Az 1956-os szabadságharc leverése

Csepel.hu

64 éve, 1956. november 4-én vonult be a megszálló szovjet hadsereg, hogy vérbe fojtsa a nemzet szabadságharcát. A harcok azonban nem értek véget november 4-én: Csepelen még majdnem egy hétig tartott az ellenállás, komoly ellenállás bontakozott ki.

A szovjetek elfoglalták a fővárost övező katonai létesítményeket, egyet azonban elmulasztottak: a Szigetszentmiklós északkeleti részén, Királyerdő határában lévő légvédelmi üteget.

A felkelők a miklósi támaszpontról több ágyút bevontattak a kerületbe. A harcálláspontról – a tisztek közül egyetlenként csatlakozó – Kőrösi Sándor tüzérfőhadnagy irányította a lövegek tűzállásba helyezését. Pár órával később Buri és Kőrösi már kiadták a tűzparancsot, így amikor délután a település központjában újból megjelent az ellenség egy páncélautóval és két tankkal, tüzelni kezdtek rájuk: a páncélkocsit, majd az egyik tankot megsemmisítették.

De ez csak a kezdet volt, véres napok következtek. A kerületet egyre sűrűbben lőtték aknavetőkkel a város felől, majd déli irányból is. Mindennapos volt a szovjet páncélosok betörése. A nemzetőrök ugyan többet kilőttek közülük, ezek azonban hatalmas pusztítást végeztek emberéletben, épületekben egyaránt. 7-én a felkelők lelőttek egy IL– 28-as típusú szovjet repülőgépet, ami a kavicsbánya környékén zuhant le. 8-án és 9-én a megszálló hadsereg további támadást intézett a kerület ellen: ezeket még vissza tudták verni. 10-én északról és délről egyaránt megindult az offenzíva; Csepelt is elfoglalták. Sok volt a halott, a kerület romokban állt. Voltak, akik külföldre menekültek a megtorlások elől. Az itthon maradt forradalmárokra az új kormány bosszúja kegyetlenül lesújtott: halálra, vagy hosszú börtönbüntetésre ítélték őket.

Az országban az utolsó rendszerellenes, véráldozattal járó tüntetésre Csepelen került sor. 1957. január 8-án a gyár központi munkástanácsának vezetői lemondtak tisztségükről, mert kilátástalan helyzet alakult ki az MSZMP egyre növekvő ereje miatt. Ennek hírére a dolgozók még jobban elkeseredtek, 11-én többezres tömeg gyűlt össze a gyárban: az emberekre a kiérkezett karhatalmisták tüzet nyitottak.

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !