Digitális oktatásra álltak át a középiskolákban

csepel.hu

A hatékonyabb járvány elleni védekezés érdekében november 10-étől digitális oktatásra tértek át a középiskolák 9–12. évfolyamos diákjai, és a felsőoktatásban tanulók.

A digitális átállás friss tapasztalatairól Bese Benőt, a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

„A digitális oktatásra már a tanév elején fel kellett készülnünk, így az új osztályok regisztrációját, a csoportok beosztását már jó időben elvégeztük. Továbbra is ‒ a tavasszal már jól bevált ‒ Microsoft Teams alkalmazást használjuk, mely maradéktalanul megfelel az elvárásoknak, lehetővé teszi a sikeres távoktatást. Iskolánkban 24 osztály működik, jelenleg hibrid oktatás folyik, mivel a nyolcévfolyamos képzés keretében az 5–8. osztályosoknak be kell járniuk az iskolába, nekik hagyományos tanóráik vannak, a 9–12.-es diákok pedig digitális oktatásra tértek át” – magyarázza Bese Benő.

„Azok a kollégák, akik mindkét oktatási formában dolgoznak, most nehéz helyzetben vannak. Bár a távoktatáshoz szükséges informatikai, technikai háttér rendelkezésükre áll, az alsóbb évfolyamok miatt személyes jelenlétükre is szükség van, így sokukra nagy teher hárul. Jobb lenne egységes rendszert kialakítani, ezt jeleztük a Tankerület felé is” – mondja az intézményvezető. Egyúttal hozzáfűzte, korábbi tapasztalataiknak köszönhetően nagyobb nehézség nélkül át tudtak állni a digitális oktatásra, az új osztályok is sikeresen csatlakoztak. Szerencsére nincs nagyobb eszközhiány, technikai probléma sem. A gimnazista korosztály informatikai kompetenciái elég fejlettek, nem okoz problémát számukra, hogy bármilyen csatornán kommunikáljanak, kapcsolatot tartsanak. A Microsoft Teams program mellett a Krétát is használják feladatok, hiányzások, óravezetés regisztrálására. Az intézményvezető ugyanakkor kiemelte: szeptembertől a Tankerület engedélyével áttértek a 40 perces tanítási órákra, meghosszabbították a szüneteket, melyek így 15 percesek lettek. „Erre azért volt szükség, hogy a fertőtlenítéssel kapcsolatos előírásokat teljesíteni tudjuk. Ezt a beosztást az online oktatás keretében is tartjuk, hisz jó, ha gyerekeknek van ideje a két óra között felkelni a számítógéptől, kicsit mozogni, étkezni. Nem változtattunk az órarenden, kollégáim továbbra is igyekeznek az órák többségét videóóra keretében megtartani. Az a tapasztaltunk, hogy zökkenőmentesen sikerült áttérni a digitális oktatásra, mindent megteszünk annak érdekében, hogy jelen helyzetben a leghatékonyabban oldjuk meg a tanítást. Úgy látom, hogy ezt a diákok is komolyan veszik, jelen vannak, bejelentkeznek az órákra”- tette hozzá Bese Benő.

PE

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !