Kivitelezési hibák miatt kell lezárni az M0-s hídját

INDEX, Mr. Gabee, Csepel.info

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (jobbra) és Bóna Zoltán, a Fidesz Pest megyei 8-as számú, szigetszentmiklósi választókerületének országgyűlési képviselője, parlamenti frakcióvezető-helyettese, Pest megye fejlesztési feladatainak ellátásért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatót tart a Deák Ferenc híd lábánál Szigetszentmiklóson 2020. november 1-jén

A Strabag vezette konzorcium nem az elvárható gondossággal járt el a Deák Ferencről elnevezett Hárosi Duna-híd kialakításánál – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a hídnál tartott sajtótájékoztatóján.

A beépített saruk alulméretezés miatt folyamatosan tönkremennek, ami a forgalom már sokadszori leállításához vezet.

Schanda Tamás kiemelte:

a saruk állapotát szeptembertől folyamatos helyszíni szemlékkel és újonnan kiépített monitoringrendszerrel is ellenőrzik, mióta korábban már eltörött egy. E hét szerdán egy másik saru is eltört, bár a károsodás mértéke nem indokolta a híd azonnali lezárását, de sürgős és sokaknak nehézségeket okozó intézkedések kellenek.

A konzorciumvezető Strabag és a hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozója, az A-Híd nyilvánvaló módon felelőtlenül járt el, hibázott a sarutípus kiválasztásánál.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hétfőtől előreláthatóan vasárnapig forgalomterelést kénytelen bevezetni, a bal pályahidat az M1-es autópálya felé ismételten le kell zárni. Ez az ára annak, hogy az autósok biztonságban legyenek. A terelés 2-2 forgalmi sávos ideiglenes kiépítést jelent a jobb pályahídon a halászteleki csomópont felhajtásának lezárásával.

Az államtitkár kiemelte, hogy

az M0-s déli szektora Magyarország legnagyobb forgalmú útszakasza, és az egyetlen, amelyen napi átlagban több mint 100 ezer jármű halad át. A rendkívüli terhelésre a szakasz már ma sem lenne alkalmas, ha a bővítéséről nem gondoskodott volna a kormány az elmúlt évtized első felében. A fejlesztések eredményeként az M0 – az M1 és M5 autópályák között mindkét irányban – három-három sávossá vált. A kapacitásbővítés után a szektor terhelése ugrásszerűen nőtt tovább, a részben több évtizede épült pályaelemek, műtárgyak felújítása halaszthatatlanná vált.

A hídon tavaly májustól szeptemberig végezték el a szükséges sarucseréket, idén áprilisban pedig készre jelentették a bal pályahíd megnyitásához szükséges feladatokat is. Nem sokkal később azonban a saruk cseréje ismét szükségessé vált, az egyik el is tört.

Schanda kitért arra is, hogy a Strabaggal kötött, a híd rekonstrukciós munkáiról szóló szerződésnek minden pontját be fogják tartatni. Minden hibát, felületességet, gondatlanságot számon fognak kérni, a lehető legszigorúbban járnak majd el. Emellett vizsgálják annak a lehetőségeit is, hogy az ilyen hanyagul, felelőtlenül eljáró cégeket miként lehetne egyszer és mindenkorra kizárni a közbeszerzésekből.

9 hozzászólás “Kivitelezési hibák miatt kell lezárni az M0-s hídját” bejegyzésre

  1. George szerint:

    Mert minden szart átvesztek! Szerencsétlen autósnak meg cumi van!

  2. robi szerint:

    Az autósok három évig türelmesen vártak.
    Most kezdődik minden előröl?

    Apropó!
    Mi a valós hír a HÉV hídjának december 31. napjáig tervezett átadásáról?
    Igaz, hogy min.féléves csúszás várható?

  3. Xy szerint:

    Igaz, nem a máv-héven mulik.
    Stadion miatt a bfkn-en.

  4. Horváth János szerint:

    Kivitelezési hiba? Nem a kivitelező dönti el, hogy milyen műszaki paraméterekkel rendelkező
    elemeket épít be. A betervezett megoldástól a kivitelező csak a megbízó hozzájárulásával
    térhet el.

  5. Tonyó szerint:

    Ezt nem a Mészáros csinálta, hanem az a cég, ami 2010 előtt is csinált hasonló közbeszerzéseket.

  6. Nagyapó szerint:

    Igen az A-Híd végezte a kivitelezést, akik nem fizették ki az alvállalkozókat az É-i M0 hídnál.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Horváth János szerint:

    És annak mi köze van egy rossz hídsaruhoz?

  8. kormánypárti szerint:

    És akkor ki hibázott? Tervezési hibáról van szó? Nem vették figyelembe valamennyi várható erőhatást, igénybevételt? A mozgó sarukat általában felülméretezik a hídépítő mérnökök, azaz van egy biztonsági ráhagyás. És ugye nem 1-2 tervező dolgozik egy fontos hídszerkezeti elemen, hanem egy stáb az élén főmérnökkel.

  9. Horváth János szerint:

    Arra való egy tisztességes vizsgálat, hogy ez kiderüljön! A tartószerkezeti tervezés nem a
    tervező kénye-kedve szerint történik.

Itt lehet hozzászólni !