Csepelnek ismét jót hozhat 2022

Csepel.hu

Év eleji beszélgetés Borbély Lénárd polgármesterrel.

A világjárvány ellenére sok fejlesztés volt 2021-ben, és ezzel számol Csepel polgármestere a 2022-es esztendőben is. A kormánynak köszönhetően folytatódnak az útépítések, a HÉV-felújítás és az új Duna-hidak építésének előkészületei. Folytatódnak az egészségügyet és oktatást érintő fejlesztések, az iskolafelújítások, melyek közül most kiemelkedik a Jedlik teljes újjáépítése.

Tavasszal ugyanakkor fontos döntés előtt áll nemcsak az ország, de a kerületünk is – mondta el a Hírmondó kérdésére Csepel polgármestere.

 

Milyen nehézségeket hozott 2021-ben a világjárvány, és mire számít 2022-ben?

Úgy érzem, a járvány első éve volt igazán nehéz. 2020-ban volt fejlesztés, ami sokat csúszott vagy elmaradt. Az oltásnak ‒ Csepelen magas az átoltottság ‒ köszönhetően csökkent a halálesetek száma, de sajnos még így is sokakat veszítettünk el. Alpolgármestereimmel személyesen is részt vettünk Magyarország történelmének legnagyobb oltási kampányának szervezőmunkájában. Mi is telefonáltunk, egyeztettük az időpontokat, helyszíneket az oltakozókkal. Erre büszke vagyok. Ilyen körülmények között látjuk és köszönjük az egészségügy legnehezebb területein dolgozók áldozatvállalását és munkáját. Emellett folytattuk a csepeli önkormányzat által ingyenesen nyújtott oltásokat: a gyerekeknek a rotavírus elleni, a nyugdíjas korosztálynak pedig a pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás beadását.

2021-ben azért dolgoztam a legtöbbet, hogy ‒ a kerület zavartalan működtetése mellett ‒ egyetlen csepeli fejlesztés se ússzon el a járvánnyal. Voltak nehéz pillanatok, a politikusok tiszteletdíjait ezért kénytelenek voltunk visszafogni, valamint egy szolidaritási alapot is létrehoztunk. A rendezvényeink többsége elmaradt. Kivételt képez az újjáépített Csepeli Napközis Tábor átadása, az Összetartozás Házának átadása, az augusztus 20-a, valamint a szeptember 20-ai Hungarikum Fesztivál, melyeken a körülményekhez képest sokan vettek részt.

Milyen fejlesztéseket emelne ki a tavalyi évből?

Az Összetartozás Házát és a Csepeli Napközis Tábort már említettem. Utóbbit a Görgey iskolával együtt a baloldal adta el lakóparknak. A Kis-Duna-part ilyen jellegű beépítése ellen azonban a csepeliek tiltakoztak. Ezért ígértük meg, hogy ezt minden erőnkkel megakadályozzuk. A Görgey iskolához hasonlóan ezt a területet is vissza tudtuk vásárolni, és a napközis tábort újra tudtuk építeni. Felújítottuk a Herman Ottó és a Mátyás Király iskolákat, óriási összegeket költöttünk a nyári jégeső kárainak elhárítására.

Megkezdődött a Jedlik gimnázium újjáépítése, ami reményeink szerint az ország egyik legpatinásabb oktatási intézménye lesz, és folytattuk az óvodáink felújítását is. 2020-ban tizenhét utat építettünk, tavaly is leaszfaltoztunk kilenc utcát. Összeállítottunk tizenegy Tempo 30-as listát, ahol forgalomlassítást vezetünk be – ebből kettőt már elkészítettünk. A fejlesztéseket vagy az önkormányzatunk, vagy a kormány támogatta. A fővárostól nem kaptunk semmilyen támogatást. Attól a pillanattól kezdve, ahogy a főváros új vezetése hivatalba lépett, csak a balliberális vezetésű kerületekben fejlesztenek. Nem igaz, hogy a kormány megvonásai miatt történtek volna a visszalépések, hiszen kizárólag jobboldali kerületeket büntettek. Ilyen politikai diszkriminációra Budapesten korábban soha nem volt példa.

Milyen fejlesztéseket emelne ki, amelyek 2022-ben várhatók?

A kormánynak köszönhetően folytatjuk az útépítéseket. Ha a főváros megengedi, hogy felújítsuk az ő útjukat, nekilátunk a Táncsics Mihály utcának. Erre is a kormány ad pénzt. Lesznek új sportpark- és futókörfejlesztések, folytatódik az iskolafelújítási programunk, amit saját forrásból fedezünk. Szeretnénk egy nagy lépést tenni a Csepeli Munkásotthon és az egykori Hollandi úti Ifjúsági Tábor felújítása felé. Utóbbit olyan közösségi tervezéssel fogjuk megvalósítani, ahogy a Rákóczi Kert, vagy a Görgey iskola helyén épült park esetében történt. A Hollandi úti telep fontos helyszín a csepeli gyerekek nyári napközis felügyeletéhez, ezért az ő számukra szeretnénk rendbe tenni. Szeretném, ha a csillagtelepi városrehabilitáció munkálatai is befejeződnének, amihez még forrásokat várunk.

A Munkásotthon és az Ifjúsági Tábor fejlesztését legutóbb egy furcsa, hirtelen alakult „nagykoalíció” szavazataival levették a testület napirendjéről. Ez több mint furcsa fordulat. Mi várható?

Amikor önkormányzati munkáról beszélünk, szerintem a képviselői eskünk a mérce. Arra tettünk esküt, hogy Csepel és a csepeliek érdekeit képviseljük. A Munkásotthon száz éve Csepel büszkesége, és hosszú küzdelem után került vissza az önkormányzat szárnyai alá. Az új, önkormányzat által delegált kuratóriummal, illetve a vezetőséggel közösen arról állapodtunk meg, hogy a Munkásotthont nem engedjük többet a pártpolitika színterére. Polgármesterként ezért azt kérem minden helyi politikustól, hogy a csepeliek érdekében tegye félre a pártpolitikai beidegződéseit, esetleges sértődéseit, és segítse a Munkásotthon felújítását. Hasonló a helyzet az egykori Hollandi úti Ifjúsági Táborral. A birkózó-sportkollégium fejlesztése kormányzati támogatásból megvalósult. Nem kellett hozzá a Kis-Duna-part: ezt a helyszínt ráadásul a csepeliek 80 százaléka elutasította. A tábor területe lepusztult. A fejlesztések testületi tárgyalása a javaslat levételével elmaradt. Ezt nagyon sajnálom, mert azt gondoltam, hogy erről biztosan ellenszavazat nélküli döntés lesz. Mivel azonban a fejlesztéseket nem utasították el, polgármesterként hoztam döntést a tervek elkészítéséről. Az elmúlt tizenegy év fejlesztéseinek köszönhetően a Kis-Duna-partunk Budapest legszebb és legkülönlegesebb parkos-játszóteres-sportos Duna-parti övezete lett. Ezt a kiemelkedő értéket jelentősen növelni fogják a kormányzati tervek, amelyek Észak-Csepelt érintik.

2022-ben országgyűlési választás is lesz. Mire számít?

2010 előtt Csepelt mostohagyerekként kezelték a baloldali kormányok és a főváros. Állandósult és súlyos munkanélküliséggel is küszködtünk. 2010-től hatalmas kormányzati és fővárosi támogatásokat kaptunk, a munkanélküliség Csepelen gyakorlatilag megszűnt, a sokaknak elviselhetetlenül magas rezsiköltségek jelentősen csökkentek, a fizetések nőni kezdtek. 2019-ben, az önkormányzati választás előtt a baloldal megígérte, hogy nem fog politikai diszkriminációt alkalmazni, ha Budapesten hatalomra kerülnek. De az első pillanattól az ellenkezőjét tették. Csepel és Soroksár ellenzéki országgyűlési képviselője pedig, akitől azt várnánk, hogy segítse Csepel fejlesztését, még tippeket is adott, hogy mit állítson le a főváros. Nem emlékszem olyan esetre, hogy Szabó Szabolcs kiállt volna a kerület mellett. Támogatást nem, csak bírálatokat, vádaskodásokat kapunk tőle. Ilyen előzmények mellett gondolom úgy, hogy Csepelnek és az itt élőknek a jelenlegi kormányzati munka folytatása adná a legtöbbet.

A 2010 óta tartó folyamatos kormányzati támogatás mellett saját önkormányzati erőből Csepel nagyon sokat fejlődött. Az önkormányzatban 2010 óta jobboldali többség van. Polgármesterként 2014-ben és 2019-ben is megkaptam a csepeliek bizalmát. Mindez alapján úgy gondolom, jó esélyünk van arra, hogy Németh Szilárd képviselő úrnak bizalmat szavazzanak az itt élők. A képviselő úrtól, mint kormánypárti képviselőtől pedig azt kérem, hogy továbbra is segítse a fejlesztéseinket, a Munkásotthon felújítását, valamint a volt Ifjúsági Tábor megújítását. Mind a két beruházás kiemelt jelentőségű, és mind a két terület kizárólag önkormányzati, azaz köztulajdon lehet a jövőben is.

Csepel.hu

33 hozzászólás “Csepelnek ismét jót hozhat 2022” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Beszélő krumpli újrázik? Nincs hova dugni?
    A 133 “bátor” listájának utolsó helyére vele!

  2. kerdes szerint:

    A napközis tábor számaira azért kíváncsi lennék… Viszont mindenképpen pozitív, hogy nem adott több területet a Duna parton a kimbának. (Bár az csarnok is felesleges volt oda.)

  3. Gratulálok szerint:

    Nem sikerült Némethnek vidéki választókerületet szereznie, kénytelen Csepelen indulni!

    Hogy Németh segítse a Munkásotthon felújítását? Ez nevetséges! Esetleg segédmunkásként, ha bukik az Orbán-rendszer!

  4. Gratulálok szerint:

    Borbélynak lett volna esélye nyerni Csepelen képviselőként, Némethnek esélye van harmadszorra is bukni Szabóval szemben! Vajon Orbán döntött már, vagy csak Németh jelölte önmagát?

  5. Földi űrutazás szerint:

    Borbély biztosan nyert volna Csepelen, de még néhány MZP megszólalás és Németh Szilárd sem esélytelen.

  6. Tóth kati szerint:

    Kisbuzi Szabó miért nyerő Csepelen?Soha,semmit nem tett,nemhogy a kerületért,de senkiért sem önmagán kívül.Még soha nem hallottam,hogy értelmes dolgot mondott volna.Az LMBTQ..stb az megy neki.Nem csoda.De mit tett a kerületért,mit csinál a parlamentben8 éve.Egy pitiáner senkiházi,aki Gyulán lakik.Azt se tudja hol van a kerületben a Jedlik gimi.Csepeliek minek ez nekünk,csak ne a Szilárd?Sötétség.

  7. László szerint:

    Ha többen vannak akik szavaznák rá…És mint tudja állítólag demokráciában élünk, most abszurdisztánnak hívják.

  8. Gratulálok szerint:

    Tóth kati, bolond lyukból bolond szél fúj!

  9. kerdes szerint:

    tk: ha a fideszes aktivista is szívesebben szavazna borbélyra, akkor mit vár..
    Őszintén: Maga kire szavazna kettőjük közül szívesebben?
    Aki a helyi birkózókat kitiltja, aki a helyi focistákat kizárja, aki hatalmas hodályt épít a Duna partra (igaz a lakópark sem lett volna jobb, de ez is kb. ugyanolyan) az biztosan nagyon népszerű.

  10. PáLoS TReND szerint:

    MINDEZ MÉG IGAZ is LEHETNE, HA az ELLENZÉK NEM ESZMÉLNE IDŐBEN, HISZ SÁNTA KÉJNŐ is NAGY ZAJJAL JÁR…🥰🌹
    HÁTMÉG az ÖRÖMLÁNYOK AGYONHALLGATOTT IGAZSÁGA, AMI a PEDO-FIDESZ ACHILLES-ÍNA: HORVÁTH NANCY KIVÉGEZTETÉSE!!!
    ÚGYHOGY az ÖRÖMÓDA “CSAK” MOST FOG JÖNNI!!!♪❤

  11. Csepke szerint:

    Ez a borbély is inkább menne vissza, ahonnan jött.

  12. Nagyapó szerint:

    Csepel a pandémia és Vigyoriék mesterkedési ellenére megtartotta pénzügyi egyensúlyát. Nem tudott ugyan minden fejlesztést elvégezni, de a kormány segítségével az útépítések, e.ü. beruházások, Jedlik felújítása megtörténik.
    Érdemes megnézni, hogy a libsi kerületek veszteségesek, pedig az átadáskor a következő megtakarításokkal indultak:
    II. kerület: 9,3 milliárd, III. kerület (Óbuda): 6,4 milliárd, IV. kerület (Újpest): 4 milliárd VI. kerület (Terézváros): 8,4 milliárd, VII. kerület (Erzsébetváros): 3,6 milliárd, VIII. kerület (Józsefváros): 2,6 milliárd, IX. kerület (Ferencváros): 3,6 milliárd, XI. kerület (Újbuda): 6 milliárd, XVIII. kerület: 3,6 milliárd!
    Ennek ellenére ezek a kerületek veszteségesek! Hová tűnt a pénz? Rossz gazdálkodás, vagy lopás? A Fővárostól eltűnt 5 milliárd (Lánchíd), 1 milliárd (Blaha L.tér) és még komoly hiánya is van!
    Ez vár az országra a zellenzék nyerése esetén!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. robi szerint:

    Az öreg tudatosan arról egy szót sem ejt, hogy a településeknek a megtakarítások mellett örökségként milyen kötelezettségeket kellett átvállalni elődeiktől?

  14. László szerint:

    Hódmezővásárhelyi tram-train, Lázár-lázálma újabban rémálma. Napi szintű meghibásodással. Megvalósíthatósági tanulmány 10év titkosítással, 25-50 a vége 72 milliárd.
    Népligeti fertő-kézilabdacsarnok 15 helyett 150 milliárdért épült.
    Újabb százmilliókat költenek az 1,4 milliárd forintért vásárolt, majd a Türk Tanácsnak elajándékozott Ybl-villára, illetve most a kertjére. Lesz benne „Csodaszarvas kerti fűz szobor-installáció” – mehet Nagyapó trágyázni…
    Egy magángép is landolt Budapesten amikor Nazarbajev elmenekült. Nem lennék meglepve ha már itt lenne a türk-barát. Tagadják, úgy is kiderül…

    Ceterum censeo… Le kell kapcsolni az internetet “locsognak” összevissza…

  15. Gratulálok szerint:

    Érdekes hogy egy fideszes sem dicséri Németh Szilárdot a Csepelinfó oldalain! Nincs is okuk rá! Ha győzne a választáson, a választmányi elnök, Kövér László segítségével feloszlatná a csepeli Fideszt, s utána csak azt venné vissza, aki úgy táncol, ahogy ő fütyül! Meg persze az embereivel megszavaztatná a képviselőtestület önfeloszlatását! Bercsik Károly lenne az új polgármester-jelölt az időközi választáson!

    Borbély Lénárd vezetésével elégedett fideszes választók egyet tehetnek, nem szavaznak Németh Szilárdra! Németh ennél százszor kisebb ellenszegülésért kirúgta Horváth Józsefet 2006-ban! Ahogy behelyezkedik Orbán mögé a fényképezkedésnél, arra mutat, Orbán utóda szeretne lenni!

  16. Csapi szerint:

    Választások után ő lesz Bukarest polgármestere. Oda való.

  17. Gratulálok szerint:

    Érdekes hogy tegnap esti, 23:17-es hozzászólásomhoz egy fideszes sem mer hozzászólni! Még Nagyapó sem! Kényes téma! Két és fél hónap és eldől Németh Szilárd sorsa!

  18. Nagyapó szerint:

    László! “Megvalósíthatósági tanulmány 10év titkosítással, 25-50 a vége 72 milliárd.” Ügyes hazugság, ugyanis?
    “Az 1585/2017. (VIII.28.) sz. Kormányhatározat alapján a beruházás várható összköltsége több mint 71 milliárd Ft, melyből a járművek beszerzése 17,62 milliárd Ft, az új járműtelep építése 5,08 milliárd Ft, a különböző nagyvasúti és villamosvasúti pályaépítési munkák pedig 48,64 milliárd Ft-ot tesznek ki. A járműbeszerzés és a járműtelep építése európai uniós források bevonásával az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program részeként, a pályaépítések pedig tisztán hazai források bevonásával valósulnak meg.”
    Jelentsen az OLAF-nál!!!
    A további hazudozás már nem érdekel!!! Mert:

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  19. Nagyapó szerint:

    Gratulálok! Csak nyugodtan listázgasson, hol a templomokban, hol a Fidesz környékén, de Vigyori “nemes” szavaival le van sz…va!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. László szerint:

    Nagyapó! Megy a gazdája elköszönni Putyintól. Nem tart vele? Nem hiányozna, ja és a viktor sem.

  21. robi szerint:

    Elköszönni?
    Inkább eligazításra, mint annak idején Kádár.

  22. Gratulálok szerint:

    Nagyapó, Németh Szilárd megy a süllyesztőbe, Csepelen meg normális élet lesz! Akár bukik Orbán, akár nem! Csepel nem azonos a vidéki Magyarországgal, bár budapesti mértékkel mérve itt szegény népek laknak, de egy-egy zsák krumplival nem megvehetők!

    Borbély a Munkásotthonnal kötött szerződéssel elismerte, hogy minden csepelit egyenlőnek tekint, s minden csepeli érdekében kíván polgármesterként dolgozni. Rajta múlik, hogy 2024-ben lejáró tisztségéért újrajelölteti-e magát. Biztos vagyok benne, hogy a képviselőjelöltjeit jobban megválogatja majd, s a némethistákat mindegyszálig kiszórja!

    Nyugodjon le Nagyapó, magától senki nem veszi el a nyugdíját! Sőt én ezután is ráköszönök Önre!

  23. Antikom szerint:

    Szarházi szocik még három hónapig vergődhettek aztán lefolytok a kanálisba ahova valók vagytok.

  24. László szerint:

    Igazad van Antikom, a Dk-t én is alkalmasabbnak tartom a kormányzásra.

  25. Antikom szerint:

    A dk már a kanális alján bűzölög. Egyet kettőt még rottyan aztán tavasszal végleg szétbomlik, az alkoholista barom és a bolgár tehén eltűnik a történelem szemétdombján, ott ahol a sok degenerált szavazójuk turkál.

  26. Gyula szerint:

    kormánypárti, ez azér’ van, mer’ nem teszitek a dógotokat. Gondolom, hogy nem ismeretlen, ami ott van, csak leszarjátok.

  27. Nagyapó szerint:

    Borbély polgármester nem indul a választáson. Németh Szilárd indul, ellenfele ismeretlen. Bárki nyer is szeretném, ha min. annyit tennének Csepelért, mint Borbély és Németh. Ezt vártam volna el Szabótól is, sajnos csalódtam benne, pedig egy képviselőnek elsősorban választóiért kell dolgozni és legfeljebb az után az LMBQ…-ért!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  28. Gratulálok szerint:

    Németh Szilárd indul, és meg sem áll Erdélyig! 😉

  29. kerdes szerint:

    Olvassátok el a Csepeli Hírmondó lakossági véleménykérő rovatát. A polgi pont ezt kérdezi a lakosságtól, hogy akarnak-e újabb beépítést a Duna-partra.
    1. Kíváncsi vagyok kormanyparti, nagyapo, tk, ábel véleményére az ügyben. Bár van egy fogadásom, hogy nem fognak véleményt nyilvánítani.
    2. Ha az ellenzéknek lenne sütnivalója, összehoznának egy civil egyesületet, amely tiltakozik az újabb beépítés ellen. A minta lehet a lakópark elleni egyesület. Vajon ők most hol vannak, hogy tiltakozzanak? 🙂

  30. Gyula szerint:

    kerdes, az akkoriak valaminek a hasznát élvezik.
    Ez a fos újság, úgy 2-3 éve nincs itt bedobálva, szerencsére…
    A Fidernyákok támogatni fogják, mert az akkor nem volt jó, most meg ugye már minden jó?

  31. Gratulálok szerint:

    Kérdés, a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület vezetője kapott egy (jólfizető) minisztériumi állást!

    Jelenleg a Hollandi út lakossága annyira béna, hogy semmi ellen sem tiltakozik! A szigetszentmiklósi átmenő forgalom ellen sem, holott meg lehetne felezni a forgalmat, ha a Szent István út és a Horgásztanya között a forgalmat egyirányúsítanák déli irányban, KIVÉVE BKK!! Akkor a befelé jövő forgalom az Erdősor utcán át a Szentmiklósi útra terelődne! A teljes forgalom nem a Hollandi utat terhelné!

    A Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért megakadályozta az Ibiza Lakópart építését (Elephant Holding), de nem foglalkozott a helyére épített focipályával, sem az Ifjúsági Tábor felére épített KIMBA-val, a Birkózó Akadémiával! Könnyebb egy izraeli befektető ellen harcolni, mint Csepel nagyura, Németh Szilárd ellen! Becsülendő, hogy Borbély Lénárd próbálja megmenteni az Ifjúsági Tábor másik felét a birkózókollégium általi beépítéstől! A csepeli szavazóknak kell eltanácsolni Némethet a választáson is harmadszorra, hogy megértse, nem csinálhat Csepelen azt amit akar! Reméljük, ha harmadszorra is veszít, Orbán nem engedi meg neki, hogy listán mandátumot kapjon! Csepelieknek elegük van a Németh által kikényszerített építkezésekből! Mi szükség volt az ÁMK tornacsarnoka mellé építeni még egyet, a Laurencz László kézilabda csarnokot, amelyet a környékbeliek egyszerűen szarkofágnak neveznek! Azt azért meg kell kérdeznem, miért is nem lehetett a kettő közül valamelyikben rendezni a Jedlik szalagavatóját? Talán Szigetszentmiklósnak toleránsabb vezetése van a csepelinél! Hogy Németh nem enged be senkit a KIMBÁ-ba, még a Csepel Birkózó Club sportolóit sem, azon már nem is csodálkozunk! Ez az ember akarja képviselni Csepel lakosságát! Nem fogja! A némethistákat leszámítva, senki sem fog Csepelen rá szavazni! Hogy a soroksáriaknak mit ken a mézesmadzagra, azt én bizony nem tudom! Remélem, nekik is megvan a magukhoz való eszük!

Itt lehet hozzászólni !