Tisztább lesz a Kis-Duna vize

csepel.hu

Elődeink az elmúlt száz évben úgy építették meg a főváros csatornahálózatát, hogy az esővíz a szennyvízzel egy rendszerbe került, és jutott el a tisztítótelepekre. A soroksári, dél-pesti szennyvíztisztító telep az előírt határérték alatti, jó minőségű vizet bocsát a Kis-Dunába.

Ennek minőségét a Fővárosi Csatornázási Művek rendszeresen ellenőrzi. Ez így jó is lenne, ha nem változna az időjárás.

A klímaváltozással magyarázzák a meteorológusok azt a jelenséget, hogy egyre gyakoribbak a hosszú kánikulák és a felhőszakadások. Ilyenkor több hónapnak megfelelő csapadék is lezúdulhat egyszerre. Felhőszakadások idején a víztisztítók záportározóiba kerül a csapadék és a szennyvíz keveréke. Az egyre gyakoribb nagy felhőszakadások alkalmával azonban megtelik a soroksári záportározó, és a szennyezett csapadékvíz ilyenkor tisztítatlanul folyik ki a Kis-Dunába. Emiatt már Németh Szilárd polgármestersége idején kérte az önkormányzat a probléma rendezését.

Az új záportározó megépítése jelenleg is tart, és hamarosan készen lesz. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep kapacitásnövelő beruházását a fővárosi önkormányzat végzi. A fejlesztés tehát tisztábbá fogja tenni a Kis-Duna vizét, ám előfordulhat, hogy ezen felül is csak újabb kapacitás-növelő beruházások oldják meg véglegesen a csepeli Kis-Dunát szerető közönséget irritáló problémát.

cs.a.

csepel.hu

6 hozzászólás “Tisztább lesz a Kis-Duna vize” bejegyzésre

  1. Csepeli Kérdező szerint:

    “Elődeink az elmúlt száz évben úgy építették meg a főváros csatornahálózatát, hogy az esővíz a szennyvízzel egy rendszerbe került, és jutott el a tisztítótelepekre.”

    Ezért háborognak az emberek, ha minden betonozásra és/vagy térkövezésre kerül, mert az esővizet a csatornahálózatba lehet/kell a közterületről vezetni.
    Egyben ez jelenti azt, hogy egyesített csatorna hálózat, és nem azt, hogy a csapadékvizet a közcsatorna hálózatba be lehet vezetni pl ingatlanról.

    Amilyen időjárási szélsősőgeket tapasztalunk, sajnos várható, hogy eljön az az idő, hogy a most épülő záportározó kapacitása is kevés lehet.

    Magyarul jó lenne, energiát fektetni abba, hogy ellenőrizzék a lakossági bekötéseket, hogy azok az ereszcsatornát rákötétték-e a közcsatorna hálózatra.

  2. PU szerint:

    “Emiatt már Németh Szilárd polgármestersége idején kérte az önkormányzat a probléma rendezését.” Ez igen dicséretes, ám akkor nem lett belőle semmi. Most lett, amikor a IX kerületi ellenzéki képviselő (Baranyai Krisztina) nyakába vette ezt az ügyet is. (Őt most hálából az ottani mszp-momentum pakli fogja kinyírni.)

  3. Nagyapó szerint:

    Rendkívül örvendetes, hogy a IX. kerületi ellenzéki képviselő – Baranyai Krisztina – nyakába vette a XX. XXI. XXIII. kerületiek ügyét!
    Az igazság, hogy “a pesterzsébeti önkormányzatának környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága június 4-én úgy döntött, hogy kivizsgáltatja az ügyet és kezdeményezi a Fővárosi Csatornázási Műveknél (FCSM) és a fővárosi önkormányzatnál a mostani környezetszennyező állapot azonnali megszüntetését.”
    Sebaj, ha Botka kezdeményezi, az is jó!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. PU szerint:

    Itt senkit.
    Csak hát csak a IX. kerületi hölgy már 2017-ben lépett, és 2018-ban ígéretet kapott a főpolgármester úrtól. Így könnyű 2019-ben határozatot hozni…
    De boldog lehet, Pesterzsébet és Nagyapó: az ottani mszp-ellenzék könyörtelenül megfúrja az izgága hölgyet. (És saját magát.)

  5. PU szerint:

    Nem mellékesen: Baranyai Krisztina zöldpolitikusként vette a nyakába a Kis-Dunát (ami, ha jól tudom, egyébként a IX. kerület szélén is elfolyik, Csepellel határosan) meg az Illatos úti méregtelepet, sőt a Szamos-szennyezést is, és mindenhol elért valamit. Ez értelemszerűen sokakat halálosan felháborít.
    Én egyébként – üssön agyon, Nagyapó – az ellen sem tiltakoztam volna, bármilyen messze essen is Szeged, ha más vállalkozó híján Botka merte volna ki a sz..t a Kis-Dunából, de úgy tűnik, ő nem zöldül meg.

Itt lehet hozzászólni !