Merkel: Nem szabad ismét elkövetni a 2015-ös menekülthullámhoz vezető hibákat

MTI, Mandiner

Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

A tálibok elől Afganisztánból menekülő emberek ügyében nem szabad ismét elkövetni a 2015-ös menekülthullámhoz vezető hibákat – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

A kormányfő tájékoztatóján kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek támogatást kell nyújtania az Afganisztánnal szomszédos országoknak, főleg Pakisztánnak, hogy ha Afganisztánból elmenekülnek emberek a tálibok elől, akkor el tudják látni a segítségre szorulókat.

Jelezte: elképzelhető, hogy összehívnak egy rendkívüli EU-csúcsot, amelynek egyik fő témája éppen az afgán menekülteket befogadó térségbeli országok támogatása lehet.    

Ezeknek az embereknek biztos menedéket kell nyújtani, és nem szabad ismét elkövetni azt a hibát, hogy a nemzetközi közösség nem biztosít elég pénzt az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) és élelmiszer-segélyezéssel foglalkozó szervezetének (WFP), aminek következtében „Jordániából, Libanonból és közvetlenül Szíriából is elindultak az emberek Európába”.

Afganisztán esetében gyorsabban kell lépni, és gyorsabban támogatni kell a környező országokat

– mondta a német kancellár. Elmondta, hogy egyetért Heiko Maas külügyminiszter megállapításával, miszerint tévesen ítélték meg az afganisztáni helyzetet. A teljes nemzetközi közösség arra számított, hogy a külföldi katonák kivonása után is lehet folytatni a nemzetközi fejlesztési munkát az ázsiai országban.

Így még július végén is úgy tűnt, hogy csak a hadsereg (Bundeswehr) helyi segítőit és családtagjaikat – 2500 embert – kell kimenekíteni az országból.

Közülük 1900-an már Németországban vannak, és valószínűleg több százan valamely biztonságos harmadik országban vannak. Azonban a „lélegzetelállító” sebességű tálib offenzíva révén megváltozott helyzetben a német segélyszervezetek és más nem kormányzati szervezetek afgán munkatársait is családostul ki kell menekíteni. Ez további több ezer embert jelent. Ezért indított a Bundeswehr légi mentőakciót – fejtette ki Angela Merkel.

Megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy a légierő (Luftwaffe) egy szállítógépe már megérkezett Kabul térségébe, de nem kapott leszállási engedélyt.

Reméljük, hogy az első A 400M-es hamarosan landolhat”

– mondta Angela Merkel. Aláhúzta, hogy német oldalról mindent megtesznek a művelet sikeréért. Ugyanakkor „nem a mi kezünkben van az irányítás”, az akció kimenetele a kabuli viszonyok alakulásától függ. Angela Merkel a radikális iszlamista tálibok hatalomra jutásáról azt mondta, hogy „keserű, drámai és szörnyű” helyzet alakult ki, főleg az Afganisztánban élők számára. Ugyanakkor a fejlemény keserű Németországnak és az összes szövetségesnek is, amelyek  csaknem húsz évig tevékenykedtek Afganisztánban.

Kifejtette, hogy Afganisztán legalábbis pillanatnyilag nem az iszlamista terror hátországa, de az utóbbi csaknem két évtized erőfeszítéseinek csupán ez az eredménye.

Mint mondta, az elesettekről és a bevetésekről testi és lelki sebekkel hazatért katonákról soha nem szabad megfeledkezni, de tudomásul kell venni, hogy a terrorveszély megszüntetésén kívül mást nem sikerült elérni Afganisztánban. Ezt fel kell dolgozni, le kell vonni a tanulságokat, és hasonló esetekben talán „szűkebbre kell szabni a célokat” – mondta a német kancellár az ország átalakítását, demokratizálását és társadalmi, gazdasági modernizálását szolgáló törekvésekről szóló újságírói kérdésre.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az afganisztáni hadműveletekben

melyek az amerikai földön 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások miatt indított el a NATO, vagyis a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) hadművelet. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban. A műveletekre 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordítottak. Afganisztáni fejlesztési, segélyezési programokra az utóbbi időszakban évi 435 millió eurót fordított a német kormány.

Forrás: MTI, Mandiner

16 hozzászólás “Merkel: Nem szabad ismét elkövetni a 2015-ös menekülthullámhoz vezető hibákat” bejegyzésre

  1. Dórika szerint:

    Wilkommen….

  2. Gary Ridgeway szerint:

    A menekítést elnézve, minden nemzet menti a saját, vagy más szövetséges állam polgárait, mindezt úgy, hogy agy B52-es bombázó végig Kabul felett van és “itatják”. A Luftwaffe gépeit nem láttam még egyik “flighttracker” oldalon sem. Arra akarok rámutatni, hogy az arab országok közül ebből az Emirátusok, Bahrein, Katar és Szaúd-Arábia veszi ki a részét, tehát a környező országok beleszarnak. Az ex-Szovjet országok nem fognak senkit befogadni, Pakisztán már megtelt, de Iránnak is sok lehet ebből, igaz a Tálibokat támogatja, de a yenkiket nem támogathatja.

  3. Gary Ridgeway szerint:

    Jön vissza a magyar C17…
    Tegnap még azt makogták, hogy nincs kint magyar, ma meg ment egy gép?
    Ember azt mondta, hogy mi nem repülünk ki értük, vagy mégis.
    Ennyire szavahihető a propahanta.

  4. kormánypárti szerint:

    Ismét bebizonyosodott Orbán igaza: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol baj van. Éljen Orbán!

  5. Gratulálok szerint:

    Igaza van kormánypártinak! A segítséget kell odavinni! Szükség van ott egy olyan vezetőre, mint Orbán! Küldjük oda, oldja meg a problémáikat! Egyébként is az Árpád dinasztia állítólag hajdan Afganisztánban alakult ki! 😉

  6. Gratulálok szerint:

    Amerika és Nagy-Britannia nagy hibát követett el húsz évvel ezelőtt, amikor megtámadták Afganisztánt!

    Afganisztánt soha senki nem győzte le, Nagy Sándort is beleértve!

  7. Attila szerint:

    Kormánypárti, ha valami “menekült” ide akar jönni és itt akar élni akkor az meg is teheti. Csak kevesen szeretnék megtapasztalni ezt a gazdasági csodát amit mi átélhetünk.

  8. Gary Ridgeway szerint:

    kormányőárti!ű
    Asszem ott volt 20 évig a “segítség”.
    Nem éltek vele és pont.
    A többit #Gratulálok megírta.

  9. pl szerint:

    Gratulálok: gratulálok… 🙁

  10. Nagyapó szerint:

    Gratulálok “Afganisztánt soha senki nem győzte le, Nagy Sándort is beleértve!” Kivéve pl Timur Lenket, viszont Nagy Sándor Kabulig jutott, az hol van?😀
    Apropó az Árpád dinasztia eredeténél nem keveri a Kaukázust a Hindukussal?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Feketelistas szerint:

    És mi van ha Nagy Sándor Kabulig jutott?
    Legyőzte Afganisztánt?

  12. kormánypárti szerint:

    Itt elmondja az elemző, hogy a szovjetek és Kína miatt vonult ki az USA Afganisztánból:
    https://youtu.be/8hvjwt5tKvU?t=1394

  13. Gary Ridgway szerint:

    A lófaszt…
    2000 milliárd dollár, 20 év és a lakosság cső korrupt, minek maradtak volna tovább?
    Nem lehet mindenki kezét a haláláig fogni, nemde?

  14. Gratulálok szerint:

    Kásler Miklós szerint az Árpád dinasztia az Afganisztán részét alkotó Baktriában alakult ki 4500 évvel ezelőtt. Ezt a királyi csontleletek DNS vizsgálatára alapozza! Nagyapó nem olvas fideszes honlapokat!

  15. Gary Ridgway szerint:

    Lehet, ez már az öregnek is sok(k) volt. 😁👏👍

  16. Nagyapó szerint:

    A sok ókorkutatónak!
    – Nagy Sándor Kabulig ment. Kabul nem csak egy város, hanem egy folyó neve is. Attól keletre a Himalája van, azt tényleg nem foglalta el!😀
    – Gratulálok nem tudom milyen “fideszes honlapokat” olvasott, de már a HVG is fideszes?😀 Talán olvassa a szintén “fideszes” Indexet is!😀
    Idézve az Indexből?”megtalálták az Árpád-házi dinasztia férfiágának Y-haplotípusát: az R1a haplotípust.”
    Továbbá: “Az ominózus R1a haplotípusra valóban mondható, hogy eurázsiai elterjedésű. Nem is meglepő, hogy az Árpád-házi uralkodóknál is ezt találták, hiszen korábbi kutatásokból tudható, hogy minden negyedik magyar embernek ez az Y haplotípusa. Ez Magyarországon a leggyakoribb férfiági leszármazási vonal, sőt, nem csak nálunk: szakpublikációjukban Káslerék maguk idézik azt az adatot, hogy az R1a a leggyakoribb haplotípus a szláv, a török, a dravida, az indoiráni és – kapaszkodjanak meg – a finnugor népességekben is.”
    Jöhetnek a trágár riposztok!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.
    Ui. Mi van Petőfi genetikai vizsgálatával?

Itt lehet hozzászólni !