Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Kiemelt

csepel.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek Csepel elöljárói, a pártok és civil szervezetek képviselői október 23-án a Szent Imre téren, ahol megkoszorúzták az 56-os emlékművet. Ünnepi beszédet mondott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Ünnepi beszédet mondott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A szónok felidézte, hogy sorsdöntő pillanatok voltak 56’ októberében, amikor a nemzet egyként harcolt a megszállók ellen. Csepel a legelszántabban vette fel az egyenlőtlen küzdelmet, és csak november 11-én verték le az itteni felkelőket. Végül tizenegy csepelit ítéltek halálra. Miként akkor, most is a nemzet összefogása a tét. Most szabadon tehetjük ezt, de a szabadság felelősséggel is jár. Büszkék lehetünk a hőseinkre, nemzeti értékeinkre.

Az emlékműnél koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester és Szeles Gábor jegyző. Szintén koszorúzott Domokos László, majd az Országgyűlés nevében helyeztek el koszorút. A hála jeléül rótták le kegyeletüket a Csepeli Járási Hivatal, a Buckai Szövetség csepeli szervezete, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a csepeli német önkormányzat, a csepeli ukrán önkormányzat, a Csepeli Lelkész Kör, a Dél-pesti Tankerületi Központ, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és a Vitézi Rend képviselői.

Ezt követően megemlékező műsort rendeztek a Királyerdei Művelődési Házban, ahol színitanodás növendékek idézték fel a forradalom és szabadságharc pillanatait.

Borbély Lénárd átnyújtotta a Csepeli Örökség díjat a hatvan évvel ezelőtt bajnokságot nyert Csepel SC labdarúgócsapata három élő tagjának: Kóczián Antalnak, Gondos Tibornak és Pál Tibornak. Gratulált a díjazottaknak, akik dicsőséget szereztek Csepelnek és jó példát mutattak a fiatal sportolóknak.

Kóczián Antal: „Jó érzés tölt el, hogy még most is gondolnak ránk. A Csepel SC nagy tettet hajtott végre a bajnoki győzelemmel, mert olyan kiváló csapatokat előztünk meg, mint az Újpest, az MTK és a Fradi. Nagyon erős, egységes együttesünk volt. Én hátvédként különösen fejjátékban voltam jó. Olyan támadókkal vettem fel a küzdelmet, mint a világklasszis Albert és Bene. Ilyen focisták ma már nincsenek nálunk.”

Gondos Tibor: „Igencsak meghatódtam, amikor értesítettek, hogy kitüntetnek a hatvan évvel ezelőtti szereplésünkért. Alig vártam, hogy újra eljöhessek Csepelre, ahová rengeteg emlék köt. A fiam, Gondos Gábor kísért el, aki maga is a Csepelben focizott. Annak idején a gyárban dolgoztam meóvezetőként. A feleségemmel hetven éve élek boldog házasságban, időm nagy részét otthon töltöm.”

Pál Tibor: „Meglepett, hogy díjazzák az akkori bajnokcsapatot, egyben megörültem neki, mert szép dolog a megemlékezés ennyi esztendő után. Végtelenül boldog vagyok! Sajnálom, hogy korábbi csapattársaim már nem lehetnek itt. Nagyon szép idők voltak azok, sosem felejtem el. Nem voltak világsztárjaink, de igazi csapatot alkotunk. Mi hárman, a díjazottak, most meghatódva találkoztunk, mert régen láttuk egymást utoljára.”

Cs. A.

A rendezvényen készült galériánkat ide kattintva érhetik el.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !