Nem tervezi Csepel fejlesztését a főváros

csepel.hu

Élhető külváros akcióterület nem készült

Nyilvánosságra hozta Karácsony Gergely az Integrált Településfejlesztési Stratégiát, amely a 2027-ig tervezett nagyberuházásokat foglalja össze.

A dokumentációból kiderül, hogy lesznek fővárosi fejlesztések, de ha a jelenlegi főpolgármesteren múlik, Csepelre ebből szinte semmi nem jut majd. Az egyetlen kivétel a csepeli gerincút tűnik, ám annak csak a tervezésére indítottak pályázatot.

Karácsony Gergely megválasztása után sorra mondta le a kormánypárti vezetésű kerületek fejlesztéseit. Csepelen 2024-ig terjedő hatállyal megszüntette a fővárosi utak felújítását, leállíttatta az összes parkolófejlesztést, de még a Csepelt érintő kerékpárút építését is. Ezt akkor a 2020-as költségvetésre hivatkozva, annak összegét bírálva tette meg. Azt azonban senki nem tudja megmagyarázni, hogy ha – állításuk szerint – a kormány miatt nincs pénz, miért van mégis pénz az ellenzéki vezetésű kerületek fejlesztéseire. Szerencsére a politikai diszkriminációt a kormány érzékeli, így Csepel továbbra is reménykedhet abban, hogy a 2010 után megindult fejlődés nem áll le.

Középpontban a városközpont

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) legfontosabb célkitűzése a budapesti belváros fejlesztése. Jól látszik, hogy nagyberuházásokra is van pénz. Ám baljóslatú, hogy Karácsony Gergelynek is szinte csak a körutakon belüli kerületek számítanak, a külvárosi kerületek kevésbé. Soroksárt például egyetlen egyszer sem említi meg a dokumentum, mintha a XXIII. kerület nem is lenne Budapest része. Csepellel más a helyzet – ám csak a kormányzati fejlesztések miatt. Miután a csepeli HÉV, Észak-Csepel nagyszabású parkfejlesztése, az új csepeli Duna híd vagy a kerékpárút építése kormányzati forrásból lesz, az ITS is megemlíti a kerületünket. De szinte csak ezért. A barnaövezetek fejlesztésénél például a Csepel Művek hatalmas területe úgy maradt ki a térképről, mintha soha nem létezett volna.

A terv eleme az utcák forgalom- és sebességcsökkentése is. Ez részben már megkezdődött, amikor biciklisávokat festettek a belváros útjaira. Karácsony tervei szerint – melyeket korábban ismertetett – Budapest területén megszűnnének az 50 km/órásnál nagyobb sebességhatárok, és a főutakon kívül mindenhol bevezetnék a 30 km/órás sebességhatárt. A forgalomcsökkentés nem budapesti sajátosság. Az európai nagyvárosokban is vannak hasonló elképzelések. Annyi különbséggel, hogy máshol gondolnak az autósokra is: valahol le kell tenni az autót, ha azt a belvárosban nem lehet használni. Ezért építenek más nagyvárosokban P+R parkolókat, földalatti parkolókat. Ez azonban fővárosi pénzből nem nagyon lesz. Karácsony Gergely Csepelen teljesen leállította a tervezett P+R parkolók építését, de más kerületekre sem találtunk konkrét terveket.

A budapesti Integrált Településfejlesztési Stratégiáról március 31-ig lehet véleményt nyilvánítani a smartbp@budapest.hu e-mail címre küldött levéllel.

Integrált Településfejlesztési Stratégia: https://its2027.budapest.hu/integralt-telepulesfejlesztesi-strategia

csepel.hu

16 hozzászólás “Nem tervezi Csepel fejlesztését a főváros” bejegyzésre

  1. Ábel Attila szerint:

    Letölthető a dokumentum. Soroksár említése nulla, Csepelt pedig egy kivétellel csak kormányzati fejlesztésekkel kapcsolatban említi. Az egy kivétel a gerincút tervezése.

  2. Horváth János szerint:

    Valami nem gömbölyű, mert Bese Ferenc kormánypárti hátszéllel került trónra!

  3. Gyula szerint:

    Nem értem a problémát! 😁
    Adok – kapok, ez nálam így rendjén is van.

  4. Nagyapó szerint:

    Érdekes, hasonló a véleménye a volt MSZP-s, most DK-s Szaniszló Sándornak is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. autos szerint:

    Azt tessék elárulni, hogy a csepeli HÉV-ért miért nem ilyen lelkesen megy az ugrálás? Embert juttatunk a Holdra, mesterséges szerveket ültetünk be, géneket manipulálunk, de egy 1,5 kilométeres vasútvonalat nem lehet használatba venni, ki tudja miért.

  6. kormánypárti szerint:

    Szabó Szabolcs most reklamáljon! Van egy olyan érzésem, arra aztán várhatunk…

  7. Horváth János szerint:

    Ez csak hangulat keltés!

  8. robi szerint:

    Miért is adna? Kidobott pénz lenne.

    A hazug udvari propagandagépezet úgyis azt harsogná, hogy a kormány adta.
    No, meg korrupcióval vádolnák az utolsó forint elköltéséig, a stadion túlárazásokról mélyen hallgatva.
    Legalább lehet miért mocskolódni, szemétkedni.

    A volt Csepel Művek sorsáról minden eddigi társulat ígért már fűt-fát, az eredmény közismert. Számon lehet kérni az ígérgetőkről, köztük vannak még politikai ambíciókat dédelgetők is.

  9. oszt jónapot szerint:

    akkor ebben ugyanolyan, mint a Tarlós és a fidesz. azok is leszarták csepelt.

    Csepel egyetlen esélye, ha elszakad budapesttől, és önálló megyei jogú városként, pest megye székhelyévé válik.

  10. Ábel Attila szerint:

    Szabó Szabolcstól maximum azt várhatjuk, hogy a kormányzati fejlesztésű kerékpárutat is ellenzi majd. Ő volt az egyik, aki fúrta és ünnepelte, hogy a főváros nem építi meg.

  11. kismiska szerint:

    Ábel Attila#Miért,most nem lehet végigkerékpározni a Duna parton?
    Csak a térkövezett/aszfaltozott kerékpárút felel meg önnek?

  12. Horváth János szerint:

    Ábel Attila!
    Bizonyíték???

  13. […] 2027-ig megfogalmazott ITS része az Élhető Belváros Akcióterület, de az anyag nem foglalkozott élhető külvárosokkal. Vettük és elfogadjuk Budapest polgárainak ezzel kapcsolatos kritikáját. Ígérem, hogy a […]

  14. […] 2027-ig megfogalmazott ITS része az Élhető Belváros Akcióterület, de az anyag nem foglalkozott élhető külvárosokkal. Vettük és elfogadjuk Budapest polgárainak ezzel kapcsolatos kritikáját. Ígérem, hogy a […]

Itt lehet hozzászólni !