Elítélték Hunvald Györgyöt

Origo, Csepel.info

Hunvald Györgyöt egy év szabadságvesztésre ítélte mintegy másfél évtizede Erzsébetváros szocialista polgármestereként elkövetett több tízmilliós hűtlen kezelés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésével.

A korábbi csepeli vezetéshez kapcsolódó büntetőügyekben a politikusok közül Deme Gábort gyilkosság és sikkasztás, Takács Krisztiánt pedig korrupciós bűncselekmény miatt ítélték el. Szenteczky János korábbi pártelnök és MSZP-s frakcióvezető perei ma is tartanak, talán idén véget érnek. Takács Krisztiánt ugyanakkor azóta – információink szerint – két újabb bűncselekménnyel vádolták meg, ezek közül legalább az egyik sikkasztási ügy.

Hunvald György volt szocialista politikus, korábbi parlamenti képviselő és VII. kerületi polgármester ellen több büntetőeljárás indult több mint egy évtizeddel ezelőtt, és

csaknem három évet töltött előzetes letartóztatásban.

Volt olyan ügy, amelyben jogerősen felmentették, és volt olyan, amelyikben elítélték. Ebben az eljárásban négy megbízási szerződés, továbbá egy szocialista politikus mobiltelefon-használata miatt kellett Hunvaldnak bíróság elé állnia; az ügyben már volt jogerős ítélet, majd perújítás.

A bíró szóbeli indoklása szerint Hunvald György hűtlen kezelést követett el a négy megbízási szerződéssel, melyeknél nyilvánvaló, hogy nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítésigazolások pedig fiktívek voltak.

A kétezres évek második felében kötött szerződések közül voltak olyanok, amelyek alapján havi 300-400 ezer forintot fizettek ki éveken keresztül. A VII. kerületi önkormányzatnak ezzel az elsőfokú ítélet szerint mintegy 28 millió forint kárt okoztak. A bíróság a mobiltelefon-használat engedélyezése kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény.

Nyomatékos enyhítő körülménynek tekintették a rendkívüli időmúlást, amiről Hunvald György nem tehet, ugyanakkor a súlyosító körülmények között említették,hogy a vádlott a bűncselekményeket országosan ismert politikusként követte el, éveken át.A bíró leszögezte, hogy a történtek kapcsán nem elfogadható az a védekezés, hogy mások is csinálnak ilyet, s az sem, hogy ma már jóval nagyobb összegekről van szó a hasonló esetekben. Hunvald György az eljárás során túlnyomórészt tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú ítélet szerint Hunvald Györgynek nem kell börtönbe vonulnia, mert büntetése az előzetes letartóztatással már letöltöttnek tekinthető.A bíróság kötelezte Hunvald Györgyöt, hogy fizessen meg mintegy 28 millió forintot és kamatait az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védője is fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Elítélték Hunvald Györgyöt” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Várd meg, hogy mit kap Simonka!

  2. abc123 szerint:

    Remélem majd a Simonka peréről is ugyanilyen részletesen beszámol a csepel.info…
    Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalások stb. ~1.4 millárd értékben.
    Ehez képest a Hunvald “több tíz milliós”összeggel kispályás kezdő…

Itt lehet hozzászólni !