Elemzők: az ellenzéket nem váltották le

Infostart

Fontos üzenetet kapott az ellenzék Márki-Zay Péter győzelmével – értékelt Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Gyurcsány Ferenc lesz Orbán Viktor ellenfele a 2022-es választásokon – közölte Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője.

Nyár végén talán még kevesen gondolták, hogy Márki-Zay Péter lesz a Fidesz kihívója, de egy hete már lehetett érezni, hogy erre megy a folyamat. Két dolog utalhatott a győzelmére, mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

“A DK valóban a legnagyobb ellenzéki erő, ugyanakkor a nem DK-s ellenzéki szavazók jelentős része elutasítja a pártot és Dobrev Klárát. Emiatt sejthető volt, hogy ha csak egy jelölt marad ellene, sokan beállnak mögé és így lett nagy esélye a győzelemre Márki-Zaynak. Ráerősített erre a második fordulóban mért magas részvétel, amelyről ismert volt, hogy ez nem a DK miniszterelnök-jelöltjének kedvez.”

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint két másik ok vezetett a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének győzelméhez: az újdonság ereje, ám ezt az érzetet neki fenn kellene tartania a következő 6 hónapban is, ami nehéz lehet. A másik a DK-ellenes kommunikáció volt, amivel azt bizonyította be, hogy van egyfajta Gyurcsány-ellenes hangulat az ellenzéki politikai bázison belül – emelte ki a szakember. Úgy vélte,

ha Márki-Zay Péter ezt a kommunikációt folytatja, akkor az az összefogás egységét is veszélyeztetheti, ha pedig belesimul a politikai térbe, elhalkul, akkor az ellenzéki érzelmű szavazókat nem tudja kiszolgálni.

Lesz-e béke és együttműködés az ellenzékben?

Még sok konfliktus lesz az ellenzéki politikusok között, gondolhatunk például a listaállításra, de az elmúlt egy hétben látottnál sokkal békésebb időszak fog következni, vélekedett Virág Andrea azzal kapcsolatban, hogy a második fordulóban éles üzenetváltások voltak a két rivális és támogatóik között.

“Márki-Zay Péter győztesként tisztában van azzal, hogy a 2022-es győzelemhez szüksége lesz a DK-ra mint az ellenzéki összefogás legnagyobb pártjára, és most a DK-nak is meg kell értenie, hogy az ellenzéki tábor vezetője 2022-ig, és győzelem esetén azután is Márki-Zay Péter lesz, vagyis nekik az ő kampányát kell segíteniük, hogy a saját jelöltjeik is minél jobb pozícióba kerülhessenek”

– mondta az szakember.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint viszont nem kétséges, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás vezetője Gyurcsány Ferenc. Meglátása szerint ugyanis Márki-Zay Péternek párt és szervezet nélküliként nincs politikai hatalma, csak a médiában tud aktív lenni, viszont Gyurcsány Ferencnek és pártjának van politikai hatalma, ráadásul a legnagyobb az ellenzéki összefogásban. Ez pedig megnehezíti, hogy Márki-Zay Péter bármilyen “Gyurcsány-mentes” politikát folytasson.

Azt, hogy az MMM jelöltje másféle politikát ígért, és közölte, leváltották az ellenzéket, kommunikációs frázisnak tartja Rotyis Bálint.

“Nem váltottak le senkit, a 2010 előtti politikai elit a DK vezetésével ott van az ellenzéki összefogásban, annak is a vezető ereje.”

Hogyan tovább?

Márki-Zay Péter győzelme erős üzenet az ellenzéki irányába arról, hogy mást várnak az ellenzéktől a választók – szögezte le Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Ugyanakkor az ellenzék nem lett leváltva teljesen, hiszen a 106 egyéni jelölt többsége valamelyik párt jelöltje. Megújulás tehát történik és az előválasztás jó eszköz volt erre, de az ellenzéki pártok ott vannak, Márki-Zay Péter nélkülük se kampányolni, se kormányozni nem tud. “Ez a nyilatkozat inkább úgy értelmezhető, hogy az ellenzék kiveti magából a saját kétséges figuráit” – mondta Virág Andrea.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzatnak kell-e más kommunikációt építenie Márki-Zay Péter győzelme után, Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője úgy vélekedett: a politikai pozíciókat gyakran felülírja az, kinek van politikai hatalma, az pedig Gyurcsány Ferencnek van.

“Karácsony Gergelynél is ez volt a helyzet: neki van ugyan pártja, de érdemi támogatottsága annak nincs, és ő sem tudott valódi politikai hatalmat felmutatni. Márki-Zay Péterrel is ez a helyzet, ezért a választásokon a kormány számára Gyurcsány Ferenc a valódi ellenfél. Az mellékszál, hogy kinek az arca lesz kinn a plakátokon 2022-ben. Ő lesz a vezető erő, ha ez a koalíció hatalomra kerül.”

Forrás: Infostart

16 hozzászólás “Elemzők: az ellenzéket nem váltották le” bejegyzésre

  1. Dórika szerint:

    Mindegy csak ne ezek nyerjenek a jövő évi választáson!

  2. László szerint:

    Sok az elégedetlen ember, ugye tapasztalja Mindegy Dórika?

  3. Előd Erika szerint:

    Az elégedetlenség, morgolódás és hasonlók sajnos régi bajunk. Pedig gondoljuk csak végig, mennyi mindenért lehetnénk hálásak. Készítsünk magunknak egy listát … A panaszkodás, morgolódás beteggé teszi a lelket.

  4. Dórika szerint:

    Igazad van Erika!

  5. PáLoS TReND szerint:

    Márki-Zay az amis globalista, akit a cion-libsik képeztek ki és ráztak gatyába!!!

    Naná, hogy nincs új a NAP alatt!!!…- ahogyan pitbull állkapoccsal sem lesz őzike a Fenevadból!!!

    Hogyan kötődnek Soros György szarból kikupáltjai (Orbán Viktor és Márki-Zay Péter?!) és a magyarországi balliberális oldal oligarchája is a koronavírusra hivatkozva az új világrendet hirdető gyilkos Rothschild klánhoz, Henry Kissingerhez és annak táskahordozójához Klaus Schwabhoz, a Világgazdasági Fórum elnökéhez?

    Mi köti össze őket Mark Zuckerberggel vagy éppen a sátáni “oltogató” Bill Gates “vakcina-pápával”?

    Mi is a lényege ennek az új, de annál agresszívabb világ-rumlinak, a Great Resetnek?

    Válaszok a videóban:

    https://www.youtube.com/watch?v=-4-lHOyAPB0

  6. Nagyapó szerint:

    Véget ért az ellenzék bábjátéka. Nyert Márki-Zay. Ez a nyereség viszont a moslékkoalíció hatalmas pofára esése, ugyanis kiderült, hogy az ellenzéknek mindegy kit indítanak, akár Caligula lovát is, rá szavaznak, mert az ellenzéki pártoknak 30 év alatt nem sikerült olyan vezetőt találni, aki felvehetné a versenyt Orbánnal. Vagy a régi, leszerepelt eetásak jöttek, vagy Fegyőr, Juhász féle szédelgők.A hatalmas hírverés, befektetés ellenére sikerült ~800 ezer főt összetoborozni. (Csak Vigyori költött 500 milliót, hogy miből??) Ez a létszám egy országos választáson smafu. A Fidesz a “Stop Gyurcsány, stop Karácsony” jelszóval 1,5 milliónál tart!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. László szerint:

    Átnevezi a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót a Fidesz, Stop Márki-Zay-ra. Kapitális ötlet. Eddig majd 400 milliót költöttek erre a stop-ra. Persze minden pénzt megér. Öreg majd ha 5-6 millió aláírás lesz, addig ez lóxxsz…

  8. Gyula szerint:

    Nagyapó!
    Egyik eddigi ellenzéki politikus sem épített ki személyi kultuszt és egy elnöki államot. Nektek erre van szükségetek. Másnak meg másra. A leadott szavazatok darabszáma alapján, ha natúr matekkal lenne a választás, akkor soha nem nyertetek volna. Tehát nem vagytok és voltatok soha a többség. A stop Karácsony meg lejárt lemez, te barom! 😜👏👍

  9. Gyula szerint:

    László!
    Többet költöttek a hatalom birtokosai kampányra, mint az érintettek? 😁👍

  10. Nagyapó szerint:

    László! Jól írta, a “Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” petíciót a Fidesz fizette, de ki fizette Vigyori óriásplakátjait? A Párbeszéd? Annak nincs annyi pénze, ezért marad Budapest. Ezért kellett a beruházások(Lánchíd, Blaha L. tér) szerződési árainak megemelése!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Gyula szerint:

    Öreg ratyi!
    Bizonyíték és húzzál feljelenteni, mint régen a szép időkben.

  12. László szerint:

    Nagyapó jutobon nézze meg “Sötét parkolási ügyek Budapesten” c. 1 órás filmet. Képbe kerül honnan van ezeknek pénzük pártoktól függetlenül. Teljesen mindegy ki van éppen hatalmon. Mindkét félnek jut pénz bőven…Hagyja már azokat a hidakat.

  13. Gratulálok szerint:

    Nagyapó, menjen Békemenetre! Ha egyáltalán bír!

    Ha nem lenne jelentősége az ellenzék előválasztásának, be se tennétek a Csepelinfóba!

  14. Nagyapó szerint:

    A csepeli moslékkoalíció eltökélten röfög. Jellemző, hogy a témához f…juk, azaz gőzük sincs, ezért csak a szokásos trágár megszólalásokra fussa!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. László szerint:

    Nagyapó! Lehet menni a zombimenetre. Jönnek lengyel soha nem volt tesvíreink. Velük már talán elegen lesznek. Az 5-ös számú pártkönyv tulajdonosától kérdezze majd meg, bepöffeszkedett-e már a budai várba.

Itt lehet hozzászólni !