Családbarát Önkormányzat-díjat kapott Csepel

Csepel.hu

Az önkormányzatoknak ítélhető legrangosabb hazai civil elismerést, Családbarát Önkormányzat-díjat kapott a csepeli önkormányzat. Az elismerést az Országházban nyújtotta át Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Kardosné Gyurkó Katain, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke Morovik Attila alpolgármesternek szeptember 4-én. Jelen volt Metz Tímea, a csepeli önkormányzat intézményfelügyeleti ágazatvezetője. Összesen tizenhat önkormányzat vehette át a díjat. 

A szakmai elismerés annak szól, hogy a díjazottak olyan programokat és lehetőségeket kínálnak településeiken, amelyeken kiemelkedően támogatják a családokat.

Lezsák Sándor köszöntőjében arról szólt: a települési önkormányzatok családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetők legyenek. Nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, hogy nagyon rengeteg értékes pályázatot nyújtottak be. Ezekben az önkormányzatok leírták, milyen tevékenységekkel segítik és könnyítik meg a családok életét. A helyi családbarát intézkedések az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg. Ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek. „A pályázatok egyértelműen bizonyítják, hogy az önkormányzatok polgármesterei bíznak közösségeikben, akik kölcsönösen számíthatnak egymásra, ahogy közvetlen ismerősöknél, barátoknál szokás. Pályázatunk célja is az, hogy ezt a viszonzott bizalmat erősítsük” – mondta a Kardosné Gyurkó Katalin.

A NOE közleményében kifejezte: a szakmai elismerést is elnyerő önkormányzatok számára lehetőséget ad a díj arra, hogy csatlakozhassanak a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához (European Large Families Confederation).

Fűrész Tünde, a kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke azt hangoztatta, hogy a családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladatuk.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: a helyi közösségek sok helyen nagy tenni akarással fognak össze, hogy megkönnyítsék a családok életét. Azok a települések válnak az ország legélhetőbb helyeivé, ahol az önkormányzatok ezeket a kezdeményezéseket segítik. Számtalan példaértékű program működik már, és az a közös bennük, hogy igazodnak a helyi közösségek igényeihez.

A díjátadón a csepeli önkormányzat családbarát politikájában méltatták egyebek között a Csepeli Gyermeksziget Programot, amelynek keretében 2015-ben elkezdték és 2019-re befejezik a kerületi bölcsőde- és óvodaudvarok felújítását, 2020-tól pedig az összes csepeli iskolát is újjávarázsolják. Megemlítették, hogy számos játszóteret építettek, köztük a nagy népszerűségnek örvendő kalózhajós játszóteret és a nemrég átadott Rákóczi Kertet. A Bringaváros élvezetes csepeli KRESZ-park, amely a gyermekek közlekedésbiztonsági ismeretit bővíti. Támogatják a fiatal házasokat, valamint babaváró csomaggal a születendő gyermekeket. Rendszeres parlamenti látogatásokat szerveznek a középiskolásoknak. A családok és a nyugdíjasok évek óta hajókirándulásokon vehetnek részt a Dunán az önkormányzat szervezésében. A nyugdíjasokat számos egyéb program is várja a Csepeli Nyugdíjasok Közösségi Házában. Ezen kívül ingyen vehetik igénybe a Csepeli strandot, öt alkalommal pedig a sóterápiát.

 

cs. a.

 

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !