„Felkiáltójel volt a választás”

Népszava

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere szerint Karácsony Gergely nyitott kapukat dönget a kormánynál egészségfejlesztési kéréseivel, a baloldal megkezdte a harcot azért, hogy ki legyen a városrészben a 2022-es képviselőjelölt.

Tudja garantálni, hogy ha vége van a 2023-as atlétikai vébének és én kikocogok Csepelre, szabadon használhatom az elkészült létesítményeket?

Csepelen egy nyitott és egy fedett atlétikai csarnok épülhet meg a bemutatott tervek szerint és a kormány képviselőjétől a legutóbbi testületi ülésünkön is elhangzott, hogy ezek a létesítmények nyitottak lesznek a nagyközönségnek. Csepelnek ez már csak azért is fontos, mert nagyon eredményes gyermek atlétikai klubunk van. Ferencváros is így járult hozzá a beruházáshoz, úgyhogy igen, szerintem garantálható, hogy mindenki számára használható létesítmények jönnek létre.

Hatvan hektár területet parkosítanak Csepelen. Ez mekkora nagyságrendű zöldterület a kerület számára?

Észak-Csepel bal oldali részén alakítanak ki nagy zöldterületet, a sziget jobb oldali része pedig teljesen bezöldül majd.

A vizes világbajnokságon láthattuk, hogy egyes elemek akár menet közben is módosulhatnak, az úszócsarnok teljesen másképp néz ki, mint a látványterveken.

Ilyen esetben itt az önkormányzatnak lesz beleszólása, ha a kormány változtatni akar? A Miniszterelnökség eddig mindenben egyeztetett és kikérte a véleményünket és figyelembe vették a kéréseinket. Nyugodtak lehetünk, hogy ez a jövőben is így történik. Bármilyen fejlesztés, ami Csepel északi részén történik az számunkra jó, mert ott most semmi nincs, sőt a régi eperföldi rész egy időközben csődbe ment spanyol cég tulajdonában van.

Azért tud garanciát vállalni, hogy a fejlesztéseket átláthatóan, korrupciómentesen valósítják meg?

Mivel közpénz felhasználásáról lesz szó, a jogszabályoknak megfelelően nyilvánosak lesznek a szerződések.

Csepel, Ferencváros és a főváros feltételei között szerepelt egy 50 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés is Budapesten, amire a kormánynak kellene a keretet biztosítania. Ezt mintha nem szeretné teljesíteni a kormány. Ön egyetért a kéréssel?

Természetesen, de szerintem nyitott kapukat döngetnek Karácsony Gergelyék. Ez az 50 milliárdos keret már létezik Egészséges Budapest Program címén. Karácsony Gergely szerintem ugyanolyan jól ismeri, mint én, mert zuglói polgármesterként biztosan ő is pályázott ebből a pénzből a XIV. kerületnek. Hogy ők mennyit nyertek és mire, azt nem tudom, de mi is nyertünk közel kétmilliárd forintot a járóbeteg szakellátás fejlesztésére. Nekünk volt egy külön javaslatunk, hogy ehhez a kerethez tegyen hozzá ugyancsak 50 milliárdot a Fővárosi Önkormányzat is, éppen úgy, ahogy mi Csepelen is. Ha már ez volt Karácsony Gergely egyik fő ígérete jelöltként, akkor szerintem több év alatt ki tud gazdálkodni erre akár 50 milliárd forintot is.

CT van a kerületben? Nincs.

Karácsony Gergely azt is mondta, minden önkormányzattól bekéri a kerületi egészségügyi fejlesztési terveket, hogy bevihesse a kormány elé. Önök is elküldik neki?

Természetesen, de a mi terveinket már a kormány látta az említett Egészséges Budapestért Programra írt pályázatunkban. Ennek már a megvalósítása folyik, nagy összegű eszközbeszerzésekkel és építkezésekkel.

Sajátos helyzet van a helyi képviselő testületben, egy LMP-s és egy Jobbikos képviselő is önt és a Fideszt támogatja, így van többségük. Hogy sikerült meggyőzni őket?

A 18 fős képviselő-testületből velem együtt kilenc fős a Fidesz frakció, az ellenzéki összefogás pártjai pedig nyolcan vannak. Van egy független, a Jobbikból kilépett képviselő, aki nem akart részt venni az ellenzéki összefogásban, így civilként indult. A működés biztosítása érdekében ő alpolgármesterként vesz részt a közös munkában. Az LMP-s képviselő sokszor ellenünk szavaz, de törekszem rá, hogy normális együttműködés legyen mindenkivel a kerületben.

Németh Szilárdnak van még befolyása Csepelen?

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, nagyon rég óta Csepelen él, a kormánynál pedig többször sikeresen lobbizott az ittenieket szolgáló fejlesztésekért.

Németh Szilárd sokat beszélt egy időben egy birkózó csarnokról Csepelen, de ez még nem készült el. Ez hogy áll?

Ez kormányzati támogatással megvalósuló beruházás, a területet adtuk mi, ezért pénzt is kaptunk. A csarnok majdnem teljesen elkészült, belső munkák zajlanak még.

Csepel országgyűlési képviselője Szabó Szabolcs, a megszűnt Együtt politikusa. Vele milyen a kapcsolata?

Semmilyen. Nem tudnék olyan ügyet mondani, amelyben segítette volna a kerület előrehaladását. Szinte kizárólag az országos politikában tevékenykedik. Nyilván ennek is köszönhető, hogy több nem idevalósi politikus, például Bangóné Borbély Ildikó is feltűnt Csepelen. A baloldal láthatóan már most azért harcol, ki legyen az országgyűlési képviselőjelöltjük.

Durva kampányt hagytunk magunk mögött, a 24.hu szerint egy ízben a csepeli önkormányzat egyik sofőrjét is rajtakapták, hogy ellenzéki plakátokat tépked. Erről mit gondol?

Azt, hogy az illető munkaidejében jól elvégzi a feladatát, a szabadidejében pedig azt csinál, amit akar.

Tehát tépkedhet ellenzéki plakátokat?

Úgy tudom, az üggyel kapcsolatban bírósági eljárás van folyamatban, mert nem közszereplő embereket szerepeltettek a sajtóban az arcukkal, kitakarás nélkül. Egyébként nem plakát volt, hanem egy gyalázkodó matrica, és nem munkaidőben történt.

A Fővárosi Közgyűlésben milyen a kisebbségi lét?

Furcsa, mert nyilván nem ehhez szoktam hozzá az elmúlt ciklusokban. Most van a kormánypárt, amelynek tagja vagyok, van Csepel, ahol nyertem, a köztes helyzetben pedig a Fővárosi Közgyűlésben kisebbségben vagyunk. Van egy tizennyolc fős többség, amelyik ugyan még egyben van, de már látszódnak belső feszültségek, kíváncsi vagyok, a következő években ezt az egységet mennyire lehet fenntartani. Voltak már észrevételeink, melyek abszolút konstruktívak és jó szándékúak voltak, kapásból lesöpörték őket az asztalról.

Normálisan működik majd a közgyűlés ön szerint?

Eleve nagyon furcsa helyzet, hogy minden kerületi polgármester ott ül, akiknek elsősorban a kerületük érdekeit kell képviselni, ugyanakkor nem hagyhatják figyelmen kívül Budapest össz-érdekeit sem. A két politikai oldal is együtt tud majd működni Budapest érdekében reményeim szerint. A jó ügyek mellé be fogunk állni, de a kritikánkat sem hallgatjuk majd el.

A Fideszben információink szerint még zajlik a kudarc okainak elemzése. Erről tud valamit?

Az elnökségben az értékelés megtörtént. Felkiáltójelként kell tekintenünk erre az eredményre, főleg arra, ami Budapesten történt. Érdemes a Fidesznek őszintén szembe néznie a helyzettel és elemeznie, hogy mi vezetett ide, miért történt meg, hogy bár a polgármestereink többségében jól teljesítettek és több voksot gyűjtöttek, mint öt éve, ilyen sok kerületben veszítettünk. Nem szabad magunkat ámítani, vagy becsapni most, mert közeleg a 2022-es parlamenti választás.

Ennek a szembenézésnek hogy kell megtörténnie?

Az elnökségnek és a helyi szervezeteknek is fel kell tárnia, hogy alakult ki ez a megosztó hangulat a párttal szemben, miközben minden gazdasági mutató azt jelzi, hogy az ország helyzete javul.

Abban is új helyzet van, hogy a Fidesznek nincs jelenleg potenciális főpolgármester-jelöltje, bár nyilván van még bőven idő megtalálni. Mikorra kell ön szerint megnevezni ezt az embert?

Ez még valóban korai, nem csak azért, mert 2024 még messze van, hanem mert másfél hónapja voltak a választások és ez egy mélyütés volt Budapesten nekünk, el kell telnie egy kis időnek, hogy reálisan láthassuk a dolgokat.

Azzal egyetért, hogy október 14.-én a Fidesz ráfordult a 2022-es választásokra?

2002 óta vagyok a politikában, azóta folyamatos kampányhangulatban él az ország szerintem és ez nem is változik 2022-ig.

Forrás: Népszava

32 hozzászólás “„Felkiáltójel volt a választás”” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Na, az ilyen senkiktől lesz hányingere az embernek.

  2. csak úgy szerint:

    Azért én néhány kérdést még feltettem volna
    – Gerincút folytatása
    – HÉV
    -Gubacsi-híd
    -Napközis tábor
    -Buszpályaudvar
    -hogy áll a Jedlik

    ezek helyett, egy újabb szobrot kapunk.

  3. werthan szerint:

    Horváth János nekem meg az ilyenektől mint te. 🙂

  4. Nagyapó szerint:

    A Népszava nem tette föl “csak úgy” kérdéseit. Látszik milyen szemét újság, ugye?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. kilgore trout szerint:

    Azért volt a vereség, mert az emberek érzelemből szavaznak. A kerület hiába megy jól, ha a pszeudo-feudális rendszert építő Fidesz tetteit látja a proletár, akkor a szerint szavaz majd.
    Demokrácia=csőcselék uralma, mint mondtam egyszer már tizeniksz éve.

  6. csak úgy szerint:

    Miért nyithatott ki újra a csótányos albán pékség? Ki adott rá engedélyt? Csepelen mindent lehet?

  7. toth robert szerint:

    Vagy foglalkoznak a közlekedéssel játszótér helyett, vagy buknak.

    Gubacsi-híd (Nem a vasúti része!)
    Gerincút + Corvin-csomópont
    Királyerdő átmenő forgalmának csökkentése
    Albertfalvai-híd a Galvani helyett

    stb.

    Szobor, játszótér, stadion már van elég.

  8. abc123 szerint:

    Azért az nem tiszta hogyha a sofőrt hétköznap,fényes nappal rajtakapják plakáttépkedésen akkor az állítólag nem a munkaidejében történt-akkor mégis mettől-meddig tart a munkaidő az önkormányzatnál?És miért menekült be az önkormányzat épületébe ha nem volt szolgálatban?Szabadidejében is bejár a melóba?

  9. Nagyapó szerint:

    Hát igen. Az ellenzéknél a fogalmakat másként értelmezik. A gyalázkodó matrica, az plakát, a primitív káromkodás (A lónak a faszát), az hozzászólás, Gothár zaklatási ügye (amin Bangóné jót vigyorog), az független színház elleni támadás, Demeter Márta, meg “Boldog Karácsonyt” hazugságai, azok ACARS adatok!
    Azért ritka pofátlan ellenzékünk van!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Hozzászóló szerint:

    Mindezidáig Borbély Lénárd képviseli legjobban Csepel érdekeit az eddigi polgármesterek közül. Az ellenfelek, vagy ellenségek divatból, zsigerből ócsárolják, de senki nem tudott jelentősebb érdemeket a szűk környezet történelméből az elmúlt harminc évben felmutatni. Még Németh Szilárd sem.

  11. Gyula szerint:

    Öreg fasz!
    Kétségbe ne vond már egy szabad forrásból működő nemzetközi weblap által szolgáltatott radar, ACARS és egyéb adatokat. Azért ekkora csávó nem vagy te, baszdmeg. 🙂 Te hazudozol itt állandón, meg tolod a tuti faszságaidat.

  12. Volt már ilyen szerint:

    Valóban, az elmúlt harminc évben Csepelen eddig még polgármester nem kényszerült arra, hogy pénzért vegyen két képviselőt a többséghez! Még Németh Szilárd sem! 😉

  13. Csabó szerint:

    Az ellenzék felfogása, hogy mindent szét kell rombolni, akkora baromság, hogy még az ellenzékből sem mindenki hiszi el.

  14. Gyula szerint:

    A nemellenzék meg aszonta, hogy brexit miatt szar a forint…
    Tegnap megvolt a végleges brexit és a forint mégszarabb. 😉

  15. Boldog Karácsonyt szerint:

    SOROS
    Nem migránsok, hanem szeszcsempészek építették a határmenti alagutat

    A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva, azt írta, hogy a csikériai alagutat még a délszláv háború előtt, szeszcsempészetre használták, Szerbia felől érkezett rajta az alkohol Magyarországra. És akinek ez sem volt elég: a Magyar Hang munkatársai vették maguknak a fáradtságot és elmentek Csikériára, ahol kiderült, hogy az alagútról minden falubéli tud. Igaz, nem most jöttek rá, hogy ott van, hanem ők is úgy tudják, ahogyan a rendőrségi források: az alagút még a délszláv háború előtt épült, szeszt csempésztek rajta az erre szakosodott urak Szerbiából Magyarországra.

    😀 😀 😀

  16. Horváth János szerint:

    Ha van időtök és persze bátorságotok kérdésenként kidumálhatjuk a dolgot, legalább
    kiderül, hogy ki a g..i! Az első 3 kérdés eleve kilőve, mert a szigetcsúcs nem csepeli
    terület!

  17. toth robert szerint:

    Aki nem foglalkozik a közlekedéssel, ne nyerjen választást.
    Baszki, egy leszakadó híddal van összekötve Dél-Pesttel a kerület, Dél-Budával meg az M0 hídon keresztül, ahova a Rákóczi úton szinte nem lehet eljutni.

    Mit várunk így fejlődés szempontjából?

  18. Betke szerint:

    Gratula a kérdezőnek, megtudtuk a nagy semmit! Pont a lényeg, ami a lakosokat érinti és érdekli, kimaradt, gondolom nem véletlen!

  19. keménylegény szerint:

    Háros belterületté nyilvánítása végleg lekerült a napirendről?

  20. Volt már ilyen szerint:

    Háros problémáját meg kell oldani! Mi az akadálya annak, hogy a polgármester a három alpolgármester közül az egyiknek ezt a feladatot adja ki? Úgy sincs még egyiknek sem kiosztott felelősségi területe!

    Két év alatt el kellene jutni odáig, hogy minden ingatlantulajdonos beleegyezik az átalakított telekkiosztásba! Természetesen nekik kellene egy-egy tömbön belül megegyezni a nadrágszíjtelkek olyan átalakításába, amely alapján rendezési terv készíthető, s így a terület a 2022-es választás előtt már belterületbe vonható lenne!

    A területre kijelölt alpolgármester feladata lenne elősegíteni a tulajdosok megegyezését személyes tárgyalásokkal, természetesen a polgármester nevében! Egy területrendezésben és a jogszabályokban jártas építésügyi szakember és egy a levelezést és a számítógépes adatbázist kezelő ügyintéző segítené a munkáját. Természetesen az építésügyi szakember is végezhetne terepi munkát, azonban az ő és az ügyintéző munkájáért is az alpolgármester felelne!

    S legalább végre megoldás születhetne az immár évtizedek óta tartó hárosi problémára! Ha a csepeliek többsége nem is, de legalább ezen külterület lakói hasznát látnák ezen három embernek két év alatt kifizetett több tízmillió forintnak!

    Remélem, legalább a hárosi lakosoknak érdekükben áll tenni végre valamit! Az ő ingatlanaik lennének értékesebbek a rendezési terv létrejöttével! Követeljék ki!

  21. Horváth János szerint:

    Optimista vagy!

  22. Boldog Karácsonyt szerint:

    Szolgálati közlemény:

    A Jahn Ferenc (Dél-Tepsi) kórház kéri a beteglátogatókat, hogy hozzanak magukkal Bibliát és/vagy a Tízparancsolatot Nemzeti kiadásban mert az összes sebészünk felmondott.
    Ja, egy maradt mutatóba.

  23. dühös magyar szerint:

    A műtéteket nagyapó fogja végezni az új atlétikai stadionban. Annak elkészültéig a birkózó csarnokban rendel rezsibiztos asszisztensével. CT és MR vizsgálatra meg majd átugranak Csernobilba.

  24. Gyula szerint:

    Volt már ilyen!
    Pákozdin kérd számon, a buckalakók állítólag nagyon foglalkoztak ezzel a kérdéssel. 😉

  25. Gyula szerint:

    “Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy azonnal rendezze az adósságokat!
    A kórházi beszállítóknak való 70 milliárdos adósság miatt Gulyás Gergelynek is beolvasott az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A tartozás veszélyezteti a betegellátást is.”

  26. Gyula szerint:

    “Hét sebészből hat felmondott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban”

  27. Gyula szerint:

    “Sokan használhatják munkaviszony leplezésére a kisadózást, emiatt súlyos pénzektől esik el az államkassza.”
    Annak szakadjon le a f@sza, aki ezzel szinte ellehetetlenítette a cégeket a versenyben… Ez aztán egy rendes kettősmérce. 🙁

  28. Nagyapó szerint:

    Megemlítek néhány orvost! Hippokratész, Albert Schweitzer, boldog Batthyány-Strattmann László, Papp Lajos, Csókay András. Ügyeltek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. csepelifan szerint:

    Borbély megint ködösít és félrebeszél, semmit nem változott, hiába veszett össze a pacalhuszárral!

  30. Antónia szerint:

    „Felkiáltójel volt a választás” Jó lesz vigyázni emberek, mert támad a liberálfasiszta szélsőség, és ha nem leszünk észnél, jönnek a sorosbérenc DK, Momentum és a többi kútmérgezők.

  31. pl szerint:

    Antónia. Vigyázz bameg! 🙁

  32. Gyula szerint:

    Antóniának kényszerképzetei vannak, jönnek a hangok. Frontin, napi 4X1 tabletta. 😀

Itt lehet hozzászólni !