Gyógyítás, oltás, adminisztráció

Csepel.hu

A koronavírus-járvány ötödik hullámában az omikron variáns okozza a legtöbb megbetegedést. A járvány felfutó ágban van, bár úgy tűnik, az omikron enyhébb megbetegedéseket okoz, az egészségügyi ellátórendszer így is komoly nyomásnak van kitéve.

A háziorvosoknak továbbra is rengeteg feladatot ad a járvány. A rendelések menetéről, az új vírusvariánsról, a negyedik oltásról, a háziorvosi teendőkről is beszélgettünk dr. Oláh Ilona háziorvossal.

„A járványhelyzethez alkalmazkodva az elmúlt hónapokban nálunk is kialakult a rendelés megszokott menete. Az első félórában, előzetes egyeztetés után azokat a pácienseket fogadjuk, akik egy-egy dokumentumért, például adóigazolásért jönnek. Természetesen ebben az idősávban csak olyan iratokat adunk ki, melyek kiállításához nem szükséges betegvizsgálat. Egyébként a teljes rendelés alatt időpontra hívjuk a pácienseinket, bár rendszeresen érkeznek olyanok is, akiknek valamilyen oknál fogva nincs előjegyzésük. Nekik általában várakozniuk kell, amíg két beteg között adódik pár perc, felszabadul egy kis idő. Mindent megteszünk, hogy egyszerre egy-két embernél több ne tartózkodjon a váróban – mondta dr. Oláh Ilona. – A praxisomban már bevett gyakorlat, hogy az utolsó órában hívom be a légúti betegeket. A telefonos egyeztetés során felmérem a páciens egészségi állapotát, megbeszéljük a teendőket. Azt tanácsolom, akinek légúti panasza van ‒ akár enyhe nátha, köhögés, hőemelkedés ‒ hívja fel a háziorvosát, vagy ha van rá lehetősége, küldjön e-mailt, és csak egyeztetett időpontban jelenjenek meg a rendelőben” – tette hozzá a háziorvos.

Az omikron variánsról kérdezve Oláh Ilona ugyanakkor elmondta, az utóbbi napokban nem volt olyan betege, aki tesztelésre küldve ne lett volna pozitív. „Én csak a PCR-teszt eredményét látom, de azt nem tudom, melyik vírusvariáns okozta a megbetegedést. Az omikronnak vannak nagyon jellegzetes tünetei, ilyen a rekedtség és az éjszakai izzadás is. Bár ilyen szimptómákra kevesen panaszkodtak, ennek ellenére azt gondolom, a betegek jelentős része már omikronnal fertőződött. Úgy látom, most a fiatalabb korosztály érintettebb, húszból tizenkilenc beteg közülük kerül ki. A betegség súlyossága attól is függ, volt-e oltva az illető. A háromszor oltottak körében is előfordul a fertőzés, de az ő esetükben csak egy-két napig tartó enyhe megbetegedést okoz.”

Negyedik oltás: szükséges?

„A negyedik, vagy akár ötödik, hatodik oltás nem ördögtől való dolog. Számos olyan vírusfertőzés van, amelynél eddig is voltak emlékeztető oltások. Ilyen például a kullancs okozta agyhártyagyulladás, az egészségügyi dolgozók hepatitisz és kanyaró elleni oltása is, melynél szintén többlépcsős az immunizálás. Az emlékeztető oltás vagy ezek sorozata, megfelelő időközönként megismételve évtizedek óta alkalmazott metodika” – hangsúlyozta a doktornő. Kiemelte, idősebb korban az immunrendszer is öregszik, az oltás hatására kialakuló immunválasz nem olyan erőteljes, mint fiatalkorban, ezért az időseknél sokkal fontosabb a megfelelő időközönként alkalmazott emlékeztető oltás, főként hatvanéves kor felett, krónikus betegségek esetén. „Akár hagyományos, akár messenger RNS alapú vakcinát, vagy azok kombinációját kapta az illető, mindenképpen érdemes a negyedik védőoltást is felvennie. Akik augusztus elején kapták meg a harmadik vakcinát, február elején már aktuális lesz a negyedik oltásuk is. Mi már elindítottuk a jelentkezéseket a negyedik oltásra. Megvárjuk a kellő számú pácienst, hisz a Pfizer oltás hatosával, a Moderna és a Janssen tízesével van csomagolva. Nyilvántartásba vesszük a jelentkezőket, megbeszéljük a beteggel, milyen oltást javaslunk, amikor összegyűlik a megfelelő számú jelentkező, az oltóanyagot

megrendeljük, pénteken és szombaton pedig oltunk. Jól működik a rendszer, az elmúlt egy évben, egyetlenegyszer sem volt olyan, hogy ne érkezett volna meg időben a megrendelt oltóanyag” – tette hozzá Oláh Ilona.

Visszahívási kötelezettség

A háziorvosok számára visszahívási kötelezettséget rendelt el az emberi erőforrások minisztere december végén. Ez arra kötelezi őket, hogy biztosítsák online- vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, a nem fogadott hívásokra reagáljanak, akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel. Erről kérdezve Oláh Ilona elmondta, a kommunikációs csatornák sajnos nem elég szélesek ahhoz, hogy mindenki azonnal elérje a rendelőt. A járvány időszakában mégis arra kéri a pácienseket, hogy csak egyeztetett időpontban menjenek be a rendelőbe. „Telefonon és e-mailben is elérhetőek vagyunk, bár kitartóan kell próbálkozni a hívással, hisz nem mindig tudjuk felvenni a telefont, vezetékes készülék lévén pedig nem tudjuk visszahívni a betegeket. Az e-mailekre azonban igyekszünk mihamarabb válaszolni, a rendelési időn és a betegek lakáson történő ellátásán, az oltásokon, továbbá az adminisztrációs teendőkön túl napi három-négy órát fordítunk erre. Úgy gondolom, a telefont a sürgős esetekre kellene fenntartani, ugyanakkor a rendelő falán elhelyezett üzenőláda is megoldást jelenthet azokban az esetekben, amikor az e-mail küldése akadályokba ütközik.”

Oltások a szakrendelőben

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál már zajlik a negyedik oltás beadása. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között előzetes regisztráció nélkül lehet jelentkezni erre is. Segíti az egészségügyi dolgozók munkáját, ha az oltásra jelentkezők magukkal viszik a kitöltött hozzájárulási nyilatkozatot, mely a negyedik oltásra is elérhető, letölthető a vakcinainfo.gov.hu weboldalról. Emellett keddre, szerdára és csütörtökre továbbra is lehet online időpontot foglalni valamennyi oltásra.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !