Csepeli botrány-videóriport 1989-ből

Csepel.info, Youtube.com

Hihetetlen, de igaz: 1989-ben az akkori csepeli KÖJÁL főorvosa nem engedte átadni az egyik csillagtelepi panelházat a kivitelezési hibák miatt, mert – többek között – nem terveztek, így nem is építettek hozzá se parkolót, se játszóteret. Az alapvető élelmiszer-ellátást, bolthálózatot sem biztosította az akkori tanács.

Hatalmas botrány lett abból, hogy a főorvos ragaszkodott az előírásokhoz egy olyan világban, ahol még a kerületi tanács működésének is fontos része volt a szabályok kikerülése. A videóban látható Orosz Ferenc tanácselnök-helyettest emiatt a rendszerváltás után felelősségre is vonták – úgy tudjuk elítélték – ám 1994-2010 között már ismét alpolgármesterként dolgozott. Ő sajnos nem szólal meg a riportban. Az viszont tudható, hogy a botrány során természetesen az előírásokhoz ragaszkodó KÖJÁL-os főorvos húzta a rövidebbet.

Szocialista típushibák

A képek ismerősek, és akik éltek akkoriban, azoknak a problémák is. A Kádár-diktatúra idején az emberek évtizedeket vártak bérlakásra. Saját lakást venni az alacsony fizetések és az akkori hitelek miatt szinte kizárólag a rendszer kivételezettjei tudtak. Aki a többségből szerencsés volt, és sok-sok év várakozás után – folyamatos protekció-keresés mellett – végül beköltözhetett egy-egy panelházba, hamar szembesült az újabb problémákkal.

A házak, lakások kivitelezésének minősége ugyanis mai szemmel nézve kritikán aluli volt. Előfordult például, hogy ki lehetett látni a lakásból a panelelemek rései között, amit tapétával fedtek el. A szigetelések és vezetékrendszerek hiánya, hibái miatt nem csak a felső emeleteken voltak mindennaposak a beázások, hanem az összes szinten.

A parkolókat annyira nem tervezték be Csillagtelepen, hogy utólag sem jutott elég hely az autóknak. Így a parkolási problémák a mai napig megmaradtak, és hely híján meg is maradnak. A videóban látható egyik üres telken végül a jelenlegi SPAR üzlete épült fel, de több vágókép is mutatja a Csillagtelep más részeit, többek között az AMK környékét, valamint a csepeli panelházak kivitelezésének otromba hibáit.

Csepel.info

7 hozzászólás “Csepeli botrány-videóriport 1989-ből” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Legalább valami szakembert kerítettetek volna!

  2. Tisztelettel megjegyzem szerint:

    Minek ír posztot olyan témáról valaki, amiről egyáltalán nincsenek ismeretei! Egyetlen mentsége lehet, ha a rendszerváltáskor még túl fiatal volt!

    Orosz Ferencet nem az itt feltételezett ok miatt vonták felelősségre! Csepelen a Késmárki utcában épült egy sorházas kislakótelep, három épületben kb. 18 lakással még a rendszerváltás előtt. Itt kapott egy háromszobás lakást Borbély Sándor országos munkásőrparancsnok (1980-1989). Leadta a XI. kerületi 2 szobás lakását, megkapta a 3 szobás, tetőteres, garázsos(!) sorházi lakást (telekrésszel), és még vissza is kapott 170 ezer forint különbözetet! Ez verte ki a biztosítékot a lakosságnál, meg az hogy az akkori tanács 4 Millió forinttal támogatta meg az építtetést, ami lakásonként 250 ezer forint támogatást jelentett. Ezt kifogásolta meg a lakosság, s hűtlen kezeléssel vádolták meg az akkori tanács VB. titkárát, Orosz Ferencet. Nem a saját zsebébe tette a közpénzt, hanem az elvtársakéba! Úgy ahogy ma is teszik narancsos uraimék! Matolcsy megfogalmazásában, a pénzek elvesztik közpénz jellegüket!

    Ami meg Orosz Ferenc 16 éves alpolgármesterségét illeti, lényegében ő vezette Csepelt 1994-2010 között. Hozzáértőbben, mint azóta is bárki! Kedves mai vezetők, lehet magukat hozzá viszonyítani! Nem volt senki bábja, s nem tolta alá a milliárdokat sem az MSZP-SZDSZ, sem a Fidesz-FKGP kormányzat! Könnyű ma ugrálni, amikor nagykanállal tolják a pénzt az államkasszából Csepelnek a cseppet sem tehetséges pártemberek! Kevésből gazdálkodni, na ahhoz kell ész!

  3. abc123 szerint:

    Tényleg egy tanácselnök-helyettes hibája lenne ha egy lakótelepet tervező építészmérnök kevés parkolót tervez egy ház elé?Manapság is az alpolgármester felelőssége?
    Nem inkább azoké akik utasításba adták a tervezőnek hogy arra az X hektár ledózerolt területre Y darabszámú épületet zsúfoljon össze?Asszem azt a részt a Csepel művek építette első sorban a dolgozóinak?

  4. Béla szerint:

    Nem a tanácselnök elvtárs hibája volt, hanem a rendszeré. Aminek a tanácselnök elvtárs is része volt. És a tanácselnök elvtárs ezért pont olyan volt, mint a rendszer. A rendszer után is, 16 évig. Csepel le is züllött, mert a párttitkár elvtárs is mellette volt, mint polgármester. És mind a ketten pont olyanok voltak, mint a rendszer 1990 előtt.

  5. robi szerint:

    A Csepel Művek nem épített 10 emeletes panelt a dolgozóinak.

  6. admin szerint:

    “Hatalmas botrány lett abból, hogy a főorvos ragaszkodott az előírásokhoz egy olyan világban, ahol még a kerületi tanács működésének is fontos része volt a szabályok kikerülése. A videóban látható Orosz Ferenc tanácselnök-helyettest emiatt a rendszerváltás után felelősségre is vonták – úgy tudjuk elítélték – ám 1994-2010 között már ismét alpolgármesterként dolgozott.”

    Valóban félreérthető a teljes cikkel a fenti bekezdés, de így, önmagában egyértelmű. Oroszt azért vonták felelősségre, mert a rendszer lényege a szabályok kikerülése, kiskapuk keresése és az elvtársak folyamatos privilegizálása volt. Ahogy 1994-2010 között, ami Csepel gazdasági csődjéhez meg a kettős gyilkossághoz vezetett.

  7. Gary Ridgway szerint:

    Az volt 40 év? Most már eltelt másik és más 10 év?
    Ti mennyi állami bérlakást építettetek?

Itt lehet hozzászólni !