Mekk Elek gányolta a HÉV kijelzőtábláit

Egy “gyönyörű barátság” stációi: a Demszky-Hagyó kapcsolat, levelekben elmesélve

Index, Hírszerző

Kérjuk, figyelje, mit ír a tábla!

Birtokunkba került az a belső ellenőri jelentés, amiből kiderül, miért tett feljelentést kedden a BKV a szentendrei HÉV kijelzőinek beszerzésével kapcsolatban. A készülékeket szétszerelő ellenőrök megdöbbentően kreatív műszaki megoldásokat találtak. A három éve próbaüzemelő utastájékoztató táblák harmada nem is működik, drága volt, ráadásul garancia sincs rá.

A bruttó 125 millió forintért felszerelt utastájékoztató HÉV-kijelzők, valamint a szintén ugyanennyiért szerelt segélyhívó rendszer kifizetésénél értelmezhetetlen és hibás vezetői döntéseket hoztak, áll a BKV belső ellenőrzési osztályának jelentésében. Az ellenőrök hüledeztek a drága készülékek gányolt műszaki megoldásain.

A jelentés műszakilag nehezen érthető megoldásnak nevezte például a kijelzők hűtésének módját. Az eredeti kiírásban az volt a követelmény, hogy a monitorok -40 Celsius fokig működőképesek legyenek. Mivel azonban a fémkeretekbe egyszerű LG szobai LCD tévéket szereltek (üzemi hőmérséklet 0-tól 40 fokig), valószínűleg a jóárasítás miatt, meg kellett oldani azok téli fűtését is. A fémkeretbe ezért bolti barkácseszközt: egy 30 ezer forintos kézi hőlégfúvót szereltek.
A kijelző vezérlését egy normál pc-alapú eszköz végzi (mini alaplap, processzor, memória). Háttértárként 1 darab 2 Gb-os Kingston pendrive szolgál, az operációs rendszer ingyenes Linux.

Az ellenőrök szerint a szétszerelt kijelző olyan hatást keltett, mintha egy kezdetleges prototípus lenne. Az egyedi, házi barkácsolásnak tűnő kivitelezés alapján látható volt, az eszköz nem tudja a feladatát hosszabb ideig teljesíteni.

Mint arról csütörtöki cikkünkben beszámoltunk, az állandóan lefagyó, hibás készülékek miatt rengeteg utas panaszkodott. A kijelzőrendszer ráadásul drága is volt.

A BKV 2007 nyarán írt ki pályázatot a kijelzőrendszer kiépítésére. A gyorsított tenderen a CC Soft K. nyert, annak ellenére, hogy versenytársával szemben nem volt megfelelő referenciája, igaz nettó 85 millió forintos ajánlata némileg jobb volt.

Csakhogy a szerződés megkötése után a szerződést módosították: az ár nettó 99 millióra ugrott, a műszaki tartalom viszont csökkent, azaz a rendszer drágább lett, de legalább rosszabb.

A szerződésben benne maradt ellenben, hogy ha a gyártó nem tud produkálni 30 nap problémamentes üzemidőt, kötbért tartozik fizetni. A 30 nap problémamentes üzemidő máig nem teljesült, a kötbért viszont nem akarja fizetni a cég, de már nem is fogja, mert felszámolás alatt áll.

A BKV egyszer próbált a sarkára állni, 2008 nyarán, ám amikor a CC Soft válaszul egy 480 millió forintos ellenigényt jelentett be – nem tudni, mire alapozva -, a szándék gyorsan elhalt.

A jelentés szerint a kijelzők telepítését Balogh Zsolt későbbi vezérigazgató-helyettes vetette fel, ő írta alá a teljesítést is, ami alapján a pénzt kifizették a CC Soft-nak. Az ellenőrök az eredményes próbaüzem hiánya miatt a végszámla kifizetését indokolatlannak és jogtalannak tartották.

Szintén 2007 nyarán írtak ki versenyeztetési eljárást a szentendrei HÉV Batthány tér és Békásmegyer közötti integrált hírközlési és segélykérő rendszerének kiépítésére. Az ellenőrök szerint a beruházás nagyon hasonlított a kijelzőkéhez: itt is olcsó ajánlattal (65 millió + áfa) nyert egy megfelelő referenciával nem rendelkező cég, az ár néhány hónap múlva itt is megugrott (98,7 millió), a rendszer itt sem működik rendesen.

A segélyhívó például nem működtethető, mert zajos, nem érthető benne a beszéd. Egyszer volt próbaüzem, kérték, hogy javítsák meg, nem javították, azóta is ez a helyzet.

Az ellenőrök mindkét szerződés esetében javasolták a kifizetett pénz visszaperlését, a kártérítési felelősség megállapítását, büntető feljelentés megtételét.

Forrás: index.hu

Széttartó utak: Hagyó és Demszky viszonya sohasem volt harmonikus (Fotó: Hírszerző, Magócsi Márton)

Egy “gyönyörű barátság” stációi: a Demszky-Hagyó kapcsolat, levelekben elmesélve

A Hírszerző belenézett azokba a levelekbe, amelyekkel Demszky Gábor igazolta szándékai szerint azt, hogy ő már régen figyelmeztette Hagyót működése szabálytalanságaira. Az ezek alapján kirajzolódó kép az MSZP-SZDSZ viszonyán túl arról is sok mindent elmond, hogy kezeli a politika a közvagyont.

Sajátos Demszky-MSZP meccsé alakult a fővárosban a BKV-ügyek interpretációjáért folytatott verseny. Mesterházy Ernő előzetesbe kerülésével a házi bajnokságban egyelőre az MSZP tűnik felülkerekedni – nyilván nem ettől függetlenül mutatta be a fővárosi közgyűlés BKV ügyeit vizsgáló bizottságának Demszky Gábor a közte és Hagyó Miklós között az elmúlt években folytatott levelezés egy részét. A Hírszerző belenézett ezekbe a levelekbe.

Nyakó István MSZP-szóvivő úgy látja, “politikai értelemben nincs Hagyó-ügy”, viszont szocialisták budapesti elnöke szerint Gábor felelős az elmúlt években Budapesten és a BKV-nál történtekért. A jelek szerint a főpolgármesternek azonban nemigen akaródzik elvinnie a balhát a történtek miatt.

A főpolgármester és a szerinte a 2006-os őszi koalíciós szerződésben meghatározott – korábban példátlanul széles, két korábbi főpolgármester-helyettes, Vajda Pál és Atkári János jogköreit magában foglaló – jogosítványait túllépő Hagyó Miklós konfliktusának már fél évvel a fővárosi koalíció megszületése után írásos nyoma volt.

Hamar kezdődtek a gondok

A gondok rögtön Hagyó kinevezése után megkezdődtek, a szocialista politikus ugyanis a Hírszerző forrásai szerint nem fogadta el azt a feladatkört, amit Demszky szánt neki, hanem a fővárosi cégek gazdasági ügyeibe, és úgy általában költségvetési kérdésekbe is szeretett volna beleszólni. Hagyó emiatt 2006 decemberétől hónapokon keresztül alá sem írta a saját hatásköreiről szóló papírt. Egy 2007 április 12-én kelt levélben Demszky Gábor Steiner Pál fővárosi MSZP frakcióvezetőnek “a koalíciós együttműködést leginkább nehezítő, konfliktus közeli helyzetként” Hagyó “a koalíciós szerződésen túlnyúló, a közüzemi cégek, gazdasági társaságok gazdálkodásával főpolgármesteri feladatok ellátására vonatkozó igényét” említi. (Demszky egyébként ebben elnézést kér egy sms-ben lemondott koalíciós egyeztetésért is.)

Ezért javaslatot tett Hagyónak a “vita végleges lezárására”. Demszky 2006 december 21-én írta az első ilyen intézkedést, majd egy 2007 március 6-i rendelkezés szerint Hagyó már Ikvai-Szabó Imre költségvetésért, gazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettessel együtt látja el a fővárost érintő európai uniós feladatokat, és a regionális ügyeket – vagyis például az EU-s pályázati források fölött is diszponálhatott ezáltal. Az év szeptemberében ismét módosultak Hagyó jogkörei, és a közterület-használattal kapcsolatos dolgok is hozzá kerültek.

Hagyót mindig is – fogalmazzunk így – érdekelték a nagy fővárosi cégek, a Hírszerző városházi forrása szerint hivatalba lépése után egyre több olyan jelzés érkezett hozzájuk ezen cégek vezetőitől, hogy rá hivatkozva ismeretlenek keresik fel őket, és “papírokra számokat írnak a társaság nevével”. A helyzetet 2008 elejére elégelte meg a főpolgármester. Egy 2008 február 14.-i levélben a főpolgármesteri helyettesekre vonatkozó belső intézkedésre hivatkozva ara figyelmeztetik Hagyót, hogy a hozzá delegált feladatok nem delegálhatók tovább. Az egyik fővárosi forrásunk “az elmúlt húsz év legsúlyosabb levelének” minősítette a dokumentumot.

“Kérem, minden eszközzel vegye elejét annak, hogy önkormányzati körben, illetve arra tekintettel a fővárosi tulajdonú, érdekeltségű gazdasági társaságok felé főpolgármesteri felhatalmazással nem rendelkező személyek – köztisztviselők, vagy mások – fogalmazzanak meg akár szóbeli, akár írásbeli utasítást” – áll a levélben. Ugyanezen a napon egy gyakorlatilag hasonló tartalmú levél ment Antal Attilának, és az összes cégvezetőnek is, azzal az “apró” kiegészítéssel, hogy az érintettek saját felelősségükre tárgyalhatnak ezekkel az emberekkel. Információink szerint Demszky ragaszkodott hozzá, hogy ezt Hagyó Miklós is írja alá, aki ezen nagyon felháborodott, és megalázónak tartotta az eljárást, végül a kompromisszum az lett, hogy Ikvai-Szabó Imre szintén szignálta azt.

Ezt követően nemsokára távozott Hagyó kabinetfőnöke, Czeglédy Gergő (akit többen az egyik ilyen kijáró embernek említettek), aki most az MSZP óbudai elnöke. Czeglédy a Hírszerzőnek visszautasította, hogy “kijáró ember” lett volna; a Városházáról történt távozását azzal magyarázta, hogy óbudai pártelnökké választásával összeférhetetlen volt ottani tevékenysége.

Azért a főváros “alapból” is tudott cifrán működni, ennek bizonyítéka egy 2008 január 22-én kelt levél, amelyben Demszky egy január 14-i jelzésére hivatkozva kéri (ismételten) Hagyót, hogy a közlekedésért felelős főpolgármester helyettesként végezze el a 2006-os útfelújítások kapcsán készült szakértői vélemények összehasonlítását. Mint ismert, csalás, és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés miatt nyomozás indult a főváros ellen több 2006-os útfelújítással kapcsolatban, mert nem úgy, és nem annyi utat újítottak fel, mint amire támogatási pénzt kaptak. A főváros ezért kénytelen volt 580 millió forintnyi támogatást visszafizetni.

Zavar az erőben, túra Erdélyben

Aztán a Kocsis Istvánt kinevezése óta kóstolgató Hagyó (Kocsis kinevezése után azt szerette volna elérni például, hogy legalább a helyetteseit ő nevezze ki, de a vezérigazgató sikerrel verte vissza a hatáskörét csökkenteni igyekvő próbálkozást) számára „beüt a ménkű”: 2009 július 3. – Demszky szerint innen datálódik az immár a nyilvánosság előtt folyó Kocsis-Hagyó párharc. Ebben a levélben a főpolgármester „nagyon szerencsétlennek találja” egy Hagyótól származó levél nyilvánosságra kerülését, amely szerint megrendült a bizalma Kocsisban, és azt kéri, ha valóban vezetőváltást szeretne a BKV élén, a szokásos eljárási rend szerint tegye meg javaslatát.

Mindez napokkal azelőtt történik, hogy Hagyó Miklós erdélyi gyalogtúrára megy (amiről aztán olyan vicces sajtóközlemények jelennek meg, mint hogy a “rendes évi szabadságát az erdélyi Hunyadi-zarándoklat vezetésével, túrázással töltő – a fővárosi ügyekről és eseményekről azonban naponta tájékozódó – Hagyó Miklós…”). Forrásaink szerint itt az események kissé zavarossá válnak: egy BKV vezető arról beszélt a Hírszerzőnek, hogy Hagyó és Kocsis a szabadság előtt négyszemközt találkoztak, ami után Kocsis azt mondta munkatársainak, hogy minden kérdést tisztáztak, elsimították az ellentéteiket.

Ehhez képest – immár Hagyó szabadsága idején – Horváth Éva kiad egy közleményt, amiben megerősíti, hogy Hagyó továbbra sem bízik a vezérigazgatóban. BKV-s forrásunk szerint ez akár Horváth magánakciója is lehet, mindenesetre Hagyó hazatérése után változatlan energiával fúrja Kocsist (korábbi MVM-es ügyeinek aktív kiszivárogtatásával többek között), nyílt hatalmi harc folyik, ami a koalíció felbomlásához vezet végül.

Demszky szerzett magának pár kellemes percet

Ilyen hangulatban nyilván nem eshetett rosszul a főpolgármesternek egy 2009 szeptember 3.-án kelt levélben 11 olyan feladatra figyelmeztetie Hagyót, amit nem végzett el határidőre, például a Margit híd felújításának nagyprojektté történő átminősítésével, a Főgáz részvénycsomag eladásával, vagy a Csepeli szennyvíztisztító üzembe helyezésével kapcsolatban. Mindez arra reagálva született, hogy Hagyó lemondott a BKV felügyeletéről, ellenben a sajtóban hosszan sorolta, hogy milyen eredményeket ért el egyéb területeken.

Ugyanezen a napon – már térdig járunk a BKV botrányokban – egy másik levélben Demszky Gábor azt írja Hagyónak, “sajnálattal vettem tudomásul, hogy ön megtévesztő információkat bocsátott az érintettek rendelkezésére a BKV Vezetői Javadalmazási Szabályzatával összefüggésben”. A levél szerint ugyanis Hagyó félrevezette az MSZP és SZDSZ között egyeztető koalíciós tanács résztvevőit, amikor azt állította, hogy a közlekedési cég nem módosította a szabályzatot Hagyó, illetve a felügyelete alá tartozó ügyosztály kérésének megfelelően. A levél szerint a kért módosítások szerinti új szabályzatot többször is elküldték Hagyónak, aki “kisebb módosításokon kívül érdemi észrevételt nem fűzött a tervezethez”, viszont azt nem küldte tovább az illetékes szakbizottság elé.

Demszky azt is “sajnálattal vette tudomásul”, hogy bár Hagyó még 2008 január 28-án azt kérte a közlekedési cég vezetőitől, hogy dolgozzák át a premizálási rendszert, ennek végrehajtását semmilyen módon nem kérte számon. 2007-ben Antal Attila még több vezetővel (például Balogh Zsolt, későbbi megbízott vezérigazgatóval, Olti Ferenc, DBR Metró projekt igazgatóval, Nemcsics Róbert Elektra prokjekt igazgatóval, vagy Regőczi Miklós kommunikációs igazgatóval) olyan szerződéseket írt alá, amelyek az alapfizetésen túl összesen 300 százalékos prémiumot tartalmaztak. Ezeket a szerződéseket 2008-ban módosították ugyan, de a fizetés 100 százalékát meghaladó prémiumok így is elterjedt gyakorlatnak számítottak.

A “ki a felelősebb a botrányokért, és ki szeretné jobban megakadályozni a korrupciót” jellegű viták végül október közepén a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetnek, majd bő egy hónappal később, november végén Horváth Csaba, és Hagyó Miklós is távozik főpolgármester-helyettesi tisztségéből. A történet innentől más síkon folytatódik.

Forrás: Hírszerző

9 hozzászólás “Mekk Elek gányolta a HÉV kijelzőtábláit” bejegyzésre

  1. Iványi Gabi szerint:

    Itt megint van a két feltárt amatőr-konstrukcióban legalább 60 millió csúsztatás…és mi az a 480 millió ellenigény? …a hallgatás ára?….Ha egyszer ez a BKV gubanc minden eleme kiderül…Vitézynek és Kocsisnak valami nagy-nagy díjat célszerű adni!
    Mikor kerülnek ezek a lenyúlt összegek az államkasszába?

  2. Nagyapó szerint:

    Az első részhez!
    Ne csodálkozzunk! Bevett szoclib trükk. Kiírnak egy tendert. A legdrágább 100, a következő 90, a csókos 80 milkót ajánl. Nyer a csókos 80-al, majd pótköltségvetést benyújtva kap120 milliót. Ilyen konstrukcióban készülnek pl. autópályáink is, de ehhez hasonló lehetett a HÉV jelzőtáblák tendere.
    A második részt nehéz követni, de látszik Kocsis dolgozik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ződ szerint:

    Mekk Elek gányolta…? Mi ez az alig burkolt rasszizmus? Vagy tekintsük csak egyszerűen popularizmusnak?

  4. Iványi Gabi szerint:

    Az mszp-szdsz 8 évig gondolkodott így a kiírt tenderekben…Ez megy a közbeszerzések jelentős hányadában. Ideje megszigorítani, módosítani a KB-tv….
    Ezek, még nem is látszanak a bkv-n kívüli ügyletekben..Minden közbeszerzés felülvizsgálatot érdemelne!!!!!

  5. atata szerint:

    ződ! Nem is tudtam , hogy léteznek sémi -hámi kecskék! Dehát az ember mindig tanul. Vagy tán a “gányol” szót próbálod a szlengből visszapaszírozni a cigányok ( mivel nem liberális fajvédő vagyok!) szótárába?

  6. Lexon szerint:

    Iványi Gabi: van egy rossz hírem: 98 és 2002 között pontosan ugyanígy folyt az állami pénzek BKV-n keresztüli lenyúlása. Ennek nem az MSZP-kormányokhoz van köze, hanem az SzDSz-es fôpolg. hivatalhoz, élén a Demszkyvel.

  7. Iványi Gabi szerint:

    lexon:

    A kizárólagos politikai felelősséget hangoztató, felvállaló Demszky ellen is eljárást kezdeményeznek..akkor megvan az esély, a korábbi ügyek felgöngyölítésére…(engem az a titokszoba aggaszt! ott eltűnhetnek a bizonyítékok!)

  8. Gordon szerint:

    Röhejes a bkv és zed.

  9. démosz szerint:

    Nekem is van itthon egy két vacakom a bkv jöhet jó áron eladom.

Itt lehet hozzászólni !