Kijárási tilalom: kérdések és válaszok

csepel.hu

A november 10-én megjelent kormányrendelet részletesen szabályozza a kijárási tilalom és a maszkviselés feltételeit. Kinek lehet elhagyni a lakást 20 óra után? Hol kötelező a maszkviselés? Lehet-e kutyát sétáltatni a tilalom ideje alatt?

Milyen büntetésre számíthat, aki nem tartja be az intézkedéseket? A csepel.hu összeállítása.

Igazolás, kivételes indok

A kijárási tilalom kapcsán hozott rendelet egyértelmű. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, vagyis 20 óráig mindenkinek haza kell érnie. A kijárási tilalom alól mentesülnek azok, akik a munka miatt nincsenek otthon: ezt azonban igazolni kell. Erre külön formanyomtatvány van (kormany.hu), ami a lenti QR-kódra kattintva letölthető. Fontos tudni: hatósági ellenőrzés esetén büntetést jelent, ha nincs munkáltatói igazolás. A kijárási tilalom alól kivétel az az állapot, amikor valamilyen egészségkárosodással, életveszéllyel, életvédelmi céllal vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn. Szintén a kijárási tilalomtól eltérő helyzetnek számít, ha versenyszerűen sportoló edzésen vagy sportrendezvényen vesz részt, edzés vagy sportrendezvény helyszínére, illetve onnan a lakóhelyére, a tartózkodási helyére vagy a szálláshelyére közlekedik. Kutyát sétáltatni is lehet este 8 után is. A rendelet szerint a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzetében lehet a házi kedvenceket levegőre vinni.

 

Maszkviselés: Csepel közterületein kötelező

A rendelet ebben a kérdésben is egyértelmű. A maszkviseléssel és a távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Maszkot minden, hatodik életévét betöltő személynek viselni kell zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön is. Fontos változás november 11-étől, hogy a tízezer főnél nagyobb településeken a rendelet a polgármesterek hatáskörébe utalta, mely közterületeken teszik kötelezővé a maszkviselést. Borbély Lénárd polgármester döntése nyomán hatéves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése. A lényeg, hogy a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a tömegközlekedési eszközökre várva, váróhelységekben, az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a vendéglátó üzletekben – vásárlás és munkavégzés közben is –, ügyintézésnél, az egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben), a szociális intézményekben maszkot viselni. A sporttevékenységeknél, a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Mehetünk futni, és munkába is lehet biciklivel járni maszk nélkül. A rendelet nem tesz különbséget a kerékpározásnál az önálló sporttevékenység és a munkába való közlekedés között. Fontos, hogy a szabályok alól nem mentesül az, aki elhagyja a maszkját.

 

Büntetési tételek

A rendelet szerint például egy üzlettulajdonosnak, ha nyitva tart, pedig nem szabadna, vagy nem tartatja be a vendégekkel a maszkviselési szabályokat, a bírság összege a százezer forinttól akár egymillióig is terjedhet, ráadásul akár egy évre is bezárhatják üzletét a büntetés mellett. A kijárási tilalom vagy a maszkviselési szabályok megszegőire ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírság vár.

 

Fontos elérhetőségek

A koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzet napról napra változik. Kérjük, kísérjék figyelemmel és tartsák be a kormányzati szervek, a hatóságok és az önkormányzat iránymutatásait, intézkedéseit!

Kormányzati koronavírus honlap:

koronavirus.gov.hu

Kormányzati információs zöldszámok és e-mail-cím:

06-80/277-455; 06-80/277-456;

koronavirus@1818.hu

Csepeli koronavírus-információk:

www.csepel.hu

Feliratkozás a polgármesteri hírlevélre, melyben a legfontosabb és legfrissebb információkat találják:

www.csepel.hu/feliratkozas

Egy hozzászólás “Kijárási tilalom: kérdések és válaszok” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    10 nap után eszetekbe jutott? 😁👏👍

Itt lehet hozzászólni !