Svédországban a legmagasabb a halálozási ráta a világon

Mandiner, Csepel.info

Egymillió főre vetítve többen halnak meg a vírus miatt Svédországban, mint bárhol máshol. A magyar ellenzék mintaországában az idősebb fertőzöttekről gyakorlatilag lemondanak, hagyják őket megfulladni.

A The Telegraph közlése szerint egészen pontosan 6,08 haláleset jut egy millió lakosra, amivel megelőzték az Egyesült Királyságot, Olaszországot és Belgiumot is. A kialakult helyzet tovább csökkenti a bizalmat a szigorú lezárások elkerülésére irányuló laza svéd szabályozás iránt.

Az Our World in Data weboldal adatai szerint a 6,08-as átlag a május 13 és május 20 közötti időszakra vonatkozik, ami a legmagasabb halálozási ráta a világon, megelőzve az Egyesült Királyságot (5,57), Belgiumot (4,28) és az Egyesült Államokat (4,11).

Hagyják megfulladni az idősebb betegeket

A liberálisok bezzegországának lakossága csaknem megegyezik Magyarországéval. Azonban több mint 3800 ember halt már meg a koronavírus miatt, az elhunytak zöme hetven év feletti, és fele idősotthonban halt meg.

Hetek óta téma, hogy az idősektől megtagadják az intenzív ellátást, sokan oxigénpalackot sem kapnak a légzési nehézségeikre, csak morfiumot. Yngve Gustafson geriáter professzor a Dagens Nyheternek azt nyilatkozta, sok fertőzött idős embernek csak palliatív ellátást nyújtanak, nem pedig a koronavírusos megbetegedést kezelik. Úgy fogalmazott: ez az eljárás „aktív eutanáziával” ér fel. A közrádiónak egy szociális munkás azt mondta, „hóhérnak” érzi magát.

A napokban a brit közmédia, a BBC felidézte, hogy ugyan március 31-én elrendelték a látogatási tilalmat az idősotthonokban, sokan aggódtak, hogy a védőfelszerelések túl későn érkeztek meg és az idősotthonok dolgozóinak egy része úgy mehetett munkába a válság elején, hogy már elkapta a vírust. Egyre több egészségügyi dolgozó szólal fel az ellen, hogy a regionális egészségügyi hatóságok olyan protokollokat alkalmaznak, amelyek szerint az otthonokban dolgozóknak nem javasolják, hogy kórházba küldjék a betegeket, és még oxigént sem adhatnak orvos jóváhagyása nélkül. Egy ápoló, Latifa Löfvenberg, aki több gävlei idősotthonban is dolgozott, a BBC-nek azt mondta, nem küldhették kórházba az otthonok lakóit, még akkor sem, ha csak 65 évesek voltak és még sok évig élhettek volna, de esélyt sem kaptak. „Addig fulladoznak, amíg meghalnak, teljes pánikban” – mondta a nővér. Löfvenberg most egy nagy stockholmi kórházban dolgozik, ahol csak fiatal betegekkel találkozik. Egy névtelenséget kérő mentős a BBC-nek azt mondta, rendszeresen túlórázik a járvány miatt, de egyetlen egyszer sem hívták még ki idősotthonba.

A svéd idősotthonok problémái nem most kezdődtek. A Kristianstadsbladet például már tavaly ősszel arról írt, hogy az idősellátásban óriási a munkaerőhiány, sok bevándorlót alkalmaznak, akiknek sem megfelelő végzettségük, sem nyelvtudásuk nincsen, pedig végzetes is lehet, ha nem tudnak segíteni az időseknek, vagy akár csak megérteni, amit mondanak nekik. „A kilencvenéves nagymamám nem tud szomáliul, de megérdemli, hogy biztonságban legyen” – fogalmazott a szerző, aki szerint a politikusok szemet hunynak a probléma felett. A Migrációkutató Intézet napokban megjelent elemzése felhívta a figyelmet a svédországi muszlimok nagyarányú megbetegedésére, jelezve, az összes fertőzött öt százaléka szomáli, pedig a lakosságnak csak fél százalékát teszik ki. A bevándorlók bizalmatlanok a hatóságokkal és az előírásokkal szemben – és ők teszik ki az idősotthonokban dolgozók 55 százalékát.

Forrás: Mandiner, Magyar Hírlap, Csepel.info

8 hozzászólás “Svédországban a legmagasabb a halálozási ráta a világon” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Értem már miért tetszett Gyilokgerinek annyira a svéd modell!

  2. Qqriq szerint:

    Nálunk is ez történne, ha gyurcsányi lenne hatalmon!

  3. pl szerint:

    “szerint egészen pontosan 6,08 haláleset jut egy millió lakosra”
    Akkor tízmillióra 60,8… Ti nagyon hülyék!
    De sebaj, hülye Tóth kati és hülye Qqriq majd segít!

  4. Qqriq szerint:

    Igen, így van. Május 13 és május 20 között naponta ennyien haltak meg átlagosan. Nem így történt?

  5. pl szerint:

    Aranyhalak! Szokásos statisztikai maszatolás…
    Miért pont azok a dátumok? Miért nem egy másik? Ha feltesszük, h nem egyszerre kezdődött mindenhol a járvány, miért ez a dátum?
    Nézegess legalább képet a járvány lefolyásáról:
    https://qubit.hu/2020/05/22/aranyaiban-mar-svedorszagban-halnak-meg-a-legtobben-a-koronavirus-miatt-europaban
    A diagramot jól nézd meg…
    Ti tényleg megvagytok olvasás nélkül?

  6. Nagyapó szerint:

    “pl” nagyon hülye, vagy nagyon aljas, szerintem mindkettő, igazi DK-s. A cikkben lévő adat MÁJUS 13 ÉS MÁJUS 20 KÖZÖTTI IDŐSZAKRA vonatkozik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Gary Ridgway szerint:

    Egymillió főre vetítve többen halnak meg a vírus miatt Svédországban, mint bárhol máshol. A magyar ellenzék mintaországában az idősebb fertőzöttekről gyakorlatilag lemondanak, hagyják őket megfulladni.

    A hazai idióták meg erre egy jót Brüsszeleznek. Zsák a foltját…

  8. pl szerint:

    Aranyhalak…
    Arra azért kíváncsi lennék, ki jutott el a link olvasásáig, a grafikonig, és az értelmezésig. Mert ez pont nem derül ki. (sokszor még az sem, h melyikőtök tud olvasni)

    “igazi DK-s”
    Még nem köteleztem el magam, de várom az ajánlatokat.
    Jelige: a Fidesz és kiszesei valamint noé ne keressenek! 🙂

Itt lehet hozzászólni !