Döbbenet, hogy mit művelt a főváros az idősotthonokban

888

Nyáron még szintenként 5-7 ápoló állt rendelkezésre. Ősztől azonban főváros elvette az intézmény pénzét, emiatt következhetett be a katasztrófa. A nyilatkozó Pesti úti ápoló szerint még a tisztítószerrel is spóroltak.

Az idősotthonokban fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 73 százaléka Budapesten található intézmény gondozottja volt. A legsúlyosabb helyzet a Pesti úti idősek otthonában alakult ki, ahová Karácsony Gergely főpolgármester azóta sem ment el. A Ripostnak sikerült megszólaltatnia egy ápolót és néhány hozzátartozót az intézményből.

Elképesztő spórolás kezdődött novembertől

– mondta egyikük, aki a még ott dolgozó kollégái védelmében nyilatkozott a Ripostnak, de kérte, hogy arcát, nevét ne hozza nyilvánosságra a lap.

Nem kaptunk elég tisztító- és fertőtlenítőszert, jöttek-mentek az új dolgozók, kevesen voltunk, már nem tudtuk ellátni rendesen a lakókat, és hiába mentünk az igazgatóhoz panaszra. Elegem lett ebből az embertelenségből és inkább eljöttem.

Érdemes elolvasni az eredeti cikket, amiből kiderül, hogy míg tavaly nyáron még 5-7 ápolót kellett biztosítani emeletenként, az intézmény életében ősztől komoly változások léptek életbe. Az ápoló szerint esztelen takarékoskodásra kényszerítették őket. A dolgozók úgy tudják, hogy a főváros minden indoklás nélkül elvette a pénzt az idősotthontól.

Egy özvegy hozzátartózó is beszámolt élményeiről, valamint a változásokról:

Elájultam, mikor megtudtam, hogy rühes, amit egyértelműen a higiéné hiánya okoz. Nem látták el, nem törődtek vele, én vásároltam gyógyszereket, kenőcsöket, naponta mosdattam, kezeltem. Ha én nem, akkor senki! Amikor a saját vizeletében találtam rá, a nővér azt mondta, biztosan kiöntötte a teát. Hát nem tea volt, de ha az lett volna, akkor abban hagyják feküdni?
Forrás: 888

 

 

15 hozzászólás “Döbbenet, hogy mit művelt a főváros az idősotthonokban” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Hát igen! Vigyori intézkedett. Elvonta a pénzt az öregek otthonától (nézzék még a zellenzéki kerületeket!), mert kellett a “támogatók” kitömésére. Kellett a “támogató” alfőpolgármesterek, a “támogató” tanácsadó had, az újonnan kinevezett “támogató” cégvezetők megvételére.
    Az 50, azaz ÖTVEN halott nem számít, JÁRULÉKOS VESZTESÉG!?
    Milyen érdekes, Debrecenben, a XIII. kerületben, stb. ez nem fordult elő.
    Vigyori mikor megy és néz szembe a halottak hozzátartozóval? Nem megy, majd ír egy fészbuk cikket, amiben hárítja felelősségét.
    Kíváncsi vagyok, mit ítél a bíróság, bár félek azt is nekünk kell fizetni, mint a 4-es metró büntetést, a Gyöngyöspatai ítéletet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Horváth János szerint:

    Az, hogy egy dolgozó “úgy” tudja, még nem igazság, legalábbis normális ember számára.
    Egyébként a Jahn Ferenc Kórházban is előfordult, hogy 2 ápoló volt 6-7 kórteremre.

  3. én szerint:

    Horváth János ! Neked még senki nem mondta, hogy mekkora se-fej vagy ?

  4. Zsolt szerint:

    A fővárosi pártdelegált cégvezetők bezzeg 40 százalékos béremelést kaptak.

  5. Qqriq szerint:

    János szerint egy korábbi dolgozó személyes tapasztalatai nem mérvadóak. Talán az intézményvezető 2019-es nyilatkozata többet nyom számára a latba:
    “Az igazgató szerint a budapesti idősotthonok „rendben vannak”, köszönhetően az elmúlt húsz évben rájuk költött 15 milliárd forintnak.”
    https://magyarnarancs.hu/belpol/utolso-zugok-116725

    Márpedig a számok nem hazudnak, muszáj őket TÉNYEKNEK elfogadni. Az a helyzet, hogy a gyurcsányisták hatalomátvételét követően forráskivonás indult meg meg a fővárosi fenntartású szociális intézményekből. Gyakorlatilag gyurcsányiék a gondozási munkavégzés pénzügyi feltételeinek kedvezőtlen alakításával tisztességben megőszült kiszolgáltatott sorsú idős emberek életét tették nehezebbé. Az előirányzatok átcsoportosítására egyebek mellett azért volt szükség, hogy legyen fedezete Karácsony 41 (!) tanácsadójának javadalmazására (például Kálmán Olga havi 1 millás fizetésére).

  6. Horváth János szerint:

    én!
    De, csak azok indokolni is tudták a véleményüket.

  7. Zsolt szerint:

    Nekem az egyik csepeli férfi ismerősöm azt mondta, hogy semmilyen segítséget, védőfelszerelést, tesztet stb nem kaptak az Ady melletti fővárosi otthonban.

  8. Horváth János szerint:

    Qqriq!
    Az ápolónak, aki nyilatkozott, mióta és milyen jogon volt betekintése a intézmény gazdasági
    működésébe? Itt most nem az a kérdés, hogy az igazgató mit mondott /bár nem ártana a
    hivatkozást jelölni/, hanem az egész cikk ennek az állítólagos ápolónak a szövegére alapul.
    A megadott link pedig egyértelműen az elmúlt évek hanyatlásáról beszél.
    Már megint számokról meg tényekről beszélsz, de valójában semmit sem írsz.

  9. abc123 szerint:

    Nagy nehezen,több hónap után találtak egy személyt aki alátámasztja a fideszes propagandát (kíváncsi lennék esetleg bíróság előtt is megismételné-e)-azok a beszámolók bezzeg nem kerültek be ide és a lakájmédiába ahol a hozzátartozók több fórumon elmondták hogy meg voltak elégedve a családtagjaik gondozásával…

  10. Qqriq szerint:

    János! Lássuk a tényeket:
    1. Olyan köztulajdonban álló intézményről van szó, amelynek a fenntartója egy népképviseletet gyakorló szerv. Nemhogy az intézmény alkalmazottja, hanem bárki jogosult megismerni a gazdálkodási adatokat. Érthető, ha egy érintett dolgozó beleássa magát a munkáltatója gazdasági helyzetébe már csak abból a szempontból is, hogy el tudja dönteni, a későbbiek során számíthat e béremelésre vagy próbáljon meg egy jobban fizető állást találni. Hiszen forráskivonás esetén csekély esély van a bérfejlesztésére.
    2. Szó szerint idéztem egy mondatot a Magyar Narancs Utolsó zugok c. cikkéből, amelynek az elérhetőségét megadtam. A cikkből megtudható, hogy ” Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti otthonának vezetője, aki korábban a főváros szociális főosztályát is vezette”, vagyis az intézményvezető egy kompetens személy, akinek általános rálátása van a fővárosi fenntartású idősotthonokra.
    3. A nyilatkozó ápoló által elmondottakat támasztják alá az egyik elhunyt gondozott hozzátartozójának szavai valamint a hatóság megállapításai. Nyilván mindenki hazudik ugyebár… Emellett el lehet olvasni a gúglin írt véleményeket is (én csak részleteket idézek belőlük):
    Jakab-Kertész Katalin:
    “Senkinek sem ajánlom. A férjem itt halt meg most! Nem fürdetik, rühös lett”
    Csècsey Ági:
    “Én nem ajánlom ezt az otthont aki szereti a hozzatartozóját.”
    Hunor Roland:
    “Hozzatartozmat 2 hete nem furdetek meg ,magatehetetlen!”
    s d:
    “Sajnos hozzátartozónál egy éve rossz a tv.”
    4. A bentlakásos szociális otthonokban minden egyes forintnak helye van, ilyen területről pénzt elvonni megbocsáthatatlan bűn! Karácsony tanácsadói semmit nem csinálnak és fürdenek a pénzben, miközben az életüket ledolgozott szép korú emberek magatehetetlenül fekszenek a saját ürülékükben.

  11. Horváth János szerint:

    Ha te el is hiszed ezeket , akkor tényleg nincs miről beszélni.

  12. Nagyapó szerint:

    abc123 és a többi dk-s! A fővárosi fenntartású idősotthonokban meghalt 50 ember semmi?????????
    Erről kell beszélni! Arról, hogy ki, miért csökkentette a gondozók létszámát novemberben? Ki csökkentette az otthon költségvetését novemberben? Mit tett Vigyori, meg dk-s helyettese Gy Németh az otthonért?? SEMMIT!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. abc123 szerint:

    #Nagyapó#Az állami intézményekben mennyinél tartanak országosan?
    pl.a Borsodnádasdi ahol a lakók fele volt fertőzött ~1 hónapja?
    Azokról valahogy nincsenek naponta frissülő adatok…

  14. Gary Ridgway szerint:

    Érdelesek a számok, azok a bűvös számok!
    Vidéken mínuszos számok vannak? Nebassz… Budapesten meg annyival több?
    Komoly…

  15. Qqriq szerint:

    Friss hír, hogy a Pesti úti öregotthon intézményvezetője kirúgta önmagát: hivatalosan a felmentését kérte és közös megegyezéssel távozik. Felmondólevelében arról ír, hogy ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, hiányosságokat találtak a fertőzés megjelenését követő ellenőrzéseik alkalmával. Megemlíti, hogy időközben sok kiváló szakember sok évnyi szolgálattal a háta mögött elhagyta az otthont illetve a pályát. Véleményem szerint az új fővárosi vezetés színre lépését követően a gazdálkodással összefüggő egyes intézkedések foganatosítása (túlzásba vitt spórolás) illetve azok hiánya (pl. bérfejlesztés elmaradása) vezethetett szakemberhiány kialakulásához, ami a személyzet túlterhelését, majd a gondozottak ellátási színvonalának csökkenését eredményezte. Ezek a körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy a szociális otthon a járvány gócpontjává vált.

Itt lehet hozzászólni !