Sas Sándor már a tokiói olimpiára készül

Csepel.hu

Az eddigi legnagyobb para-erőemelő világbajnokságot rendezték meg Kazahsztán fővárosában, Asztanában július közepén, amelyen 79 ország 490 sportolója vett részt. Elutazott az ázsiai országba a csepeli Sas Sándor többszörös paralimpikon versenyző is, de pechjére sérülést szenvedett a versenye előtt három nappal. Fekvenyomásban ő tartja a magyar rekordot 220 kilogrammal. Jelenleg gyógykezelésekre jár, de könnyített edzésekkel már készül az újabb versenyekre és a jövő évi tokiói olimpiára.

Mi történt a kazahsztáni világbajnokságon?

Jó esélyekkel utaztam el a versenyre, mert alaposan felkészültem rá. Július 21-én kellett volna versenyeznem, desajnos vissza kellett lépnem, mert vállsérülést szenvedtem pár nappal előtte egy edzésen. Egy utolsó átmozgató tréningen hetvenszázalékos terheléses melegítést végeztem, ami azt jelentette, hogy 160 kilogrammot nyomtam, amikor részleges szakadás történt a vállamban.Két napig a karomat sem tudtam felemelni. Az utolsó pillanatig reméltem, hogy az orvosok segítségével rendbe jövök. Asztanában négy kórházban is megvizsgáltak, különféle terápiákat javasoltak. Próbáltam újra edzésbe állni, de a bemelegítéskor a 40 kilogramm felemelése is nehézséget okozott. Annak viszont örülök, hogy húsz kilót fogytam az előző hónapok kemény edzéseinek és a dietetikusomnak köszönhetően, aki étkezési tanácsaival segítette a felkészülésemet. Így sikerült a súlycsoportváltásom, mert 104,67 kilogrammal mérlegeltem. A korábbi +120 kilós kategória helyett most a 110 kilósok között versenyezhetek.

Hol tart a gyógykezelése?

Itthon, a magyar orvosok műtétet javasoltak, de egyelőre nem kell kés alá feküdnöm, jelenleg fizioterápiás kezelésekre járok. Újra edzésbe álltam, de csak lassan szabad terhelnem a vállamat. 40-50 kilogrammos súlyokkal végzek szériaemeléseket. Októberben, novemberben talán már teljes erőbedobással tréningezhetek. Mindenképpen szeretnék kijutni a jövő évi tokiói olimpiára. A legközelebbi jelentős verseny Manchesterben lesz 2020 februárjában, amely kvalifikációs megméretésnek számít. Utána Dubaiban rendeznek hasonló versenyt márciusban. Az első nyolc helyezett juthat ki az olimpiára. Arra számítok, hogy a negyedik-ötödik helyet elérhetem.

Hogyan telt a nyár a sérülését leszámítva?

Javarészt a világbajnokságra készültem, rengeteget edzettem. De feleségemmel és kisfiammal nyaraltunk Olaszországban, és háromszor hazautaztunk Erdélybe. Balánbányán laknak a feleségem szülei, a nagyszülőkhöz vittem el a fiamat. • Cs. A.

 

Csepel.hu

 

 

 

Itt lehet hozzászólni !