Csepelen a 25. jubiláló tárlattal emlékeztek Kolonics Györgyre

Csepel.hu

A magyar kenus sportlegenda 25. jubileumi kiállításának a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia adott otthont március 3-án. A kétszeres olimpiai bajnok születésének 50. évfordulója alkalmából nyílt tárlat a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás kenusnak állít méltó emléket.

A kajak-kenu sportág történetében kimagasló győzelmeket bemutató gyűjtemény eredeti relikviákat és archív fotókat vonultat fel. A korabeli tévéközvetítések pedig a kiváló sportoló pályafutásának legjelesebb pillanatait idézik fel.

A kiállítás szervezésének képviseletében Csaba Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a vendégeket. Beszédében felidézte a sportoló halálának tragikus pillanatait. Köszönetet mondott az alapítvány alapítóinak, a kuratórium tagjainak, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a tárlatnak helyet biztosító KIMBA képviselőinek, hogy valamennyien fontosnak tartják a hagyományok tiszteletét és a bajnokok elismerését.

A megnyitó résztvevőit köszöntötte Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki személyesen sokat versenyzett Koloval. Mint mondta, Kolonics minden gondolata a kenuzás körül forgott, s erről számos versenyen bizonyította rátermettségét. Az elnök szimbolikus jellegűnek nevezte a 25. tárlatot, hiszen itt a Hollandi úton indult Kolo pályafutása és ide köthetők eredményei és halála is. Hangsúlyozta: a bizottság kiemelt feladata, hogy a hagyományokat ápolja, a magyar olimpiai sikereket gondozza, s a kiemelkedő egyéniségeket bemutassa a jövő számára.

Az ünnepélyes tárlatmegnyitón beszédet mondott még Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a KIMBA Alapítvány alapítója. Elmondta: Csepel és Kolonics György neve egybeforr. Nagy veszteség a kerületnek az idén 14 éve elhunyt sportoló, aki egészen fiatalon került a Csepel SC kajak-kenu szakosztályához, illetve a szakosztály utódegyesületéhez. Sportpályafutása során 2008-ban a pekingi olimpiára készülve Csepelen érte halál is – tette hozzá.

Megemlítette, hogy 2017 óta a Kis-Duna parti sétány Kolonics nevét viseli, s a tiszteletére állított szobor is a kiváló sportemberre emlékeztet. „A KIMBA Alapítvány és a Csepel Sport Club Alapítvány is elkötelezett amellett, hogy életben tartsa Kolonics György emlékét s a felnövekvő generációkkal és ifjú sportolókkal is megismertesse pályafutását, sportolói és emberi nagyságát. Ezért is támogattuk a Kolonics sportlegenda kiállítását itt az akadémia előcsarnokában” – mondta a politikus.

Megköszönte a kiállítást szervező Kolonics György Alapítvány munkáját. Személyesen Csepel valamennyi sportszerető polgára nevében köszönetet mondott még a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnek, s az országos szövetség elnökeinek, Kiss Tamásnak és Schmidt Gábornak azért az elhivatott munkáért, amelyet a magyar kajak-kenu utánpótlás neveléséért végeznek, valamint gratulált az olimpiai bizottság elnökének is, a kiváló eredményekért.

Németh Szilárd a Csepeli Sport Club Alapítvány tulajdonosaként bejelentette, hogy a magyar kormány anyagi és erkölcsi támogatásával felújítják a tulajdonukban lévő csepeli sportingatlanokat, köztük a Hollandi úti kajak-kenu vízitelepet is.

Ahogy beszédében fogalmazott: a csepeli fiatalok méltó körülmények között sportolnának és dicsőséget szerezhetnének a csepeli sportnak. Számukra a mostani kiállítás azért is jelentős, mert Kolo pályafutásának példaértékű emberi és sportolói magatartásának bemutatása ösztönző erővel bír.

Az első Kolonics vándorkiállítás 2009 őszén nyílt meg Csepelen, majd 24 magyarországi tárlat után újra visszatért a sportoló egykori sikereinek helyszínére.

A kiállítás április 3-ig látható az akadémia előcsarnokában.

Csepel.hu

 

6 hozzászólás “Csepelen a 25. jubiláló tárlattal emlékeztek Kolonics Györgyre” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ehhez minek kell a szalagátvágás?

  2. Gratulálok szerint:

    A fényképért van a szalagátvágás! A szalagot dobják a kukába, minek gyűjtenék, egy kosárnyi lenne már otthon! Április 4-én meg lehet hogy a fényképet is letörlik a face-ról! Mi a f.sznak egy kép, ha az illető már egyszerű közember?

  3. László szerint:

    A szomorú az hogy fényképért van a “menekült Pestre cipelés” is

  4. Bagoly1947 szerint:

    Íme, három idióta hozzászóló !

  5. László szerint:

    Elképzelhető! De gondolta volna akár 2 napja Bagoly hogy még Csepelre jut a menekülőkből? Szerintem senki…

  6. Gratulálok szerint:

    Annyit nem tudnak ide hozni, hogy Németh győzzön!

Itt lehet hozzászólni !