Csepel biztonságos kerület

police.hu

Budapest egyik legváltozatosabb területe, amelynek egyaránt van kertvárosi, falusias, vízparti, illetve lakótelepi és ipari része.

Az egyik olyan városrész, ahol számos zöldterület található, és kedvelt a családok körében. Ám jelentős a tranzitforgalma, sokan a centrumot a Gubacsi hídon át közelítik meg mind a kerületből, mind a Csepel-szigetről. Budapest egyik legbiztonságosabb része, 78 ezren lakják 27 négyzetkilométeren.

A rendőrség kiváló munkát végez, és nagyon jó az együttműködés az önkormányzattal és a társszervekkel, többek között a polgárőrséggel is. Évek óta működik itt a rendszámfelismerő kamerarendszer, amely nagyban hozzájárult a bűnözés visszaszorításához. Ennek köszönhetően gyakorlatilag a főváros ezen részén így nem jöhet be vagy mehet ki autó, hogy ne ellenőriznék.

– Csepelen mérhető módon és jócskán csökkent a gépkocsifeltörések száma, amióta ez a rendszer felállt – mondta Zsarnóczki László százados, a közrendvédelmi osztály vezetője. – A rendszámfelismerő kameráknak köszönhetően minimálisra csökkent a gépjárműlopások száma. A rendszám alapján szűrjük ki a lopott vagy körözött gépkocsikat, de azt is, ha lejárt a jármű műszakija. Az információkat a rendszer tárolja, így szín vagy rendszámtöredék alapján is visszakereshetők az adatok. A kamerák segítségével sikerült teljesen visszaszorítani az illegális szemétlerakást is. Sajnos bevett szokás volt néhány embernél, hogy a környező településekről Csepelre hozták a szemetet, és megpróbálták olyan helyre letenni, ahol nem lehet. Ennek megakadályozásában az úgynevezett vadkamerák kihelyezése is a segítségünkre volt.

A zsaruk egyébként nagy tapasztalatot szereztek a kamerák használata terén. Csepel kritikusabb részein is felállítottak térfigyelő kamerákat, amelyek ugyancsak a munkájukat segítik. Az eredményeket nézve – a többi kerülethez viszonyítva – szinte minden kategóriában átlag alatti bűnügyi fertőzöttséget mutat a kerület.

– Az eredményeink jók, a tavalyi évben többek között csökkent a nyilvántartott lakásbetörések száma is, ahogyan a közterületen elkövetett bűncselekményeké – emelte ki Szilágyi Sándor alezredes, a XXI. kerület rendőrkapitánya. – A kerület több forgalmas pontján folyamatos a rendőri jelenlét. Így szinte mindenről tudunk, ami nálunk történik, és ez nagyon fontos.

Tömegeket vonzó újdonságok is vannak: megnyitása óta rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Rákóczi kert. Korábban testnevelésórákat tartottak itt, később pedig ifjúsági park létesült, ahol többek között koncerteket is szerveztek.

– A családi házakkal övezett terület végre elnyerte méltó funkcióját: Családok Parkja lett. Valamennyi korosztály biztonságban játszhat, sportolhat, pihenhet itt, mindenki megtalálja a számára legérdekesebb elfoglaltságot. Ezrek keresik fel szinte naponta a nyári szünet idején – folytatta Szi­lágyi Sándor. – A kerületben a családok nagy része lakótelepen él. A lakótelepek számát nézve Csepel az országban az első ötbe tartozik. A lakótömbök nagy része mára már nemcsak megújult, de lényegesen nagyobb közbiztonságnak is örvend. A kerületben dolgozó rendőrök kellő rutint szereztek, soka a tapasztalt kolléga. Látható a jelenlétünk a közterületeken. Gyakran civil ruhás kollégák folytatnak megfigyelést olyan területeken, ahol sűrűbben fordulnak elő bűncselekmények.

Az alezredes elmondta, mára gyakorlatilag a teljes állomány az ő keze alól került ki, és nagyon büszke mindenkire. Ő is ezen a kapitányságon járta be az osztályokat.

Csepel-Királyerdő is a kerület fontos része. Két természetvédelmi terület található itt, valamint a Csepeli Strandfürdő a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág partján. Ide nyáron több tízezren is ellátogatnak. Sokan sportolnak a folyónak ezen a szakaszán, de a horgászokra is figyelnek a zsaruk. Számos színes programjuk közül kiemelkedik a Csepel Napja rendezvény július 18-án, amikor egy nagyobb rockkoncertet is rendeznek.

– Folyamatos és nagyon jó a kapcsolat a lakossággal – mondta Fazekasné Kaáli Kornélia alezredes, az igazgatásrendészeti osztály vezetője is. – Az igazgatásrendészet szakemberei járnak el a rendőrség hatáskörébe tartozó szabálysértések miatt indult eljárásokban, amelyek legnagyobb részét a közlekedési szabályok megsértése miatt folytatjuk. A szabálysértési eljárásokban leggyakrabban alkalmazott szankció a pénzbírság, azonban a hatóság akár figyelmeztetést, járművezetéstől való eltiltást, elkobzást és kitiltást is alkalmazhat. A tavalyi évről elmondható, hogy összességében szabálykövetőbbek voltak az itt lakók. Hiszen csökkenő tendenciát mutat a feljelentések és a szabálysértési ügyek száma is. Az osztály naprakész, ezt bizonyítja, hogy átlagos a leterheltsége. Hozzánk fordulnak azok is, akik esetleg gáz-riasztó fegyvert szeretnének viselni. A személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek is ehhez az osztályhoz fordulnak. Próbálunk mindenben gyorsan segíteni, amit a lakosság jó néven vesz.

– Az elmúlt években a regisztrált bűncselekmények száma folyamatosan csökkent. A kiemelten kezelt, regisztrált bűncselekményeké 20 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest – mondta Balog Emőke alezredes, bűnügyi osztályvezető. – A felderített esetek száma is növekszik. Ugyanakkor nagyon odafigyelünk a kerület különböző oktatási intézményeire, az óvodákra és a bölcsődékre is. Kollégáink rendszeres bűnmegelőzési előadásokat tartanak a diákokon kívül az idősebbeknek is. Ez egy igazán biztonságos városrész.

Kun

FOTÓ: BÉRES ATTILA

Forrás: police.hu

 

2 hozzászólás “Csepel biztonságos kerület” bejegyzésre

  1. Lacee szerint:

    És lentebb meg olvasható hogy ki raboltak egy embert.
    Jó el kapták de na..

  2. Potter szerint:

    Hűha micsoda öntömjénezés.

    Már csak a Védgát utcai drogtanyákat kellene felszámolni és begyűjteni a delikvenseket és akkor

    “Öröm és bódottá”

Itt lehet hozzászólni !