Csúcshoz közelít az EP-részvétel, és ez a Fidesznek jó

Index, Valasztas.hu, Csepel.info

Németh Szilárd a második szavazó volt vasárnap reggel Királyerdőben – csak a lánya előzte meg

Többen mennek szavazni, mint eddig bármikor EP-választáson. A nap végére jó eséllyel a 40%-ot is átlépi a választási részvétel. A Fidesz örülhet egyelőre, mert a hagyományosan jobbos körzetekben aktívabbak a választók. Az 5% körül táncoló LMP és Momentum pedig szoronghat.

Nem kell nagy merészség arra fogadni, hogy a 2019-es magyarországi európai parlamenti választáson 40% felett lesz a részvételi arány. Az eddig közölt adatok szerint az aktivitás minden eddigit felülmúl:

Délután 3-kor 30,52 százalékos részvételt mértek

A várható 40 százalékos részvétel persze elmarad a parlamenti választásokon látott aktivitástól, mégis mutatja, hogy a választók egy része ezúttal kiemelt fontosságúnak tartja a voksolást.

A pártok közül pedig leginkább a Fidesz adott komoly tétet a választóinak. Orbán Viktor egyenesen arról beszélt, hogy a keresztény civilizáció léte a tét, illetve az, hogy ezen a napsütéses vasárnapon dől el szerinte, hogy Európa bevándorlókontinens lesz és elveszik, vagy sem.

A Fidesz hívei az eddigi részvételi adatok alapján jól rezonáltak erre az üzenetre, és a részletesebb adatokat böngészve kijelenthetjük, hogy a kormánypártnak jól sikerül a mozgósítás.

Magasabb részvétel a jobbos településeken

Elég megnéznünk néhány olyan települést, ahol rendre elsöprő fideszes győzelem szokott születni a korábbi választásokon (13 órás adatok).

  • Budapest 12. kerület 32,3%
  • Hódmezővásárhely 31,3%
  • Körmend 27,05%
  • Csorna 26,16%
  • Zalaegerszeg 26,45%
  • Győr 26,17%

Ebben fővárosi, illetve kisebb és nagyobb települési adatok is szerepelnek, és mint látható, a 24,01%-ot szépen felülmúlja a részvétel. Hódmezővásárhelyt ugyan az ellenzéki Márki-Zay Péter vezeti, de a tavalyi parlamenti választáson láttuk, hogy mégiscsak fideszes városként érdemes elkönyvelnünk.

Beszédes, hogy a legfideszesebb választókerületben, Csornán 26,16% volt délután egy órakor a részvétel, pedig egy kisváros lakóit hagyományosan nehéz rávenni egy EP-választásra.

Nem kiemelkedő a részvétel a balos terepeken

Nézzük a másik oldalt. Van ugyanis bár város és kerület, amelyben az ellenzék meg tudta őrizni eddig a pozícióit, és inkább ellenzéki támogatottságúnak számítanak (13 órás adatok).

  • Budapest 13. kerület 27,71%
  • Budapest 14. kerület 29,82%
  • Salgótarján 25,64%
  • Szeged 25,03%
  • Ajka 23,94%

Látható, hogy az egyik balos Veszprém megyei kisváros, Ajka az országos átlagot se tudja hozni. A két, baloldali polgármester által vezetett megyei jogú város (Szeged, Botka László és Salgótarján, Fekete Zsolt) pedig éppen csak meghaladja az országos átlagot. A budapesti kerületek jobban teljesítenek, de itt hagyományosan magasabb szokott lenni a részvétel, és kérdés, mennyire tudja ellensúlyozni a máshonnan hiányzó adatokat.

Érdemes azt is megnézni, hogy mely megyékben a legmagasabb a részvétel. Itt Pest, Veszprém, Csongrád és Vas megye vezet (25-24%-os aránnyal), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplém megyében 20% körüli adatokat látunk; Szabolcs megyében 19,39% ment el szavazni eddig.

Budapesten hagyományosa a legmagasabb a részvétel, de nem lépi át a 30 százalékot (29,06%, 381 628 fő), ami a Fidesznek jó hír, ugyanis a fővárosban valamivel gyengébb szokott lenni a kormánypárti szereplés. (Öt éve a mostaninál arányaiban nagyobb volt a különbség az országos és a fővárosi részvétel között, délután egykor előbbi 15,9 százalék, utóbbi 21,11 százalék volt).

Meglehet a 14 mandátum a Fidesznek?

A 40 százalék feletti részvétel tehát a Fidesznek jó hír lehet, és ezzel párhuzamosan elég rossz hír azoknak a kisebb pártoknak, amelyeket 5% körül mértek a közvélemény-kutató cégek. A Momentumnak és az LMP-nek ugyanis éppen az lenne az érdeke, hogy a kevesebb szavazója nagyobb arányt képviseljen az összes választó között.

MÁRPEDIG HA NŐ A RÉSZVÉTEL, ÉRTELEMSZERŰEN EMELKEDIK AZ 5%-OS KÜSZÖB HATÁRA.

Egy 40 százalékos részvétele például az azt jelentené, hogy nagyjából 160-170 000 szavazat kell ahhoz, hogy egy párt elérje az 5%-os küszöböt. (Öt éve az LMP az alacsonyabb részvételnek köszönhetően 116 904 szavazattal jutott 5,04%-kal mandátumhoz).

Elképzelhető tehát, hogy éppen a magasabb részvétel lesz az LMP és/vagy a Momentum veszte, ami a Fidesznek azért jó hír, mert egy-egy párt kiesése több EP-mandátumot eredményezhet a Fidesznek. Vagyis ha valóban beigazolódik, hogy a Fidesz mozgósította nagy arányban a választóit, és a magasabb részvételi adatok a kisebb pártok kiesését eredményezi, nem kizárt, hogy a 14 mandátum is meglesz a Fidesznek (szélsőségesebb esetben a 15 is).

De persze van még pár óra a hétórás zárásig, és nem kizárt, hogy a nagyobb városok, főleg Budapest belehúz, és úgy emelkedik a részvétel – elsősorban az ellenzéki aktivitás miatt –, hogy ez ellensúlyozza majd az országos Fidesz-tarolást. A magas budapesti részvétel eddig rendre bejuttatott kisebb pártokat az EP-be (emlékezzünk, korábban az SZDSZ-t, legutóbb az Együttöt és alig ezer szavazattal az LMP-t). Kérdés, hogy most mennyire lesz kiemelkedő végül a budapesti részvétel, és persze hogy Budapesten a Fidesz vagy az ellenzék tudott-e jobban mozgósítani.

Forrás: Index, Valasztas.hu

 

15 hozzászólás “Csúcshoz közelít az EP-részvétel, és ez a Fidesznek jó” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Nem tudtam volna aludni, ha nem látom!

  2. Johnny szerint:

    Ez arról szólt, hogy mennyi másodosztályú “politikus” megy ki Brüsszelbe, ingyenélni, zsíros 7.000,- €-s juttatásért, kéglivel és teljes ellátással. 😛

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Hirtelen azt hittem, Németh Szilárd a harmadik feleségével van a képen! Nagyon jó hogy odaírtátok, hogy a lánya volt a másik szavazó!

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Sehol senki? Mindenki alszik?

    Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel! 😀

    Alul olvasható a tegnapi jóslásom, ahhoz képest a Fidesz rosszabbul szerepelt, s csak 13 mandátumot szerzett!

    Csepelen a választást 58.52/41.48 % arányban az ellenzék nyerte! A Fidesz ezzel az eredménnyel könnyen elvesztheti az őszi választást! A DK helyet cserélt az MSZP-vel, a Momentum a Jobbikkal! Majd ők eldöntik maguk között, kiket jelölnek KÖZÖSEN a Fidesz ellen!

    Országosan a Fidesz épp hogy hozta a papírformát, holott a migránsok miatt olyanok is rászavaztak, akik ősszel nem fognak! Orbán megbukott, 2022-ben nem indulhat eséllyel a miniszterelnökségért! Még pedig azért nem, mert valószínűleg női jelölt, Dobrev Klárával kellene versenyeznie! Azt ő nem fogja megkockáztatni, hogy egy nő buktassa ki, inkább beül Áder mandátumának lejárta után a köztársasági elnöki székbe! Jegyezzétek, ezt jósolom 2022-re! Amúgy meg Orbánt úgy is kivágják az Európai Néppártból!

    http://csepel.info/?p=69263#comment-399038
    “Korrupt csepeli szoci ácsingózik európai forrásokra”
    Dagobert bácsi szerint:
    2019. május 26., vasárnap – 15:18
    Admin, itt senki sem akar bevándorlókat, aki az ellenzéki pártokra szavaz, az sem akar bevándorlókat, csak meg akarja leckéztetni a Fideszt és Orbánt! Ez akkor is így van, ha akár 14 mandátumot is szerez a Fidesz a 21-ből! Ha annyi lesz, azt a megfélemlített öregeknek köszönheti, akik azt a nyomorúságos kis nyugdíjukat féltik a migránsoktól, amit ez a tolvaj kormány hajlandó nekik fizetni!
    Délelőtt voltam szavazni, fiatalt egyet sem láttam, középkorúakat kb. annyit amennyi a Fidesz szavazója, az öregek meg özönlöttek szavazni! S nem azért mert szeretik a Fideszt, vagy Orbánt! Sőt jó részük utálja, megveti, de szeretik a hazájukat, s azt szeretnék megmenteni! Még azon az áron is, hogy a tolvaj diktátorra szavaznak! Én ezért nem vetem meg őket! Nekik nincs más lehetőségük. Az aktívaknak meg majd lesz! Orbán bukása után, amihez minden egyes nap közelebb hoz bennünket, a felelősöknek nem lesz érdemes megvárni a végkifejletet, köpönyegfordítással próbálkozni meg főleg nem! Mi sem felejtünk!

  5. Qqriq szerint:

    Most írom le a véleményemet, mivel már véget ért a szavazás. Ugye a kiskölyök maga döntött úgy, hogy egy kampányfotó kedvéért felkel hajnalban, kiöltözik és elkíséri apucit szavazni? Mégis mit akar mutatni ez a kép? Egy ennyire fiatal gyereket valóban érdekel a politika? És saját elhatározása volt, hogy szerepelni szeretne? Számomra ordít a képről az atyai presszió megnyilvánulása, ahogyan a kisfia vállára teszi a kezét és azt mondja, “Fogd meg te is a borítékot fiacskám és mosolyogjál szépen a lencsébe!” Szóval szerintem illett volna kitakarni a gyerek arcát, kedves csepel.info

  6. Dagobert bácsi szerint:

    Az ebadta kölyke, akkor is politikus lesz, ha nem akar!

    Lehet hogy nem akar szerepelni, normális dolog! Nem baj hogy nem takarták ki, legalább látják az emberek, ez a Bendegúz nem az a Bendegúz (a Királyerdei Művelődési Ház előtt,) amelyet bronzba öntött az udvari szobrász !

  7. csak úgy ... szerint:

    Én is csak a kisfiút sajnálom. Korán kellett kelnie, szépen ünneplőbe öltözni, mint locsoláskor, pedig még alhatott volna. De hol van a feleség? Van?

  8. PU szerint:

    Dagobert! Nem tudna egyszer – csak egyszer – véletlenül saját magával foglalkozni az ellenzék? Kizárólag csak a Fideszért bírtok aggódni? Szerintem a választókat egyáltalán nem ez érdekli (talán csak azok találtak benne jobb híján valami gyorsan múló megkönnyebbülésre, akik Ferenc páter családjára tettek lila dühükben). Miből gondoljátok, hogy ha a Fidesznek valamitől rosszabb – tululu -, attól nektek egy körömfeketényit is javul bármi?

  9. Johnny szerint:

    Ez az ember a csepeliek által meg sem lett egyéniben, már másodszorra szavazva. Mit pózol itt? 😉

  10. Jobban szerint:

    Johnny, sokan szavaztunk rá, örülünk, hogy továbbra is segít Csepel fejlődésében…balliberáliséktól hiába vártuk, várjuk….
    Ezen kívül, amennyiben nem értesült volna róla országos funkciót tölt be…
    2010-ig kisebb megbízással is címlapon szerepeltek az akkori vezető politikusok.
    Sőt, tovább megyek Dr. Szabó Szabolcs személyi kultuszt idéző módon fényképét közszemlére teszi, felveszi a fizetését a képviselői munkájáért, de Csepelért semmit sem tesz. Most, per pillanat melyik pártnak a tagja?

  11. Dagobert bácsi szerint:

    csak úgy …! “De hol van a feleség? Van?”

    Gondolom, a másodikra gondolt! De kérdezhette volna az elsőt is!

    Ezért hittem azt a fényképre pillantva elsőre, hogy a harmadik feleséggel van! Szerencsére kiderült, az a lánya!

  12. Horváth János szerint:

    Ez inkább a személyi kultusz!

  13. Dagobert bácsi szerint:

    Hát bizony hasonlít Rákosi elvtársra, csak nem búzamezőben morzsolgatja a kalászokat!

  14. Dagobert bácsi szerint:

    Hej legények, szép a lány, de ki akarná apósnak Némethet? 😉

Itt lehet hozzászólni !