mértékben önkormányzati pénzből újul meg. Az intézményben ‒ többek között ‒ festés, burkolatcsere történik, megújulnak a vizesblokkok is. Új helyiségeket is kialakítanak egyes meglévő termek megszüntetésével: lesznek új tantermek és egy új foglalkoztató is az első emeleten. Felújítják a konyhát és hozzá tartozó tárolót, a dolgozók részére külön öltözőt alakítanak ki. A kert is megszépül. Korszerű, új játszóudvarokat alakítanak ki új játszóeszközökkel. Itt is lesz burkolatcsere és egy nívós fogadótér, ahol gyülekezni lehet: ide padokat is kihelyeznek. Megtörténik a csatorna- és vízhálózat újraépítése, a kerítés felújítása. Megújulnak a zöldfelületek: fákat, cserjéket telepítenek, füvesítenek.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !