Strandfelújítás: elúszott a vállalkozó

Csepel.hu

A vállalkozó hibájának róható fel a csepeli strand nyitásának elmaradása, tudtuk meg a Csepeli Városgazda két műszaki ellenőrétől, akik úgy vélik, a felújítást végző cég valószínűleg túlvállalhatta magát a közel 500 milliós feladattal. Ezt jól jelzi, hogy 40 százalékos készültségi szintet sem tudták produkálni az előírt részhatáridőre, noha a bontásra és az építésre volt közel hat hónapjuk.

A tavalyi több száz milliós strandfelújítás után az idei évre az önkormányzat a leromlott állapotú öltözők, valamint a főbejárat teljes megújítását tűzte ki célul. A munkák elvégzésére közbeszerzést írtak ki. Az eljárást követően, 2018. december 7-én kötött szerződést a megrendelő, vagyis a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. az Intech Installációs Technológia Szerelő és Szolgáltató Kft.-vel. A cégnek a kivitelezés mellett a tervdokumentáció elkészítése is a feladata volt.

Késve indult a munka

A munkálatok azonban késve indultak. Megtudtuk, a decemberben aláírt szerződés ellenére az Intech Kft. csak februárban állt neki a bontási munkálatoknak, noha ahhoz engedély sem kellett. A kéthónapos csúszásra nem volt magyarázat, a tényleges építés az építési engedély megléte és a bontás után kezdődhet el.

Fontos tudni, hogy a munkákat egy szerződésmódosítással két részre bontották. Eredetileg a nyári és a téli üzemű épületek megújításával is 2019. május 31-re kellett volna elkészülnie a cégnek. Az Intech Kft. májusban jelezte, hogy szerződésmódosítást szeretne, mert nem végeznek időre a teljes tervezett munkákkal. A két fél így a nyári üzemű épületek kivitelezési munkáinak véghatáridejét 2019. június 15-re, a téli üzemű épület esetében pedig 2019. szeptember 20-ra módosította.

Folyamatos ellenőrzés

A beruházás során a Városgazda műszaki ellenőrei heti többször is, helyszíni bejárással ellenőrizték a munkálatokat. Az ellenőrök több alkalommal, e-mailben, emlékeztetőben is kérték a vállalkozót a munkák gyorsítására. Szükség is volt erre, hiszen kezdetben volt, hogy 4-6 munkással találkoztak az ellenőrök az építkezésen, ami szerintük egy ilyen volumenű beruházásnál nagyon kevés. Ezeken kívül módosított ütemtervet is kértek a cégtől arra vonatkozólag, hogy valóban el tud-e készülni határidőre a feladatokkal. Érdemi változás azonban nem történt. Majd a június 2-i megrendelői bejáráson is azt tapasztalták, hogy az Intech Kft., a határidőre vállalt munkák 40 százalékát továbbra sem érte el. Mindezt úgy, hogy a módosított, a nyári üzemű épületek építésre vonatkozó részhatáridőig már 2 hete sem volt a vállalkozónak. Ilyen körülmények között – Borbély Lénárd polgármester jelzésére – a Városgazdánál megvizsgálták az összes körülményt, és azok alapján az azonnali hatályú felmondás mellett döntöttek.

Mikor kaphatott volna pénzt a vállalkozó?

Fontos itt megjegyezni, hogy a 40 százalék elérése az Intech Kft.-nek azért lett volna nélkülözhetetlen, mert így – a szerződés alapján – az első részszámláját állíthatta volna ki a teljesítésről, ezzel nem kevés pénzhez juthatott volna. A vállalkozó több alkalommal jelezte számlázási igényét, azonban erre csak 40 százalékos készültség elérését követően van lehetősége a szerződés szerint. Mindannyiszor megállapították, hogy a teljesítés nem érte el a 40 százalékot, ezért részszámláját nem nyújthatta be.

A két műszaki ellenőr végül hozzátette, elképzelhető, hogy a vállalkozó nem jól szervezhette a munkát, a májusi csapadékos időjárás sem lehet magyarázat ilyen fokú késésre. Ekkorra ugyanis olyan készültségi fokot ért el a beruházás, hogy belső szakipari munkákat lehetett volna végezni, illetőleg a vállalkozó – az ütemterv megtartása és a munka megfelelő megszervezése estén – a szerződést teljesíthette volna.

Persze a cég hibája a csepelieket korántsem vigasztalja. Az viszont gyógyír lehet, hogy tudomásunk szerint június végén, július elején egy erőteljesen csökkentett jegyárral kinyithat a strand, és noha az öltözőket – ideiglenesen – kulturált konténerek helyettesítik majd, a medencék mindenképp üzemelni fognak.

Csepel.hu

 

44 hozzászólás “Strandfelújítás: elúszott a vállalkozó” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Volt ennek a cégnek valami értékelhető referenciája? Jóval aláigért a többi pályázónak? Másra gondolni sem merek!

  2. v39endre szerint:

    ADMIN ! A polgármester Úr sokat rontott a választási esélyein ! Az újságban még azt nyilatkozta, hogy megszerzi annak lehetőségét, hogy mérsékelt áron lehessen strandolni.
    Vagy a medencék is szét vannak túrva ? És ez miért csak most, nyár elején jött elő ? Egyébként gyerek-medence nincs a közelben sehol !
    GYORS INTÉZKEDÉSRE VAN SZÜKSÉG !

  3. örge rocker szerint:

    A polgármester már az ittas vezetésekor megbukott.
    De ez egy “következmények nélküli ország”.
    Ezért nem szavazok az önkormányzati választásokon Csepelen, ekkora erkölcsi nullát (Pacal kegyeltjét, de Pacalt sem) vagyok hajlandó támogatni, inkább szavazok Bús Balázsra.
    Ennyi, Hölgyek és Urak!

  4. 1olvasó szerint:

    Nálam is elrontotta a választási esélyeit, széttúrt stranddal, parkokon árnyékban semmi pad. Pedig kezdtem kedvelni.

  5. Bhu szerint:

    Bukta. A 20. közparkkal nem lehet kinyomni meg a csepeli prolik szemet sem (beleertve magamat is).
    Irodaházak, hidak, forgalom csökkentés, Csepelrol kulturált kijutást lehetőségét teremtsek meg, ha fejlődést akarnak a kerületben. (Gerincut, Corvin-csomópont, Gubacsi-híd, Budafokkal-Soroksarral kapcsolat, Csepel Művek fejlesztése.
    Nem idiota szobrok kiszorasa, meg a Kiralyerdobe vonzása a szomszéd kerületek összes csaladosanak. Nekik is vannak negatív extern hatasaik, amikhez viszont hatástanulmány kellett volna, de ‘az pedig itt ugye nem lesz.’

  6. örge rocker szerint:

    Az új csepeli híd tervét elfogadták, csaxolok…
    Érdekes, Gyuszi bácsi nem próbálkozott vele a Demszky érában….
    A Csepel Műveken egyet lehet fejleszteni: úgy, ahogyan van, eldózerolni ezt a rozsdaövezetet.

  7. PU szerint:

    v39endre! olvasni kellene!
    Az utolsó mondat: “Az viszont gyógyír lehet, hogy tudomásunk szerint június végén, július elején egy erőteljesen csökkentett jegyárral kinyithat a strand, és noha az öltözőket – ideiglenesen – kulturált konténerek helyettesítik majd, a medencék mindenképp üzemelni fognak.”

    Nem szándékozom védelmembe venni a polgármester urat, de azzal nem őt kéne vádolni, ami nem az ő sara, sem azt követelni rajta, amit a fővároson és a kormányzaton kéne.
    Egyébként pedig feltenném az alapkérdést: kit óhajtanak helyette? A régit?
    (A kíválatról nem tehetek…)

  8. Tündér Ilona szerint:

    Az nem lehetett egy gazdasági zseni aki egy 2018-ban 77 milliós árbevételű cégre bízott egy 390 milliós munkát.
    Mire számított, nem lehet mindenki egy Mészáros Lőrinc.

    ui:
    amennyiben rossz cégadatot néztem akkor elnézést

  9. Tündér Ilona szerint:

    Mindenesetre sajnálom, hogy így alakult mert mindkét fél szívni fog, valamint a strand látogatói is.

    A szocik meg ne tapsikoljanak ők még eddig sem jutottak volna.

  10. keménylegény szerint:

    Soha nem fog kiderülni, miért kaphatta meg az érintett vállalkozó a munkát.

  11. Lili Züllig szerint:

    Ha nagyon akarnék strandra menni, de a csepeli még nincs nyitva, akkor körbenézek google.com Budapest strandjain, és irány a másik strand. Jövőre tuti szép lesz.

    Amúgy mi van ha ez direkt így lett alakítva, hogy csússzon a … mindenki mindennel?

  12. PU szerint:

    Hoppá. Akkor kivel állt szerződésben a cég, ha nem az önkormányzattal?

  13. csak úgy ... szerint:

    SS18-00109_Intech Kft. Vállalkozási szerződés 1sz. módosítása

    https://dokumentumtar.csepel.hu/?f=819

    Csepeli Városgazda …

  14. Nagyapó szerint:

    Milyen érdekes, a csepeli ellenzék a vállalkozónak drukkol, aki nem teljesítette a szerződésben felvállalt munkát. Szeretnék – megszokásból – ha az el nem végzett munkáért az önkori fizetne! Ez az elmúlt rezsimnél volt így.

    Hogyan történt a cég kiválasztás? Közbeszerzéssel, ahol ők vállalták a tervezést, építést a legjobb paraméterekkel. Hogyan kellett volna másképpen dönteni? Túlvállalták magukat, a villanyszerelők jó szakemberek, de más szakmákban gyengék (a cég főtevékenysége 4321 Villanyszerelés).

    Egy beruházásnál vezetni kell az építési naplót, amit az ellenőrökkel szignáltatni kell. Ebből látható a készültség foka, ami nem éri el a szerződés szerinti 40 %-ot!!
    Kényszerből és hogy a strand megnyíljon, a Városgazda vette át a beruházás irányítását.
    Sőt a polgármester úr úgy döntött, hogy a jegyárakat csökkentik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. csak úgy ... szerint:

    Amikor megbízták, gondolom már akkor is tudták – (a cég főtevékenysége 4321 Villanyszerelés).
    Úgy hallottam, hogy a birkózó csarnok kivitelezője – Jánosik és Társai Kft. pedig – 8121. Általános épülettakarítás.

  16. Tsepeli szerint:

    Május 31re vállalták, kaptak halasztást, az sem volt elég, mit rinyálnak még? Végezze el amit elvállalt vagy menjen el alkalmazottnak. Letolhatta az árat hogy elvigye a munkát a korrekt áron vállalók elől, takarodjon a p. csába.

  17. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ne beszéljen marhaságokat! Senki sem szurkol a vállalkozónak, sokkal inkább vagyunk
    kíváncsiak arra, hogy melyik nagymellényű faroknak köszönhetjük a kialakult helyzetet.
    Normális megbízó referenciák alapján leellenőrzi a pályázót, s akkor elkerülhető, hogy
    kazánkovács jelentkezzen nőgyógyásznak, bár tudom, nálunk a műkörmösök is értenek
    mindenhez.
    A műszaki ellenőrnek nem csak szignálnia kell az építési naplót, felel a terv szerinti kivite-
    lezésért /minőségben, tartalomban, időben/. Egy 4 hónapos munkánál már az első hónap
    után látható, hogy lesz-e csúszás, erről a megbízót haladéktalanul értesíteni kell. Megtörtént?
    Ebben az esetben szerintem az az igazi hunyó, aki hagyta idáig fajulni a dolgokat.
    Ide vezet, ha kóklerek akarnak vezetni!

  18. Nagyapó szerint:

    csak úgy …! Akkor részletesebben. Fő tevékenységük villanyszerelés. Ez nem gond, de azt jelzi, hogy a munkák zömét alvállalkozókkal végezteti. Semmi gond, csak valószínűleg itt buktak el.
    A Jedliknél hasonlóan a cég főtevékenysége más, de ennek ellenére meg tudják szervezni a munkát.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  19. Dagobert bácsi szerint:

    Aki a szerződést kötötte, az a felelős! Találtak egy fideszes villanyszerelőt, vagy éppen valamelyik fideszes nagyfőnök ajánlotta a sógorát, a csókosát, a haverját! Kellő kapacitás nélkül hülyeség valakivel szerződni, mert az alvállalkozók éppen oda mennek dolgozni, ahol pillanatnyilag a legjobban fizetnek! S mind tudjuk, munkaerő hiány van! Talán a csepeli fideszesek és a holdudvar megcsinálhatnák kommunista szombat keretében, hogy ne égjen Borbély!

  20. Nagyapó szerint:

    Véleményem szerint Horváth János ír marhaságot, mert:
    – nagymellényű farok az, aki nem a vállalkozásnál keresi a kialakult helyzet okát, hanem megpróbálja az önkorira kenni,
    – normális megbízó elvégzi a kötelező közbeszerzési eljárást, ahogy megtörtént,
    – kazánkovács, vagy műkörmös is lehet cégvezető (különösen ha a szoci hazudozókkal szemben a műkörmösnek agráregyetemi végzettsége is van)
    – a műszaki ellenőr, ahogy neve mondja ellenőriz, ellenőrzi az ELVÉGZETT munkát és annak minőségét. Ne jósol, nem szólhat bele a cég munkájába. Miután a műszaki ellenőrök jól végezték munkájukat, a szerződést az Önkormányzat felmondta, nem fizet a csepeliek pénzéből,
    – látható, hogy hová vezet, ha egy cég munkájának becsődöléséből kóklerek akarnak ellenséges hangulatot teremteni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi! Most nem Titót a láncos kutyát kell szidni. Itt a csepeliek pénzéről van szó.
    Kicsit elmaradt, legalább néhány brossurával, mert mostanában a közbeszerzés dívik, így a szoci időkben megszokott csókos megbízása nem megy.
    Úgy tudom, hogy egy szerződést minimum két fél írja alá. Kire gondolt?
    Borbély polgármester Úr jól döntött, hogy a munka befejezését csepeli hatáskörbe vonta, így ha késve is, de megnyílhat a strand.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ha maga az ész a Fidesznél, akkor részvétem!

  23. Johnny szerint:

    Nyilván a legolcsóbb vállalkozás lett kiválasztva, a faszán körülírt, mindent magában foglaló műszaki tartalom mellett!
    Így szoktak a kicsik állami beruházáshoz jutni, majd az alvállalkozóval alkodoznak, akik ha beleúnnak, hogy nincs lé, megszívatják a főválallkozót, helyesen…
    Azért egy project előtt nagy kaland átíratni a tevékenységi köröket, igaz van, vagy 40.000,- Ft? 🙂 Na, ha erre nem tellik látszatként, egyiknél sem, akkor mit lehet elvárni?

  24. Putyi szerint:

    Ennél a közbeszerzésnél a legolcsóbb ajánlatot kellett elfogadni. Különben mutyiról ugatna az ellenzék. Így másról ugat 😊

  25. Tündér Ilona szerint:

    Nagyapó!

    Közbeszerzésnél meg lehet adni feltételeket, többek között azt is, hogy mekkora árbevétellel rendelkező cég indulhat el egy tenderen, tapasztalatból mondom.
    Gondolom olvasta amit leírtam:

    Az nem lehetett egy gazdasági zseni aki egy 2018-ban 77 milliós árbevételű cégre bízott egy 390 milliós munkát.

    Gondolom, ha maga építene egy 100 milliós családi házat azt nem bízná olyan cégre, aki az előző évben csak két sufnit eszkábált össze.

    Miután nagyon felizgatná magát egyáltalán nem vagyok kárörvendő, mert át tudom érezni az Önkormányzat és a Vállalkozó problémáját is.
    Egy biztos ebből hosszú pereskedés lehet.

  26. Johnny szerint:

    Putyi!
    Ez így összefüggésében netto faszság, amit leírtál. 😉

  27. Dagobert bácsi szerint:

    Nagyapó meg a többi hozzászóló! A lakosságot érdekli egyáltalán, hogy miért nincs kész a strand, s hogy ki a hibás, Szerintem nem! Engem sem érdekel! Miért kellett egyáltalán elbontani a régi bejáratot, s a retro öltözőket? Ha Borbélynak nincs ez az eszement ötlete, május 1. vagy 8. óta vígan strandolhatna a csepeli lakosság!

    Az meg külön kérdés, miért kellett az északi kabinsort lebarmolni? Azt elég lett volna elbontani, ha kész lettek volna az öltözők, addig lehetett volna azokban átöltözni! Ész, hová mész?

  28. PU szerint:

    Attól tartok, H. J. most nem írt egészen marhaságot… De hát, ezt, ugyebár, már a Jóisten se fogja kideríteni. Sose tudja.

  29. PU szerint:

    Tudja esetleg valaki, hogy ez a “közbeszerzés”nevű gumizubbony mire jó? (Nem elvileg, hanem a gyakorlatban.)

  30. PU szerint:

    Dagobert! A lakosságot nagy általánosságban sosem érdekli, miért nincs kész valami, miért barmolták el az életét. Csak ítél. Akár Borbély úr a polgármester, akár te. Erre jó lesz emlékezned.

  31. Nagyapó szerint:

    A közbeszerzés egy nagyon jó fegyver volt ’90 után az ország további kirablására. Miután a honi cégek tönkre mentek, tönkre tették őket, a közbeszerzéseknél kikötéseket tettek. Pl. autóbusztenderen csak olyan cég indulhatott, amely legalább évi 1000 buszt gyártott. Magyar cég kicsukva. De összes nagy beruházás így ment. Persze ezek jó berendezések, csak közben a magyar ipar nem fejlődhet.
    Újabban ez a közbeszerzés egy védőköpeny a támadások ellen. Mivel szinte minden közbeszerzést megtámadnak, ezért azok elhúzódnak. Közpénzből történő beruházást így kevesen vállalnak (L. Bp. kerületeit. Erzsébeten történt valami?).
    Nézzük Csepelt. Itt is közbeszerzéssel dőlnek el a beruházások, mégis mennyi alaptalan, lejárató támadást kapnak, de azért fejlődik kerületünk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. keménylegény szerint:

    Nagyapó szerint alaptalan, lejárató támadásról van szó.
    Majd kiderül.

  33. Johnny szerint:

    Na, az öreg… 😀
    A “LEDkirály” mellett tudott indulni más?
    A földfelszíni digitális műsorszórásért tudott indulni más?
    Na most hagyj engem a 3,14csába… 😛

  34. XY szerint:

    Eleve későn lett elindítva ez az egész, de pont ezért lehetett jó pénzt kérni érte

    Tudtommal a Werner hozta ide ezt is, az tuti hogy a 18. kerben is nyertek munkát és tudjuk a két kerület közötti összefonódásokat….

  35. csak úgy ... szerint:

    Úgy tűnik, nem jött össze a mutyi.

  36. Nagyapó szerint:

    Johnny végre igazat adok. Menjen a a “3,14csába…” (írhatta volna ∏csába!)!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  37. Dagobert bácsi szerint:

    PU írta: “Akár Borbély úr a polgármester, akár te. Erre jó lesz emlékezned.”

    Hm, erre nem is gondoltam, hogy én is lehetnék polgármester! 😉

  38. Dagobert bácsi szerint:

    Meg azt is írta, amit én: “A lakosságot nagy általánosságban sosem érdekli, miért nincs kész valami, miért barmolták el az életét. Csak ítél.”

    Ennyire egyszerű, a nép fejével kell gondolkodni! Az meg megy, ha az ember a nép egyszerű gyermeke, mint én! 😉 Persze nem kell annyira egyszerűnek lenni, mint a faék bonyolultságú Németh Szilárd! 😀

  39. Dagobert bácsi szerint:

    Ki mint él, úgy ítél! Ezért támogatom a néphatalmat! A népnek mindig igaza van, akárkit zavar el vagy ver agyon!

  40. Dagobert bácsi szerint:

    Hogy lehet az, hogy ez a bűntanya (Csepelinfó) nem emlékezik meg Nagy Imre és társai újratemetésének 30. évfordulójáról?

    Talán azért mert a rablófőnök (Orbán Viktor) akkor alapozta meg a hatalmát? Követelte a szovjet csapatok kivonását, HOLOTT AZOK MÁR RÉG CSOMAGOLTAK! Elintézte George Bush és Mihail Gorbacsov Reykjavíkban! Az MSZMP-párttitkár apa KISZ-titkár fia nagyot akart mondani, mintha az ő szavára takarodott volna el a szovjet hadsereg a rengeteg tankjával és atomrakétáival! Azóta is nagyot mond, hazudik, “ne azt nézzék mit mondok, hanem hogy mit teszek!” Amit tesz az még rosszabb! Kimentek a szovjetek, bejöttek az oroszok, Putyinnal az élen! A nép jobb életet akart, megfosztották a vagyonától, rabszolgát, jobbágyot csináltak belőlük az új földesurak, élén Orbán királlyal!

  41. csepelikerdezo szerint:

    Nagyapó,
    A műszaki ellenőr nem csak az elvégzett munkát ellenőrzi, hanem a kivitelező által leadott műszaki ütemtervet is folyamatosan figyeli, és ha ott elmaradást tapasztal, azonnal jeleznie kell a megrendelő felé, hogy a kivitelező késedelmbe esett, valamint fel kell szólítania a vállalkozót, hogy nagyobb erőforrásokat biztosítson a kivitelezéshez.
    Tudom miről beszélek, ez a munkám többek között, illetve FIDIC mérnöki feladatok… Ez utóbbit tudja, hogy mi?

  42. csepelikerdezo szerint:

    https://dokumentumtar.csepel.hu/letoltes.php?d_id=19383
    Nah ebben benne van, hogy május 6.-án tűnt fel a műszaki ellenőrnek, hogy ez nem lesz meg határidőre.
    Az már más kérdés, hogy a kivitelezés egy részére összesen 2 hónap állt rendelkezésére a kivitelezőnek. Azt, hogy mi és milyen mértékben lett kész, azt nem állapíthatja meg egyik fél sem, azt majd egy “független” személynek kell megállíptania.
    A váratlan bejárásra varásnap, mise időben került sor, persze, hogy senki sem dolgozott :mrgreen:
    Barokkos túlzás, hogy Bacher Gabriella a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.nél betöltött állása alapján műszaki ellenőr lehetne, mivel minden teljesítésnél a műszaki ellenőrnek függetlennek kell lennie. Ez itt és így nem valósul meg, ez így összeférhetetlen.

  43. Dagobert bácsi szerint:

    Érdekes ember ez a Werner, Németh csinált belőle Városgazda igazgatót. Majd 2014-ben meghosszabbította a megbízatását 2019. őszéig. Borbély meg kirúgta a HUNÉP pervesztés miatt. Most meg Borbély megbízottjaként felügyelte a strandfelújítást. Ha szarul meg a felújítás, miért van itt Werner?

Itt lehet hozzászólni !