Fenntartásokkal kell kezelni a közösségi médiában megjelenő tartalmakat – Interjú Ábel Attila médiáért felelős alpolgármesterrel

csepel.hu

Az önkormányzati választás után megjelent már interjúnk Borbély Lénárd polgármesterrel, és Pákozdi József alpolgármesterrel. Folytatva a sort, ez alkalommal Ábel Attila médiáért felelős alpolgármester mondja el a véleményét.

Többek között arról beszélt, hogy akik nem tudatosan, főleg a közösségi oldalakról tájékozódnak, azokat könnyebben vezetik félre, mint korábban bármikor. Arról is kérdeztük, mit gondol a Wass Albertet ért vádakról.

Harmadjára lett médiáért felelős alpolgármester: mi változott az elmúlt tíz évben?

Korábbról kezdeném. Évtizedekkel ezelőtt, amikor még vették az újságokat, nagyrészt az olvasóktól függött, hogy mit írnak a lapokba. Ha átverték az előfizetőt, elveszíthették. Az interneten ez másként van, már nem az olvasók „veszik a lapokat”, a világhálón megjelenő tartalom látszólag ingyenes. Az újságírót azonban meg kell fizetni. Így a politikai elfogultság azoktól függ, akik az újságírókat fizetik. Véleményem szerint nincs független és objektív média. Akik ezt állítják magukról, többnyire a leginkább elfogultak. Rengeteg információt kapnak az emberek: az igazán nagy baj az, hogy kevesen járnak utána a híreknek, és kizárólag a közösségi médiából tájékozódnak. Ott pedig sokszor szándékosan is félrevezethetik őket.

Ön szerint mire kell vigyázni a közösségi oldalakon?

Az algoritmust, vagyis a programot, ami eldönti, hogy mit olvashatunk és mit nem, titkosítják. Ezek arra épülnek, hogy minél több időt töltsenek az emberek a közösségi oldalon, de politikai okokból is cenzúráznak. És mivel a valódi hírek kevésbé felháborítóak, mint az álhírek, az algoritmusok az álhíreket, a felháborító, felkavaró tartalmakat helyezik előre. Az újságíróknak is muszáj egyre szenzációsabb, felháborítóbb cikkeket írniuk, különben nem olvassák el azokat.

Az álhíroldalak, ahol szándékosan gyártanak vagy írnak át híreket hamissá, különösen jól járnak. Akár magánszemélyek is hatalmas figyelmet kaphatnak egy kis hazugsággal, rosszindulattal. Amikor például valaki azt írta, hogy a buszon kábítószerrel injekcióznak be és rabolnak el iskolába tartó diákokat, vagy szőke gyerekeket rabolnak egy piros furgonnal, hiába cáfoltuk ezt az önkormányzat oldalain. Az álhíreket pár órán belül százezrek olvassák és terjesztik – ehhez elég megállni a görgetéssel vagy rákattintani – a cáfolatot azonban csak egy százalékuk. A közösségi oldalak remekül kihasználják ezt. Nem csoda, hogy szinte lehetetlen levenni az álhíreket róluk addig, amíg pörögnek. S hogy mit lehet ez ellen tenni? Leginkább azt, hogy ismert és megbízható újságokat olvassunk, és nem hiszünk el mindent. A szenzációsnak tűnő híreket inkább ellenőrizzék le máshol. A Facebook vagy a Google akkora cégek, amit már felfogni is nehéz. Túlnőttek az országokon, saját törvényeik szerint cenzúráznak. Politikailag erősen elfogultak, az algoritmusaikkal maguk döntik el, kinek engednek olvasottságot, és kinek nem.

Wass Albert kapcsán is összecsaptak pro és kontra az internetes hírek és híresztelések. Mi erről a véleménye?

Wass Albert – utalva Radnótira is – oly korban élt e földön, amikor a zsidótörvényeket fogadtak el. A zsidógyűlölet mindent átszőtt: az ilyen emberek sokkal jobban érvényesültek. Az Egyesült Államokban nem volt bűn az antiszemitizmus: Henry Ford, a híres autógyártó is az volt. Wass ellenben mindig cáfolta, hogy antiszemita lenne. Az egyik fő érv ellene a Patkányok honfoglalása című fabulája. Ezt azonban a románok románellenesnek tartják, a kommunisták pedig kommunista-ellenesnek. De talán rossz az, aki rosszra gondol. Arról szól, hogy a gonoszság ellen vagy fellépünk, vagy legyőz bennünket.

Ez pedig ma is igaz. Joguk van az igazsághoz az embereknek. Az elhunytaknak is. Wass Albertet egy koncepciós perben ítélték halálra. Megérdemli, hogy méltóképpen emlékezzünk rá, és ne a Ceaușescu által hangoztatott hazugságokat terjesszék róla. A magyarsága miatt üldözött és halálra ítélt író-költő szobrát mi a zsidó származása miatt üldözött és meggyilkolt Radnóti Miklós szobra mellett állítottuk fel. Most ketten együtt üzennek a gyűlölet ellen, és az irodalom szeretete mellett. Mi ezt gondoljuk, és örülünk, hogy a csepeli ellenzékből, az összefogás pártjaiból is sokan gondolják ugyanígy.

TK

A magyarországi álhíroldalakról itt találnak egy – koránt sem teljes – felsorolást: http://csepel.info/?p=72221

csepel.hu

40 hozzászólás “Fenntartásokkal kell kezelni a közösségi médiában megjelenő tartalmakat – Interjú Ábel Attila médiáért felelős alpolgármesterrel” bejegyzésre

  1. Boldog Karácsonyt szerint:

    “Korábbról kezdeném. Évtizedekkel ezelőtt, amikor még vették az újságokat, nagyrészt az olvasóktól függött, hogy mit írnak a lapokba. Ha átverték az előfizetőt, elveszíthették. ”

    Hát mindjárt betojok a röhögéstől!
    Ábelke! Tedd már fizetőssé a csepelinfót meg a azt a szar Hírmondót amit közpénzből tartotok fent de amúgy is a kukában köt ki tömegével. Na akkor majd te is megtudod mennyire vevők az olvasók a hazugságaitokra. Egy kormánypropaganda szart csináltatok belőlük.
    Tessék, lehet kezdeni!

  2. pitypang szerint:

    A Facen látom hogy mennyi ostoba ismerősöm van. Ész nélkül osszák meg és kommentálják a kamu híreket.

  3. Nagyapó szerint:

    Kérdés! Talán azért, mert a Polgármesteri Hivatalban is van aki gondolkodik! Megnézik mire van nagyobb szükség.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. csak úgy szerint:

    Admin!
    “Leállhantak a magyar-kínai repülőjáratok – jelentette be Gulyás. Ez pár napon belül megtörténhet.”

    Valami infót, a Csepelre, Kínából érkező vonatokról! – METRANS – az önkormányzat kegyeltje!

  5. Gyula szerint:

    Attilánk ezek szerint klaviatúrát ragadott, mert tegnap felkevertem az állóvizet? 🙂
    Nemes egyszerűséggel elegem lett, hogy sok-sok minden túl van tolva. Azt meg eldönti mindenki, – nem Ábel hogy van ezen a blogfoson túl is élet, vagy beéri a jobber, cenzúrázott oldalakkal 😛 De ez a vergődés egy 70 ezres kerületben, a hatalomért és napi küzdelem az agitált propaganta szajkózásáért már-már vicc. Tudom, hogy a törekvés az egypártrendszer és a más vélemények elhallgattatása, de ahogy látom, ez így hírtelenbe meleg pite, de szép lassan a hülyéket le lehet építeni.

  6. Csabó szerint:

    Csak úgy: a vírusok nem utaznak tehervonaton. Csak elő emberben, állatban.

  7. csak úgy szerint:

    Csabó!

    A tehervonat személyzet nélküli robot?

  8. rihekopó szerint:

    Komolyan Mr. Admin csinált magával egy interjút? 🙂 muhaha…..szánalmas és skizofrén is…

  9. Gyula szerint:

    …ott a kiszolgálója! 😛

  10. Jobban szerint:

    Savanyú a szőlő egyeseknek….szeretnének Ábel Attila alpolgármester úr helyében lenni, de ismét nem jött össze.

  11. Horváth János szerint:

    Miért is szeretnének a helyében lenni? Azok után, hogy a polgárok már elhajtották a bánatba?
    Ezek után jó vastag bőr kell ahhoz, hogy valaki pozíciót vállaljon, na ez a hatalomhoz való
    ragaszkodás!

  12. Jobban szerint:

    Miért küzdöttek 1000-rel, hogy újból visszakapaszkodjanak a vezetői pozíciókba? Csak nem jött össze. A helyi ballibeket is hányszor hajtották már el? Igen, háromszor.

  13. Horváth János szerint:

    És?

  14. Csepeli Kérdező szerint:

    A bejegyzés címét olvastam csak el, és tökéletesen egyet tudok vele érteni.
    Amit Ábel Attila fröcsög/böfög ki magából, és ahogy a csepel.info-t futtatja a csepel.hu-n egyértelműen jelzi, hogy aki valódi információkat szeretne kapni, az keresse a Buckai szövetség oldalát, csoportját.
    Tökéletesen látja Ábel Attila, hogy amit ő és a sleppje előállít, azt fenntartásokkal kell kezelni.
    Azonban ne felejtse el Ábel Atilla kezeltetni magát :mrgreen:

  15. Gyula szerint:

    Az is mókás, hogy olyan oszt lapot, akit meg sem választottak, egyéniben. 😉

  16. Gyula szerint:

    A Buckalakók is megérik a pénzüket, nyugi…
    Előre írtam, hogy mindenben rábólintanak a fidesz okosságaira.

  17. Jobban szerint:

    Gyula, széthúzás közepette pedig fejlődjön a kerület…ugy-e milyen jó volt 4 cikluson keresztül 16 évig, amikor semmi sem történt, kivéve, hogy bezárták a kórházat amit még Weiss Manfréd építtetett…

  18. Volt már ilyen szerint:

    Csak a megvett képviselőknek köszönhetitek, hogy hatalmon lehettek!

  19. Gyula szerint:

    Jobban! Azóta mi történt, érdemlegesebb?
    Játszóterek garmada?
    Nem érint, köszönöm!
    Megcsináltak a környezetemben egy teret, ez a dolguk, de ezen kívül más semmi, aminek hasznát látnám, használnám.
    Leírom századszorra, hogy a kórházat Németh Szilárd ígérte meg, hogy újranyitja, aminek 10 éve! Tehát???

  20. Jobban szerint:

    Gyula, a tények makacs dolgok….a kórházat az MSZP-s vezetés zárta be a kerületben. Pont.
    Az, hogy x embert nem érint a játszótér, az igaz, de x számú ember viszont érint. Pont. ….ez a dolguk. Igen, ez a dolguk! Valóban. De TESZIK IS A DOLGUKAT! Ellentétben az MSZP-s vezetéssel akik 4x 4 ciklus, azaz 16 év alatt nem tették a dolgukat, mert a kerület nem fejlődött, visszafejlődött, kettős gyilkosság, eperföldi terror, galvániszap szennyezés veszélyeztette a kerület lakosait. Pont. Mi, meg elegen, sok mindennek hasznát látjuk. Ezért polgármester újból Borbély Lénárd polgármester úr. Pont.

  21. Jobban szerint:

    Volt már ilyen… Savanyú a szőlő. Nagyon. Tetszettek volna a 4 x 4 ciklus alatt, azaz 16 év alatt tisztességesen és jól vezetni a kerületet. Most nem itt tartanánk.

  22. Gyula szerint:

    Jobban!
    Ne bassz már fel az eperföldeddel, 2011-es téma.
    Szarok a 16 évre, mentek is a picsába, ennyi… De baszdki 10 éve megy az önfényezés és ez geci unalmas, vegyétek már észre. Buktatok most is 50%-ot. Ha nincs ott az ex-Jobbikos Jóska, akkor cumi van. Szerényebben, ennyi…

  23. Jobban szerint:

    Gyula, Feltárul a bíróságon a csepeli horror/Index/: “Eszerint a szerbiai börtönből szökött Dragan B. 2007 óta élt hajléktalanként a csepeli erdőben felvert táborban, az eperföld közelében a többi vádlottal, akikkel a Boráros téren ismerkedett meg. Azzal hencegett, hogy háborús veterán, bűnös, aki kitanulta a kínzások fortélyait. Nekiállt rablóbandát szervezni magyar ismerőseiből, a támadások között pedig szívták az eperföldön termesztett marihuánát, ittak, vasaztak, kisebb bűncselekményekből szereztek pénzt. És időnként embereket öltek.” “2010-ig tartott ámokfutásuk és bűnözői karrierjük.
    2007-2010 között melyik párt irányította a kerületet? Segítek a gyengébbek kedvéért. Az MSZP. 2010 októbere óta Németh Szilárd majd 2014 óta Borbély Lénárd az aktuális polgármesterek.

  24. Jobban szerint:

    Gyula, észre kell venni, hogy ha nem érdekli a 16 év, lelke rajta. Bennünket meg viszont érdekel. Elvesztegetett idő volt az az MSZP-s 16 év…. Nem kell felülni egy rossz irányba haladó járműre. Az eredmények és a fejlődés az ami kell Csepelnek és a csepeli lakosoknak. A ballib szavazók pedig időben figyelmeztethették volna a kedves ballib vezetőket, hogy merre van az előre. Ennyi.

  25. Jobban szerint:

    Gyula…“A bunkóság, a gyenge ember próbálkozása arra, hogy erősnek látsszon.”

  26. Gyula szerint:

    Ez innen van:
    http://csepel.info/?p=61762
    Itt is más van… 🙂

  27. Jobban szerint:

    “A csepeli bűnügy legismertebb figurája a szerb B. Dragan lett, akiről az a hír járta a megfélemlített hajléktalanok körében, hogy háborús bűnös, de valójában csak egy szökött bűnöző, aki 2007-től a csepeli erdőben élt…Az ügy négy éve, 2011 nyarán pattant ki. Ekkor a csepeli eperföldek körüli erdőben egy erdélyi fiatalembernek sikerült kiásnia magát a földből. A túlélő szökevény jelentkezése után kerültek elő az áldozatok földi maradványai. Végül kiderült: az eperföldön összesen öt embert öltek meg: egy diósdi férfit és egy négytagú családot.”

  28. Jobban szerint:

    “a szerbiai börtönből szökött Dragan B. 2007 óta élt hajléktalanként a csepeli erdőben felvert táborban, az eperföld közelében a többi vádlottal, akikkel a Boráros téren ismerkedett meg. Azzal hencegett, hogy háborús veterán, bűnös, aki kitanulta a kínzások fortélyait. Nekiállt rablóbandát szervezni magyar ismerőseiből, a támadások között pedig szívták az eperföldön termesztett marihuánát, ittak, vasaztak, kisebb bűncselekményekből szereztek pénzt. És időnként embereket öltek….Az eperföldön öt embert gyilkoltak meg. Az egyikük a diósdi H. Viktor, aki a vádirat szerint azzal haragította magára B. Draganékat, hogy hiába vállalta el, nem tudta eladni a marihuánájukat, a „Kölyök” meg azt gyanította, hogy lopott a tisztálódószereiből. Elhatározták, hogy megleckéztetik. 2010 nyarának végén elhívták magukhoz vendégségbe, eleinte együtt ittak, szívtak. A buli után viszont – állítja a vád –, két darab másfél méteres husánggal és egy zárszelvénnyel támadtak rá. Miután a menekülő áldozat a sűrű bozótban összeesett, abbahagyták a verést.

    L. Aranka, Dragan B. barátnője a férfi utasítására tiszta ruhát adott rá, bekötözte. Aztán viszont megkötözték, jó zsaru, rossz zsaru játékot kezdtek játszani vele, majd még mindig megkötözve egy tisztásra vitték, ahol hónaljánál fogva fellógatták egy fára. Végül a nyakára került a kötél, egy gyerekszékre állították, amit kirúgtak alóla. Sikerült megtámaszkodnia a fa gyökerein, erre az egyik vádlott ránehezedett, így tört el végül a nyakcsigolyája, áll a vádiratban.

    A rendőrök a nyomozás alatt sokáig keresték a diósdi férfi holttestét. A vádirat szerint azért nem került elő, mert elégették, a hamvakat pedig a Dunába szórták.

    Holttest a kidobott hűtőajtó alatt
    Ugyanekkoriban halt meg az eperföldön az a négytagú család is, akinek földi maradványaira bő egy évvel később, az erdélyi férfi szökése után találtak rá a rendőrök. Ők maguk is hajléktalanok voltak, a vádlottak táborhelyétől úgy másfél kilométerre, egy betonépületben húzták meg magukat. A vád szerint nekik az volt a bűnök a vádlottak szemében, hogy egyszer az ő területükről gyűjtöttek fémet. Ezen kívül irigyelték tőlük a kocsijukat, B. Zsolt pedig szemet vetett az egyik családtag fiatal barátnőjére.

    Először a férfiakat fojtották meg, aztán éjszaka rátörtek a nőkre is. A kiömlött vért műanyag kábelekkel fedték be, az egyik holttestre kidobott hűtőajtót tettek takarásnak.

    Szamurájkard, szöghúzó
    A vád szerint több áldozat is lehetett volna, de az erdélyi férfin kívül is voltak (az ő ügyét külön eljárásban tárgyalták, első fokon, nem jogerősen 9 évet kapott miatta Dragan B.), akiknek sikerült megszökniük a vádlottak elől. 2010 októberében egy T. György nevű haragosukat is becsalták magukhoz az erdőbe, ahol gázpisztollyal lőttek rá, aztán a két kezét krisztusi pózban kifeszítve kikötözték egy betonépületben. Éjszakára magára hagyták, valahogy sikerült megszöknie. Még a rendőrségre is elment, de félelmében nem merte megnevezni a vádlottakat.

    Egy K. László nevű kiszemelt áldozatukhoz, akinek az engedély nélkül tartott fegyvereire fájt a foguk, maguk mentek el Ercsibe 2010 szeptemberében. Bozótvágót, szamurájkardot és szöghúzó kalapácsot vittek magukkal. A férfit az mentette meg, hogy fegyverrel a kezében lépett ki a házából, és a támadók megfutamodtak.” index.hu 2014.03.10.

  29. Jobban szerint:

    Feltárul a bíróságon a csepeli horror
    index.hu 2014.03.10. 18:09

    Több mint 100 év fegyházat kaptak a csepeli horrorgyilkosság elkövetői
    index.hu 2015.05.08.

  30. Jobban szerint:

    Az index.hu-n 2007-től 2010 nyári, szeptemberi és októberi időpontok szerepelnek. Utána lehet nézni. A választások 2010 októberében voltak. Előtte az MSZP irányította Csepelt.

  31. Jobban szerint:

    Gyula, az eperföldi terror tekintetében nagyon átlátszó a Fideszre tolni mikor 2007-től 2010 októberéig zajlottak az események, 2011-ben derült ki…három év MSZP-s vezetés alatt.
    Utána lehet nézni az index.hu, fenn vannak a konkrét dátumok.

  32. Jobban szerint:

    Gyula, az eperföldi terror tekintetében nagyon átlátszó a Fideszre tolni mikor 2007-től 2010 októberéig zajlottak az események, 2011-ben derült ki…három év MSZP-s vezetés alatt.

  33. Gyula szerint:

    “A szerb Dragan B. 2007-től hajléktalanként Magyarországon élt a csepeli eperföldek környékén, és társaival 2010-ben megölte egy haragosukat, 2011-ben pedig egy család négy tagját.”
    http://csepel.info/?p=61762
    Ti írtátok, én elolvastam és értelmeztem, fentebb az a 2 sor. Leléptem, lezártam.

  34. admin szerint:

    Az MSZP-s időszakban követték el a bűncselekmények többségét, a Fidesz kormányzása alatt pedig lebuktak.

  35. Jobban szerint:

    Az index arról írt 2014.03.10-én, hogy a gyilkosságokat a 2010 nyári, szeptemberi és októberi időpontban követték el, igen, 2011-ben buktak le.

  36. Horváth János szerint:

    Ezek szerint úgy gondoljátok, hogy 2010 óta elkövetett minden köztörvényes bűncselek-
    mény a Fidesz sara?

  37. abc123 szerint:

    És ami előtte történt az meg minden az MSZP-s önkormányzaté?
    Az önkormányzatnak kellett volna szaglászni az eperföldi hajléktalanok között vagy a rendőrségnek időnként járőrözni és igazoltatni pl.azt a Dragant?

  38. Gyula szerint:

    Horváth Kános és abc123 !
    Én már többet nem reagálok erre. Mi köze volt Miskának, hogy egy magánterületen mi történik? Annyi, mint Lénárdnak… SEMMI!
    Most is tele van az a rész hajléktalannal, beszélgessenek egy-két elvetemült horgásszal…
    De tényleg lezárom ezt a témát, 9-10 éves sztori…

  39. Jobban szerint:

    Horváth János, Csepel 4 választási ciklus x 4 évében, azaz 16 év alatt az MSZP-s vezetése bezárta a kórházat, galvániszap szennyezéstől kellett a kerületet megmenteni, kettős gyilkosság (MSZP tag részvételével) és eperföldi terror volt folyamatban, történt, pozitív fejlődést nem lehetett tapasztalni. Ennyi.

  40. Jobban szerint:

    “A gyilkosságok mögött azonban olyan politikai szálak húzódtak, amelyek talán soha nem lesznek teljesen feltárva. Az első áldozat, Takács József igazgató halálos bűne ugyanis az volt, hogy nem hagyta Deme Gábornak, hogy milliókat sikkasszon az iskolából. Deme azt hihette, ha eltünteti az aggodalmaskodó igazgatót az útjából, szocialista párttársai elsimítják az ügyét. Ahogy annyi mást is.

    A tragédia előtt Deme Gábor és Takács József is kétségbeesetten próbáltak egyeztetni az MSZP-s vezetésnél. Deme egyenesen Podolák György akkori országgyűlési képviselőtől érkezett a gyilkosság helyére. Takács József aznap Tóth Mihállyal és Orosz Ferenccel tárgyalt. A szocialista polgármester és alpolgármester után a rendőrkapitányhoz ment.”
    https://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/10817-kilenc-eve-tortent-csepelt-is-megvaltoztatta-a-kettos-gyilkossag

Itt lehet hozzászólni !