Húsvét után enyhülhetnek a járványveszély védelmi intézkedései

Magyarnemzet.hu

– A helyzet javulása megállt. Stagnálásról és némi romlásról beszélhetünk – mondta a koronavírus-járvány adataival kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő az interjúban beszélt az esetleges járványügyi enyhítésekről, a vakcinabeszerzésről és az oltási programról, a gazdaság újraindításáról és az örvendetes demográfiai folyamatokról, valamint az ezt megalapozó családtámogatási döntésekről is.

Magyarország miniszterelnöke az operatív törzs üléséről érkezett a rádióba. Orbán Viktor azzal kezdte az interjút, hogy a legfrissebb számok alapján az elmúlt 24 órában 1576 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak, ami azt jelenti, hogy az elmúlt négy naphoz képest a javulás megállt, a helyzet kicsit romlott is. A miniszterelnök hozzátette, ezzel párhuzamosan van egy másik számsor is, az oltottak száma, melynek alapján a mai napon már 264 530 polgárt oltottak be Magyarországon, 92 000 polgár pedig már a második oltást is megkapta. – Ez fordulópont, már mi támadunk, a vírus védekezik – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy az oltási tervet módosítani kellett, mert kevesebb vakcina érkezett, a miniszterelnök elismerte, van némi bizonytalanság a rendszerben. – Az oltási helyzetből kiolvasható a tendencia, a szakemberek számolják az oltottak, a fertőzésen átesett, a védettséget szerző emberek számát. Március elején az egymilliót is meghaladhatja ez a szám, március 15-re minden hatvan év feletti, regisztrált polgárt be fognak oltani, legalább egy oltás erejéig mindenki védett lesz. Április elejére ez a szám kétmilliós lesz a kínai vakcina alkalmazásával, ennek a tesztelése folyamatos. Ez a szám nőhet, ezzel már lehet kezdeni valamit – sorolta a kormányfő, hozzátéve: ezek a számok a nagy valószínűséggel megérkező vakcinák mennyiségére lettek kiszámítva, tehát ez a legrosszabb forgatókönyv.

Hadházy Ákos és az ellenzék oltás elleni kritikájára reagálva Orbán Viktor azt mondta, hogy a világban van egy küzdelem, amely a hatóságok jelentései alapján a gyógyszergyártók csatája. – Amerikai, orosz és kínai vakcinagyártók harcolnak egymással – fűzte hozzá. A miniszterelnök szerint látható, hogy mely képviselők szoktak az egyes gyártók érdekei szerint megszólalni. Kijelentette: a baloldal átlépett egy olyan határt, amelyet nem illene.

Azt is elmondta, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. Hozzátette, hogy a jóindulatú olvasata ennek az, hogy a brüsszeli bürokraták azt tartották szem előtt, hogy olcsón tudjanak oltóanyagot beszerezni. Ezzel szemben a tagállamok szintjén bár fontos a pénz, de az életek még fontosabbak.

– A zárással és a nyitással kapcsolatos intézkedéseknél az lényeges, hogy mit fogadnak el az emberek – folytatta. A miniszterelnök elmondta, hogy nem ördögtől való, hogy akik védettséget élveznek, azok gyorsabban kinyithassanak, de ha a többi polgár ezt nem tartja méltányosnak, akkor ehhez kell igazodnia a kormánynak, illetve az intézkedéseknek. – Erre egy konzultáción szeretne választ kapni a kormány, nem akarja megosztani a társadalmat. Erre akkor kerülhet sor, ha a közvetlen életveszélyben levők már védettek lesznek – hangsúlyozta. Hozzátette: a járvány első hulláma idején kiküldött konzultáció alapozta meg a jelenlegi védekezést is.

– A gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindításának. Vita van arról, hogy sikeres volt-e a védekezés, egy azonban biztos: 2020 decemberében többen dolgoztak Magyarországon, mint egy évvel korábban – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta: a sikerek egyik mérőfokát a munkahelyek megtartása jelenti. – Ha van munka, minden van – szögezte le.

A nehéz helyzetben lévő vendéglátóiparról is beszélt a miniszterelnök. – A vendéglátósoknak igazuk van – mondta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, hogy a számukra megítélt bértámogatás kifizetése lassan halad, amelynek bürokratikus okai vannak. A korábbi utófinanszírozásos rendszer nem volt szerencsés, ezt most megváltoztatták. – Jó esély van rá, hogy a korábban elmaradt kifizetésekkel együtt vehetik kézbe a februári támogatást is – tette hozzá.

– Tízmillió forintos hitel tíz évre, három évig nem kell törleszteni, amely a kis cégeknek nyújthat segítséget – hangsúlyozta a gazdaságvédelmi intézkedések egyik legfontosabb elemét a kormányfő, hozzátéve: a baloldal kritikája ezzel kapcsolatban nem mérvadó.

A gazdaság újraindításáról azt mondta a miniszterelnök, hogy április elején születnek meg azok a döntések, amelyek a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak: ezerötszáz milliárd forintnyi fejlesztésről van szó. Ezt követően, körülbelül július elsején hirdetik meg azokat a nagy fejlesztéseket, amelyek a teljes magyar energiarendszer korszerűsítéséről, a zöldgazdaság kiépítéséről, a körforgásos gazdaság kiépítéséről és egy soha nem látott mértékű agrár- és vidékfejlesztési program elindulásáról szól majd. – Ez lesz a harmadik szakasz. 2021 egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz – mondta Orbán Viktor. Megjegyezte: október és november környékére lesz minden szegmense újraindítva a gazdaságnak. – Nemzetközi összevetésben a 2020-as évünk sem néz ki rosszul – tette hozzá Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint öt-hat százalék körüli a tavalyi gazdasági visszaesés hazánkban, amellyel Ausztria és Németország előtt foglalunk helyet, amely egy jó start erre az évre.

Az évről évre növekvő gyermekvállalási kedv kapcsán arról is beszélt az interjúban Orbán Viktor, hogy nemzedékekben kell gondolkodni: a kormánynak van történelmi horizontja, és elkötelezett a családok támogatásában. 2010-hez képest két és félszeresére nőtt a családok támogatása. – Ha a Fidesz–KDNP nem támogatta volna a családokat, száztizenötezer gyermekkel kevesebb született volna az elmúlt évtizedben Magyarországon – emlékeztetett, hozzátéve: a munka támogatása is fontos, cigány honfitársainknak is fontos, hogy munkához kötött támogatásokat kapnak.

A családok ösztönzése a csok, a babakötvény, a babaváró hitel, a lakásfelújítási hitel, az ingyenes jogosítvány, illetve az ingyenes tankönyvek és étkezések mind-mind a magyar családokat segíti. – Ezen az íven 0–25 éves korig megalapozható, hogy egy magyar fiatal önálló életet élhessen. A szülők segítsége mellett a kormány is segít, a mi filozófiánk szerint a megszületéstől kezdve segítséget nyújtunk ehhez – emelte ki, hozzátéve: az oktatás 18 éves korig ingyenes, de aki jól teljesít, annak a felsőoktatás is térítésmentes.

– Az elmúlt tíz évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés terén. Egyre több jól és szépen nevelt gyermekről szólnak a kimutatások, a nem kívánt gyermekek száma is lecsökkent. A nemzet jobb állapotban van ma az élethez való viszonyulás tekintetében is – jelentette ki a miniszterelnök. – Nem választási ciklusokban gondolkodom, mert van ennél fontosabb: nemzedékekben kell gondolkodni, és azoknak meg kell születniük – tette hozzá.

– A családtámogatásban az a legnehezebb, hogy lehetőségeket kell felajánlani, aztán az már szabad döntés, hogy ezekkel az emberek élni kívánnak, vagy sem. Nem akarunk beavatkozni az emberek döntésébe, de lehetőséget kínálunk a jövő megkönnyítésére, az életük támogatására – folytatta, kiemelve, hogy a gyermek érték, nemcsak a családoknak, hanem a magyar társadalomnak is. – Nem beavatkozni akarunk, hanem támogatni. Erről minden évben vannak politikai viták, de attól szép Magyarország, hogy ilyen bonyolult – zárta a beszélgetést Orbán Viktor.

 

Magyarnemzet.hu

 

9 hozzászólás “Húsvét után enyhülhetnek a járványveszély védelmi intézkedései” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Belegondoltam,és szörnyű volt:mi lenne most Magyarországon,ha a z a kretén Karácsony lenne a miniszterelnök,akit a moslék jelölt 2018-ban.

  2. Tóth kati szerint:

    Halál,nyomor és kilátástalanság.

  3. Horváth János szerint:

    Mi lenne? A járványra kisarcolt lóvét nem a csókosainak szórná ki a felcsúti g.
    Ne gondolkozz, nem megy neked!

  4. Tóth kati szerint:

    Ezt a járványra kisajtolt lóvét,ezt tényleg nem tudom értelmezni.Egyébként ne tegezzen,ott még nem tartunk.Eltársakkal nem barátkozom.

  5. Horváth János szerint:

    TK!
    Mit gondolsz, a szolidaritási adónak becézett sarc micsoda?

  6. Nagyapó szerint:

    Jönnek a kamuhírek! A szolidaritási adót minden önkormányzat fizeti, még a többségben levő kormánypárti városok, falvak is. Ők szolidárisak, nem pofáznak!😀
    A 2019-es évi megtakarítások az azóta ellenzéki városoknál, kerületeknél:
    Baja: 4,2 milliárd
    Miskolc: 2,3 milliárd
    Budapest XI. kerület (Újbuda): 6 milliárd
    Budapest II. kerület: 9,3 milliárd
    Budapest VI. kerület (Terézváros): 8,4 milliárd
    Budapest VII. kerület (Erzsébetváros): 3,6 milliárd
    Budapest VIII. kerület (Józsefváros): 2,6 milliárd
    Budapest IX. kerület (Ferencváros): 3,6 milliárd
    Budapest III. kerület (Óbuda): 6,4 milliárd
    Budapest IV. kerület (Újpest): 4 milliárd
    Budapest XVIII. kerület: 3,6 milliárd
    Dunaújváros: 1,4 milliárd
    Eger: 23,8 milliárd
    Érd: 41,5 milliárd
    Vác: 620 millió
    Szombathely: 267 millió
    Ez a pénz egy év alatt eltűnt, egy év alatt ennyit lopott a moslékkoalíció!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ezt hívják vastag bőrnek! A kormány épp most stafírozta ki a kormánypárti önkor-
    mányzatokat. A szolidaritási adóból szinte ugyanannyit adtak a sportba, mint a kór-
    házaknak, 100 milliárd egy tök fölösleges alapítványba. És azt is tudjuk, hogy a bukott
    kormánypárti önkormányzatok hamis adatokkal manipuláltak.

  8. Nagyapó szerint:

    Horváth János átment Kórozsba. Csak állít, de semmit nem bizonyít. Ez moslékkoalíció taktikája “Hazsudnak rendületlenűl”😀
    Az önkormányzatok 16 százalékkal több pénzzel – 858 milliárd forinttal – tervezhetnek 2021-ben. A szolidaritási adóval az állam nem elvesz az önkormányzatoktól, hanem a gazdagabb önkormányzatok adják a szegényebbeknek, az állam nem részesül ebből a pénzből!
    Azon viszont el kell gondolkoznia a kormánynak, hogy a többletpénzből az önkormányzatok hogyan gazdálkodnak? Pl. a kisvállalkozásokat segítik, esetleg az idősek tüdőgyulladás elleni védőoltását teszik ingyenessé, vagy pedig haveri kifizetéseket (Czeglédi) végeznek és kormányellenes plakátokat finanszíroznak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Horváth János szerint:

    Maga tényleg ennyire hülye, vagy csak a baksisért csinálja?

Itt lehet hozzászólni !