Ceaușescu miatt szakadt ketté a csepeli ellenzék

Csepel.info

A rossz emlékű román diktátor magyarellenes tetteit idézte fel a Demokratikus Koalíció csepeli szervezete, amikor Wass Albert erdélyi magyar író-költő szobrának és műveinek kitiltását követelték.

Wass Albert műveit Nicolae Ceaușescu tiltotta be. A szoboravatáson azonban a “Wass Albertet nem kérjük!” szöveget skandáló MSZP-s és DK-s politikusok mellett még két ellenzéki képviselő is jelent volt. Utóbbiak nem a tüntetők maroknyi csapatában, hanem a megemlékezők tömegében.

Kovács Dávid Attila jobbikos és Pákozdi József civil ellenzéki képviselők az irodalmi esten is részt vettek. A Momentum képviselője sem tüntetett. Ő korábban azt nyilatkozta, hogy a megítélése, és nem a tettei miatt nem támogatja az író-költő 2008-as szobrának újraállítását – a tüntetést vélhetően túlzásnak találta.

Kovács Dávid Attila jobbikos képviselő a Facebook oldalán reagált a DK és az MSZP provokációjára, amellyel megzavarták a szoboravató ünnepséget:

Hagyjuk végre magunk mögött a 20. század gyűlölségeit és hazugságait!

Amikor kamaszkoromban sorra olvastam Wass Albert összes addig megjelent művét, lenyűgözött az a szeretet és megbecsülés, amivel Erdély különféle együtt lakó népeiről írt.

Amikor tizenévesen kezembe kerültek Radnóti Miklós versei, meghatódottan olvastam ki belőlük a tiszta hazaszeretet, a nemzet sorsáért való aggódást a lopakodó szellemi-lelki és fizikai katasztrófától.

Mindketten joggal féltették nemzetüket a 20. század ordas eszméitől, amelyek mérgeznek, ölnek, rombolnak, de teremteni, alkotni képtelenek.

“Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.”

Az, aki ilyet tud papírra vetni, szívvel-lélekkel magyar, függetlenül attól, hogy ősei hogyan tisztelték az Istent és mondjon rá bármit is egy ordas eszme által írt hazug törvény.

“Hogy törvények közt az első
a szeretet legyen.
Üljön jóindulat
a kormányszékeken.
Az igazság előtt
hajoljon meg a fegyver
s élhessen szabadon
e földön minden ember.”

Akinek a szívében a gondolat ilyen szavakká tud formálódni, az nem rasszista vagy antiszemita, hanem egy szabadságszerető, ízig-vérig magyar ember, aki egész életében honfitársai, az erdélyi magyarság elnyomása ellen emelte fel a szavát és ezért szenvedett üldöztetést, ezért volt kénytelen menekülni szülőföldjéről.

Nagy öröm, hogy Radnóti és életműve az őt megillető helyet foglalja el irodalmi kánonunkban. Az emberi, családi és nemzeti katasztrófákkal teli 20. század szomorú öröksége az, hogy ez Wass Albertnek még halála után 22 évvel sem adathatott meg. Ezért is fordulhat elő, hogy vannak ma is, akik a ’40-es évek végi román vádhatóság hazug koholmányait szórják az erdélyi írófejedelem fejére. Pedig azt, hogy Wass Albert nem háborús bűnös nem kisebb demokratikus hatalom, mint az Amerikai Egyesült Államok mondta ki akkor, amikor bírósága nem adta ki Romániának, ahol halál várt volna rá, titkosszolgálata pedig még meg is védte a Securitate bérgyilkosaitól.

Szerintem egyébként a Demokratikus Koalíciónak például azért kellene tüntetnie, mert Wass Albert életéről és életművéről még ma sem áll rendelkezésünkre elfogulatlan, igényes és alapos kutatásokon alapuló összefoglaló, ami végre helyére illeszthetné az ő alakját is nemzetünk emlékezetében.

Az, hogy tegnapi naptól a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt áll Wass Albert szobra szerintem több mint szimbolikus. Üzenet, ami azt mondja, soha többé! Soha többé olyan évszázadot, ahol egy magyar költőnek ősei vallása miatt kell mártírhalált halnia és ahol egy másik magyar író-költő azért nem térhet soha haza szülőföldjére, mert felemelte szavát honfitársai védelmében.

“Valakinek sebet kap a lelke. Aki adta, nem is tud róla talán. Aki kapta, alig rezzent meg belé. De a seb marad és nem heged be.”

Meggyőződésem, hogy akkor teremthetünk végre egy büszke, élhető és fejlődő Magyarországot, ha magunk mögött tudjuk hagyni a 20. század összes gyűlölségét és hazugságát!

Csepel.info, Facebook

17 hozzászólás “Ceaușescu miatt szakadt ketté a csepeli ellenzék” bejegyzésre

  1. Marika szerint:

    A két magyar ellenes párt: MSZP és a Dk, aki ezekre szavazott az szégyellheti magát, vagy nem magyar!

  2. Kovacsics Rémusz szerint:

    Jómagam nem lepődtem meg ezen az aljasságon, hisz minden jóérzésü MAGYAR EMBER tisztában van a reakciós nyavajások ostoba, tudatlan vörös zászlót csókolgató, mocskos hazaárulók tevékenységeivel!
    Igen, az ostoba, tudatlan, agyilag zokni csürhét tudják befojásolni, de a MAGYAR HAZAFI és KERESZTÉNY, valamint nem ostoba, sőt még gondolkodni is hajlandó embereket már nem tudják befojásolni.

    Azt hiszik a tisztelt anarhisták, ha kifordítjuk a köpönyeget, akkor azonnal más emberek leszünk.
    Hát egy frászt!
    Ugyan olyan mocskos trógerek maradtak, mint akik voltak 89 elött, legfeljebb a pofájuk lett nagyobb, nomeg azéségük a pénz iránt.
    Az 56-os évek megmutatták, kicsodák is valójában.
    A párt elvtársaikat simán elárulták, de szerintem, még a jó édesannyukat is simán bemószerolták, csakhogy védjék a mocskos belüket.
    Az, hogy esetleg tisztában lennének a Magyar történelemmel, vagy, esetleg ismernék a költőinket, hát nemhiszem. Itt volt a legjobb példa rá, hogy a kultúrájuk a béka fenekét sem súrolja.
    Tessék kérem a nyilatkozataikat meghalgatni! Szemrebbenés nélkül hazudnak.

  3. Horváth János szerint:

    A Fidesz helyében én nem dicsekednék ilyen támogatókkal!

  4. Marika szerint:

    Nem szégyelled magad Horváth János? Hazaáruló mocskos féreg vagy te is mint a többiek ott az MSZP-ben meg a DK-ban!

  5. Nagyapó szerint:

    😀😀😀

  6. Horváth János szerint:

    Kedves Marika!
    Örömmel tölt el, hogy kitört belőled a fideszes keresztényi szeretet!

  7. Gyula szerint:

    Toth kati 2.0?
    Fideszes “beta version 1.0” 😀

  8. Boldog Karácsonyt szerint:

    Marika!

    Ha férfi volnál és lettél volna katona, akkor tudnád, hogy mit jelent a hazaárulás. Mivel csak azt szajkózod vissza amit máshol olvasol és/vagy a szádba adnak, ezért csak nevetni lehet keresztény-konzervatív erkölcsi fölényeden.
    😀

  9. Marika szerint:

    Boldog Karácsonyt, ha férfi volnék én adnám a szádba azt ami a lábam között van, mert csak ezt érdemled hogy jól megsz**assalak!

  10. Boldog Karácsonyt szerint:

    Szerencsére nem vagy férfi csak egy segghülye picsa.

  11. Marika szerint:

    Ahogy anyád is hogy ilyen idiótára csinált!

  12. Kovacsics Rémusz szerint:

    Tekis tudatlan!
    Nem kell valakinek katonának lenni, hogy tisztában legyen a HAZAÁRULÁS kifejezéssel. A doblek nacsága sem volt katona, de mégis a hazája ellen tevékenykedik és tolja az amerikás hitler imitátor soros szekerét.
    A baloldalnak csúfolt ANARHISTA banda annyit hazudik, hogy Anderzen papa forog a sírjába, mivel ennyi mesét még ő sem tudott összegyűjteni.
    Bár van jó vastag bőr a pofájukon, ezért minden lepereg róla, még a trágyalé is.

  13. Boldog Karácsonyt szerint:

    Ok BOOMER!

  14. pusssh szerint:

    A kommentelők fentebb olvasható pics@f@szos ünneplője még egy gyengécske íróhoz is hányingert keltően méltatlan.
    Ezt a provokatív poszt közlője is láthatta előre.
    Vagyis: szó sincs itt, kérem, Wass Albert íróról és életművéről. Kizárólag a választásokra és a poziciószerzésre sandító pártpolitikai hecckampányról van szó, aminek irodalomhoz és kultúrához a föld hátán semmi köze sincs, hanem épp azt rombolja a sárga földig.

  15. Nagyapó szerint:

    Gyurcsányné mióta hazaszerető magyar? 2. generációs migráns. Ne csodálkozzunk!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Gyula szerint:

    Öreg, Albitok is az volt, nem? 😉

  17. Boldog Karácsonyt szerint:

    “Gyurcsányné mióta hazaszerető magyar? 2. generációs migráns. Ne csodálkozzunk”

    Ezosztigen! Jó magas labda a csepeli polgármester személyét illetően. Vagy ezt is törlitek mint a többit?

Itt lehet hozzászólni !