Karácsony Gergely Csepelre hozatta volna a belvárosi hajléktalanokat

Csepel.hu

Április végén különös munkálatokra figyeltek fel a Táncsics Mihály utca 82-84. szám alatti egykori iskolaépületnél. A fővárosi tulajdonú ingatlanban munkások jelentek meg, és felújítási munkákba kezdtek. Olyan sürgés-forgás kerekedett, hogy a környékbeliek megkérdezték: miért éppen most, járvány idején dolgoznak? Hajléktalanszálló lesz itt – tájékoztatták őket a dolgozók.

Karácsony Gergely a választásokon azzal kampányolt, hogy soha nem fog élni a lakosság megkérdezése nélküli, antidemokratikus módszerekkel.

A titokban kialakított hajléktalanszálló terve azonban nem csak az ő ígéretével ellentétes. Csepelen ugyanis megoldott a hajléktalan-ellátás. A Csepel Művek területén működik a szálló, ahol mindig vannak üres, kihasználatlan ágyak. Van nappali melegedő, a hidegebb teleken pedig – 2010 óta – az önkormányzat besegít szállásban, ellátásban egyaránt. Vagyis a csepeli hajléktalanok ellátása megoldott, semmi szükség új épületre. Főképp nem Csepel szívében, óvodák, iskolák, templomok, a Csepeli Piac és a központi gyermekorvosi, valamint a felnőtt rendelőintézet közvetlen szomszédságában, a sétáló utca mellett.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere még aznap nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek a megkezdett munkálatok miatt. A főpolgármester nem személyesen válaszolt. Egy megbízottja ismerte el április 28-án, hogy valóban hajléktalanszállót alakítanak ki Csepel szívében. De nem kell aggódni – írta – mert „csak karanténba” hozzák majd ide, negatív vírusteszttel a gazdagabb belvárosi kerületek hajléktalanjait. Vagyis a hajléktalanszálló nem is a csepelieknek készül, hanem buszokkal ideszállított belvárosiaknak. Nyilván ott is volna elég üres ingatlan, de az ottani ingatlan árak magasabbak, mint a csepeli. A válaszlevél után Borbély Lénárd polgármester internetes petíciót tett közzé Ábel Attila alpolgármesterrel, így tiltakozásukhoz pártállásra való tekintet nélkül bárki csatlakozhatott.

Így reagáltak a fővárosi pártok és képviselők

Nyilvánvalóan a demokrácia alapelveit sérti az egyeztetés nélkül és titokban Csepel központjába tervezett hajléktalanszálló. Az is egyértelmű, hogy a fővárosi ígérettel szemben valószínűleg nem ideiglenes lenne a szálló. Amennyiben az épületeket felújítják, és alkalmassá teszik az ilyen működésre, a járvány után is használni fogják. Német Szilárd, a Fidesz-KDNP Csepelen élő országgyűlési képviselője a polgármester tiltakozása után elsőként tartott sajtótájékoztatót. Ő is azt emelte ki, hogy a gazdagabb belvárosi kerületekből fogják a több száz hajléktalant idehozni. Olyan kerületekből, ahol volna hely a számukra.

A döntés ellen azonnal tiltakozott Pákozdi József alpolgármester, az ellenzéki Csepeliek a Csepeliekért (Buckai Szövetség Egyesület Csepeli Szervezete) képviselője. Tiltakozott a szintén ellenzéki Mi Hazánk Mozgalom csepeli szervezete, és értetlenségének adott hangot az ellenzéki Tóth Sándor, aki az LMP csepeli képviselője.

Az ellenzéki pártok és képviselőik közül viszont többen nem a hajléktalanszálló kialakításának körülményein háborodtak fel, hanem a polgármester „szívtelenségén”. Az egyre többször a Momentum körül felbukkanó dr. Szabó Szabolcs és a párt helyi képviselője, Dukán András Ferenc közös közleményben jelentették ki: a polgármester aggodalmai kizárólag hangulat- és gyűlöletkeltésre alkalmasak. A két politikus amellett érvel, hogy a gazdagabb kerületek hajléktalanproblémáit csak ideiglenesen kellene megoldani, és senki nem fog kimenni az épületekből. Hasonlóan állt a tervekhez a csepeli MSZP is. Bangóné Borbély Ildikó és Takács Krisztián nem véleményezték a hajléktalanok betelepítését, mindössze a csepeli polgármestert támadták. 2008-2010 között egyébként már volt hasonló beköltöztetés, akkor a ferencvárosi önkormányzat adott Csepelen lakásokat a nekik nem kellő, problémás szociális bérlőiknek. Akkor is azt mondták, hogy nem kell aggódni emiatt, ám a csepeliek pontosan tudják, milyen hosszú távú és negatív változásokat okozott az akkori áttelepítés. A Demokratikus Koalíció egyik képviselője annyit reagált a szálló tervére, hogy majd a döntés után mondják el a véleményüket – kérdés, hogy akkor már minek.

T.K.

13 hozzászólás “Karácsony Gergely Csepelre hozatta volna a belvárosi hajléktalanokat” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Mit ugatsz, Szabó! Szerinted helyénvaló kisgyermek nevelő intézmény közvetlen szomszédságába akármilyen hajléktalanellátó intézményt telepíteni?!

  2. Horváth János szerint:

    Látom, téged már sikerült meghülyíteni!

  3. Nagyapó szerint:

    Akik a hajléktalanok Csepelre költöztetése mellett voltak: Dukán András Ferenc, Csaba Péter Alajos,
    Takács Krisztián, Losonci Róbert, Várkonyi András, Horváth Gyula!
    Jegyezzük meg nevüket, pártjaikat!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. SamFüles szerint:

    Nagyapó: Jól van, jegyezzük meg. De azt is jegyezzük meg azért, hogy a nagy keresztény fidesz nem adott menedéket a rászorulóknak. És a fidesznek nem azzal volt a gondja, hogy mi mellé épült volna hanem, hogy eleve Csepelre. Na ennyit a kereszténységről! 🙂 Ez az, amit ne felejtsen el senki. A fidesz bort iszik de vizet prédikál! 🙂

  5. Nagyapó szerint:

    SamFüles! Amit írt (kedd – 17:53), ordas dk-s hazugság, mert Csepelen van hajléktalanszálló, melynek kihasználtsága ~70%!! Miért kellene más kerületekből “importálni” hajléktalanokat?
    A legfontosabb elv a szubszidiaritás elve, ami alapvető az Európai Unió (EU) működésének! Ez az elv – a szubszidiaritás elve – azt jelenti, hogy a fellépést mindig a polgárokhoz legközelebbi szinten kell végrehajtani. Tetszik érteni? A legközelebbi szint a csepeli polgárok!
    Szintén pofátlanság, hogy más vallásúak, ateisták oktassák a keresztényeket!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Horváth János szerint:

    Borbély akkor is szembe ment volna Karácsonnyal, ha nincs Csepelen szálló, vagy
    ha a gyár területére akartak volna szállót kialakítani. Ez van kiadva nekik, ütni kell
    Karácsonyt.

  7. SamFüles szerint:

    Nagyapó: Én oktatni nem akarok senkit, csak értetlenkedem. De olyan szívesen megnézném az összes fidesz-kdnp-s képviselőt, ahogy egy templomban, Bibliával a kezükben vannak. Erre esélyt sem látok, mert félnek megtenni ezt, vajon miért… 🙂

  8. pl szerint:

    “Erre esélyt sem látok, mert félnek megtenni ezt, vajon miért… 🙂”
    Ez nem igaz! OgV is nagy templomjáró…
    Nincs se Isten, se Ember akit ne gyaláznának meg (kórusban)…

  9. Qqriq szerint:

    János, látom nem sikerül a tényekre fókuszálnod. Lásd be, hogy a tények szemszögéből nézve a “mi lett volna ha…” kérdés feltevésnek semmi értelme nincsen. Mert a megválaszolandó kérdés az, hogy a környezeti szempontokat figyelembe véve jó helyen lenne e a Táncsics u. 82. szám alatt egy hajléktalanellátó intézmény? Mivel Karácsony Gergelynek a létesítésre irányuló konkrét lépései voltak, ezért szerinte igen. Szabó Szabolcs szerint pedig a fedél nélküliekkel való társadalmi szolidaritás, úgymond az emberséges hozzáállás mindent felülír, így nem is szükséges összeférhetőségi szempontokat vizsgálni. Például hogy a leendő hajléktalanszálló ingatlana milyen létesítményekkel határos vagy hogy a környék ingatlantulajdonosainak mekkora kára keletkezik, milyen mértékű rendkívüli értékcsökkenést kell elviseljenek. Szerinte az a fő, hogy a társadalom peremére került embertársainknak jó legyen. Ugyanakkor álljunk meg egy szóra, mert elvitathatatlan tény, hogy Csepel eddig is jócskán kivette a részét a fővárosi hajléktalanellátásból. Szabónak tehát nincs joga szemrehányást tenni.

  10. pl szerint:

    “környezeti szempontokat figyelembe véve jó helyen lenne e a Táncsics u. 82.”
    Ott tévedsz, h ez egy ideiglenes megoldás lett volna, nem egy előre eltervezett intézmény helyének kijelölése. Az összes érvetek erre alapoz. Nem lehet nem létező helyszínre telepíteni őket.
    Az talán világos, h az épületek régóta állnak, így helyük adott. Talán az is világos, h fővárosi tulajdonban vannak. Építsenek újat, néhány hónap alatt?
    Mi nem érthető abban, h ha máról hónapra kell intézkedni az elhelyezésről, akkor nem úgy intézik, h vesznek Mészárosnak egy telket, megterveztetik Mészárossal, majd megépíttetik Mészárossal?
    Össze vissza gyűlölködtök.
    Szándékosan nem halljátok ugye, h:
    TESZTELT, 30-35 FŐ, és NEM JÁRHATNAK KI.
    Talán MUSZÁJ SÜKETNEK IS LENNI A GYŰLÖLKÖDÉSHEZ?!
    Persze nyilván az is elkerülte a figyelmeteket, h egy hete ez a téma lekerült a napirendről, de itt Csepelen a gyűlölködő kórust nem érdekli. Köpködjétek tovább a napi egy-két cikket, hogy a tisztességes emberek tudják kire kell hányni!

  11. Horváth János szerint:

    Qqriq’
    A valódi tény az, hogy az épület a Fővárosé, és mint tulajdonosnak joga van bizonyos építési
    munkák végzésére. Tudomásom szerint a hajléktalan szállóra nincs védőtávolság meghatározva.
    A “mi lett volna ha” kérdésben csak annyi, te/ti ugyan úgy abból indultok ki, hogy mi lesz ha
    jönnek a hugyos, alkesz kéregetők. Ma könnyű hajléktalanná válni, nem mindenkinek fizetik ki
    a hitelét közpénzből, mint némely képviselőnek. Akkor sem voltatok érzékenyek, amikor a kor-
    mány hülyesége miatt tömegek lakáscélú megtakarítása devalválódott.Látom, hogy szívesen
    kitiltanátok ezeket az embereket talán még az országból is, pedig kevesebb kárt tesznek, mint
    a fehér galléros politikusok és csókosaik.

  12. Nagyapó szerint:

    “pl” tipikus komcsi. Minden mondata hazug és csöpög a gyűlölettől, akár a többi dk-snak, de ő vádolja ellenfeleit gyűlöletkeltéssel.
    Miért kell Csepelen hajléktalanszálló? Van szálló Csepelen és üres hely is van. Ja, hogy átjátsszák a vörös tiszteletesnek Donáthnak. Tudja ő a szexuális zaklatással vádolt lelkész.
    Mészáros minden munkáját teljesítette, itthon adózik (nem viszi a pénzét Indonéziába). Nem lop, mint a kispesti szocik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Horváth János szerint:

    Mészáros nem lop, neki odaadják.

Itt lehet hozzászólni !