Áthelyezik a buszpályaudvart, megújul Csepel belvárosa

csepel.hu

Március elején tárgyalta a csepeli Tervtanács az új BKV-pályaudvar terveit, miszerint a Szent Imre téri autóbusz- pályaudvart – Borbély Lénárd javaslatára – áthelyezik a Volán-buszok Vermes Miklós utcai végállomásához. A beruházásról Gyulai István főépítészt kérdeztük.

A buszpályaudvar új helyszínének kijelölését településszerkezeti és közlekedési szakági szempontból egy alapos elemzőmunka előzte meg a Főépítészi Iroda, a Városfejlesztési Kft., a tervező Főmterv, és a BKK együttműködésében. Helyszínként a HÉV-végállomás környéke is felvetődött, viszont ezt elvetették, mert a kerület teljes hálózatának megváltoztatásával járt volna.

„Az új helyszín kiválasztása során szempont volt, hogy a kerület központjához, HÉVmegállóhoz és P+R parkolóhoz is közel legyen. Ezeknek a feltételeknek a Teller Ede út és a Vermes Miklós utca kereszteződése kitűnően megfelel” – mondta a főépítész. Hozzátette, a fővárosnak jelezték a P+R parkolói igényt a buszpályaudvarral szemközti ipari területen, de ennek megvalósítása nem a kerület feladata. „Tekintettel arra, hogy a II. Rákóczi Ferenc utca városias beépítése még nem történt meg, elképzelhetőnek tartom, hogy a tömb saroktelkén egy szabadon álló épület jelenjen meg a pályaudvar lefedésére. A csarnok jelleg a Csepel Művek közelben lévő szerkezeteihez illeszkedik, különösen annak rácsos tartószerkezetű kialakítása. A zöld oszlop jelszerű eleme a tervnek, és ökologikus szemléletet tükröz. A környezetvédelemre és a zöldfelület kialakítására nagy hangsúlyt fektetnek a tervezés során” – mondta Gyulai István.

A Volán-buszok végállomása továbbra is a Vermes Miklós utcánál lesz. A tervek szerint az új buszpályaudvaron maximum negyed óráig állnak majd a buszok, a hosszabb ideig parkoló járművek pedig átkerülnek a Teller Ede út melletti területre, a Karácsony Sándor utca vonalától délre.

A buszpályaudvar áthelyezésével megnyílik a lehetőség a Szent Imre tér komplex, térfaltól térfalig terjedő rehabilitációjára. Az új főbb funkciók az alábbiak lennének: kulturális (pl. zenepavilon), szakrális (pl. emlékmű), rekreációs (pl. játszótér) vagy teraszos vendéglátóhelyek, pihenőpark jelentős zöldfelülettel. Felmerült a mélygarázs építése is, amelyet egyelőre csak lehetőségként vesznek számba. A tervezést a lakossággal partnerségben bonyolítják le. A beruházás a pályázati, illetve fővárosi és önkormányzati források rendelkezésre állása esetén, 2020-21- ben indulhat el.

Lass Gábor

csepel.hu

9 hozzászólás “Áthelyezik a buszpályaudvart, megújul Csepel belvárosa” bejegyzésre

  1. Nondroid szerint:

    Csepelen már nem járnak BKV buszok. A VT-Arriva járművei szolgálják ki a csepelieket. A 38-as buszcsaládot pedig a Volánbusz üzemelteti.

  2. Johnny szerint:

    Ez nem a polgi ötlete, mert nem volt róla szó, hanem többen itt írtuk a fórumon! 🙂
    De ott van a legjobb helyen.

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Ez baromság! Első a csepeli emberek kényelme! Sok terv volt már a buszpályaudvar áthelyezésére, szerencsére egyik sem valósult meg! Hajdan a buszok külön-külön helyeken álltak meg a Szent Imre tér környékén, s az emberek rohangáltak mint a mérgezett egér, hogy elérjék a buszukat! Szoci időkben volt terv a buszpályaudvar lent, pláza fent koncepcióra is, mind a jelenlegi helyen, mind a Szövetség ABC helyén!

    A mostani terv beszorítaná a buszpályaudvart a HÉV és a Teller Ede út közé, meg ráadásul lámpás kereszteződésekkel a HÉV-átjáróknál fenntartaná a buszforgalmat! Úgy látszik a csepeliek ideje és türelme nem számít! De igen kedves polgármester úr! Elfogy az idő, az Önöké, mert elfogy a csepeliek türelme is, ha ezt a marhaságot megvalósítják! Jobban tette volna, ha államigazgatás helyett pszichológiát vagy várostervezést tanult volna, legalább bukása esetére lenne valami használható foglalkozása!

  4. PU szerint:

    Johnny! Egyetértésem. Így jó.
    De az ugyanakkor mégiscsak polgármesteri erény az, ha a lakosság értelmes véleménye meghallgattatik.
    (Dagobert bácsi természetesen hivatalból tiltakozik, hogy nem az ő előszobájába kerül minden csepeli csomópont. – Pedig megérdemelné, hogy egyszer kipróbálja rajta a jósors.)

  5. Horváth János szerint:

    Ha elolvasod a fenti cikket, az van leírva, hogy ki mindenki vizsgálta a lehetőségeket, de ott
    a csepeli emberek véleménye nincs jelezve. Ergo, lószart sem érdekli az emberek elképzelése
    a polgármestert. S ha tovább olvasod, beígértek egy P+R -t, ami egyébként nem az ő hatás-
    körük, hasonlóságot a lerobbant CSM épületek rácsostartóival, bár ha lesz P+R, akkor a
    rácsostartók rohadt messze kerülnek. Annyi az egész, hogy jön a választás, ígérni kell!

  6. csak úgy ... szerint:

    A P+R remek lesz, a gerincút folytatása nélkül! A II. Rákóczi F. járhatatlan lesz.

  7. Johnny szerint:

    Főleg, ha lezárják a mikjósi felhajtót! 😉

  8. telepi szerint:

    Gerincút folytatása???

  9. lutria szerint:

    Elég érdekes hogy akkor erre a hátralévő 2-3 évre pont most építettek a buszvégállomásra,asszem a 79-es busz állóhelyéhez egy esővédő tetőt a várakozóknak…

    Amúgy ezek szerint kihajítják a pár éve felújított és megnyílt Aldit,kisajátítanak több kertes házat és a szintén pár éve felújított kormányhivatali épületet is ledózerolják?

Itt lehet hozzászólni !