Közösen tenni Csepelért

csepel.hu

Elkötelezett csepeli polgárokból álló társaság ült össze néhány napja egy baráti beszélgetésre, hogy megvitassák a kerület elmúlt tíz évét, s arról is beszéljenek, hogyan fejlődhet tovább Csepel. Meghívták Borbély Lénárd polgármestert is, hogy megismerjék az elképzeléseit a kerület jövőjét illetően. A beszélgetés során felvetődött a közbiztonság kérdése, az útépítések, a parkolás és a Kis-Duna-part ügye, valamint a Csepeli Gyermeksziget Program is.

A társaság tagjai között olyan illusztris neveket találunk, mint Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, dr. Siklósy Ferenc, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versics Judit és Klinghammer István akadémikus, professzor. A résztvevők nemcsak a tervekre voltak kíváncsiak, hanem olyan konkrét elképzelésekkel is előálltak, amelyek az itt élők életminőségét javítják.

Közbiztonság, új parkok

Elsőként a közbiztonság kérdése merült fel. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően Csepel a budapesti kerületek között a harmadik legbiztonságosabb kerületté vált. A résztvevők felvetették, hogy több térfigyelő kamerát szeretnének, a polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: kihelyezésük folyamatos, nemrég például csak az illegális szemetelők elleni fellépés jegyében négy kamerát raktak ki. Ezenkívül tervben van a rendszámfelismerő kamerarendszer megújítása, bővítése. Szóba kerültek a kerületi út- és járdaépítések, amelyek folytatása kardinális kérdés. (A témáról részletesen a 2. oldalon olvashatnak.) Klinghammer István, a beszélgetés moderátora a csepeli családokat, gyerekeket érintő jövőbeni tervekről kérdezett. A tájékoztatás szerint 2020-tól elindul az iskolák felújítása. Egy vadonatúj családi kert, a Rákóczi-kert kerül átadásra április közepén. Pihenőfunkciót lát majd el ugyanakkor a Brenner Jánosról elnevezett park, amelyet – a tervek szerint – június közepén adnak át. Téma volt a Tamariska-dombon lévő gázcseretelep ügye. Kiderült, az épületet az önkormányzat megvásárolta, az ingatlant a felújítás után a csepeli cserkészek kapják meg használatra.

Parkolóhelyek

Kérdés volt a Szent Imre téri buszpályaudvar sorsa, amit a résztvevők egyöntetűen megoldásra váró feladatnak tekintettek. Az álláspontok szerint a terület sokkal értékesebb a jelenlegi funkciójánál. A parkolóhelyek hiánya is felmerült. Ennek kapcsán a társaság tagjai felvetették, hogy érdemes lenne megfontolni a nem kerületi lakosoknak a fizetős parkolás bevezetését, miközben a csepeli autósoknak nem kellene fizetni ezért. A polgármester hozzátette, az egész fővárost, így Csepelt is érinti a parkolóhelyek hiányának problémája. Egyre több az autó, amit a kerületi adatok is jól mutatnak: Csepelen 2010-ben 16 ezer gépjármű volt nyilvántartva, 2018-ban már harmincezer.

Fejlesztések a Kis-Duna-parton

A résztvevők a kerület ügyei közül fontosnak tartják a Kis-Duna-part megóvását, ezzel kapcsolatban érdeklődtek a volt napközis tábor területén zajló beruházásról. A tájékoztatás szerint egy modern, XXI. századi tábor épül a terület egyik felén, a másikon a Magyar Labdarúgó Szövetséggel építenek közösen egy műfüves focipályát. Az itt megtörtént fakivágásokkal kapcsolatban hamar világossá vált, hogy öreg fákról van szó, amelyeket állapotuk miatt kellett kivágni. Csepelen ugyanakkor fontos a zöldterületek védelme. Az önkormányzat nagyszabású faültetési programját jól jellemzi, hogy a tervek szerint több mint kétezer fát ültetnek el Csepelen 2020-ig. Mint kiderült, sehol ennyit fát nem ültetnek a fővárosban. Zárszóként a társaság tagjai egyetértettek abban, hogy Csepelnek nem szabad kiárusítani a vagyonát, ingatlanjait. Ezért is fontos, hogy megismerjék a polgármester elképzeléseit a kerület jövőjét illetően. „Azt a politikust támogatjuk, aki Csepelnek jót akar, és azt jól csinálja” – hangsúlyozta a találkozó végén Klinghammer István.

TK

csepel.hu

3 hozzászólás “Közösen tenni Csepelért” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Röhej, az akadémikusok tudni akarják a nem akadémikus polgármester terveit Csepelt illetően! A hajdani képesítésnélküli napközis nevelő terveit nem akarták tudni? Eltelt 9 év, most akarják hitegetni a csepeli polgárokat, mert jön az önkormányzati választás? 9 évig hagyták hogy szobrokra, Lidl-keresztekre, sportlétesítményekre költsék a közpénzt, amiből a csepeli lakosoknak semmi hasznuk nem volt? Most akarnak a lakosságnak is hasznos beruházásokat beígérni? Uraim, Önök csak álmodozzanak tovább, remélem a Fidesz hajója elmegy Csepelről! Sára akadémikus úr külön megéri a pénzét! Németh Szilárd címertervezőjeként ült a Munkásotthon kuratóriumában, tudott mindenről, de nem volt hajlandó Németh Szilárdnak megmondani, szálljon le a Munkásotthonról! Ott van neki a másik négy művelődési ház, érje be azzal! Azoknak is joguk van a művelődéshez, akik Csepelen nem a Fideszre szavaznak! Hát uraim, Önök, az úgynevezett keresztény értelmiség elárulták a csepeli népet, üveggyöngyökért, üres fideszes hazugságokért!

  2. keménylegény szerint:

    Remélem, Csepel nem kapcsolódik a fővárosi kaotikus, gátlástalan ( gondoljunk csak arra, hogy a késedelmes fizetéseknél a banki kamat hány százszorosát hajtják be) és egyes kerületekben meglehetősen korrupt ( nem világos, hogy mi lesz a bevételekkel) fizető parkolási rendszeréhez.

  3. PU szerint:

    keménylegény!
    csak ne adj ötleteket!…

Itt lehet hozzászólni !