Február 12 – a házasság világnapja

mixonline.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

A házasság világnapja február 12-én arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy igenis léteznek még jól működő frigyek, amelyek egy erős család alapját képezik. A boldog házasságon nyugvó egészséges család pedig a társadalom fontos bázisát adja.

Mivel az esküvő után sokak életében rögtön előtérbe kerül a gyermekvállalás kérdése is, ezért megnézzük, hogyan érdemes felkészülnie a pároknak életük következő nagy eseményére, a gyermekáldásra.

Már évtizedek óta minden év február második vasárnapján, idén február 12-én ünnepeljük a házasság világnapját. A megemlékezés fő célja bemutatni, hogy családban élni jó, a gyermekek felnevelése az áldozatok mellett rengeteg örömöt is jelent, illetve a társadalom alapját a kiegyensúlyozott házasságon nyugvó egészséges család képezi. A 2015-ös KSH adatok szerint növekedett az előző évhez képest a házasságkötések és a gyermekvállalások száma is: 190 újszülöttel több látott napvilágot és 7437-tel több frigy köttetett. A mézeshetek és a közös jövő tervezgetése közben azonban nem szabad elfeledkezni a tudatos családalapításról sem: a leendő gyermek egészsége érdekében érdemes már időben felkészülni a fogantatásra.

„Dr. Czeizel Endre nevéhez fűződik az Optimális Családtervezési Szolgáltatás kidolgozása, amelyet szakmai körökben, világszinten nagy elismertség övez és követendő módszernek tartják a gyermek fogantatásának optimális eléréséhez, bizonyos fejlődési rendellenességek és várandósság alatti komplikációk megelőzéséhez. A három fő lépésből álló program természetesen Intézetünkben is elérhető” – mondja Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője, akit 25 éves munkakapcsolat köt Czeizel professzorhoz.

„Elsőként a leendő szülők egy komplex családtervezési alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, hogy feltérképezzék az esetlegesen fennálló egészségügyi problémákat. Ennek során a családban korábban előforduló genetikai betegségeket, a nő terhességi- és a férfi biológiai alkalmasságát, a szexuális úton terjedő problémákat, a pszichoszexuális zavarokat és a magzatra is veszélyt jelentő fertőzéseket vizsgálják” – magyarázza a Czeizel Intézet vezetője.

Az alkalmassági vizsgálatot követő második lépés a fogamzásra felkészülő három hónapos időszak, amikor a családot tervező nő ciklusának pontos mérése és fogantatás optimális idejének kitűzése a cél. „A rendszeresen szedett gyógyszerek ügyében egyeztetni kell az illetékes szakorvossal, a fogamzásgátló tabletta alkalmazását pedig abba kell hagyni és helyettesíteni más eszközökkel. Fontos a magzatvédő vitamin szedésének a megkezdése annak érdekében, hogy hasznosíthassuk annak fejlődési rendellenességek megelőzésére irányuló hatását” – tette hozzá Merhala Zoltán.

„Harmadik lépésként már csak a fogamzás optimális időpontjára, illetve a várandósság minél korábbi igazolására kell koncentrálni, mivel a fejlődési rendellenességek kialakulásának szempontjából az első három hónap a legkritikusabb időszak – éppen az, ami után kezdődik általában a várandósgondozás. A Czeizel doktor által vezetett Családtervezési Szolgáltatásban több tízezer családtervező pár vett részt és a program keretében született gyermekek esetében, felére volt csökkenthető a koraszületés, a fejlődési rendellenességek, illetve az értelmi fogyatékosság kialakulásnak aránya” – mondta el a Czeizel Intézet vezetője.

11 hozzászólás “Február 12 – a házasság világnapja” bejegyzésre

  1. Marika szerint:

    Február 13. meg a válások világnapja ami arra hívja fel a figyelmet hogy maradjál szabad életed végéig????

  2. Lili Züllig szerint:

    Megjön a gyerek, és valahogy minden más lesz. Kezdődnek a veszekedések, kiabálások, változások, féltékenykedések, első, második félrekúrás, na akkor gyorsba még egy gyerek összerakása, még több ordibálás, első pofon, második verés. Aztán munkahelyi gondok, otthoni piálás, ugyan nyugis minden, de kéne ez-az, pénz nincs, nem baj jön a harmadik gyerek, anyámék majd főznek ránk, apádék meg adnak pénzt…

  3. Gary Ridgway szerint:

    Jól látod Lili!

  4. Gary Ridgway szerint:

    Mindemellett a boldog együttélés megy házasság nélkül is, a házasság nem old meg semmit, ha szar van már a palacsintában…

  5. Lili Züllig szerint:

    Felszínes mindenki házassága. Boldogság addig van, míg a szülők tömik őket. Após már a infarktus előtt, anyós meg a súlyával egyenértékű zsákokat cipel piacról, ma is kapott akciósan húst. A meny nem tud főzni, de műköröm, szoli az van b+, a faszinak nincs egy rendes gatyája, és titkon pornót néz. A nő rájön, kikelve magából kezdődik az ember tragédiája…kezdődik a faszi földbetiprása. Ellehetetlenítik a nők az élet minden apró örömét. Óriasi feszület, hogy tartsam meg a faszit? Kezdődik a női hadjárat, amitől megundorodik egy férfi a nőtől, és inkább olyanhoz megy, aki ki van békülve önmagával, és a saját útját járja. És ezt végignézik a gyerekeitek, akik hallják a szavakat, látják az eseménysorozatokat otthon, amit elraktároz a kis agyuk, és majd később hasonló esetnél jön újra elő a kép, amikor már túl késő.

    Egy szóval a magyar társadalom 90% képtelen megbírkózni a szürke hétköznapokkal. Képtelen felvenni a tempót, és nem is akar tenni a dolgokért, mert elvárásokat helyez előtérbe. Magától semmi nem rendeződik.

    Mielőtt meghalnak a pácienseim, mind elmondja mennyire megbánta az Életben ezt és ezt a lépését, igyekezzünk mi ittmaradtak ezt kikerülve boldogok maradni, sosem haragudni, mert az megöli a lelket, a lehetőségekre mindig mondjunk igent, találjuk meg a lelki békét, legyünk képben az élet rövid, és sokat mondani, hogy szeretlek, meg annak is, akit csak titkon szeretünk.

  6. pl szerint:

    Lili Züllig szerint: 🙂 🙂 🙂 Úgy látom sokat látó vagy…
    “Boldogság addig van, míg a szülők tömik őket”… most már az állam is elválasztathatatlanná tenné őket, akkora csapdát állított nekik…
    Tíz milka minden ok nélkül, taps, vesznek egy autót… (nem háromért…)
    Egy gyerek, szűk a hely, hopp húsz milka házra (de jó lenne, ha meglenne a tíz is, és elég lenne csupán egy lakás…) Megtakarítás még a minimumon…
    Mindenkinek tele a ….-a sok a fizetni való, unják az egy gyerekkel is a kötöttséget, egy fizu mégis kevés (csak nem derült ki a hitelek miatt)
    Sűrgősen kéne még gyerek, de már a valentin napon is nehéz, meg az is több m. három év…
    Van-e más választásuk, h ez a hazárdőr, tisztességtelen helzetet fentartsák…
    Hajrá FIDESZ
    Mi meg szívunk… Az egész taktika a röghöz kötésre, kiszolgáltatottságra épül. A Fidesz az eő párt, mely elérte, h szavazói egy szem almáért is félelemmel, remegve szavaznak.

  7. Lili Züllig szerint:

    pl, te jobban látod.
    Én azt vallom, mindenért magunk kell hogy megküzdjünk. Értek ezalatt mindent. Ezáltal jobban megbecsüljük, és vigyázunk rá… tudom régimódi vagyok…

  8. pl szerint:

    “Én azt vallom, mindenért magunk kell hogy megküzdjünk. Értek ezalatt mindent. Ezáltal jobban megbecsüljük, és vigyázunk rá… tudom régimódi vagyok…”
    Igen!
    S ebbe nyúlnak bele mesterségesen… Pénzért házasodni? Pénzért gyermeket csinálni? Ez nem segítség, ez ELADÓSÍTÁS!!!
    Mekkora baj lett a devizahitelekből (átl. kb 6milla)? A mostani is deviza, csak forint, és ebből vetetnek fel most ötször annyit a fiatalokkal! Azt meg már látjuk mit ér a forint (és az ígéretek)…

  9. Jobban szerint:

    Károgás helyett tények…
    “A magyar gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedése, valamint az Európai Unión belüli kimagasló teljesítménye alapján a Standard & Poor’s hazánk BBB hitelminősítési besorolásának kilátását stabilról pozitívra változtatta pénteken.” origo

  10. pl szerint:

    Bolond…

  11. Gary Ridgway szerint:

    Jobban!
    És ezzel mit szerettél volna mondani?
    Onnan én is befektetnék, de bárki más.
    Tehát semmit…

Itt lehet hozzászólni !