Kampány és valóság: favágások és faültetések budapesti kerületekben

Csepel.hu

Budapesten Csepelen nő a legjobban a fák száma, itt ülteti a kerületi önkormányzat a legtöbb fát – a zuglói önkormányzatnál viszont negatív a mérleg

A Csepel.hu közérdekű adatigénylésekkel próbálta kideríteni, hogy egyes kerületeknek mennyire fontos a faállomány rendben tartása, pótlása és növelése. Tényszerűen, darabszámra nézve vizsgáltuk meg, hogy különböző pártállású polgármestereknél hogyan teljesül a 2019-es önkormányzati választás legfontosabb témáinak egyike. Kizárólag az önkormányzatok által felügyelt faállományt néztük, a fővárosi faültetések nem befolyásolják az eredményeket.

Amelyek egyszerre elkeserítőek, és adnak okot mégis optimizmusra. Elkeserítőek, mert a kampányban magukat leginkább környezetbarátnak beállító pártok vagy politikusaik kormányzó erőként megbuktak. Hatalomhoz jutva ők már nem foglalkoznak a környezet védelmével, faültetésekkel. Mégis van ok optimizmusra, mert a legjobb eredményeket elérő fideszes polgármesterek mellett van MSZP-s és független polgármester is, aki tudott jelesre vizsgázni. Az viszont egyértelműen kimondható, hogy Karácsony Gergely, Zugló MSZP-P-s polgármestere valamint Németh Angéla, a Demokratikus Koalíció XV. kerületi polgármester asszonya jobb, ha nem kampányolnak környezetvédelemmel, faültetésekkel, mert ezekben megbuktak.

Lássuk a számokat!

Karácsony Gergely mérlege negatív. 194 fával vágatott ki többet, mint amennyit ültetett. Ehhez képest az MSZP-P politikusa jelenleg is faültetéssel kampányol, csak most a fővárost hozná hasonló helyzetbe. 98 fájával Németh Angéla, a DK XV. kerületi polgármester asszonya se húzhatja ki magát. Bár ez pozitív szám, elődje, a fideszes László Tamás ültette 2010-2014 között a legtöbb új fát. Ezt onnan tudjuk, hogy 2016-ban Tenczer Gábor, az Index újságírója készített egy hasonló cikket.

Érdemes összehasonlítani a 2010-2015-ös, indexes adatokat a 2014-2019-es, általunk kikért adatokkal. Azt látjuk, hogy a XV. kerület éltanulóból lett sereghajtó a Demokratikus Koalíció polgármesterei alatt. Őket követi a legrosszabb eredmények között Szabados Ákos, az ex-MSZP-s pesterzsébeti polgármester. Az Index 2016-os cikke alapján ő picit javított a korábbi, akkor még negatív eredményén, ám büszkeségre most sem lehet oka a 133 fájával.

 

Faultetesek

Más a helyzet Soroksáron, amely a többihez képest kis kerület. Ennek ellenére 1888 fával növelte a faállományt a civil szervezet által indított Geiger Ferenc. A XIII. kerületi, MSZP-s Tóth József esetében a mérleg már 2880 új fa, bár a XV. kerület után ott vágták ki a legtöbbet. Csepel pedig egyértelműen a pozitív példa. A 2016-os indexes felmérésben is dobogós volt a XXI. kerület. A Németh Szilárd fideszes polgármestert követő, szintén fideszes Borbély Lénárd a vizsgált kerületek közül – de információink szerint egész Budapesten – a legtöbb új fát ültette.

Miért fontosak a fák?

A fák nem csak széppé teszik a közterületeket, és nem csak tisztítják a levegőt. Kánikulában jelentősen, több fokkal enyhítik a hőséget a pázsithoz, és még sokkal többel a fák nélküli terekhez, utakhoz képest. Városi környezetben ugyanakkor a faállomány fenntartása sok feladattal jár. Ápolni, locsolni kell, minőségét és életkorát pedig folyamatosan követni kell. A kiöregedett fák lombkoronája megritkul és az öreg fák veszélyt is jelenthetnek, mert kidőlésük súlyos anyagi kárral, emberek sérülésével, halálával járhat. Ezért városi környezetben a fák életciklusának derekán már gondoskodni kell a pótlásukról, majd idővel a kivágásukról is – ami ellen az önjelölt, hozzá nem értő környezetvédők és a politikusok sokszor élénken tiltakoznak.

Különösen igaz ez a kanadai nyárfákra és nyárfasorokra, amelyek Budapesten életciklusuk végén járnak. Sok közöttük a beteg, korhadt példány, melyek a gyakoribb nagy viharokban kidőlnek, darabjaik újabb károkat okozhatnak. Ezekre vonatkozott jobbikos kezdeményezésre a Fővárosi Közgyűlés 2017 augusztusában – 19 igen, 2 tartózkodás mellett – hozott döntése, hogy a fővárosi közterületeken 2025-ig kivágják a kanadai vattázó nyárfát. Ezt a döntést más kerületek, így Csepel önkormányzata is meghozta a saját területére vonatkozva. A döntést a Jobbik és az MSZP minden képviselője támogatta, a Fidesz-KDNP-ből, a Párbeszédből és az LMP-ből egy képviselő tartózkodott, a DK-ból pedig egy nemmel szavazott. Csepel azóta folyamatosan cseréli a kanadai nyárfákat, a döntést támogató MSZP pedig folyamatosan bírálja ezért az önkormányzatot.

Csepel.hu

11 hozzászólás “Kampány és valóság: favágások és faültetések budapesti kerületekben” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Nézzetek már szét az elültetett fasorokban! Egy csomó fa kipusztult, bármelyik telepítést is nézzük! Öntözni is kellene, nem csak ültetni! Ha egy csepp eszetek lenne, csak oda ültetnétek, ahol a magán telektulajdonos vállalja, hogy naponta egy-egy vödör vizet kivisz az utcán ültetett fák tányérjába! Az egyéb közterületeknél meg öntözzön a Városgazda! Ennek így nincs értelme! A Szabadkikötő úton miért nem pótolták a kipusztult fákat? A Daru-dombbal meg a környékével büszkélkedtetek, a legutóbbi rendezvényen volt alkalmam észre venni az elpusztult új telepítésű fákat!

    Mi van a fűkaszálással? A Piac parkolónál térdig ér a fű, nem telik kaszálásra a játszótér építés miatt? És a Hollandi úti futballpálya mellett a telken belül és a kerítésen kívül is térdig ér a fű! Csepelnek nincs gazdája?

  2. admin szerint:

    Karácsony, vagy Németh Angéla mivel ösztönöz, fejszével?

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Admin, remélem nem nekem írtad! Én azért írtam, hogy intézkedjetek, az adónkból rendes, tiszta Csepelt akarunk, nem kifogásokat!

  4. PU szerint:

    Valahogy nem tudok maradéktalanul boldog lenni attól, hogy a csepeli minden önkormányzatok legjobbika…

    Egyébként nem készült hasonló kimutatás az állami beruházások és imádott multijaink meg nemzeti oligarcháink építkezéseinek kertészeti következményeiről?

  5. Nagy János szerint:

    T. Csepel info !

    Mr.Gabee !

    Nagyon örülök a sok megvalósuló Csepelt szépítő beruházásnak, fejlesztésnek !
    Nagyon fontos azonban a korábbi fejlesztése, beruházások állagának megőrzése.
    Évek óta egyre romló állapotban van – Csepel egyik ékessége a Sétáló utca – lépcsőzete !!!
    a letört darabok a korábbi javításnál használt drót kilógása, a repedezett lépcső darabok NAGYON BALESETVESZÉLYESEK.
    Ezek javítás a balesetveszély elhárítás miatt szerintem sürgős lenne!
    Remélem az észrevételem eljut az illetékesekhez és gyorsan intézkednek !!

    Tisztelettel : Nagy János

  6. Mákosguba szerint:

    Csak közbiztonságilag lennétek már ennyire aktívak. Ja igaz, oda már többet kell tenni nem elég 1 aláírás egy papírra.

  7. Nagyapó szerint:

    Mákosguba! Szöveg helyett lépjen be a polgárőrségbe! Tegyen rendet!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Dagobert bácsi szerint:

    A Piacnál kaszáltak, most úgy néz ki a parkoló széle, mintha letaposták volna a térdig érő sárga füvet! Apropó, a Táncsics utcán is térdig ér a fű! A református templommal szemben még a repce is sárgán virágzik! Éljen a Borbély vezette tiszta, gazmentes Csepel! 😛

  9. Dagobert bácsi szerint:

    Ma a Popieluszko utcán jártam gyalog! Ott sincs több helyen a fű kaszálva, viszont van parlagfű dögivel! Éljen a Borbély vezette tiszta, gazmentes Csepel! 😛

  10. Johnny szerint:

    A Majorban a padok körül már 80(!) cm-es a disznóparaj! 😀
    Tegnap, az esőben a Telleren meg locsoltak, mer’aszonták nekija! 😛
    Viccwazze…

  11. lutria szerint:

    A Görgey Artúr téren is több facsemete régóta ki van pusztulva,cserére úgy látszik nincs pénz de legalább lettek új parkjelző táblák a tér sarkain valszeg jó drágán.
    Amúgy miért is lett ennyi fa ültetve Csepelen?Mert amiket kivágtak a Parlamentnél és máshol a belvárosban azok helyett a pótlást ide ültették több 10 km-re…

Itt lehet hozzászólni !