Minden eddiginél többen kérték márciusban a csokot

Több család igényelte a csokot az első negyedévben, mint egy évvel korábban, márciusban ráadásul a veszélyhelyzet ellenére kiugró számú igénylést fogadtak be a bankok – értesült a Magyar Nemzet. A felfutásban jelentős szerepe van a családvédelmi akciótervnek, amely használt lakásra is elérhetővé tette a csok mellé felvehető kedvezményes hitelt.

A vissza nem térítendő állami milliók eddig 136 ezer család otthonteremtését segítették, és már mintegy nyolcezren éltek a falusi csok lehetőségével.

Úgy tűnik, a járványhelyzet kezdetben nemhogy visszavetette volna, inkább fellendítette a családtámogatások igénylését. Legalábbis erre lehet következtetni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) friss adataiból. Lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról tájékoztatta, hogy 2020 első negyedévében összesen több mint nyolcezer család igényelte a csokot, ami kétezerrel több, mint amennyien 2019 első három hónapjában folyamodtak a támogatásért. Az idei január–márciusi időszakban így több mint 29 milliárd forintot tett ki az igényelt összeg, hétmilliárd forinttal többet, mint tavaly ugyanekkor.

Külön érdekes a márciusi igénylések alakulása, hiszen március 11-től veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, március 28-tól ráadásul kijárási korlátozás lépett életbe. Valószínűleg a korábban nagyobb számban elindított lakásügyleteknek köszönhetően ennek ellenére is igen sokan, csaknem háromezren igényelték a csokot az év harmadik hónapjában, összesen tízmilliárd forint összegben.

Az, hogy egyetlen hónap alatt háromezer család igényelte a vissza nem térítendő támogatást, a csok bevezetése óta eltelt majd öt évet nézve is kiugró szám. A 2015 júliusától elérhető támogatással évről évre többen élnek, korábban jellemzően 1700–2700 körül alakult a havi igénylések száma. Tavaly mintegy 33 ezren kérelmeztek csokot a bankfiókokban, ez havonta átlagosan mintegy 2700 családot jelent. Az Emmi lapunkkal azt is közölte, hogy 2015. júliusi bevezetése óta összesen 136 ezer család vette igénybe a csokot, 425 milliárd forint összegben. Egy család átlagosan 3,1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Falusi csokra az első negyedévben majdnem háromezer család kérelmét fogadták be a bankok. Az Emmi közlése szerint kilenc hónap alatt – 2019. július és 2020. március között – összesen nyolcezren igényelték a támogatást az érintett 2500 kistelepülés valamelyikén. Mivel a kérelmek összesen 45 milliárd forintról szóltak, az egy családra jutó összeg a falusi csok esetében magasabb: 5,4 millió forint. Az igénylések nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a lakásvásárlással egybekötött bővítés-korszerűsítés és a meglévő ingatlan korszerűsítése-bővítése között. Az igénylők hatvan százalékban nagycsaládosok, vagyis legalább háromgyermekes vagy ennyi utódot tervező családok. A vásárló – azaz költöző – családokat nézve négyből három a nagycsalád.

A csok igénylésének idei felfutásában a tavaly júliustól elérhető családvédelmi akcióterv fontos szerepet játszik. A szép lassan részleteiben is közismertté váló akcióterv egyik lépése volt, hogy a csok mellé felvehető támogatott hitelt már használt ingatlan vásárlásához is fel lehet használni. Ez azt jelenti, hogy egy kétgyermekes család a csok 1,43 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatása mellé tízmillió forint kamattámogatott hitelt is igényelhet lakásvásárláskor, egy háromgyermekes család pedig a 2,2 millió forint mellé akár 15 millió forint kedvezményes kölcsönt tud felvenni e célra.

Az akcióterv zászlóshajójaként a babaváró támogatást a legutóbbi adatok szerint már több mint nyolcvanezren igényelték, s felmérések szerint tízből hatan-heten lakáscélra fordítják. Mivel a babaváró a csok mellett is igényelhető, a két támogatás kombinálása is hozzájárulhatott az élénkülő igényléshez.

Forrás: Magyar Nemzet

5 hozzászólás “Minden eddiginél többen kérték márciusban a csokot” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Átütő siker, jól megmutattuk a brüsszelitáknak! Boldog születésnapot, családvédelmi akcióterv!
    A bevándorláspárti brüsszeli bürokraták most vakarhatják a fejüket. Eközben a főnökük, Gyuri bácsi vörös fejjel őrjöng… 😉

  2. Horváth János szerint:

    Miközben a pénzügyi szaklapok arról cikkeznek, hogy egyre több CSOK-s dől be.

  3. Qqriq szerint:

    Forrásmegjelölés megint nuku.

  4. Horváth János szerint:

    Ezt is meg akarod magyarázni? Tudod mifelénk a szónak súlya van, a renomét csak 1x
    lehet elbaszni, ez nem fideszes kurzus.

  5. Qqriq szerint:

    Az egymondatos, semmivel nem alátámasztott állításoddal szemben a valóság az, amit a cikk is leír, vagyis a családvédelmi akcióterv és a CSOK hatalmas siker (ellentétben a korábbi fészekrakó programmal, ami tudjuk hova vezetett pl. Miskolcon). A KSH adatai szerint a házasságkötések száma kiugró emelkedést, a természetes fogyás mérséklődést mutat. Ha nem lankad a CSOK-ot igénylők száma és az ígérvény-gyermekek nagy többsége valósággá válik, rövid időn belül népességrobbanás várható. Ha a sikereinken felbuzdulva más országok is átveszik az intézkedéseinket, akkor Gyuri bácsiék nem tudnak a nyakukra hozni még több, mindenféle mucsai országból érkező “allahu akbar”-ozó koszos migráncsot.

Itt lehet hozzászólni !