Illegális szemetelés: a bírság akár a 150 ezer forintot is elérheti

Csepel.hu

Noha az idei lomtalanításkor az FKF Zrt. – Borbély Lénárd polgármester kérésre – több utcában felszámolta az illegális hulladéklerakatokat, a fővárosi cég jelezte: egy helyszínről csak egyszer szállítja el a szemetet, a veszélyes hulladék elszállítása pedig továbbra is a csepeli adófizetők adóforintjaiból történik.

Rengeteg az illegális szemét a kerületben, még úgy is, hogy a közterületesek és a rendőrség keményen büntet érte.

Mint ahogy nemrégiben beszámoltunk, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a múlt héten az FKF Zrt.-hez fordult, felhívva a vállalat figyelmét azokra az illegális hulladéklerakó gócpontokra, amelyeknek a felszámolása évről-évre egyre nagyobb teherként nehezedik a költségvetésre. A kezdeményezés eredményeként az FKF Zrt. arról tájékoztatott, hogy nagy mennyiségű, illegálisan kihelyezett hulladékot szállítottak el a Rakéta, a Rózsa, a Cseresznyefa, a Szederfa, a Barackfa, a Szilvafa és Barkács utcákból, valamint a II. Rákóczi Ferenc útról.

A napokban kaptuk a hírt, hogy az FKF Zrt. összeszedte a Szent István út – Mély utca találkozásánál található nagy mennyiségű illegális hulladékot is. A cég viszont jelezte, hogy a munkát csak egyszer végzi el és nem áll módjukban újra visszamenni a területre elszállítani a felgyülemlett hulladékot. Tekintettel továbbá arra, hogy a lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé, ezért a Hársas utca 12. szám elé kihelyezett veszélyes hulladékot sem szállították el.

A munka tehát ismét a Csepeli Városgazdára marad, a számlát pedig újfent a csepeli adófizetők fizetik meg. Az illegális hulladék problémája az elmúlt években óriásira duzzadt, az ilyen típusú szemét ma már az elszállított hulladék mennyiségének hatvan(!) százalékát teszi ki a kerületben, hatalmas terhet rakva a csepeli költségvetésre.

Pedig tettenérés esetén keményen büntetik az elkövetőket. Úgy tudjuk, a bírság összege a 150 ezer forintot is elérheti, nemfizetés esetén akár elzárásra is kerülhet az illető. A rendőrségtől kapott statisztika szerint az idei lomtalanítás alatt összesen 52 esetben született feljelentés, 34 főt pedig közel 1 millió forint értékben bírságoltak meg.

Akárhogy is, a csepeli közterület-felügyelet, a rendőrséggel karöltve, most megkettőzött erővel figyeli a kritikus gócpontokat, hogy megakadályozzák a további szemetelést. Ehhez kapcsolódik, hogy a hulladéklerakatok felszámolásáért a tavalyi évben a már meglévők mellett további öt helyre telepítettek kamerát. Nemrég pedig egy sorompót kapott a Budafoki út Dunához közeli szakasza, megnehezítve ezzel a lejárást a partra.

 

Csepel.hu

2 hozzászólás “Illegális szemetelés: a bírság akár a 150 ezer forintot is elérheti” bejegyzésre

  1. Szabó Zsuzsa szerint:

    Az a baj a szeméttel, hogy a FKF lomtalanításakor nem az egész halmot viszik el. A maradéka pedig csak halmozzák. Ha rendesen kitakarítanák a területet, nem rsknának rá, nem minden évben van a közvetlen ott lakóknak módja a takarításra. Emellett, minden címre kötelezővé kellene tenni a kukát. Amelyik háznál nincs, valyonhova viszi a szemetet?

  2. Zsivány szerint:

    Segélyesék számára nem visszatartó erő a pénzbírság, mert a családi pótlékból és a különféle segélyekből nem vonható tartozás. Ledolgozni nem tudják, mert az életmódjuk miatt egy rakás egészségügyi bajuk van, nem munkaképesek. Meg egyébként is, legfeljebb arra kötelezheti őket a munkahely főnöksége, hogy munkaidőben a munkahelyen tartózkodjanak (mondjuk a befolyásoltságtól mentes állapot követelményénél meg lehet fogni őket). Az elzárás azért nem végrehajtható, mert többnyire legalább féltucat kiskorú gyermekekről gondoskodnak (elvileg).

Itt lehet hozzászólni !