Meghiúsul a szentendrei kerékpáros híd

Vélemény – Vitézy Dávid

Sajnos úgy tűnik, eldőlt: Szentendre és Szigetmonostor között a belátható jövőben nem épül gyalogos-kerékpáros híd, az ősszel hivatalba lépett szentendrei városvezetés megakadályozza az első hazai gyalogos-kerékpáros Duna-híd megépítését. Karácsony Gergely főpolgármester és az összefogás pártjai Budapesten egy 2,4 milliárd forintos kerékpárút-fejlesztést fújtak le, ami három kerületet érintett volna: Csepelen így a Kis-Duna parton nem épül kerékpárút.

A szentendrei önkormányzat tegnap, március 2-án lezárta azt a két héten át tartó, igen sajátos és manipulatív szavazást, melyen mindössze a szavazásra jogosult polgárok 12%-ának részvétele mellett a válaszadók 55%-os többsége a belvárostól délre építendő hídhelyet támogatta, elvetve a belváros északi peremén és a Határ csárdánál kijelölt hídhelyeket.

Sajnálatosnak tartom, hogy az önkormányzat manipulációval fordította a híd ellen Szentendre lakosságát, ugyanis a városvezetés által a szavazólapra erőltetett és a szentendrei polgárokkal megszavaztatott déli hídhely nem valósítható meg – sem most, sem a jövőben. A beruházásért felelős NIF Zrt. korábban megvizsgálta a szentendrei Postás strand vonalában felmerült déli nyomvonalat, azonban annak szemközti hídfőjét és az onnan észak felé építendő kerékpárutat a Budapestet ellátó parti szűrésű ivóvízkutak védőzónája miatt nem lehet elhelyezni. Budapest ivóvízbázisa kerülne veszélybe, ha ott szabad átjárás nyílna – ezt Fülöp Zsolt polgármester is pontosan tudja és előtte is ismert, hogy a Szentendrei-szigetnek a szigetmonostori révtől délre eső része épp ezért szigorúan védett, elzárt terület, amelyet fegyveres őrség vigyáz. A fennálló korlátozások kétmillió ember vízellátásának biztonságát szolgálják, azokat semmilyen híd vagy kerékpárút kedvéért nem fogják feloldani. (Tizenöt évvel ezelőtt ugyanezen okból nem épült lehajtó a Megyeri hídról a Szentendrei-szigetre.).

A három északabbi alternatíva ellenben műszaki és környezeti szempontból megvalósítható lett volna, a belvárosi helyszínt a szakmai szervezetek és a Magyar Kerékpárosklub is támogatta – a részletes tervezés azonban nem indulhat el a helyszínről való döntés híján. Nem meglepő tehát, még ha most ekként is próbálják néhányan tálalni, hogy a reális helyszínekre nincs ma még érvényes építési engedély. Ettől még a beruházó pontosan tudja, egyáltalán hol reális a megszerzése és hol lehetetlen.

A híd elleni kampány fő oka az volt, hogy az októberben megválasztott szentendrei vezetés egész egyszerűen nem látja szívesen a más településekről Szentendrén át kerékpározókat – akár a szigetmonostoriak a hév-állomáshoz bicikliznének, akár budapestiek vagy turisták a Dunakanyar felé. A szentendreiek megtévesztésére játszó szavazás eredménye tehát valójában nem egy déli helyszínt eredményezett, hanem a híd megépítésének ellehetetlenülését. A mostani elutasító döntéssel gyakorlatilag bezárult az ablak: az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő Eurovelo 6-os számú európai kerékpárút fejlesztésére fordítható uniós forrásokat az állam és a NIF Zrt. kénytelen lesz az ország más részein más kerékpárutak fejlesztésére fordítani, hiszen belátható időn belül a szentendreiek hozzáállása miatt a híd megvalósítására egyszerűen nincs remény. Ezt előre tudta a városvezetés, mégis, olyan lehetőséget is feltettek a szavazólapra, amelyről a polgárok nem tudták: valójában elbukja az uniós fejlesztési forrásokat Szentendre, ha arra szavaznak.

Ezzel nemcsak a turistákat éri veszteség. Szentendre járási székhely számos közintézménnyel (orvosi szakrendelő, általános- és középiskolák stb.), üzletekkel, szolgáltatásokkal és természetesen munkahelyekkel. Ezeket a szigeten élők vagy hatalmas kerülővel, a tahitótfalui Tildy hídon át érhetik el, vagy a korszerűtlen, ritkán járó révhajókra kénytelenek hagyatkozni. Pócsmegyer és Szigetmonostor lakói számára hatalmas előrelépést jelentett volna, ha a mai 30-40 perc helyett 5-10 perc alatt Szentendre belvárosába vagy a Budapestre tartó hévhez juthattak volna, ráadásul mindezt környezetkímélő módon, kerékpárral tehették volna meg. A híd erősítette volna a város és vonzáskörzetének összetartozását, Szentendre azonban ehelyett a bezárkózást választotta.

Nehezen felfogható, hogy az egyedülálló kulturális élettel büszkélkedő Szentendre vezetői elvileg Európa-párti és zöld elkötelezettségű emberek, mégsem kérnek az európai összefogást és aktív életmódot megtestesítő kerékpáros fejlesztésből. Láthatóan zavaró tényezőnek tartják a kerékpárosokat a szentendrei Duna-korzón, melyet inkább rendezvénytérré kívánnak fejleszteni. A 20-25 méter széles korzóról éppen a környezetkímélő, csendes, kis helyigényű kerékpárt szeretnék elutálni, miközben a parti sáv szélessége bőven elegendő a biztonságos kerékpáros infrastruktúra kiépítéséhez, csak a korzó ma jelentős részben autóparkolóként funkcionál (lásd a képeket) és ez láthatóan nem zavarja a szentendrei vezetőket. Ez a szemlélet mélységesen avítt és benzinszagú, és szó szerint zsákutcába vezet.

A kerékpáros forgalom ugyanis nem fog eltűnni a korzóról. Bár éppen a magyarországi turisztikai kerékpárút-hálózat egyik legfontosabb célpontjában, Szentendrén nem valósulnak meg a tervezett fejlesztések, a Dunakanyar remélhetőleg egyre több kerékpárost vonz majd.

A kiránduló kerékpárosok pedig továbbra is az egyetlen észszerű útvonalat, a szentendrei korzót fogják igénybe venni. Csak remélni tudom, hogy a városvezetés nem a kerékpározás teljes ellehetetetlenítésére fog törekedni – ha már a híd ügyéhez a rövidlátás és pillanatnyi politikai haszonszerzés jegyében így is viszonyult.

Forrás: Vitézy Dávid Facebook oldala

16 hozzászólás “Meghiúsul a szentendrei kerékpáros híd” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Vélhetőn elgondolkodtak, hogy felesleges és pénzkidobás is? 😉
    Közúti hidat megszavazták volna… 😛

  2. Nagyapó szerint:

    Szentendre hasonló Bp.-hez. Ott is az összerottyanás vezeti a várost.
    Apropó! Hol lesz Csepelen a beígért CT?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Eddig nem hiányzott?

  4. belekotkot szerint:

    Nagyapó majd abban a kórházban amit a Szilárd megígért hogy visszaszerzi a csepelieknek.
    És majd akkor hozzák csepelre ha be tudják hozni a felújított Gubacsi hídon.

  5. abc123 szerint:

    Azért az nem tiszta hogy egy kerékpárút és a használói hogyan szennyeznék be az ivóvízkutakat.A hídon kívül mást már nem is kellene mást építeni mert azon a részen már van is első osztályú aszfaltút-amin most csak a vízügyesek járőröznek-úgyhogy további építésből adódó szennyezés sem lenne mint ami már x évtizede megtörtént amikor megépítették…
    Legfeljebb húzzanak egy kerítést szorosan az út mellé a tetején NATO dróttal nehogy valaki mégiscsak letérjen az útról.

  6. Gary Ridgway szerint:

    Az ex csepeli kórházban volt egy gép, azzal mi lett? Ott lepi a por?

  7. Nagyapó szerint:

    Köszönöm eetásak, megerősítettek abban, hogy Vigyori átverte magukat, mert nincs CT.
    Belekot! Válaszoljon már, milyen kórházat képzelne el 75 000 lakosnak? Sokkal jobb egy szuper kórház, amit Vigyoriék elleneznek.
    Tudja mikor újították fel a Gubacsi hidat? 1997-ben, talán emlékszik, elbontották a két híd közötti sávot.
    Viszont itt a tavasz és nem kaptam meg a Vigyori által ígért 20 000 Ft fűtési támogatást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Tehát a középső, már-már leszakadó útpálya elbontása és további merevítők behegesztése volt a felújítás? Tűnj már te…

  9. Nagyapó szerint:

    Sorozatgyilkos Gary Ridgway csak böfög. Azt a marhaságot, hogy a HÉV vágányok helyén közúti sávokat alakítsanak ki, 1978 -ban elvtársai ötlete volt!😉

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Gary Ridgway szerint:

    Nagyapó! Húzd már be a kéziféket, mert elegem van már abból, hogy állandóan takarítasz. Magadnak írkálsz? 🙂

  11. Volt már ilyen szerint:

    Nagyapó, mérnök létére beláthatná, hogy két önálló híd közé begányolt lefedés, ami bicikliútként szolgált, csak időleges megoldás volt!

  12. lutria szerint:

    Nagyapó#Ezek szerint nem hallotta hogy lesz szuperkórház csak nem a fideszes havertól 4.4milliárdért megvett mocsár helyén hanem egy fővárosi tulajdonú telken a Kelenföldi pályaudvar közelében?
    És ezért is ellenezték,mert kint volt a francba a legutolsó kertesház kinti budija mögött a susnyásban ahová elvileg az egész fővárosból vagy akár Pest megyéből kellett volna a betegeknek eljutni minimális tömegközlekedéssel,többszöri átszállással stb…

  13. Gary Ridgway szerint:

    Akkor körítés nélkül: (még mindig modis)
    Ha a HÉV szerelvényt elbírta a szerkezet, az akkori forgalmat miért is ne bírta volna el? 😀 Volt már ilyen! Amikor megroggyant utána lett kerékpárút, mikor megindult, utána bontották ki.

  14. Tóth kati szerint:

    Csepelen volt CT.Tóth misi demszkájjal karöltve bezáratta a kórházat,elvitték a CT-t islahogy mindent szétloptak a csepeli kórházból a bezárása után.Ez kb 2003 táján történt.A volt kórház épülete ma már teljesen alkalmatlan lenne betrgek ellátására.Az új centrumkórházak megépítése lenne a megoldás a XXl.században,de karigeriék nem támogatják.Egyébként elvtársai záratták be a csepeli kórházat,most,hogy újra hatalomra kerültek Budapesten kéretik rajtuk számonkérni a csepeli kórházat.

  15. Nagyapó szerint:

    Volt már ilyen! Az, hogy mérnök vagyok, itt nem játszik, hanem az, hogy öreg vagyok. A Gubacsi híd háború utáni újjáépítésekor tették be a két híd közötti vasszerkezetet a HÉV részére. Ezt az 1978-as korszerűsítéskor elbontották és a vasúti rész felén, valamint a két híd közötti részen acél pályalemezes közúti szerkezetet építettek be. Így maradt egy vasúti sínpár és lett 4 közúti sáv (tehát ezen a beiktatott részen soha nem ment HÉV).
    1995- ben történ egy felülvizsgálat, majd “korszerűsítés”, aminek alapján alakult ki a mai hídrendszer.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. pl szerint:

    “Révész Máriusz több tényt is elhallgatott a rendezvényen, például nem említette, hogy az állam által preferált, Szentendre belvárosában tervezett két hídhely nem csak azért nem kapott környezetvédelmi engedélyt, mert a vízbázisok védelméről szóló 1997-es kormányrendelet kizárja azt,hanem azért sem, mert a híd tájba, városképbe illesztése gyakorlatilag megoldhatatlan a Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint.A polgármester jelezte: Révész Máriusz arról sem tett említést, hogy mi volt az oka a csaknem két évig elhúzódó környezethasználati engedélyeztetési eljárásnak. “Az előkészítetlenség és a nem kellően kimunkált tervek miatt az eljárás minden fázisa fellebbezésre adott okot” – tette hozzá. “

Itt lehet hozzászólni !