Borbély Lénárd és Németh Szilárd Kálvin-emlékreliefet ajándékozott a csepeli református közösségnek

Fidesz – KDNP frakció, Csepel.info

Fotó: Vezér Endre

Kálvin János francia reformátor ötszáz évvel ezelőtt született, s a hazai református egyházi zsinat 2009-et Kálvin Évvé nyilvánította. Így az ország számos pontján, s a hétvégén Csepelen is a reformáció helvét ágának megalapítójára emlékeztek.

Az emlék-ünnepség – Hantos Jenő tiszteletes úr által vezetett – istentiszteletén az igeolvasás, imádság és zsoltár éneklés mellett előadásokra is sor került.

Ladányi Sándor református teológus professzor “A helvét reformáció Magyarországon” címmel adott bőséges információt és tudományos lapú összefoglalást a jelenlévőknek. Kiemelte, hogy ma nem Kálvin Jánost ünnepeljük, hanem Kálvin János tetteire emlékezünk. A nagy reformátor annyira háttérbe szorította saját személyét, s kizárólag Jézus és tanai követésére szorítkozott, hogy még a sírját sem engedte megjelölni. Ma sem tudjuk hol van eltemetve.

Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő a keresztény ember közéleti felelősségéről szólt. Álságosnak és szemforgatónak mondta az olyan politikusi megjegyzéseket, hogy “az egyház ne politizáljon”. Ez azt jelentené, hogy az Istenre alapozott közösség, hogy az Isten képét vállalók ne vegyenek részt a közéletben. Természetesen, nem pártpolitizálásra gondolt. Végül felhívta a gyülekezet figyelmét, hogy “minden politika, de a politika nem minden”.

Németh Szilárd a Kálvi-kép adományozásának történetét mondta el. Még másfél évvel ezelőtt – a Csepeli Lelkészi Kör támogatásával – előterjesztésben hívta fel az önkormányzat figyelmét a Kálvin-évre. “Igazi közéleti ünnepségsorozatot lehetett volna csinálni, de az önkormányzati többség még napirendre sem engedte volna venni. Ennek része lehett volna, hogy a rossz emlékű Tanácsház utcát, a református gyülekezet régi kérésének megfelelően – Kálvin Jánosról nevezzük el. “- mondta a csepeli országgyűlési képviselő. A kép adományozását ugyanolyan értékválasztásnak nevezete, mint a királyerdei katolikus templom kertjében felállított Wass Albert szobor avatását, vagy a jövőre elkészülő, a Béke téri templom mellett felállítandó Trianon-emlékművet. A történelmi egyházainkkal való együttműködés új közéletet, értékközpontú politizálást jelent. A református közösség szellemisége a megőrzendő csepeli értékek része.

A beszédek után Hantos Jenő, Borbély Lénárd és Németh Szilárd leleplezték az emléktáblát, amely Sárossy Tibor fafaragó művész alkotása. Varga Boglárka ekkor szavalta a el Áprily Lajos Kávin című versét.

Az ünnepi istentisztelet a Himnusz eléneklésével és Faragó Dávid áldásával ért véget.

Csepel.info

21 hozzászólás “Borbély Lénárd és Németh Szilárd Kálvin-emlékreliefet ajándékozott a csepeli református közösségnek” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Ugyan már, képmutatás az egész, politikai hasznot akarnak kovácsolni ebből az egyházi eseményből, felhasználják a református egyházat a saját politikai előmenetelük elősegítésére. Az egyház meg szintén hasznot remél tőle, majd a választások után, ezért nyalja már előre a Fidesz seggét.

    Szvsz politikusoknak semmi keresnivalója nincs ilyen rendezvényeken. Az önkormányzatnak pedig végképp semmi köze hozzá, ez nem közéleti ünnep, ez a reformátusok ünnepe, ők ünnepeljék meg szépen magukban, és másokat hagyjanak vele békén.

  2. Öreg halász szerint:

    Eltévedtél az időgéppel pajtás? Húsz éve joga van mindenkinek ahhoz, hogy templomba járjon! Mi az, hogy semmi keresnivalójuk ilyen rendezvényen?

  3. Vátesz szerint:

    Borbély Lénárd és Németh Szilárd a saját pénzüket költötték, nem a pártjukét, magánemberként meg azt támogatnak, akik akarnak, szabad idejükben ők is magánemberek! Mások a szabad idejükben a kurvákhoz és kaszinóba járnak, azok ezt politikusként vagy magánemberként teszik?
    Amiért én neheztelek rájuk, az a szokásos liberális kettősmérce. Miért támogatták a Szabadkikötő út átnevezését, ha az MSZP meg elutasította a Tanácsház utca átnevezését? Bosszantotta volna a lakókat az iratok cseréje? Ebben az esetben ezt költségmentesen megtehették volna, mindössze az idejüket rabolta volna bemenni az okmányirodába.
    A Szabadkikötő út esetében pedig ez igen sok költséggel jár az ott telephellyel rendelkező cégek esetében, cégbírósági bejegyzés változása (illetékköteles), közzététel, bélyegzők cseréje, okmányok, levélpapírok cseréje, a régik kárbavesznek, honlapok módosítása, mindenféle ügyfél és hatóság értesítése címváltozásról, számlázási és levelezési programok átírása, stb. stb. Nem csoda, hogy tiltakoztak a névváltozás miatt.

  4. vermes szerint:

    Mi fantasztikus, te tufa?!

  5. zed szerint:

    Nekem is feltűnt, Németh Szilárd mennyire szeret showman-kedni. Balog lelkész úr számára az Úr azt az utat jelölte ki, hogy politikusként a keresztény ember közéleti felelősségéről prédikáljon, mintsem mondjuk a szüleihez hasonlóan alkoholistákkal foglalkozzon -amit persze meg tudok érteni. Egyébként a cikkben kétszer is el van írva Kálvin neve.

  6. Huba szerint:

    zed!
    Véletlenül az nem tünt fel neked, hogy pusszantós elvtársad még mindig nem fizette meg az általa megkárosítottak részére a lóvét, melyre mellesleg a bíróság is kötelezte. Nem a “Balog lelkész úrral és útját kijelőlőjével kéne foglalkoznod, mert a kommancs nem hiszi az Urat – mint köztudott -. Annál inkább pusszantós elvtársad kéne emlékeztetni esküjére – amit természetesen nem a Bibliára tett kézzel az Úrnak tett!

  7. zed szerint:

    Huba! Gulyás doktor úr vagyoni helyzetét, jövedelmi viszonyait sajnos nem ismerem, ezért nem feltételezem róla, hogy szándékosan nem rendezi a jogos tartozásait.

  8. hollósi szerint:

    zed! Hídd fel telefonon, hisz haver…..

  9. Papi szerint:

    Zed!
    Neked is csak azt tudom mondani mint csepelinek: vagy többet igyál vagy kevesebbet! de ezen a színten nemaradj! Mert ennyi baromságot mint amit te itt összehordasz normális ember nem mond!

  10. zed szerint:

    Rendben, Papi, iszom az egészségedre…bár tartok tőle, hiába. 🙂

  11. Huba szerint:

    zed!
    Hol adhatok le számodra, de legalább gggdr számára papírzsebkendőt?
    Tudomásom szerint gggdr, jó anyagi körülményeire hivatkozva próbálta cáfolni ocsmányságainak szándékos voltát!

  12. Papi szerint:

    Látod Zed!
    Ez a különbség köztünk mert én viszont nem hiába fogo inni az egészségedre! 🙂

  13. Papi szerint:

    “k” lemaradt bocs

  14. zed szerint:

    Szerencsére én egészséges vagyok. Neked viszont mielőbbi gyógyulást kívánok! 🙂

  15. Huba szerint:

    Szerintem csak régen voltál orvosnál!

  16. zed szerint:

    Huba, te sürgős eset vagy! 🙂

  17. Pepe szerint:

    Hagyjátok már azt a két korlátolt szellemi képességűt -ZED és CSEPELI-, békén nyugodni.

    Megy a szekér, egyre gyorsabban megy lefelé a lejtőn az elvtársakkal, és kínjukban már a nemes cselekedetet is rossznak látják, és rossznak akarják láttatni azért, hogy imádott pártjuk egyre növekvő hülyeségei minél kisebbnek látsszanak!

  18. vermes szerint:

    Gondolkodtam ma zeden és csepelin.
    Románszívűnek tartom őket.

  19. Papi szerint:

    Zed!
    Akárhogy nézem a dolgok folyását a nagy párthaverjaid akkor sem emlékeztek meg semmijen évforulóról! Mert az, hogy Kálvinról nem tartottak megemlékezést az egy dolog. De, hogy Radnótiról sem emlékeztek meg hát, peddig ő Magyar költő óriások közé tartozik tudod ez elég szánalmas bizonyítványt állít ki rólatok! Te értelmes embernek tartod magad nem érzed milyen gusztustalan dolog volt ez? Ez hogy úgy mondjam szegénységi bizonyítványt állít ki rólatok.

  20. vermes szerint:

    Papi!

    Viszont járnak a b*zifelvonulásra, éltetik Károlyi Mihályt, akinek a hülyesége miatt a románok, a szerbek és a csehek megszállták 18-ban az országot.

    Otthon csendben biztosan megemlékeznek a NOSZF-ról, március 21-ről, sőt a milliárdosaik még az Internacionálét is éneklik nyilvánosan:

Itt lehet hozzászólni !