Kikotorják a Kis-Dunát – ha Karácsonyék nem akadályozzák meg ezt is

Napi.hu, Csepel.info

Iszapkotró munkában

Kormányzati beruházásban tervezik a Ráckevei (Soroksári)-Duna 57 kilométeres szakasznak revitalizációját a déli városkapu fejlesztés keretében. A tervek szerint a Duna-ág teljes szakaszán kikotorják az iszapot, a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd közötti partfalat felújítják, hogy azt közelebb hozzák a városhoz, és vízi közműveket építenek – amennyiben ezt politikai okokból nem tudja megakadályozni a fővárosi vezetés.

Karácsony Gergely főpolgármesterként ugyanis eddig minden csepeli, fővárosi illetékességű fejlesztést leállított, a Csepelhez kapcsolódó kormányzati fejlesztéseket pedig élesen támadja. Ilyen az új Duna híd megépítése – pedig azt a nyolcvanas évektől 2019-ig valamennyi kormány és valamennyi fővárosi vezetés helyeselte és támogatta. Szintén ebbe a sorba tartozik a 2023-as Atlétikai Világbajnokság megrendezése, melynek fejlesztéseit nem csak a csarnokkal egyáltalán nem rendelkező sportág, de a szigetcsúcs megújulását régóta váró csepeliek is régóta várják. A Kis-Duna kotrását eddig mindenki várta, kérdés, hogy most mit tudnak kitalálni ellene.

A Naturaqua Környezetvédelmi Tervező és Szolgáltató Zrt., valamint az Envecon Környezetvédelmi és Projekttervező Kft. tervezheti a Ráckevei (Soroksári)-Duna revitalizációját nettó 619 millió forintért. A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. (A BFK Fürjes Balázs államtitkár szakmai irányítása alatt áll, a vezérigazgatója Vitézy Dávid.)

A közbeszerzési hirdetmény szerint a revitalizáció célja a vízminőség javítása. Ki kell kotorni a folyó teljes, 57,3 kilométeres szakaszán az iszapot. A Csepel-szigeten tervezett közpark területén “vizes élőhelyet” alakítanak ki 2,3 hektáron (ez a csapadékvíz kezelési és víztisztító rendszer kialakítását, valamint vízi közművek építését jelenti). Meg kell tervezni továbbá – a Budapest Déli Városkapu fejlesztési program városépítészeti mestertervének javaslatai alapján – a “partfal korrekciót”, amelynek célja a vízpartot a városhoz közelebb hozni. (Az elvégzendő munkákat ebben a tervezésre kiírt közbeszerzésben nem részletezték.)

A kormány Déli Városkapu fejlesztési programjának része – az érintett ferencvárosi és csepeli területeken – az atlétikai stadion és sportpark, egy új gyalogos és kerékpáros híd építése, a Fudan egyetem és diákváros építése, egy csepeli közpark és evezős központ építése.

A tervezési közbeszerzés nyerteseivel augusztus 12-én kötött szerződést a BFK. Indultak még a tenderen konzorciumban au ÖKO Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Főmterv Zrt., továbbá a Viziterv Kft.

Napi.hu is közölte augusztus 30-án, hogy kiírható a népszavazás a Déli Városkapu területére tervezett Fudan Egyetem megvalósításáról, így döntött a Nemzeti Választási Bizottság.

Napi.hu, Csepel.info

4 hozzászólás “Kikotorják a Kis-Dunát – ha Karácsonyék nem akadályozzák meg ezt is” bejegyzésre

  1. GY szerint:

    Kedves Illetékesek és Kedves Olvasók!

    Az RSD projekt eredeti terveiben szerepelt a dél-pesti szennyvíztisztító-telepről az RSD-t terhelő tisztított szennyvíz Nagy-Dunába történő átvezetését tartalmazó projektelem is. Ez 2010-ben parkolópályára került, majd 2012-ben a most záruló költségvetési időszakra tervezték átütemezni, de ez sajnos nem valósult meg. A projektelem megvalódulása az RSD vízminőség-védelme szempontjából kiemelkedő fontosságú lenne. Érdeklődnék, hogy mi az Önkormányzat álláspontja ezzel kapcsolatban, támogatja, esetleg tevőlegesen előmozdítja az átvezetési terv megvalósítását?

    https://www.parlament.hu/irom39/08178/08178-0001.pdf

  2. Nagyapó szerint:

    GY! Érdemes az újabb RSD revitalizáció kiírását elolvasni. (kozbeszerzes.hu/ertesito/2021/0/targy/portal_402/megtekint/portal_5844_2021/)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. GY szerint:

    Köszönöm, jó hír, hogy ez a téma újra terítékre került!

  4. Gyula szerint:

    A szennyvíztisztítóval végre (mindegyki) cseszhetne már valamit, mert a Majorban fergeteges fosszag van, minden nap.

Itt lehet hozzászólni !