Illegális szemetelés: Hej, de nehéz a csepeli mélyszegények élete!

Nem fussa szemétdíjra

Csepel.info

Hell energiaitalt, Coca Colát és más különböző üdítőket isznak, a La Guna étteremből szállíttatják ki a napi betevőt azok a mélyszegények, akik a Vasas utcánál teszik ki utána a maradékot és a hulladékot – derül ki a helyszíni fotókból.

Az illegális szemétlerakás szempontjából Csepel egyik legkritikusabb pontja a Vasas utca – Védgát utca által határolt “Bermuda-háromszög”. A háromszög alakú telek a fővárosé: ide hordják ki a környező házakból a szemetet a “mélyszegénységben élő” helyiek, akiknek szemétdíjra sajnos már nem telik. Ezért a főváros szállítja el rendszeresen az ide lerakott kommunális hulladékot. Az itt élőket – a tisztességes, nem szemetelő családokat is – ugyanakkor joggal zavarja a bűz, ami rendszeresen elárasztja a környéket. A látványról nem is beszélve.

A szemetet lerakó Lalika és Erika a cukrokban gazdag, ám vitaminszegény üdítők mellé a La Gunából rendelnek némi betevőt

A Csepel.info úgy tudja, hogy Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek tartottak a helyszínen egy bejárást két nappal az után, hogy a főváros éppen elszállította a lerakott szeméthalmot. Akkor már új halom várta őket, amely mostanra többnyire a következőkből áll:

  • Coca Cola, Pepsi Cola és Hell energiaitalos és üdítőitalos dobozok és palackok nagy számban
  • A csepeli La Guna étteremből kiszállított ételek dobozai Lalikának és Erikának
  • Gyerekülés autóba, valamint telekakilt-pisilt pelenkák, gyerekruhák, cipők
  • Festékek, festékes dobozok

A telekre egyébként korábban már kamerát állított az önkormányzat, és a közterület-felügyelet munkatársai számos szemetelőt elkaptak, megbírságoltak. Ők mindannyian a környéken élnek. Az tehát, hogy máshonnan – pláne a Csepel-sziget más településeiről – hozzák és teszik le a szemetet, könnyen lehet cáfolni.

A kamerák megjelenése után érdekes változás ment végbe a szemetelésben. Előbb a szemétlerakók mozgása változott meg: innentől futva hordták ki a hulladékot, majd futva mentek vissza a házaikba. Később, amikor ez nem vált be, áttértek az éjszakai szemétlerakásra, illetve olyan helyen teszik le a hulladékot, amit már nem lát a kamera.

Az illegális szemétlerakás büntetését szigorították, és a szemetelőket – valószínűleg – már mind megbüntették legalább egyszer. A hulladék tartalma alapján lenne pénzük kifizetni a szemétdíjat, de ehhez akarat is kellene. Amit úgy tűnik nem indít be semmilyen rábeszélés, büntetés vagy figyelmeztetés.

Csepel.info

9 hozzászólás “Illegális szemetelés: Hej, de nehéz a csepeli mélyszegények élete!” bejegyzésre

  1. YT szerint:

    NEM FUSSA szemétdíjra! Az igen apám, ez meg milyen nyelven van?

  2. Nagyapó szerint:

    YT! Ezt a nyelvet úgy hívják, hogy szleng!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. csak úgy szerint:

    Ebben a cikkben csak az az érdekes, hogy ez nem a választosok óta van így. Tarlós papa idején ez senkit nem zavart?!
    Undorító a szerző hozzáállása, nem tudja elviselni a fővárosi vesztését.
    Nem látom a kormány által adományozott pénzről a cikket?!

  4. admin szerint:

    csak úgy: hol bírálta bárki is a fővárost ebben a cikkben? A videó is 2019 márciusában készült. Előbb gondolkozzon, utána vagdalkozzon.

  5. Qqriq szerint:

    “Amit úgy tűnik nem indít be semmilyen rábeszélés, büntetés vagy figyelmeztetés.”
    …ide vezet a liberalizmus.

    Megjegyzem a szemetelés nemcsak helyi probléma, mert a kidobott bomló ételmaradékokra rájárnak a rágcsálók, amelyek a környék lakóházaiba fészkelik be magukat. A házi patkányok szaganyaggal, vagyis vizelettel jelölik ki az élőhelyüket, ami számtalan baktériumot tartalmaz. A bélsaras pelenkákra rászállnak a legyek, a poloskák és mindenféle más bogarak, amik aztán ragályfogó tárgyként viselkednek és akár több száz méterrel esetleg kilométerekkel arrébb megjelennek a tiszta otthonokban (mondjuk lakótelepeken, lakóparkokban), majd például a konyhapulton vagy a konyhaasztalon hagyott ételre leszállva továbbítják a testükre rakódott kórokozókat ugyanúgy, ahogyan a virágok beporzását is elvégzik.

  6. csak úgy szerint:

    #admin

    Akkor talán ideje lenni tenni valamit!

  7. Qqriq szerint:

    Nem közterületen, hanem egy telken (amely a főváros tulajdona) történik az illegális szemétlerakás. Az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége a hulladékot elszállíttatni, mivel az ő birtokában van. A főváros ennek eleget tesz újra és újra, feltételezem, hogy bejelentést is szokott kapni. A tulajdonosnak lehetősége van feljelentést tenni a szemetelők ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Csakhogy itt nem arról van szó, hogy egy sittel megrakott teherautó a szemétbánya helyett az erdőszélre borítja le a rakományát, hanem arról, hogy az állítólagosan mélyszegénységben tengődő embereknek sajnos nem telik a kötelező hulladékszállítás közszolgáltatás díjának a megfizetésére, emiatt az FKF nem viszi el a szemetet. Ez mentő körülményt jelent a nyomozás során, mert mindenkinek joga van az élethez és a természetes életfolyamatok (pl. étkezés) velejárója valamennyi hulladék keletkezése. Tehát aki él, az szemetet is termel. Azért mert valaki él és életvitelszerű tevékenységet folytat, nem lehet büntetőjogilag elmarasztalni.

  8. Kaktusz szerint:

    Qqriq!

    Ez mind igaz. De a cikkben felsorolt és a képen látható szemét nem az alapvető, a mindennapi megélhetéshez szükséges élelmiszerek hulladéka:

    * Coca Cola, Pepsi Cola és Hell energiaitalos és üdítőitalos dobozok és palackok nagy számban
    * A csepeli La Guna étteremből kiszállított ételek dobozai Lalikának és Erikának
    * Gyerekülés autóba, valamint telekakilt-pisilt pelenkák, gyerekruhák, cipők
    * Festékek, festékes dobozok

    Amúgy a mélyszegénység nem mentség a tahó és antiszociális viselkedésre.

  9. Hozzászóló szerint:

    Tök jól van ez így! Ha egy észak-nyugati turista dél felé autózik, legalább tájékoztató tábla nélkül is tudja, hogy jó irányban halad a Balkán felé.

Itt lehet hozzászólni !