Fizetésemeléssel kezdett az új Fővárosi Közgyűlés

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének első napirendi pontjaként ötre emelte helyetteseinek számát, és jelentős fizetésemelésben részesítette őket. A szivárványkoalíció tagjai között máris ellentétek támadtak: Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere ugyanis egyetlen bizottságban sem kapott helyet. A fővárosi cégek igazgatóságában viszont több, a Gyurcsány—Bajnai-kormányok idejében meghatározó személy kapott fontos pozíciót.

Fizetésemeléssel kezdte főpolgármesteri tevékenységét Karácsony Gergely (Párbeszéd). A személyesen általa jegyzett előterjesztés szerint Budapest új vezetőjének illetménye közel 1,3 millió forint, amihez még kis híján 200 ezer forint költségtérítés is járul.

Ugyanezzel a lendülettel a korábbi háromról ötre emelte helyetteseinek számát – Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), valamint a független Kiss Ambrus az új főpolgármester-helyettesek –, akiknek alapfizetését a főpolgármesteri illetmény kilencven százalékában állapította meg. A költségtérítésekkel együtt így a második vonalbeli vezetők javadalma meghaladja a havi 1,3 millió forintot; nagyjából 200 ezer forinttal vihetnek haza többet, mint elődeik.

Az emelés ­fedezetéül négy és egynegyed millió forinttal csökkenteni kellett Budapest költségvetésének általános tartalékát. Az előterjesztés arra is kitér, hogy nemcsak a főpolgármestert, hanem az összes helyettesét is megilleti a hivatali gépjármű, amit nemcsak hivatali, hanem magáncélra is igénybe vehetnek.

Az ellenzéki többségű közgyűlés – amelyben továbbra is a Fidesz–KDNP frakciója a legnagyobb – a fizetésemelés után megszavazta Karácsony javaslatát a Liget-projekt leállítására. A határozat lényege, hogy nem emelhetők újabb épületek a Városligetben. Az előterjesztés az Új Nemzeti Galériát nevesíti, de vonatkozhat a Magyar Innováció Házára és a Városligeti Színházra is.

A bizottsági tagsági helyek elosztása kérdésében hiányzott az összhang az ellenzéki összefogás képviselői között, mivel Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere egyikben sem kapott pozíciót.

– A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort (MSZP), akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből – írta Baranyi a Facebook-oldalán. Gy. Németh Erzsébet erre úgy reagált: „Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztinának jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja. Azért nem kapott bizottsági helyet, mert egyelőre egy frakcióhoz sem csatlakozott. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.”

Megjegyzendő, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy igaz­ságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért a Fidesz–KDNP nem delegál tagokat. A bizottsági struktúrát egyébként a képviselők többsége elfogadta, így külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is.

Karácsony érvényt tudott szerezni arra vonatkozó javaslatának is, hogy függesszék fel a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Ismert: az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén felállítják az államalapító király egész alakos szobrát.

A közgyűlés döntött még a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács megalakításának előkészítéséről, valamint megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél. Ez utóbbit egyébként több kormánypárti képviselő is „politikai hisztériakeltésnek” nevezte. Borbély Lénárd csepeli polgármester hangsúlyozta, a fővárosban tapasztalható munkaerőhiány jelentősen nehezíti a városüzemeltetési feladatokat, ráadásul a munkavállalók egy részének van igénye arra, hogy – önkéntes alapon – többletmunkával egészítse ki fizetését. Megjegyezte, kíváncsian várják, az új városvezetés miként tudja lebonyolítani például a lomtalanításokat.

A klímavészhelyzet kimondásáról szóló javaslatot is elfogadták a képviselők, ahogyan egyetértettek az Egészséges Budapest program további fejlesztésében.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szocialista kormányzásának több meghatározó alakja is visszatér a fővárosi politika mindennapjaiba. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi alakuló ülésén mások mellett Draskovics Tibort, Gyurcsány egykori pénzügyminiszterét nevezték ki a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának. A Fővárosi Csatornázási Művek vezetőségének többek között Atkári János, Demszky Gábor egykori SZDSZ-es alpolgármestere, valamint Magyar György ügyvéd is a tagja lett. Gyurcsány Ferenc volt testőre, Handl Tamás került a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság élére. Karácsony jogi tanácsadója lett Tordai Csaba alkotmányjogász, ügyvéd, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára volt, de arról ismert, hogy ő alapította a Soros György által is finanszírozott Átlátszót, amelynek résztulajdonosa volt mostanáig. Érdemes megjegyezni, hogy a BKK igazgatósági tanácsában helyet kapott Körömi Attila, aki volt már a Jobbik és a Fidesz képviselője is, legutóbb pedig a Momentum színeiben indult Pécsett.

Forrás: Magyar Nemzet

 

18 hozzászólás “Fizetésemeléssel kezdett az új Fővárosi Közgyűlés” bejegyzésre

  1. Boldog Karácsonyt szerint:

    ” A szivárványkoalíció tagjai között máris ellentétek támadtak”

    Hehe.

    Persze majd a ti kedvetekért kedves fideszesek mindenki mindenben egyet fog érteni.
    Amúgy szokás szerint le vagytok maradva mert Baranyi meg fogja kapni valamelyik bizottsági tagságát.

    Gy. Németh Erzsébet:

    Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja.

    A korábbiakban, egy előzetes egyeztetésen, amin Molnár Zsolt, Soproni Tamás, Dorosz Dávid és én vettünk részt, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Baranyi Krisztina a Fővárosi Közgyűlésben beül majd az egyik frakcióba. Így neki természetesen ettől a frakciótól járt volna bizottsági hely.
    Ám, a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén kiderült, hogy Baranyi Krisztina mégsem csatlakozik egyelőre egy frakcióhoz sem.

    Ezért nem kapott ma bizottsági helyet. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.

    Továbbá:
    Látom, a sajtó egy része azt állítja, hogy a
    DK és az MSZP elvette és maguk közt osztotta szét a fideszes bizottsági helyeket a Fővárosi Közgyűlésben.
    Akkor a tények szikáran, hogy mindenki értse:
    1. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén kötelező megválasztani a bizottsági tagokat, mert csak így tekinthető megalakultnak a Közgyűlés.
    2. A Fidesz szerette volna megakadályozni a Közgyűlés mai megalakulását, ezért nem vették át a bizottsági helyeket.
    3. Hogy mentsük a helyzetet, ezért a frakcióvezetőkkel, Horváth Csabával (MSZP) és Soproni Tamással (Momentum) felosztottuk ideiglenesen a bizottsági helyeket. Vagyis az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a DK is adott ideiglenesen bizottsági tagokat.
    4. Amikor a Fidesz hajlandó mégis átvenni a bizottsági helyeit, azonnal át is adjuk nekik.
    5. Ez történt ma. Senki senkitől nem vett el semmit és senki nem osztogatott öncélúan bizottsági helyeket. Az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a DK együtt nem hagyta, hogy a Fidesz megakadályozza a Közgyűlés megalakulását.

  2. Boldog Karácsonyt szerint:

    Ja amúgy:

    Pápá Borkai!
    Most már nyugodtan tudsz kokózni meg kurvázni. Bár a 3 milliós végkielégítésed talán csak arra lesz elég, hogy az összelopkodott nagy ingatlanjaid rezsijét ki tudd fizetni.

    Előre a Nemzethy-keresztény úton!
    Isten
    Haza
    Család

    Kokain
    kurvák
    Közpénz

    😀

  3. Nagyapó szerint:

    Na, a neheze megtörtént. Elosztották a helyeket, a fizetésüket megszavazták, most már “csak” a szakemberek megkeresése van hátra, de az nem sürgős. Megvan a tradicionális szoci megoldás, hogy első a Párt, a szakmai részre majd keresnek palimadarakat, akikre balhé esetén rá lehet húzni a vizes lepedőt (l.BKV).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. barvagarbalarka szerint:

    Nagyapó: A Fidesz sem kivétel, ugyanaz a kommunista vér folyik az ereikben. Ezért szavaztak annyian ezekre a csak kifelé megújult ellenzéki pártokra.

  5. Nagyapó szerint:

    barvagarbalarka! A 800 000 kommunista mellett még volt 10 000 000 is??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. abc123 szerint:

    Az valahogy mindig kimarad ebből a hírből hogy fideszes kormányhatározat határozza meg a polgármesterek illetményének maximumát és abból számolják az alpolgármesterek és a többiek illetményét.És hogy bruttó…
    Apropó,a Lénárdnak mennyi?

  7. csak úgy szerint:

    Hova tűnt a meghívó, az alakuló gyűlésről?

  8. dühös magyar szerint:

    “Na, a neheze megtörtént. Elosztották a helyeket, a fizetésüket megszavazták, most már “csak” a szakemberek megkeresése van hátra, de az nem sürgős. Megvan a tradicionális szoci megoldás, hogy első a Párt, a szakmai részre majd keresnek palimadarakat, akikre balhé esetén rá lehet húzni a vizes lepedőt”

    Köszönjük!
    Nagyapó pontosan leírta a fityesz működését 😀

  9. Boldog Karácsonyt szerint:

    A fizetésüket megszavazták:

    Aha és ez mi? Nagyon frankó a kettős mérce.

    https://uploads.disquscdn.com/images/432fccf459e326d721aee6a906bb13fb65d3793de25f45b2e9ba252921bef61b.jpg

  10. Boldog Karácsonyt szerint:

    Köszönjük szépen, hogy a magát “függetlennek” nevező “becsületes” Pákozdi József és az LMP-s (fidesz fiókpárt) Tóth Sándor szépen átállt a fideszhez a csepeli közgyűlésben.
    Van az a pénz amiért korpásodik az ember haja.
    Nem fogjuk elfelejteni.

  11. pusssh szerint:

    November 7. van A csepelinfo.hu szerint semmi se történt Csepelen október 13. óta.
    —————————–
    Örkény István egypercese:
    NINCS SEMMI ÚJSÁG
    Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás gránitobeliszk. Rögtön utána kettényílt a sír, és föltámadt az ott nyugvó halott, név szerint Hajduska Mihályné született Nobel Stefánia (1827-1848).
    Az obeliszkre idő koptatta betűkkel rá volt vésve a férje neve is; ő azonban, nem tudni, miért, nem támadt föl.
    A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben, de akik meghallották a robajlást, odagyűltek. Addigra a fiatalasszony már leverte magáról a göröngyöket, fésűt kért kölcsön, megfésülködött.
    Egy gyászfátyolos nénike megkérdezte, hogy érzi magát.
    Köszöni, jól, mondta Hajduskáné.
    Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr.
    Most nem vágyik inni, válaszolta a volt halott.
    Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni.
    Hogy mi baja a pesti víznek, kérdezte Hajduskáné.
    Klórozzák.
    Klórozni klórozzák, helyeselt Apostol Barannikov bolgár virágkertész, aki a temetőkapuban virágokat árult. Ezért ő esővízzel kénytelen locsolni kényesebb palántáit.
    Valaki azt mondta, hogy ma már az egész világon klórozzák a vizet.
    Itt a beszélgetés elakadt.
    Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony.
    Nincs semmi különös, mondták neki.
    Megint csönd lett. Ekkor eleredt az eső.
    – Nem fog maga megázni? – kérdezte a föltámadottat Deutsch Dezső horgászbot-készítő kisiparos.
    Nem számít, mondta, Hajduskáné. Ő direkt szereti az esőt.
    Az attól függ, milyen az az eső, jegyezte meg a nénike.
    Ő erről a langyos, nyári esőről beszél, közölte Hajduskáné.
    Hogy neki viszont semmilyen eső se kell, mondta Apostol Barannikov, mert elriasztja a látogatókat a temetőből.
    Hogy ezt ő nagyon meg tudja érteni, helyeselt a horgászbot-készítő kisiparos.
    Most hosszabb szünet állt be a társalgásban.
    – Hát meséljenek már valamit! – nézett rájuk a föltámadott.
    – Mit meséljünk? – mondta az öreg nénike. – Nincs nekünk annyi mesélnivalónk.
    – Nem történt a szabadságharc óta semmi?
    – Mindig történik valami – legyintett a kisiparos. – De ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach.
    – Ez van! – tette hozzá a taxisofőr, és minthogy csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált az autójához.
    Hallgattak. A föltámadott lenézett a gödörbe, mely fölött nem zárult össze a föld. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt a körülállóktól.
    – A viszontlátásra – mondta, és leereszkedett a gödörbe.
    A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon a sáros agyagon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki.
    – Minden jót! – szólt le a fiatalasszonynak.
    – Mi történt? – kérdezte tőlük a bejáratnál a taxisofőr. – Csak nem mászott vissza a sírba?
    – De visszamászott – csóválta a fejét a nénike. – Pedig milyen jól eldiskuráltunk.
    ——————————–
    – TA-DAM! –

  12. abc123 szerint:

    Tehát akkor Karácsony főpolgármesterként kap 1.3m +200eFt,míg Lénárdunk egyszerű kerületi polgármesterként 997e+150e =csak 353e-vel kevesebbet,de persze a kormánypropaganda szerint a Karácsonyé túl magas és hogy merészelték felemelni…

  13. Gyula szerint:

    Pákozdiról megírtam, hogy ő fogja eldönteni a menetet, a Fifesz javára!
    Nem akar éhenhalni. 😉

  14. HülyékAzértNemVagyunk szerint:

    Könyörgöm!
    Ne nézzeték már annyira hülyének a népet.
    Aki ide jön olvasni a csepel infot, azt tudja is utána nézni neten, hogy a XXI. ker. polgármeszter mennyit kaphat.
    Fent már írták, legalább 997.200 ft + 148.580 ft-ot kap, legalább.

    https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2019/11.06/170._sz._et._polg._illetm._juttat.pdf

    Én nem sajnálom ezt a pénzt nekik, mármint a polgármesztereknek, ha jól végzik a dolgukat! Felőlem kaphatnak 10M-s fizetést is, csak akkor végezzék jól a dolgukat!

  15. Nagyapó szerint:

    HülyékAzértNemVagyunk! Igaza van, a csepeli polgármesterek jól végezték dolgukat, – megérdemelik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Nagyapó szerint:

    abc123! A szagértő (mert jó orra van) Vigyori juttatása 1,5 mFt, míg Tarlós ezt elvégezte 1,3 milkóért. A szagértelmet meg kell fizetni – nekünk!🙂

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !