Újra közösen Csepelért

Csepel.hu

A koronavírus-járvány az elmúlt évben nem tette lehetővé, most viszont ismét tartalmas találkozóra került sor a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület tagjai és Borbély Lénárd csepeli polgármester között.

Az egyesületben olyan illusztris neveket találunk, mint Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versics Judit és Klinghammer István akadémikus, professzor. A baráti beszélgetés során felvetődött a koronavírus-járvány kérdése, a Kis-Duna-part ügye, a közbiztonság, valamint a fizetős parkolás témája is.

Járvány, fejlesztések

A vírushelyzetről a polgármester elmondta, a legnagyobb energia a védekezésre ment el. Az önkormányzat saját erőforrásaival nemcsak a háziorvosok, hanem a Tóth Ilona szakrendelő munkáját is segítette, ugyanakkor minden csepelinek juttatott el maszkot, aki igényelte. Humán Szolgáltatások Igazgatóságán keresztül pedig gondoskodtak a rászorulókról. Az oltakozás kapcsán hozzátette: az oltások beadásával rengeteg életet sikerült megmenteni. Az átoltottság mértéke a kerületben több mint 50 százalék.

Szó volt az adóbevételek elmaradásáról is. A kiesett gépjárműadó kapcsán Borbély Lénárd kiemelte, bár nem kevés összegről van szó, azt a kormány az országra, köztük a csepeliekre is költötte. Az iparűzési adóbevétel már jelentősebb tétel: 2020-ban 18 milliárdból gazdálkodott az önkormányzat, 2021-ben már csak 15 milliárd forintból. A jó gazdálkodásnak köszönhetően azonban a kerületi felújításokat tudták folytatni.

Gőzerővel zajlanak például az útépítések, a Csepeli Gyermeksziget program keretében ugyanakkor elkészült a Napközis tábor, pedig sokan kétkedtek benne. Beindult a több száz milliós iskolafejlesztési program: tavaly a Herman iskola felújítása, idén szeptemberre pedig a Mátyás Király Általános Iskola rendbetétele fejeződött be. Az intézmény előtti székely kaput pedig – minden híresztelés ellenére – az iskola vezetése kérte – tette hozzá a polgármester, megemlítve, hogy a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kérését támogatva jövőre az akkor 80. születésnapját ünneplő Katona József Általános Iskolahat újul meg. Ekkor az iskola régi, zászlós homlokzata is visszaállhat.

Kis-Duna-part megóvása

A jelenlévők közül páran a Kis-Duna-partról érdeklődtek. A polgármester hangsúlyozta, a Kis-Duna-part kerületünk ékszerdoboza, amit minden eszközzel óvni kell. Örül neki, hogy a birkózó kollégium ügye megoldódott: az eredetileg a Kis-Duna-part mellé tervezett intézmény helyett végül a Weiss Manfréd úton kaptak helyet a kollégisták. Fontos hozzátenni, hogy egy hivatalos közvéleménykutatás szerint a csepeliek közel 83 százaléka sem támogatta a Kis-Duna-parti építkezést, a sportkollégium létrehozásának szándékával ugyanakkor elsöprő többséggel értettek egyet az itt élők.

Felvetődött a Csepel SC ügye. Itt azt érdemes tudni, hogy a Kozma István Birkózó Alapítvány megvásárolta azt a céget, amely az alapító jogokat gyakorolja, így az Alapítvány tulajdonába került a Csepel SC. A szándékokat nem ismerte az önkormányzat, de megnyugtató, hogy a tervek szerint a Kormánynál mintegy 52,5 milliárdos fejlesztési koncepció van terítéken a Béke téren, illetve a kajak-kenu telepen. Fontos megemlíteni: a majdani beruházások kizárólag sportcélokat szolgálhatnak.

Parkolóhelyek, közbiztonság

A beszélgetésen említésre került a parkolás kérdése, ami mára tarthatatlanná vált. A gond, hogy az agglomerációból érkezők itt rakják le az autóikat. Tóth Sándor LMP-s képviselő javaslatát, mely szerint fizetős lenne a parkolás Csepelen, a polgármester támogatja, de csak olyan formában, hogy a csepelieknek ingyenes maradjon. És ha a testület elfogadja, nem lesz akadálya a bevezetésnek. A beszélgetésből kiderült, elég jó területek lettek kijelölve korábban P+R parkolók számára, azonban a kerület és a Tarlós István vezette főváros közötti korábbi megállapodást Karácsony Gergely felrúgta, így nem lesznek fővárosi pénzből parkolók. A közbiztonság kapcsán Borbély Lénárd kiemelte, szeretnék a teljes kamerarendszert megújítani, és a későbbiek során továbbiakat felszerelni.

Kérdés volt a Szent Imre téri buszpályaudvar sorsa, amit a résztvevők egyöntetűen megoldásra váró feladatnak tekintettek. Közösségi tervezés a cél, mondta a polgármester. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a terület sokkal értékesebb a jelenlegi funkciójánál.

Zárszóként Klinghammer István professzor elmondta, az egyesületnek fontos, hogy megismerjék a polgármester elképzeléseit a kerület jövőjét illetően, ezért reméli, hogy a találkozóra a jövő hónapban ismét sor kerülhet.

Csepel.hu

 

15 hozzászólás “Újra közösen Csepelért” bejegyzésre

  1. kerdes szerint:

    Hogy lehet az egyesületbe belépni?

  2. concept szerint:

    “Csak a Fideszhez köthető budapesti kerületeknek adtak fejlesztési pénzt, összesen 14,7 milliárdot”
    “XXI. kerület 2 314 000 000 forint útfelújításra”-Úgyhogy majdnem megvan a tavalyi 18milliárd.

    Szóval kellene a Tarlóstól-Karácsonytól 1-2 parkoló megépítése ingyen ahol az önkormányzat parkolási díjat szedhetne?

    Végülis miért is nem épül a buszpályaudvar aminek a csepel.hu 2019-es cikke szerint 2020-21-ben el kellett volna indulnia?Ebből a beszámolóból nem derül ki,lehet nem tartozik ránk?

  3. Atesz szerint:

    Háááá.. mer…. őőő…. Sorosmigráncsgyurcsánykarácsony!
    Azé!!!

  4. Betke szerint:

    Jól olvastam valahol, hogy az új híd,(Galvani) lehajtója, ami Csepelnek oly nagyon előnyös, a Szabadkikötő utat (szándékos a régi név) keresztezi és nem fölötte megy át a forgalom?

  5. Gyula szerint:

    Igen, így van a terv.

  6. kerdes szerint:

    Hogy lehet az egyesületbe belépni? Nincs honlap, esetleg zárt gittegylet?

  7. Gyula szerint:

    Agitprop gittegylet. 😁👍

  8. Gyula szerint:

    Erről az jutott eszembe, mint annak idején a Tanácsnál a KISZ tagság. 😁👍

  9. kerdes szerint:

    csepel info copy paste. Tehát semmi önálló gondolat, semmi az egyesület céljairól…
    Milyen támogatásokat kap…. Hol vannak az összejövetelek….. Hol lehet jelentkezni… Mennyi a tagdíj……

    Gittegylet vagy rosszabb….

  10. kormánypárti szerint:

    Csepel iránt elkötelezett akadémikusok, professzorok, tanárok, doktorok és más vezető csepeli értelmiségiek adnak útmutatást a polgármesternek, hogy a legjobb döntéseket tudja meghozni a kerület érdekében. Csepel jó kezekben van, látszik a profizmus.

  11. kerdes szerint:

    Akkor miért a csepel.info-t copy paste-zik? Attól lehet értelmesebb tanácsot is adni. 🙂 Miért nem akarják bővíteni az egyesületet? Talán az új tagok új gondolatokat is hoznának.
    “más vezető csepeli értelmiségiek” 🙂 🙂 Miben vezetnek az urak és hölgyek?
    Vagy inkább csak valamelyik párt iránt elkötelezettek?
    Mondom én, hogy gittegylet.

  12. kormánypárti szerint:

    Kikkel kéne bővíteni az egyesületet? A lakógyűléseken fontoskodó Mari nénikkel és Józsi bácsikkal? Azok a vezető értelmiségiek, akiknek a szavára érdemes odafigyelni, értékes gondolatokat fogalmaznak meg, amiből tanulni lehet, nem pedig hülyeségeket beszélnek. Akik egyáltalán el tudják helyezni Csepelt geopolitikailag. Meg tudod mondani, mik Csepel határai és hány szomszédja van?

  13. Gyula szerint:

    kormányos!
    A területi képviselőtök, eddig mindegyik, egyszer nem jött ki a választókörzetébe, tehát felesleges a munkája. Nemde? 😁👏👍 A szomszédos településekkel ne példálózz, mert legalább ők kisírtak útfejlesztéseket, de ti még ehhez is sügerek vagytok. Félmilliárdért dugítottátok be a kerület útjait.

  14. kerdes szerint:

    Ami azt illeti, nem lógnék ki a társaságból. 🙂

Itt lehet hozzászólni !