Kevesebb politikus lesz Csepelen

csepel.hu

Bangóné Borbély Ildikó, szocialista országgyűlési képviselő, a csepeli MSZP elnöke nemrég egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csepel lakossága egyetlen esztendő leforgása alatt 3400 fővel csökkent, ez pedig bizonyára azért van, mert valahol rejtélyes módon eltűnnek a szavazók, akik szerinte csak ellenzékiek lehetnek.

Kiderült, csúnyán elszámolta magát. Több lap is megírta, az atlatszo.hu pedig ki is derítette, hogy a csepeli szocialisták elnöke egyszerűen összekeverte az adatbázisokat.

A politikus a KSH adataiból indult ki, eszerint 2018 januárjában 76 182 fő lakott a kerületben, 2019. januárban a csepeli választási iroda viszont már csak 72 759 embert regisztrált. A több mint 3000-es különbség innen adódik. Csakhogy a KSH adatai helyett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számai a döntőek. Ugyanis ha valakinek lakóhelye és csepeli tartózkodási helye is van, a KSH a tartózkodási helyén számítja be, az NVI pedig a lakóhelyén. Ez az eltérés oka. A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján egyébként 75 053 fő lakott a kerületben, míg 2019. január 1-jén 72 759 embernek volt lakcímkártyája. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423- mal, ahogy azt Bangóné hangoztatta. A lakosságszám csökkenésének azért van jelentősége a helyi szocialistáknál, mert a törvények szerint a jegyző az egyéni választókörzeteket a lakosságszám tükrében alakítja ki. Mivel csökkent a lakosság, így 20 helyett 17 önkormányzat képviselő lesz ősztől a csepeli képviselő-testületben, ez pedig a hírek szerint rosszul jött a jövőbeni pozíciókat egymást között már most osztogató ellenzéknek. A csepelieknek viszont örömteli lehet a hír, mivel kevesebb pénzbe kerülnek így a politikusok.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !