Fejlődik a kerület

csepel.hu

Az Infostart cikke szerint, amely az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatait használta, tavaly 18 százalékkal drágultak országos szinten a lakóingatlanok, és úgy tűnik, idén is kitart ez a folyamat. Az egyik legnagyobb árnövekedés Csepelen volt, ez pedig nem lehet független a kerület látványos fejlődésétől.

A cikk szerint az idei toplisták élén várhatóan ismét láthatunk majd olyan térségeket, városokat, kerületeket, ahol a 25-30 százalékot is elérheti az éves árnövekedés üteme. Belváros-Lipótváros a legdrágább kerület. Itt a négyzetméterenkénti átlagár 860 ezer forintra tehető, ez 2017-hez képest közel 25 százalékos növekedés. A budapesti átlagárnál kétharmaddal voltak drágábbak itt az ingatlanok 2018-ban. Azonban ütemesen drágulnak a peremrészek, így Csepel is.

És talán nem véletlenül. Az elmúlt években a Borbély Lénárd polgármester által vezetett önkormányzat milliárdos fejlesztéseket hajtott végre. Sikerült megújítani a Szent Imre teret, őszre valamennyi bölcsőde és óvodaudvar megújul, 2020- tól pedig minden általános és középiskolát felújítanak.

Újjávarázsolták a Kis-Duna- partot, megújult a Daru- domb, a sétány, kiépült a közvilágítás, folytatódik a Kis-Duna-part fejlesztése, és a napközis tábor felújítása. Csepel igazi családbarát kerületté vált, ahol kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek, a családok és az idősek. Mindez vonzóvá tette Csepelt. Az Infostart cikke szerint, noha a kerület hátulról a harmadik helyen állt tavaly a városrészek árlistáján, az árnövekedési rangsorban második helyezést ért el, harmincszázalékos drágulással. Ennél meredekebb áremelkedést csupán az egyik fő befektetési célpont, a belvárosi VII. kerület könyvelt el, összességében 32 százalékos drágulással.

TK

17 hozzászólás “Fejlődik a kerület” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ez úgy ahogy van egy baromság. Először is, az állam által mesterségesen felpörgetett építő-
    ipar jórészt nem valós igényeket szolgál, hanem a GDP növekedés hamis illúzióját próbálja
    elhitetni, másrészt az egyébként nem rászorulóknak kitűnő befektetés. Az igazi rászorulók
    mehetnek a …. . Az pedig, hogy a drágább területeket megfizetni képtelenek a külső, olcsóbb
    kerületekben okoznak némi fellendülést a folyamat természetes része. Ehhez édes-kevés
    köze van a fentebb felsorolt “fejlesztéseknek”.

  2. dühös magyar szerint:

    Az igazi fejlődéshez hozzátartozik az utak karbantartása, fejlesztése is. Itt nem a mellékutak aszfaltozásáról beszélek elsősorban, természetesen az is nagyon fontos. Hanem azokkal párhuzamos fejlesztés keretein belül fő közlekedési útjainkról. Például nem esett szó arról, hogy milyen konkrét elképzelések vannak arról, hogy az agglomeráció forgalmát kivezessék Csepelről. És nem utolsó sorban a drasztikusan megemelkedett teherautó forgalommal mit kívánnak tenni? Ebben az ütemben pár év múlva nem lesz egyetlen épkézláb főutunk sem, mert nem elég tódozni-fótozni.
    A csepeli közlekedés siralmas minden szempontból.
    Szóval ezekről továbbra sem igazán írnak, csak említésre kerülnek néha napján ami ugye nem egy átgondolt hosszútávú stratégia. És “2020-tól” szóló hosszabb távú tervekben sem említi a fenti cikk.

  3. Betke szerint:

    A 30%-os emelkedéssel maradtunk hátulról a harmadikak? Dühös magyarnak teljesen igaza van! A hév is egy tragédia(pálya, kocsik), ezért is kellene lobbizni polgármesterünknek! A Szent Imre tér felújítása nem igazán sikerült. A Sétáló utcai buszmegálló és környezetére mikor kerül sor? Az egy, bocs., de hányinger!

  4. Balos szerint:

    Lassan, de biztosan emelkedünk: nemrég még hátulról a másodikok voltunk, az MSZP idején meg a legutolsók.

  5. Horváth János szerint:

    Balos!
    Ne visszafelé mutogass! Sorold a kurva nagy fejlesztéseket!

  6. SASE szerint:

    Horváth Jánost:A Húsz év alatt sem fejlesztettetek annyit, mint a mostani Fidesz vezetés!
    Ezt éppen fordítva kellene feltenni, hogy a libsikomcsi vezetést mit is csinált azon kívül, hogy itt hagyott egy csomó adósságot, ami mára már eltűnt? Ha nem tudod, nem olvasod a tájékoztatókat, ha nem látod a saját szemeddel, akkor kár is bármit felsorolni, mert te azt nem hiszed el!
    Kár a benzinért !
    Neked csak a lejáratáson jár az eszed, hogy visszajöhessenek a tolvajok, és a lúzerek !

  7. SASE szerint:

    Horváth Jánost:A Húsz év alatt sem fejlesztettetek annyit, mint a mostani Fidesz vezetés!
    Ezt éppen fordítva kellene feltenni, hogy a libsikomcsi vezetést mit is csinált azon kívül, hogy itt hagyott egy csomó adósságot, ami mára már eltűnt! Lerohasztott egy csomó mindent, gyilkoltak, eladtak mindent amit csak lehetett, a pénzt meg jutalmakra osztották szét maguk között. Na ez hiányzik nekik !
    Ha nem tudod, nem olvasod a tájékoztatókat, ha nem látod a saját szemeddel, akkor kár is bármit felsorolni, mert te azt nem hiszed el!
    Kár a benzinért !
    Neked csak a lejáratáson jár az eszed, hogy visszajöhessenek a tolvajok, és a lúzerek !

  8. SASE szerint:

    Kedves Horváth János!
    Nos azt írtad hogy egyes családokat támogat a FIDESZ!
    Nagy az igazságod, van itt egy bizonyíték nyilván ezt is kifogásolod !

    A CSALÁDBARÁT POLITIKÁNAK IS FONTOS PILLÉRE A MEGÚJULÓ HALLGATÓI KÖLCSÖN
    Csókás Adrienn
    Új lendületet kíván adni a hallgatói hitelezési rendszernek Magyar Péter, a Diákhitel Központ frissen kinevezett vezérigazgatója. Lapunknak kiemelte: szeretnék, ha változna a fiatalok szemlélete, és nem az eladósodást látnák a kedvezményes hitelezésben, hanem olyan extra támogatási lehetőséget, amit többek között lakhatásra vagy akár külföldi tanulmányokra is felhasználhatnak, hisz a diákhitel kedvező feltételeivel semmilyen más hitelkonstrukció nem tud versenyezni. Magyar Péter hangsúlyozta: nemcsak rekordalacsony (1,99 és 0 százalékos) kamatokkal segítik a hallgatókat, de gyermekvállalás esetén bizonyos feltételekkel akár a teljes tartozást is elengedik az édesanyáknak.
    Másfél ezer ügyfélnek a tartozása felét, 880 főnek pedig már a teljes hiteltartozását elengedtük, ami azt jelenti, hogy a kormány segítségével összességében több mint kétmilliárd forint terhet vettünk le a gyermekeket vállaló családok válláról – hangsúlyozta lapunknak a Diákhitel Központ egy hónapja hivatalba lépett új vezérigazgatója.
    Magyar Péter elmondta: a célzott kormányzati támogatásnak köszönhetően átvállalják az adósság 50 százalékát azoktól az édesanyáktól, akik 2018. január 1. után a második gyermeküket hozták világra, a harmadik gyermek születésekor pedig kérvényezhető a teljes tartozás jóváírása.

    Ennek köszönhetően tavaly óta a szabad felhasználású kölcsönből 2,155 milliárd forintot, a felsőoktatási képzési költségek fedezésére szolgáló ¬Diákhitel2-ből pedig több mint 21 millió forintnyi tartozást engedtek el, és elmondható, hogy a családi kedvezményekben részesülők száma folyamatosan emelkedik. Ha valakinek több hitele is van egyszerre, maga dönthet, hogy melyiknél veszi igénybe a könnyítést.
    További kedvezmény, hogy a leendő édesanyák esetében már a várandósság 90. napját követően (három évre) kérvényezhető a felvett hallgatói hitelek kamatmentessé tétele és a törlesztés felfüggesztése.
    – A Diákhitel Központ legfőbb küldetése továbbra is a társadalmi mobilitás elősegítése, ami annyit jelent, hogy minden magyar fiatal részesülhessen a felsőoktatás nyújtotta előnyökből, függetlenül a családi vagy más életkörülményeitől.
    Minden segítséget meg kell adni a diákoknak, hogy befejezhessék a tanulmányaikat és valóban piacképes, versenyképes tudást szerezzenek, ma ugyanis a beiratkozott hallgatók több mint 30 százaléka diploma nélkül, idő előtt hagyja el a felsőoktatást. Elsősorban anyagi okok miatt – emelte ki Magyar Péter, aki úgy látja, még mindig sokan félnek az esetleges törlesztési nehézségektől.
    – Benne van ugyan a köztudatban az első Orbán-kormány idején alapított Diákhitel Központ, de sokan nem tudják, hogy ezek a termékek mindenféle hitelbírálat nélkül felvehetők és bármikor, ingyenesen előtörleszthetők, sőt még a törlesztőrészlet mértékét is az ügyfél maga állítja be.
    Tapasztalataink szerint még a végzős középiskolások szüleinek többsége sincs igazán tisztában azzal, mennyire jó feltételekkel igényelhetők és milyen sokféleképpen használhatók fel a hallgatói hitelek. Pedig tény, hogy ezek a kondíciók minden más, ma elér-hető ¬piaci hitelnél előnyösebbek – állapította meg a vezérigazgató.
    Ismert, a szabad felhasználású kölcsön és a kormány döntése alapján október 1-jétől induló nyelvtanulási támogatás kamata 1,99 százalék, a Diákhitel2 pedig továbbra is kamatmentes.
    Ezzel szemben a piacon elérhető fogyasztási hitelek még mindig tíz, a folyószámlahitelek pedig húsz százalék felett kamatoznak.
    Magyar Péter szerint a hallgatói hitelek egyrészt azokon a fiatalokon segítenek, akik saját pénzből nem tudnák finanszírozni a tanulmányaikat, de érdemes azoknak is elgondolkod¬niuk a felvételen, akik képesek lennének ugyan fedezni a kiadásokat, azonban ezenfelül valami értékes pluszt szeretnének elsajátítani, amivel később előnybe kerülhetnek a munkaerőpiacon.
    Ők például külföldi tanulmányokat, informatikai eszközbeszerzéseket és adott esetben a lakhatást is fedezhetik ebből a pénzből. – Én magam a központ 2001-es indulásakor (még jóval magasabb kamatok mellett) vettem fel a diákhitelt, és ebből tudtam a Hamburgi Egyetem jogi karán tanulni, aminek később rengeteg pozitív hozadéka volt – fogalmazott Magyar Péter, aki kinevezése kapcsán azt is elmondta: a vezetőváltással új, fia¬talos lendületet kívántak adni a cégnek, és nem titkolt céljuk, hogy növelni tudják a magyar fiatalok pénzügyi tudatosságát, hiszen, „amit ismerünk, attól nem félünk”.
    A szabad felhasználású termék havi maximum 70 ezer forint értékben vehető fel 11 szemeszteren át. Az önköltséget fedező hitel mértéke nincs maximálva, minden esetben az adott képzési díjhoz igazodik.
    Az október 1-jétől elérhető nyelvtanulási támogatást pedig legfeljebb 500 ezer forint értékben igényelhetik a fiatalok. Utóbbit nemcsak az aktív hallgatók, hanem a már végzettek is felvehetik, és öt éven belül kell visszafizetniük. Attól a pillanattól, hogy az érintettek sikeres nyelvvizsgát tesznek, a felvett kölcsön kamatmentessé válik.
    Lényegében ez is szabad felhasználású hitel, hiszen nem kell külön igazolni, hogy az illető melyik nyelvtanárhoz, milyen nyelvtanfolyamra járt és hogyan szerezte meg a szükséges tudást. A nyelvtanulási támogatás csaknem 50 ezer fiatalnak nyújthat segítséget, ennyien vannak ugyanis, akik a hiányzó nyelvvizsga miatt nem kapják kézhez diplomájukat.
    A vezérigazgató lapunknak elmondta azt is, hogy a Diákhitel Központ kínálta támogatásokat eddig összesen 400 ezren vették igénybe, több mint 341 milliárd forint értékben. Csak tavaly 13 milliárdot folyósítottak.
    – A hiteleket típustól függően a fizetés 4-6 százalékával kell törleszteni, de a hallgatók ennél jellemzően magasabb értékeket állítanak be maguknak. 2010 óta összességében csökkenő tendencia látható az új szerződések számában, de ez részben demográfiai adatokkal magyarázható, részben azzal, hogy a tanulmányok mellett egyre többen állnak munkába, illetve egyre jobban élnek a családok (2016 óta a KSH adatai szerint több mint 30 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér), tehát kevésbé van szükség ilyen jellegű támogatásokra.
    Korábban a szabad felhasználású kölcsön volt a népszerűbb, ám tavaly már a kamatmentes képzési hitel dominált, amit az egy évvel korábbihoz képest 34 százalékkal többen vettek fel, és amivel a fizetős hallgatók negyede él. A diplomát szerző hallgatók átlagosan kevesebb mint hét év alatt törlesztik a hiteleiket, és a bedőlt hitelek aránya alig éri el az 1 százalékot – sorolta az adatokat Magyar Péter.
    Rámutatott továbbá arra is, hogy a felsőoktatásban eltöltött évek alapvetően határozzák meg a mai fiatalok várható karrierívét és így a teljes életüket. – Ahhoz, hogy a hallgató ebből az időszakból a lehető legtöbbet profitáljon, minden segítséget célszerű igénybe venni, és nem érdemes elpazarolni az energiákat arra, hogy nappali tagozatos hallgatóként valaki 6-8 órában (a vendéglátásban vagy a kereskedelemben) vállaljon munkát.
    Hazánk legnagyobb hatású vallás- és közoktatásügyi miniszterével egyetértve én is azt vallom, hogy Magyarország akkor lesz ismét nagy és versenyképes ország, ha sikerül gyarapítani a kiművelt emberfők számát.
    A legmagasabb arányban egyébként a közgazdászhallgatók igénylik a hallgatói hiteleket, és szerintem annál jobb reklám nem kell, mint hogy azok a fiatalok, akik a pénzügyekkel kívánnak hivatásszerűen foglalkozni, úgy érzik, hogy megéri a Diák¬hitel Központ termékeit igényelni – zárta szavait Magyar Péter.

  9. Dagobert bácsi szerint:

    Ki a franc olvas el ilyen hosszú hozzászólást? Még a fideszesek sem!

  10. Horváth János szerint:

    SASE!
    A fenti cikkben olvashatod, hogy mik az óriási fejlesztések. Szó se róla , ez is kell, de ez még
    bakfitty!
    Erre a hosszú propaganda anyagra mit lehet mondani?Olvasd el a nyilatkozó nevét, kikre
    hivatkozik és tisztul a kép.

  11. Nagyapó szerint:

    Horváth Jánosnak ismét igaza van. Tiszta a kép, az egész patkányozó baloldalon nincs közel ilyen jó közgazdász egy sem!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Lehet, hogy ő is csak társadalmi ösztöndíjjal tudott egyetemre kerülni, mert egyébként
    hülye volt!

  13. Nagyapó szerint:

    Horváth János igazi szoci. Mindig másról beszél. Szóval nem tud jelentős ellenzéki közgazdáról!

    Ha ismerné a szoci ösztöndíjrendszert – nem a foxi-maxiét – tudhatná, hogy a társadalmi ösztöndíj összege a tanulmányi átlagtól függött. Aki nem tudott, nem kapott pénzt!
    A 8 ált elvégzéséhez nem lehetett társadalmi ösztöndíjat kapni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    A szocit ismerem, kaptam szociális és tanulmányi ösztöndíjat, de egyenes ágon kerültem be,
    nem pedig vállalati szabadkártyával. A vállalatok ösztöndíjat a jó kádereknek adtak, mint
    például magának.

  15. Nagyapó szerint:

    Horváth János! Kétségeim támadtak végzettségét illetően. Ha járt volna egyetemre, tudhatná, hogy két ösztöndíjat, mint szociális és tanulmányi, nem lehetett egyszerre felvenni!
    A tanulmányi ösztöndíjat az előző félév tanulmányi eredménye alapján adták. 3-as átlagtól felfelé.Tehát előbb be kellett kerülni az egyetemre, majd félév után indulhatott az ösztöndíj!!
    Talán írja meg, mikor és melyik egyetemre járt, valamint ott hogyan folyt az ösztöndíj megadása?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Elnézést, hogy feltételeztem magában annyi észt, hogy nem kell külön minden pontot
    elmagyarázni! De tessék, szociálist az első félévtől, tanulmányit a másodiktól. A pofátlan
    kérdéseit ugorjuk át, mert a végén még a farkam méretére is kíváncsi lesz, az pedig már
    szexuális zaklatás.

  17. Johnny szerint:

    A hülye duma…
    Mindenütt mentek a lakásárak, csak itt nem a több játszótér miatt, mert azoktól maximum csökkenne. 🙂 Egyszerűen fel lettek verve az árak. A Majorban, vagy a Katona lerobbant házain, mi ér többet, mint más hasonszőrű épületeken? Nem is tudtam, hogy ekkora májerek vagytok, hogy már eddig ér a kezetek? 😀

Itt lehet hozzászólni !