Úgy szaporodnak Csepelen a kátyúk, mint a gombák

Mit kell tenni, ha az autóban okoz kárt a kátyú?

Csepel.info

Szinte minden forgalmasabb csepeli, belvárosba vezető útról jeleztek durva, kerekeket roncsoló kátyúkat. Ezek száma és nagysága a most következő napokban még jobban meg fog ugrani – értesült a Csepel.info. Azt is leírjuk, mit kell tennie annak, akinek  kára lesz ebből. 

A kátyúk a fagypont alatti időjárásban növekednek igazán, viszont éppen fagypont alatt nem lehet azokat tisztességesen kijavítani. Itthon az ideiglenes megoldás terjedt el a fagypont alatti kátyútömésre: rendesen akkor lehet javítani, amikor már hajnali fagyok sincsenek. A legtöbb panasz a Weiss Manfréd útról, a II. Rákóczi Ferenc és Táncsics Mihály utcákról, Csepeli útról, Kossuth Lajos útról érkezett. Ezek fővárosi kezelésűek, ezért a következő önkormányzati ciklusig, 2024-ig nem lesznek felújítva. Reménykedünk abban, hogy legalább a kátyúkat befoltozzák, ha jön az enyhébb idő – jelenleg azonban ez sem biztos.

A főváros a jövő évi választások miatt minden mozdítható pénzt kormányellenes reklámkampányra, valamint az olyan fejlesztésekre költi, mint a Lánchíd-felújítás, ami ötmilliárddal lett drágább, mint Tarlós István közbeszerzésekor – viszont már a baloldalnak kedvező cég nyerte drágábban a munkálatokat. A fővárosban milliós jutalmakra is jutott pénz kátyúzás és útfelújítások helyett.

Az Ady Endre úton, a Táncsics Mihály utcánál is van egy mély és éles kátyú

A csepeli Táncsics Mihály utcában már nem is lehetne kátyú, hiszen a közbeszerzés és szerződéskötés is megvolt a felújítására. Ám Karácsony Gergely főpolgármester ezt és az összes Csepelt érintő fővárosi fejlesztést is leállíttatta. A főpolgármester minden kormánypárti vezetésű kerület lakosságát hasonlóan büntette meg 2019-ben öt évre azért, mert keveselte a 2020-as költségvetés összegét.

Mit lehet tenni, ha az autónk károsodik?

A kár a kátyúméret és a sebesség függvényében általában néhány tízezer forintos, a gumiabroncsban és a felniben, de akár az alvázon vagy a futóműben is keletkezhet. Mivel többnyire a biztosítás nem fedezi az összeget, a kárigény a közút fenntartójának nyújtható be, amihez kellő bizonyítás szükséges.

A bizonyítás egyik legfontosabb lépése a fényképek készítése a helyszínen. A fotókon nemcsak a sérülésnek kell szerepelnie, de a helyszínnek és a kárt okozó kátyúnak is, még jobb, ha mérőszalag vagy viszonyításképp legalább egy kisebb tárgy van kéznél, melyet a kátyú mellé téve a méretek is rögzíthetők.

A kátyúkár-bejelentő lapot az adott közút kezelőjének kell benyújtani, ez a legtöbb esetben online felületről is letölthető. A lakott területen kívüli utak és az autópályák a Magyar Közút Zrt.-hez, a lakott területen belüli utak az illetékes önkormányzathoz, a budapesti utak a Budapest Közút Zrt-hez tartoznak. A kárbejelentésüket ezért a közútüzemeltetésért felelős szervezet ügyfélszolgálatára kell elküldeni, a bejelentés pedig tartalmazza a baleset körülményeit, időpontját, helyét, az autó és a tulajdonos jogosítványának, biztosításának adatait is.

A fővárosban külön rendelet is szól az útfelújításokról és a kátyúk okozta károkról.

A szemtanúk mellett nagyobb kár, baleset esetén jobb, ha rendőr is látja a helyszínt, aki hatósági jegyzőkönyvet vehet fel.

A kátyúkár-bejelentés sokszor nem is történik meg, mivel adott esetben nem lehetséges, vagy balesetveszélyes lenne a megállás. A kár, illetve annak mértéke sokszor nem is egyértelmű azonnal, és csak a szervizben derül fény a problémára, utólag pedig gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani a káreseményt.

 A kártérítési igényt azért is roppant nehéz érvényesíteni, mert a kátyús útszakaszokon gyakran sebességkorlátozó és figyelmeztető tábla is jelzi a problémát, melyek figyelmen kívül hagyása szabálysértésnek bizonyul, így pedig már esély sincs a károk megtérítésére. Ennek ellenére a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tavaly több mint 1500 bejelentés érkezett – noha ebből csupán 640 esetben ítélték jogosultnak a bejelentőt a kártérítésre, a bosszantó eseményt követően mindenképp jobb benyújtani a szükséges dokumentumokat – írja a teendőkről és a buktatókról a Femina.

Csepel.info

21 hozzászólás “Úgy szaporodnak Csepelen a kátyúk, mint a gombák” bejegyzésre

  1. Kisapó szerint:

    A Csepel Művek Központi út pedig csepeli kezelésű, még sem történt a választások óta semmi vele azon kívül, hogy lassan már járhatatlan. Evvel is kellene foglalkozni a Városatyáknak!

  2. Béla szerint:

    A CSM-ban újítsák csak fel az utakat a milliomos szoci vállalkozók. Nem csak kiadni kell az üzemeket, költeni is kellene rájuk.

  3. Kisapó szerint:

    Béla Úr!

    Egy kicsit el van tévedve! A Központi Út nem a Vállalkozóké és egyébként nem csak szoci Vállalkozók vannak a CSM-ben!

  4. Csizi szerint:

    Tisztelt Ábel Attila! Ha ez a cikk bekerül a Csepel újságba is, akkor pontosítani kellene a tartalmát politikai felhangoktól mentesen, hogy egyértelműen segítsen az autósoknak. Csepelen is bizonyos utak a főváros kezelésében vannak, bizonyosak a kerület kezelésében. Jellemzően a főutak, tömegközlekedési utak fővárosiak. A mellékutak, Mária királyné, Damjanich kerületi.
    A Fővárosi Közútkezelő nem kötött felelősségbiztosítást, sem Tarlós, sem Karácsony alatt, maguk fizetik ki az okozott kárt. Ezért aki hozzájuk fordul, azt úgy szívatják ahogy tudják, rosszabbak mint egy biztosító. Erre készüljenek a tisztelt autóstársak. Ne csak a helyszínt fotózzák, hanem azt is hogy ott van az autójuk a kátyú mellett. Kártérítést csak javítási számla ellenében nyújtanak, de előtte alvállalkozó cég kárszakértőjét küldik szemlézni a járművet. A kerületi utakra vonatkozó kárigényt a csepeli önkormányzathoz kell benyújtani. Azt megköszönném ha valaki onnan leírná, hogy erre a kockázati körre rendelkezik-e a csepeli önkormányzat felelősségbiztosítással.

  5. kormánypárti szerint:

    A vállalkotók lakták le az utat, hisz leginkább ők használják, tehát költsenek is a felújításra. Ha nem tetszik, szabad elköltözni máshova. Elég volt a főleg (ál)baloldali vállalkozók szüntelen sirámaiból: tele vannak lóvéval, miközben minimálbéren foglalkoztatva zsákmányolják ki a dolgozóikat.

  6. apostolos szerint:

    Ezt a hülye demagóg dumát! Az utak felújítása a tulajdonos (kezelő) kötelessége, ha az övék fzessenek (ha akarnak), de ha az övék, akkor meg ne menjen arra, aki nem akar.
    A minimálbéren foglalkoztatás pedig nem csak a baloldali vállalkozók privilégiuma.

  7. Hozzászóló szerint:

    A minimálbéren foglalkoztató vállakozó magyar sajátosság és nem valamely politikai oldal ismérve. A legtöbb ilyen szarházi állandó jelleggel döngeti a mellét, hogy ő tartja el az országot, de adócsalót csinál valamennyi munkavállalójából (átutalás töredéke számlára, nagyobb rész zsebbe), közben pedig fürdős kurvaként sírva a markát tartja minden kormányzati támogatásért.

  8. Tonyó szerint:

    A fővárosi önkormányzat kátyúzzon, az is a dolga.

  9. Horváth János szerint:

    Karácsony, követelem, azonnal tömd be a kátyúidat, ne veszélyeztesd tovább a csepeli közlekedők testi épségét és vagyonát!!

  10. Ibolya szerint:

    Lenne itt nálunk Magyarországon egy roppant egyszerű megoldás a kátyúk ellen!
    Meg kellene VÉGRE tanulni utakat építeni!!!Lehet menni tanulmányútra az osztrákokhoz,a németekhez,ahol pl. a kukoricásokban is HIBÁTLAN aszfaltos,vagy betonutak vannak….

  11. apostolos szerint:

    Csak ott nem lopják el a felső kopóréteg 60%-át.

  12. Tóth kati szerint:

    Ibolyka a gyár területén található utak még a rendszerváltozás előtt épültek.Azóta csak pusztul.

  13. Tóth kati szerint:

    Dudáljunk,csak most nem demszkájnak,hanem annak a kretén karigerinek.

  14. Gary Ridgway szerint:

    Megint cenzúra? Fáj az igazság?

  15. Gary Ridgway szerint:

    Na, újra:
    – a saját útjaitokat nem akarjátok?
    – a főváros miből is?

  16. csepelikerdezo szerint:

    Valószínűleg ezekből a rettenetes és beteges agymenéseiből lett elege Ábel Attila feleségének is, mert a vagyonbevallása szerint már nincs házastársa…
    Ezt a magánéleti problémáját ahelyett, hogy kezeltetné, az ebből fakadó frusztráltságát itt és a csepeli újságban vezeti le.

  17. kormánypárti szerint:

    Neked meg nincs és soha nem is lesz családod, te szerencsétlen lúzer! 😀

  18. Ábel Attila szerint:

    A feleségem vagyonbevallása pont úgy leadásra került, mint az enyém. Gyengébbek kedvéért: a családtagok vagyonbevallása nem nyilvános. Így aztán, ha nem látja az ő vagyonbevallásukat valaki, az nem azt jelenti, hogy a csepeli képviselőtestületben nincs felesége meg férje meg gyermeke senkinek.

  19. csepelikerdezo szerint:

    Ábel Attila,
    Az Ön vagyonbevallásában nem szerepel, hogy van házastársa. A felesége vagyonbevallása nem érdekel. Csak Ön nem a valóságnak megfelelően töltötte ki a vagyonnyilatkozatát

  20. Ábel Attila szerint:

    A vagyonbevallásban nem szerepelhet a feleség, mint vagyon. Hol él maga, melyik korban vagy országban? Amire gondol, ott csak alá kell húzni, hogy ki tölti ki a vagyonbevallást, aztán odaírni a nevet. Mivel ez az én vagyonbevallásom, én töltöttem ki, nem a feleségem, és mivel nem vagyontárgy a feleségem, nem kellett odaírnom a feleségemet. A vagyonnyilatkozata viszont le lett adva. De ha ezt hiányolja: van feleségem, és egy kislányom is.

  21. Kisapó szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!

    Már nagyon elkanyarodtak az eredeti témától. Mi köze van egy kátyús útnak Ábel Attila vagyonnyilatkozatához? Netán az új kátyúzási megoldás, hogy a képviselők vagyonnyilatkozatával tömik be a kátyúkat? Ábel Attila Urat szeretném megkérdezni, hogy a CSM központi útját mikor hajlandóak normálisan megcsinálni? Hozzáteszem NEM kátyúzásra gondoltam.

Itt lehet hozzászólni !