Húsvétkor is oltottak a kerületben

csepel.hu

A koronavírus harmadik hullámában rengeteg a fertőzött, az egészségügy túlterhelt, magasak a halálozási adatok. Ahhoz, hogy leküzdhető legyen a járvány, fontos, hogy minél többen megkapják a védőoltást. Csepelen folyamatosan oltanak. A húsvéti ünnepek alatt lezajlott nagyszabású oltási programnak köszönhetően újabb ötezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

„Nagyon jól haladnak az oltások, folyamatosan kapjuk a vakcinákat, húsvét előtt soron kívül nagyobb mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag érkezett a kerületbe. 1100 adag Moderna és 3000 adag AstraZenaca oltás is rendelkezésre állt a Pfizer oltóanyaga mellett, amellyel eddig is folyamatosan oltották a regisztráltakat a szakrendelőben” – mondta el lapunknak dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. Majd hozzátette, nagyszombaton és húsvétvasárnap négy-négy, húsvéthétfőn már ennek a duplája, április 6-án, kedden pedig 16 oltóponton folyt a vakcináció, a szakrendelő szinte valamennyi vizsgálójában oltottak. Ekkor csak néhány rendelés (röntgen, vérvétel, terhesgondozás, trauma) működött. A nagy munka zökkenőmentes lebonyolításához külső támogatást is kapott a TIESZ. „Óriási segítséget kapunk az önkormányzattól és a Városképtől is: a munkatársaik az oltásra érkezők fogadásában, az adategyeztetésben, az adminisztrációban, a telefonálásban segítettek” – fűzte hozzá a főigazgató.

Új oltópontok

Ugyanakkor elmondta: a csepeli oltópontok mellett a Szent Rókus Kórházban és a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömb Korányi Épületben is oltják a csepelieket, hogy mielőbb mindenki megkaphassa a vakcinát. Utóbbi két helyen Szputnyik és Pfizer vakcinával oltanak. Gondot jelent azonban, hogy a Szputnyikot kevesen fogadják el, pedig egy megbízható és hatékony védőoltásról van szó. „Alaptalanok az orosz vakcinával szembeni félelmek, ellenérzések. Több mint kétezer páciens utasította vissza az orosz oltóanyagot, ezzel pedig az egészségüket, életüket kockáztatják” – hangsúlyozta Dobák András. Hozzátette, amikor a szülők oltásra viszik az újszülött gyermeküket, nem kérdezik az orvost, milyen vakcinával olt, hol gyártották az oltóanyagot, fel sem merül a választás lehetősége. Jelenleg harminc-, negyvenéves betegek vannak lélegeztetőgépen, tele vannak az intenzívosztályok, tragikus a helyzet, aki most elutasítja az oltást, akár hetek is eltelhetnek, mire újra oltást kínálnak fel neki, és ez óriási veszélyt rejt.

Központi irányítás

Március 25-én központi irányítás alá került a szakrendelő. Kérdésünkre, hogy milyen változást jelent ez a TIESZ életében, a főigazgató elmondta: az önkormányzati fenntartású szakrendelők most az országos kórház-főigazgató hatáskörébe tartoznak, bármilyen utasítást kapnak, végre kell hajtani. A rendelet május 23-áig szól, de meghosszabbítható. Jelenleg ez a TIESZ-ben 12 dolgozót, 4 orvost és 8 szakdolgozót érint, őket más egészségügyi intézményekbe rendelik ki. „Nyilvánvalóan ez hátrányosan érinti a betegellátást. Bizonyos rendelések, a belgyógyászat, a neurológia, a diabetológia, a traumatológia és a fül-orr-gégészet csökkentett óraszámban fognak működni, de az akut eseteket igyekeznek ellátni” – hangsúlyozta.

Háziorvosi tapasztalatok

A szakrendelő mellett a háziorvosok is folyamatosan oltanak. Tapasztalatairól dr. Oláh Ilona háziorvost kérdeztük. „A 65 év feletti pácienseink közül csaknem mindenkit beoltottunk, akik a kezdeti időszakban regisztráltak. Jelenleg az 1958-as születésűekig jutottunk el, de sok hatvan év alatti súlyos krónikus betegségben szenvedő, például daganatos és hematológiai beteg, illetve 1-es típusú cukorbeteg is megkapta a koronavírus elleni védőoltását. Március 31-éig 545 páciensem részesült oltásban. Örömteli, hogy a hatvan év alatti korosztályból sokan.

Itt lehet hozzászólni !