Továbbra is hajrá Csepel!

csepel.hu

2014-ben a csepeliek akaratából polgármesternek választottak meg, emellett a képviselő-testület többségét is megkaptam, így minden adott volt az elmúlt 5 évben a sikeres munkához. Azt ígértem, hogy minden csepeli polgármestere leszek és legjobb tudásom szerint fogok dolgozni. Az évek alatt sokszor elgondolkoztam azon, hogy mit is tettünk a kerületünk érdekében és vajon ez elegendő-e.

Ilyenkor érdemes leülni és számot vetni, hogy mi is történt az elmúlt években. Én ezt megtettem, a teljesség igénye nélkül. Vegyük sorra talán a legfontosabbakat.

A csepeli önkormányzat a megtakarításoknak és a hatékony gazdálkodásnak köszönhetően az elmúlt öt évben az összes fővárosi kerület közül az egyik legtöbb beruházást hajtotta végre, ezekre külön-külön büszkék vagyunk. A kormánnyal és a fővárossal folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően milliárdos fejlesztések történtek a kerületben. 17 kilométernyi utat építettünk, sikerült teljes egészében megújítani a Szent Imre teret, őszre az összes bölcsőde- és óvodaudvar megújítása befejeződik, 2020-tól pedig minden általános és középiskola felújításra kerül. A fővárossal együttműködésben több ütemben fejlesztettük a Kis-Duna-partot, megújult a Daru-domb, a sétány, kiépült a közvilágítás, folytatódik a Kis-Duna-part fejlesztése, a Napközis tábor újjáépítése.

 

Kiemelt fejlesztésként említhetjük a Rákóczi Kert – A Családok Parkját. A park része annak a fizikai megújulásnak, szemléletváltásnak, amely már jó néhány éve jellemzi az önkormányzatot. Csepel kifejezetten családbarát kerület, kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek, a családok és az idősek. A megújult intézmény valamennyi korosztály számára változatos programokat kínál. A parkban egy 500 méter hosszú futópálya épült, van itt több modern játszótér, egy 900 négyzetméter alapterületű kisautópálya és egy multifunkcionális sportpálya is.

 

A 100 millió forintnál nagyobb értékű csepeli fejlesztések száma összesen 26.

Többmilliárd forint értékben 17 kilométernyi új út épült meg Csepelen 2015 és 2019 között. Az utakkal együtt járdákat és csapadékvíz-elvezetőket is épített az önkormányzat.

A Csepeli Strandfürdő teljes körű felújításának II. üteme 2018-ban, bruttó több mint 230 millió forint értékben valósult meg. A strandfürdő felújításának III. üteme 2019-ben zajlik le, bruttó több mint 400 millió forint értékben.

A Radnóti Miklós Művelődési ház előtti parkot bruttó 250 millió forint értékben újítjuk meg.

Csepelen az összes bölcsőde- és óvodaudvar megújítása befejeződik 2020-ra. A projektben 23 óvoda, 2 iskola, 4 bölcsőde érintett. Összértékük milliárdos nagyságrendű.

A „Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja” program keretében 1,321 milliárd forintból megszépültek a panelházak, újjáéledtek a környékbeli parkok és játszóterek, új külsőt kapott Csepel főtere, a Szent Imre tér is.

Épületfelújításra került sor a Kossuth Lajos utcai panelépületeken. A felújítás közvetlenül 320 lakást érintett. A beruházás összköltsége: bruttó 579 millió forint.

Az Otthon Melege program keretében szintén panelházakat újítottunk fel, ennek összköltsége 250 millió forint. Az energiamegtakarítást jelentő korszerűsítéshez a csepeli önkormányzat több mint 33 millió forinttal járult hozzá.

A Daru-domb a TÉR_KÖZ pályázat keretében újult meg részben fővárosi, részben önkormányzati forrásból. Több mint 33000 m2-en újult meg a zöldfelület és a teljes Daru-domb. A projekt összköltsége több mint bruttó 330 millió forint.

Megtörtént a Királyerdei Művelődési Ház – színházterem komplex felújítása, bruttó 200 millió forintból.

A Szent Imre téren pavilonsort alakítottunk ki és az üzlethelyiségeket kiadtuk. Az összérték: kerekítve bruttó 100 millió forint.

Megújítottuk a Szent Imre téri zöldterületet bruttó 303 millió forintból.

Túl vagyunk a Brenner János park (a Széchenyi iskola előtti tér) fejlesztésén fele részben önkormányzati és fele részben fővárosi forrás bevonásával a TÉR_KÖZ 2018 pályázat keretében. A beruházás összértéke bruttó 200 millió forint.

Épületenergetikai fejlesztés történt három csepeli nevelési intézményben. A beruházás összege bruttó 200 millió forint.

További épületenergetikai fejlesztés volt három csepeli óvodában, bruttó 174 millió forint értékben.

A Csepeli Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontot korszerűsítettük, részben önkormányzati és részben fővárosi TÉR_KÖZ pályázatból, bruttó közel 100 millió forintból.

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ csarnokát felújítottuk, részben TAO-s pénzből. A beruházás összértéke bruttó 150 millió forint volt.

Teljes egészében megújítottuk a Rákóczi Kertet – A Családok Parkját. A Kert kisebb részben fővárosi, nagyobb részben önkormányzati forrásból épült meg. A költsége bruttó 550 millió forint.

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ mellett kézilabda sportcsarnok létesül a Csepel DSE részére 70% TAO támogatással. A beruházás összköltsége bruttó 858 millió forint.

Felújítottuk a Petz Ferenc utcai sportpályákat és környezetét. A beruházás összköltsége megközelítőleg bruttó 100 millió forint.

A sportolási lehetőségek további bővítését biztosítja az a „Budapest Pályaépítési Program”, melyet a Magyar Labdarúgó Szövetség ajánlott önkormányzatunk figyelmébe. A konstrukció tartalmazza egy nagyméretű, 68×105 méter területű labdarúgó pálya, valamint hozzá kapcsolódóan az öltözőépület és a pálya világítási hálózatának kialakítását is. A költségek 90 százalékát a szövetség vállalja, önkormányzatnak pedig mindössze 10 százalékos önrésszel kell hozzájárulnia. Az összköltség bruttó 360 millió forint.

Csepelen, 2014 és 2019 között, önkormányzati és más forrásból megvalósuló beruházások összértéke: 10 milliárd 200 millió forint volt. Mindehhez egy fillér hitelt sem kellett felvenni, csak jól gazdálkodni.

A kézzel fogható és szemmel látható beruházások mellett rengeteg kulturális és családi, valamint nyugdíjas programmal gazdagítottuk a kerület életét.

Kiemelt figyelmet fordítottunk a gyerekek és a családok támogatására, Csepel minél zöldebbé tételére, éppen ezért ültettünk több ezer fát kerületszerte.

A felsorolás koránt sem teljes, de arra alkalmas, hogy összeszedetten áttekintsük közös ügyeinket.

 

Továbbra is hajrá Csepel!

Borbély Lénárd

Csepel polgármestere

csepel.hu

16 hozzászólás “Továbbra is hajrá Csepel!” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Elküldhetem email-ben is a hozzászólásomat Borbély Lénárdnak, azzal a kitétellel, hogy éppen az ügyeletes admin cáfolja meg hogy ő minden csepeli polgármestere!

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Takarítják az utcát és a webet Csepelen, nehogy a koncertre látogatók valós képet kapjanak Csepelről!

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Ma mindketten ott leszünk az Omega-koncerten. Nem mondom el neki a feladatot, nehogy ideges legyen a felszólalása előtt! 😉

  4. Betke szerint:

    Gratulálunk az elért eredményekhez, de szeretnénk párhuzamosan itt olvasni a 2014-es választás kampányszövegét. Szeretném megegyezni, hogy az elmúlt 9 év alatt nem voltak ilyen elhanyagoltak, gazosak, szemetesek a közterületek. A Szent Imre tér felújításába nem fért bele a tér másik sarki telke? A sárga buszok végállomása, a hév mellett. A tér pavilonsora egy melléfogás, a kevesebb több lett volna.

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Alexander úgy lett Nagy Sándor, hogy megoldotta a gordiuszi csomót! A feladványom egy kétélű kard, amellyel legyőzheti Erdősi Évát vagy éppen saját magát!

  6. CsepelLakó szerint:

    Csak pár dolgot említeném:

    1. Lent a Duna parton, a Kolonics sétányon semmi kukát nem találok, és vlaószínű ezért a sok horgász össz-visszadobálta a szemeteket a bokrokba. Ha lenne, talán oda dobnának.

    2. Daru domb környékén, lent a Duna parton a növények belelógnak a sétányra, és alíg marad szabad hely, több helyen 2m szélességű sétányból talán 80cm marad szabadon.

    3. A Daru dombnál, lent a parton vmelyik lámpa oszlopról lejött a biztosíték doboz takarója, így nagyon veszélyes, főleg ott sok kis gyerek is van, sátálnak…

    4. Daru dombnál az árnyékban továbbra sem látom a padokat.

    Ha már ma úgyis ott lesz a polgármesterünk, akkoör nézzen le a partra pár percre!

  7. Nagyapó szerint:

    Nagyon szerencsés Csepel, hogy a polgármester elmúlt 5 évi munkájának értékelésekor az ellenzék csak ennyi negatívumot tudott kiizzadni!!
    Bízom a következő 5 évben!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Betke szerint:

    Nagyapó, ezt nem kiizzadja az ember, nem kell ehhez ellenzékinek lenni. Nem kell mindenben a politikát beleképzelni, csak nyitott szemmel közlekedünk. Ajánlom Önnek is! És tényleg, elégedett a Szent Imre tér kialakitásával, az oda nem illő pavilonokkal? A sárgabusz végállomásánál lévő elhanyagolt gazos telek kinek a tulajdona? Kinek kellene rendben tartani?

  9. CsepelLakó szerint:

    Nagyapó!
    Te tényleg nem tudod értelmezni vagy tényleg ilyen vak vagy, fent csak pár dolgot említtettem, és én fideszre szavaztam, de ettől még mondhatok negatívumot, nem?
    Sorolhatnám még, de itt nincs nagyon értelme.

  10. Kitiltott szerint:

    Az elmult 5 evnek es a vezetoi korhoz kapcsolodo dohanyboltoknak koszonjuk a setalo utcai allapotokat is.
    Ejszaka es nappal a csovesek alkeszek kabszeresek kissebbsegiek dorbezolasat.
    Nem szamit rendor es kozteres.
    Tavaly egy biztonsagi ceggel volt egy jo brobalkozas de nehany emberjogi buzi megfutamitotta a polgarmestert.
    Nem a csepeliek bekeje nyugalma biztonsaga a fontos hanem a sajto vizhang?

  11. Potter szerint:

    Köszönjük szépen az Európai Uniónak, hogy finanszírozta a csepeli felújításokat. És aki azt meri itt leírni válasz képpen, hogy hazánk nettó befizető az ne is strapálja magát.

  12. Tonyó szerint:

    Mióta nem lopják a pénzt, fejlődik Csepel. Csak így tovább!

  13. Nagyapó szerint:

    Potter szokása szerint hülyeséget ír. M.O. nem nettó befizető, hanem piacának megnyitásáért kap – a többi 9 csatlakozó országgal együtt – támogatást, ami nem alamizsna, hanem jár!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Nagyapó szerint:

    Betke! Sine ira et studio kérdezem én is “A sárgabusz végállomásánál lévő elhanyagolt gazos telek kinek a tulajdona? Kinek kellene rendben tartani?”
    Hogy a pavilonok tetszenek-e, ízlés kérdése. A Pompidou Központ avagy a Louvre udvarán lévő üvegpiramis tetszik?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Potter szerint:

    Nagyapó, írtam:
    Ne strapáld magad!

  16. Betke szerint:

    Nagyapó, most tényleg, a második kérdése komoly? Azt hittem nincs lejjebb, no comment!

Itt lehet hozzászólni !