Vádat emeltek az Alstom-ügyben, korrupt baloldali politikus azonban nincs az érintettek között

Pesti Srácok

Gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy ember ellen a Fővárosi Törvényszéken az Alstom-ügyként ismert eljárásban – közölte a PestiSrácok.hu-val a vádhatóság vezetője.

Keresztes Imre beszámolója szerint az érintettek közül kettő magyar, egy osztrák, egy pedig amerikai állampolgár. A terheltek egyike sem közszereplő, így megússzák a felelősségre vonást azok az egykori politikai döntéshozók, akik az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt zajló korrupciós bűncselekmény tényleges haszonélvezői lehettek.

A Legfőbb Ügyészség által 2016 szeptemberében ügyészi nyomozási hatáskörbe vont és az eljárás további folytatására a KNYF-et kijelölő bűnügyben a nyomozást 2011 januárjában rendelték el, a vizsgálatot addig a rendőrség folytatta. Az OLAF  a több mint négy évig tartó vizsgálata után 2016 novemberében tette meg ajánlását, amelyet egyebek mellett a Magyarországon akkor már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta.

A KNYF az Alstom-metrókocsik szállítási szerződései ügyében korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozást, míg a hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt az M4-es metró egyéb szerződéseivel kapcsolatban elrendelt nyomozást az Alstom cég szerződéseire vonatkozó rész elkülönítése után két esztendeje áttette a Fővárosi Főügyészségre.

A vádirati tényállás lényege szerint a francia Alstom cég megvádolt vezető tisztségviselője a BKV által az M2-es és M4-es metróvonalakat érintő járműbeszerzésre 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban az Alstom vezette konzorcium győzelme érdekében a közbeszerzési eljárás eredményét befolyásolni képes ismeretlen személyt vagy személyeket milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg.

A jogtalan előny 2007 és 2009 években történt átadása céljából az Alstom pénzügyi forrásából három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek, a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek több mint nyolcmillió eurót fizettek ki. A vezető tisztségviselő korrupciós cselekményéhez társai a fiktív szerződések megkötésében, a fiktív tanácsadók bevonásában való közreműködésükkel nyújtottak segítséget. Az ügyészség hat embert hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mindannyian szabadlábon védekeznek, két személy esetében elkülönítésre, majd felfüggesztésre került az eljárás.

A vádlottak között két magyar mellett egy osztrák és egy amerikai állampolgár is van. Mint arról nemrég a PestiSrácok.hu is beszámolt, a terheltek egyike sem közszereplő, azaz jó eséllyel megúszták a felelősségre vonást azok az egykori politikai döntéshozók, akik az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt zajló korrupciós bűncselekmény tényleges haszonélvezői lehettek.

Forrás: Pesti Srácok

5 hozzászólás “Vádat emeltek az Alstom-ügyben, korrupt baloldali politikus azonban nincs az érintettek között” bejegyzésre

  1. keménylegény szerint:

    Vajúdtak a hegyek és egeret szültek?

    Természetesen a bugris vádaskodók képén most sem ég le a bőr.
    Az erkölcsi nívójukba belefér.

  2. pl szerint:

    Most korrupt jobboldali politikus sincs köztük… Ez kisebb csoda, mivel statisztikailag, jóval többen vannak

  3. Johnny szerint:

    Tehát:
    – vagy szarul nyomoztak
    – vagy kurva ügyesek voltak
    – vagy kurvára nem loptak semmit

  4. PU szerint:

    Ugyan! Mikor nem úszták meg a felelősségre vonást az egykori politikai döntéshozók?…

  5. Jobban szerint:

    “Puzsér Róbert seftelő, program nélküli pozícióhajhásznak nevezte Karácsonyt és a “régi baloldalt” (PS-videó!)”
    https://pestisracok.hu/puzser-robert-seftelo-program-nelkuli-poziciohajhasznak-nevezte-karacsonyt-es-a-regi-baloldalt-ps-video/

Itt lehet hozzászólni !