Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért

Horváth Gyula, Facebook, Csepel.info

Észak-Csepelt érintő fejlesztések: atlétikai gyakorlópályák és sportközpont, diákváros, közpark valamint vadvízi, extrém és BMX-park. A Kis-Dunán a Francia öbölnél lenne az új evezőspálya

Horváth Gyula, a csepeli Demokratikus Koalíció elnöke a kerület fejlesztésének lehetőségét látja az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésében. A képviselő a Facebook oldalán fejtette ki: sok évtizedes problémák megoldását, közöttük a csepeli HÉV fejlesztését jelentené a világverseny megrendezése.

“Az atlétikai világbajnokság rendezésének megnyerése, és helyszínének kijelölése megcsillantotta a lehetőséget a főváros déli régiója sok évtizedes problémájának a kezelésére, ennek a városrésznek a megújulására is. Egy ilyen világrendezvény ugyanis mindenhol infrastrukturális beruházások tömegét vonzza magával. Olyanokat, amiket, – ha jól tervezünk – a terület sok évtizedes dinamikus fejlődését is elindíthatják. Sok helyen nem csak a sporttal közvetlen kapcsolatban lévő stadion, de metrók, vasutak, kötélpályák, épületek, városrészek és más alkotások fémjelzik, a világra szóló sportrendezvényt.

Ebből adódóan a csepeli HÉV, gyorsvasúti felújítása, Budapesten a metróig való meghosszabbítása, (ferencvárosi részének föld alá süllyesztése, csepeli részének felső vezetése és Délen, az M0-ig való meghosszabbítása) lehetne egy nagyvonalú terv része, amire mint vezérfonalra átfogó régió-fejlesztés épülne. Dél budapesti külvárosoknak, és agglomerációs elővárosoknak – tehát egy atlétikai világrendezvény esélyt adna a régi álmoknak, és az újonnan keletkezett elvárások megvalósulására.” – emelte ki többek között a DK csepeli elnöke a Facebook-oldalán.

Csepel.info

A teljes bejegyzés:

Igen nem

Az ellenzéki politika abból a jogos lakossági érzületből kiindulva, hogy mindenkinek elege van már a túlméretezett stadionépítésekből, leállítaná az atlétikai világbajnokságra készülő „csepeli atlétikai létesítmények” létrehozását. Ennek a kérdésnek a megközelítésekor is érdemes a politikai megközelítések mögött lévő környezetvédelemi, a közlekedési, városfejlesztési, és távlati tervezési kérdéseket végiggondolni. Egy világrendezvény ugyanis nem csak egy helyszínre, hanem egy sokkal nagyobb környezetre is hatást gyakorolhat.

Míg egy atlétikai stadion megépítése valóban nem kardinális kérdés Csepel lakóinak számára, addig a hozzá kapcsolódó elengedhetetlen fejlesztések egyáltalán nem hagyják hidegen a kerületünk, Dél Pest, és a hozzáépült agglomeráció lakóit. Csepel sziget közlekedési kapcsolata a fővárossal, és a déli agglomerációval jelenleg botrányosan rossz.

Ennek a helyzetnek a megváltoztatása, az ország- és a városvezetés egyik legfontosabb feladata kellene, hogy legyen. Az atlétikai világbajnokság rendezésének megnyerése, és helyszínének kijelölése megcsillantotta a lehetőséget a főváros déli régiója sok évtizedes problémájának a kezelésére, ennek a városrésznek a megújulására is. Egy ilyen világrendezvény ugyanis mindenhol infrastrukturális beruházások tömegét vonzza magával. Olyanokat, amiket, – ha jól tervezünk – a terület sok évtizedes dinamikus fejlődését is elindíthatják. Sok helyen nem csak a sporttal közvetlen kapcsolatban lévő stadion, de metrók, vasutak, kötélpályák, épületek, városrészek és más alkotások fémjelzik, a világra szóló sportrendezvényt. Ebből adódóan a csepeli HÉV, gyorsvasúti felújítása, Budapesten a metróig való meghosszabbítása, (ferencvárosi részének föld alá sülyesztése, csepeli részének felső vezetése és Délen, az M0-ig való meghosszabbítása) lehetne egy nagyvonalú terv része, amire mint vezérfonalra átfogó régió-fejlesztés épülne. Dél budapesti külvárosoknak, és agglomerációs elővárosoknak – tehát egy atlétikai világrendezvény esélyt adna a régi álmoknak, és az újonnan keletkezett elvárások megvalósulására.

A VB kapcsán a HÉV jelenlegi útvonalát a Kwassay hídnál meg kell változtatni. A mostani VITUKI mellet elhaladó gyorsvasúti bal kanyart, egy enyhe jobb kanyarrá kell alakítani. Ezzel megszabadul a Nemzeti Színház és a MÜPA a Duna felé meglévő elzártsága is. Az új HÉV vonal, az OBI irányába, a föld alá süllyesztve, a Soroksári út alatt (mellett)vezetve, a Boráros tér érintésével, a Kálvin téri METRO állomásnál lévő aluljáró rendszerhez csatlakozhatna. A fejlesztést a déli irányba is ki kéne terjeszteni. Itt az M0 közelében egy nagy kapacitású P+R parkolóház, és kiszolgáló centrum fogadhatná be a másik végállomást. Budapest körül ugyanis kialakult egy dinamikusan fejlődő elővárosi agglomerációs övezet, amit lehet teherként, konkurenciaként is felfogni, de sokkal jobb, ha esélyként és a fejlődés lehetőségeként számolunk vele.

Egy ilyen komplex fejlesztés nem csak a világrendezvényre való belvárosi, és elővárosi szurkolók szállítását, teszi majd lehetővé, hanem a hétköznapi élet más igen fontos hosszú távú követelményeinek megoldását is elősegítheti. Elengedhetetlen a hozzá kapcsolódó pihenő és szórakoztató övezetek kialakítása, az átmenő forgalom csökkentése, a parkolási problémák enyhítése, és mindezekkel együtt Csepel és környéke környezetterhelésének csökkentése is. A HÉV csepeli töltésének Corvin út feletti hídjától kiindulva, lábakon álló felső vezetéssel lehetne a kötöttpályás vasutat a II. Rákóczi Ferenc út felett elvezetni, az Auchannál lévő végállomásáig. Ez a grandiózus terv megkímélné egyrészt a fővárost ellátó vízvezeték rendszert, a csatornákat, és más földalatti infrastruktúrát, másrészt, megszüntetné Csepel kettévágottságát, és a budapesti Déli régiók eddigi elszakítottságát. Jelenleg a vasúti rendszerből adódó biztonsági előírások szinte átjárhatatlanná teszik a kerület keleti, és nyugati részét.

A Dél budapesti külső körutak, Határ út kötöttpályás lehetőségei a Soroksári útnál véget érnek. Az autóbusz közlekedés pedig a Hunyadi út Nagysándor József utca felől a csepeli Ady Endre úton haladva a Kossuth Lajos utcánál éles déli kanyarral veszti el irányát. Ezt az útvonalat egy magas vezetésű HÉV alatt elvezetve a Nagy Duna irányába lehetne továbbvinni Dél Budára. A Galvani úthoz tervezett hidat, pedig nem a most tervezett helyre, hanem ennek az új Ady Endre úti nyomvonalnak a meghosszabbításában, kellene megépíteni Budafokra. Ezzel kialakulna Budapestnek egy oly régen várt, és követelt Dél pesti, és Dél budai közvetlen kapcsolata, ami régi vágya az itt élőknek.
Csepelen pedig megszüntetné a jelenleg földszinten vezetett HÉV sínek miatt elzárt „volt gyári rozsdaövezet” (a Dunáig terjedő, igen jó lehetőségekkel rendelkező részt) a kerület keleti felétől. A Csepel Művek volt gyári része ugyanis nem képes a városi szövetbe illeszkedni. A fejlődés helyett egyre inkább a szlömösödés, és a magárahagyottság jeleit mutatja. Ezen a helyen pedig jól szervezett munkával összeegyeztethető lenne a visszafogott termelés a szórakozás, a művészet helyfoglalása egyaránt.

A világbajnokság megakadályozása tehát egy faék szintű egyszerű, – mondhatni primitív – megoldás. A most megválasztott képviselőknek, – pártállástól függetlenül – nem arra kell az energiákat fordítani, hogy hogyan lehet ezt a stadionépítést megakadályozni, hanem arra kell koncentrálni, hogy hogyan lehet ennek a régiónak olyan távlati fejlődésre is reményt adó fejlesztést generálni, ami generációk múlva is esélyt ad az egyre jobb minőségű életre. Kezdetnek nem kis feladat!

Forrás: Facebook

29 hozzászólás “Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért” bejegyzésre

  1. Aggastyán szerint:

    Már 60 milliárd terv volt, meg mit is tudom én már micsoda de már 10éve, hogy semmi jele, hogy valóban neki is állnának végre. De van egy tök jó 5letem! Építsetek minden HÉV-megállóhoz egy ultrahiperszuper játszóteret, mert ha megint befog dögleni a jármű akkor legalább lehessen elütni mivel az időt, főleg, ha az ember gyerekkel van. Na, milyen 5let? 😀

  2. Betke szerint:

    Horváth Gyula ötlete sem rossz, de az csak vizió! Aggastyán 5lete közelebb áll a megvalósitáshoz 🙂

  3. Boldog Karácsonyt szerint:

    És tessék mondani!

    Az atlétikai stadion megépítése nélkül nem kellene fejleszteni a kerületet? Csak akkor ha lesz stadion? Miért? Csak akkor van rá pénz? Ezt hívják zsarolásnak.
    Az éppen összeomló Gubacsi híd a lerobbanó HÉV szerelvények köszönik szépen, azok tönkremennek akkor is, ha van stadion de fel lehet újítani akkor is ha nincs stadion.
    A hatásköröket meg a felújítás felelősségét szépen átpasszolgatják egymásnak.
    Borbély Lénárd megígérte, hogy a HÉV fel lesz újítva.
    Tartsa be az ígéretét. nem arra kell hivatkozni, hogy az a MÁV tulajdona. A Csepeli HÉV Csepelen jár, a felújítása a csepeli lakosok ÉRDEKE!
    A polgármesternek meg kutya kötelessége, hogy a kerületi lakók érdekét képviselje.
    Nem a stadionért kell verni az asztalt, hanem attól függetlenül a Gubacsi hídért és más érezhető fejlesztésekért.

  4. Boldog Karácsonyt szerint:

    Igen, le kellene már szállni a földre és a “nagy álmokat” elhagyva, reálisan kellene átgondolni a dolgokat.

    A csepeli vezetés be merne vállalni egy helyi népszavazást, hogy kell-e a stadion és a többi bizbasz észak Csepelre vagy inkább attól függetlenül egy felújított HÉV-vonal új kocsikkal meg egy felújított híd?

    Persze, hogy nem merné bevállalni.

    Arról meg nem is beszélve, hogy máig nincs meg, hogy mennyibe kerülne minden. Ismerve a vizes VB elszálló költségeit ami még akkor is drágult amikor már hónapok óta vége volt az egésznek.
    Egyébként megszoktam már azt, hogy amit a fidesz nagyon erőltet, abból tud lopni. Amiből nem tud lopni azt nem erőlteti. Pofon egyszerű.

  5. csak úgy szerint:

    Álmodik a nyomor. Nem lesz a felújításokból semmi, csak megint választási ígéret volt.
    Stadion nélkül is neki lehetne kezdeni – a HÉV, Gubacsi híd, Gerincút – felújításának, építésének.
    Lénárdka lapul, mint nyuszi a fűben. Az lesz amit a főnöke, Sziszi akar, pl. bírkózó csarnok.

  6. Nagyapó szerint:

    Horváth Gyula által felvázolt megoldás műszakilag megoldható. Viszont van néhány akadálya. Legfőbb az anyagi, de műszakilag is nehéz összekapcsolni a magasvasutat, a felszíni vasutat és a földalattit. Talán egyszerűbb egy elővárosi villamos (L. Hannover, föld felett, föld alatt) ami ugyancsak nem vágná ketté Csepelt. Gond, hogy a H7-es a MÁV-hoz tartozik, vasút.
    A vonalvezetéssel egyet értek, ezt javasolták, amikor arról volt szó, hogy a 2-es villamos menjen Csepelig, de az OBI fontosabb volt.
    A Galvani híd a főváros érdeke. A Főváros közlekedését szolgálja. Ellenben nem értem miért lenne szükséges Csepelnek egy átmenő forgalomnövekedés Erzsébet és B.fok között? Kinek az érdeke? Olyan sokan járnának a XX. XXIII. kerületbe? Vagy érdekünk egy É-D, D-Ny közötti kereszteződés? Talán az M0 csökkentése a fontos?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Hozzászóló szerint:

    Igen, ez egy jó dolog.
    Mind a sporteseménynek, mind az északi, valamint az ezzel együttjáró összkerületi fejlesztésnek örülni kell. Szeretném megérni, hogy Csepel egy menőbb, fiatalosabb, modernebb kerület lesz, belátható időn belül és nem évtizedek múlva. Ha már a DK-elnök is ezen agyal, és lát “vitamint” a sporteseménnyel együttjáró fejlesztésekben, akkor talán nem kell temetni a világbajnokságot. Debrecen már bejelentkezett helyettes rendezőnek, én az ő kudarcukban bízom.

  8. pusssh szerint:

    Horváth úr tervezete nagyon értelmes és tetszetős. De azon túl – és főleg az előtt -, hogy drága, az a fatális baja, hogy Horváth úr nem fideszes. (Esélyéhez azt kellett volna elérni, hogy ezt a tervet a kormányzati apparátusban találja ki valaki.)

  9. Tóth kati szerint:

    A Gerincút megépítése is be lett igérve.Mikorra készül el?

  10. Gyula szerint:

    Álmodik a nyomor? 😀
    A főutakat újítsátok fel, kátyúzzatok, építsetek gerincutat, állítsátok vissza a kórházat, utána a f@szom bánja mit építetek.
    Olaszországban az útépítés is “buli” volt. 🙂

  11. v39endre szerint:

    Kedves KOMMENT-társak ! Nézzük a lehetőségeket !
    A Magyar Állam pályázaton elnyerte az Atlétikai Világbajnokság megrendezési jogát. Saját állami költségen megvalósítaná az építkezést és a rendezést. Nem csak stadionépítést, hanem mindazt, amit bemutattak Csepel sziget északi területére. A stadionnak 2023 elejére kész kell lenni, hogy próbaversenyeket lehessen tartani. A kísérőépítkezések kiemelt megvalósítandója a HÉV, mint a nézősereglet szállítója.
    Csepel ezzel nagyot nyerhetne rövid időn belül.
    Horváth Úr javaslata Csepel belterületén a “magasvasút” megvalósítására sajnos kivitelez-hetetlen, mert a Rákóczi út keskeny, nem építhetők ki az akadálymentes megállók.( Liftes feljutás). Nézzétek meg a berlini “S-bahn” kialakítását, amely részben földalatti is.
    A többi javaslat megvalósítható – hosszabb idő alatt, kellő mértékű állami ráfordítással.
    A Miniszterelnök Úr erre tett javaslatot. Polgármesterünk tárgyalja meg a kivitelezést.

    És végül : miért lenne baj, ha ellenzéki képviselő tesz jó javaslatot Csepel érdekében ? Össze kell fogni a megvalósításért !

  12. Horváth János szerint:

    A magyar kormány, ha tehetné, félévente rendezne világversenyt, egyesek szerint “saját
    állami költségen” . Mintha az nem közpénz lenne, és úgy mellékesen nem lenne ezer más
    hely annak elköltésére, ahol sokkal nagyobb szükség lenne rá.
    Lehet, hogy legközelebb a Gellért-hegyen akarják megrendezni a 4sánc versenyt.
    Ha jól látom, az atlétikai csarnokon kívül a többi pálya fedetlen, tehát egész évben nem
    használható. Ki fogja fenntartani? Miből? Ez az egy pálya kevés az összes fővárosi atlétának.
    Néha nézek atlétikai közvetítést, még nem tapasztaltam “nézősereget”.
    Az a vastag, szaggatott vonal a kerülethatár, tehát Csepelen szinte semmi sem épül.
    A rajz szerint a Galvani-híd nyomvonala alulról keresztezi a HÉV vonalát, csakhogy a töltés
    árvízvédelmi gát is.
    Orbán arra tett javaslatot, ami neki fontos, a többi a “lehet” és a “majd” kategória.

  13. dühös magyar szerint:

    Kedves Endre!

    Nincs olyan, hogy “saját állami költség”.

  14. szsz szerint:

    horváth gyulának és DK-s társainak láncra verve kellene ott kényszermunkát végezni életfogytiglan.

  15. ez lesz szerint:

    Szóval Hotváth Gyula leírta a facebookon azt, amit én 10+ éve folyamatosan leírok itt a csepel.info-n is. Na sebaj, csak legyen valami belőle

    Tehát:

    – HÉV délen legalább M0-ig, csepel belvárosi szakaszon kéreg alatt vezetve, hogy ne vágja ketté csepelt.M0-nál intermodális csomópont, 38-as buszcsalád, vagy volán buszok végállomása is itt lenne.

    -3-as villamost erzsébetről, 17-est Savoya Parktól áthozni, csepelen újk remiz (munkahely) és intermodális csomópont.

    -új gubacsi híd a meglévő mellé.

    -albertfalvi híd, és majd utána jöhet a galváni.

    -gerinc út befejezése (nem ám körforgalmakkal a mag utcánál, ahogy tervezik most. ha bontani kell a tescot, vagy a parkolóját, hát nosza)

    -észak-csepelre nem BMX meg vadvizi evezős hülyeség kell, hanem nagyvárosi beépítettség. irodaházak, prémium lakások, hogy legyenek munkahelyek, nőjjön a lakosság és így csepel adóbevétele, súlya és presztizse is. Van vizisportra elég hely a francia öböltől lefelé egész miklósig…

  16. Horváth János szerint:

    ez lesz!
    Az utolsó nem fog összejönni, a terület nem Csepelé.

  17. Kaschauer szerint:

    Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért, ha KariGeci meg nem hekkeli holmi politikai árokásás és kútmérgezés szándékától vezetve.

  18. Kaschauer szerint:

    Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért, ha KariGeci meg nem hekkeli holmi politikai árokásás és kútmérgezés szándékától vezetve.
    Azért írom, mert erre még senki nem hívta fel a figyelmet.

  19. keménylegény szerint:

    Többpárti összefogás, Magyarországon?
    Ez valami vicc?

    Megszokhattuk, hogy a politikusok azzal is kérkednek, amihez semmi közük sincs.

  20. Nagyapó szerint:

    Horváth János szerint:
    “A rajz szerint a Galvani-híd nyomvonala alulról keresztezi a HÉV vonalát, csakhogy a töltés árvízvédelmi gát is.”
    Csodás, és mit véd a “töltés”? A bulgár földeket? Mit csinál a víz a Kvassay hídnál? Mit csinál a víz a Budafoki úttól? Mi védi a volt CSM területét?
    Ennyit a szakértelemről!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Maga szerint minek van a Kvassay zsilip? Bezárjuk a zsilipet, 500 méterrel lentebb meg
    beengedjük a vizet?

  22. Nagyapó szerint:

    Horváth János! Nem veszi észre, hogy csak lejáratja magát?
    Kár, hogy nem tud arról, a Szabadkikötőben nemrég adtak át egy mozgógátat, ami 50 cm magas!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Hogy lehet valaki ennyire hülye? Az a mozgógát arra szolgál, hogy egy, azaz egy üzem
    működni tudjon árvíz idején is. Mi következik ebből? Talán az, hogy árvíz idején a Nagy-Duna
    és a HÉV töltése közti terület jó része víz alá kerül. Lehetőség: vagy lezárják azt az alagutat,
    vagy a víz elönti Csepel északi részét. Tessék választani!

  24. […] Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért […]

  25. Nagyapó szerint:

    Horváth János a hülyézést végezze tükör előtt! Nézze meg Csepel gátrendszerét, aztán nem állít olyan marhaságot, hogy a HÉV gátja védi Csepelt. A mozgógát magasságát azért írtam, hogy látszódjon a tervezőmérnökök “tudatlansága”, mert ők ilyen max.vízzel számolnak (nem özönvízzel). Ez el sem érne a HÉV-ig.
    Apropó a szentendrei mozgógát milyen üzem működését szolgálja?
    Vége!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  26. […] Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért […]

  27. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Rengetek cikket elolvastam erről a mobilgátról és annyiban módosítok, hogy nem árvíz,
    hanem nagyvíz esetén használható. Árvíz esetén ez sem segít. Továbbá, ahogy növekszik a
    Duna és a HÉV közti távolság, úgy csökken az árvíz szintje. Egyébként a HÉV-ről is látható,
    hogy a VITUKI-nál olyan átjáró kialakítás van, ami zárható. A szennyvíztelephez külön töltést
    építettek.

  28. Boldog Karácsonyt szerint:

    Itt a válasz Nagyapó!
    Töröld ezt is, hogy ne tudjak válaszolni!

    https://ibb.co/tbQwckq

  29. […] Többpárti összefogás is lehet Észak-Csepel és a csepeli HÉV fejlesztéséért […]

Itt lehet hozzászólni !