HÉV-fejlesztés: mi a lakossági felmérés eredménye?

Csepel.hu

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) nyár elején a csepeli HÉV-fejlesztéssel kapcsolatos online kérdőívet indított annak érdekében, hogy megismerjék az utazók véleményét a beruházást érintő legfontosabb kérdésekben: milyen új szolgáltatások legyenek az Erdősor utcai új végállomáson, illetve milyen funkciókat kapjanak a megújult közterületek.

Nézzük az eredményt!

A kérdőívet május 11-e és június 15-e között 2998-an töltötték ki, a válaszadók 49 százaléka csepeli lakos. A kerékpárral közlekedőket külön megkérdezték, leginkább melyik megállókhoz közlekednek vagy közlekednének a jövőben két keréken. A legtöbben az Erdősor utcai új végállomást jelölték meg, de kiemelkedő számmal bicikliznének a Csepel és Szent Imre tér megállókhoz is.

Erdősor utca: legyen rendezett

A válaszadók 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték, milyen új funkciók, szolgáltatások legyenek elérhetőek az Erdősor utcai végállomáson. A legfontosabbnak a mosdót, a bankautomatát és az étkezési vagy élelmiszer-vásárlási lehetőséget jelölték meg. Az Erdősor utcai végállomáson az állomási és kereskedelmi szolgáltatások mellett egy körülbelül 450 férőhelyes P+R parkoló épül. Amennyiben ez fizetős lenne, a válaszadók 47 százaléka venné igénybe. A kitöltők 69 százaléka – tehát sok nem Csepelen élő is – támogatja, hogy a helyiek kedvezményesen parkolhassanak ott. A fontossági sorrendben előkelő helyen szerepel a jegyvételi lehetőség, illetve a parkok, játszóterek létesítése.

Igény a zöldterületre

A jelenlegi HÉV-végállomás környéke teljesen megújul, a HÉV-járműtelep jövőbeni helyigénye csökkenni fog, így jelentős terület szabadítható fel egyéb célra. A BFK a fejlesztés keretében a csepeli önkormányzattal együttműködve különböző funkciókat vizsgál a felszabadítható terület hasznosítására. A megkérdezettek a zöld köztér, a sétány, a P+R parkolók létrehozását támogatja teljes mértékben. Az új HÉV-vonal szélesebb peronjai miatt a Rákóczi Ferenc utca arculata is átalakul. Az egyik verzió szerint az utcába a célforgalom mellett az átmenőforgalom is bemehet, a forgalmat pedig úttestmagasításokkal lassítanák. A másik elképzelés szerint csak a célforgalom hajthatna be, de a tiltó táblán és a célforgalom számára ideális 30 km/órás sebességkorlátozáson kívül nem alkalmaznának forgalomtechnikai beavatkozásokat. Miután a beérkező válaszok alapján nagyjából azonos mértékű a támogatottsága mindkét megoldásnak, ezért olyan döntés született, hogy a két verzió fontosabb elemeinek ötvözésével folytatódik tovább a tervezés.

Új funkciót kap a Szent Imre tér

A fejlesztés során a buszhálózat átszervezése lehetővé teszi, hogy a Szent Imre téri buszpályaudvar által elfoglalt területek felszabaduljanak, és új funkciókkal bővüljenek. Az önkormányzat ennek a területnek a megújítását tervezi, közösségi tervezéssel. A BFK az önkormányzat kérésére megkérdezte a csepeliek véleményét arról is, milyen funkciókat látnának szívesen a felszabaduló területen. A legtöbben a közvilágítási hálózat és kamerarendszer kiépítését támogatták.

Csepel.hu

2 hozzászólás “HÉV-fejlesztés: mi a lakossági felmérés eredménye?” bejegyzésre

  1. concept szerint:

    Már bocs,de akik az Erdősor utca környéki ötletelésben részt vettek mit akarnak,ismerik egyáltalán a környéket?
    A leendő HÉV végállomással átellenben 100méteren belül az Kossuth Lajos utca túloldalán ott van a SPAR,az ellentétes irányban meg a TESCO,mindenféle kis bolt a házak aljában és a lakótelepen(“élelmiszer-vásárlási lehetőség”),van kocsma,cukrászda stb.(“étkezési lehetőség”)Tehát minden amit elvárnak a fejlesztéstől már van.Milyen új bolthálózat akarna még üzletet nyitni a környéken ha körbenéznek a konkurenciát illetően ?
    Bankautomaták a bankok előterében vannak manapság,talán odakényszerítenek egyet?
    Ha valamelyik terjeszkedni akarna arrafelé már megtették volna,van pár üres üzlethelyiség is a környéken.
    Ha valóban odaépítenék a buszpályaudvart akkor az alapból tartalmazna “mosdót” is.
    Talán nem ártott volna legalább utcaszintű térképet is mutatni a tervekben mert ezek szerint sokan az sem tudják hol lenne a végállomás csak azt hogy az Erdősor utcánál.

  2. Gyula szerint:

    Komolyan kérdezem, hogy mi értelme és hogyan férne el ott a végállomás? Ismét egy ökörség, csak el lehessen b@szni egy vödör pénzt.

Itt lehet hozzászólni !