Újra megnyílt a lórévi Zichy-kápolna

MTI, Metropol

Több éves szünet után újra megnyílt a lórévi Zichy-kápolna, amelyet annak idején az 1848-as forradalom alatt hazaárulás vádjával kivégzett gróf Zichy Ödön emlékére emelt a család.

A neogótikus, romantikus stílusú, műemléki védettségű kápolnában mostantól havonta egyszer szentmisét tartanak, és egy állandó kiállítást is berendeztek, amely a forradalom idejéből és a falu helytörténetéről mutat be dokumentumokat – mondta Alexov Lyubomír, a Pest megyei település polgármestere szerdán az MTI-nek.

Az építmény keletkezésének előzményeihez tartozik, hogy Zichy Ödön grófot, a forradalom és szabadságharc egyetlen főrangú áldozatát 1848. szeptember 30-án ezen a helyen akasztották fel. A halálos ítéletet a statáriális bíróság döntése alapján Görgey Artúr írta alá, aki ebben az időben őrnagyként Csepel-sziget parancsnoka volt. A grófnak azért kellett meghalnia, mert a vád szerint ellenséges iratokat találtak nála, és mert nem értesítette a horvát sereg közeledtéről a magyar honvédséget.

Az ítélet a korabeli közvéleményben nagy vihart kavart, sokan ellenezték, a forradalom radikális hívei egyetértettek vele, mások úgy vélték, Görgey ezzel a tettével kívánta felhívni magára a figyelmet. A kápolnát tíz évvel a gróf halála után építették meg, és 2000-ben újították fel, ekkor az ólomüvegablakokat és a tetőt kicserélték. Sokáig elhagyatottan állt, mert az idős plébános halála után nem volt, aki gondozza, most viszont az önkormányzat a ráckevei római katolikus egyházközséggel közösen helyrehozatta és megegyeztek a működtetéséről.

A különleges épület várhatóan megélénkíti Lórév idegenforgalmát. A turizmus fellendítése érdekében az önkormányzat egy dunai csónakkikötőt és mellé kempinget építtetett. A 300 lelkes falu egyébként Pest megye legkisebb lélekszámú községe, a lakók többsége – az országban itt egyedül – a szerb kisebbséghez tartozik.

metropol.hu

6 hozzászólás “Újra megnyílt a lórévi Zichy-kápolna” bejegyzésre

  1. bolemann lajos szerint:

    Egy hazaáruló emlékére építetett, egy kerti budinál alig nagyobb és alig szebb kápolna fogja fellendíteni a turizmust?
    Kiknek lesz ez zarándok helye? A Jelasics fanklubnak?

  2. vermes szerint:

    Sokszor jártam arra bringával és mindig láttam ezt a kápolnát. Soha nem tudtam róla, hogy miféle épület ez… Most már tudom: egy hazaárulóé. Valami Kádár 0.1. 🙁

  3. Vátesz szerint:

    A hazát árulók is hazaárulók, legfeljebb egy téglát érdemelnének, nem kápolnát. De azt jó magasról.

  4. nagyapó szerint:

    Nagyon illetlen lehazaárulózni egy embert, azért, amit nem tett. Akit hazaárulásért – bírósági tárgyalás nélkül – akasztottak fel, az Zichy Eugén (Jenő) gróf volt. Hm, ismerős? Viszont utána megtámadták a közeli Zichy kastélyt, kirabolták, valamint elvitték gyémántgyüjteményüket.
    Aki a kápolnát építtette az volt Zichy Ödön.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. nagyapó tanítója szerint:

    Re: nagyapó szerint:
    2009. október 21., szerda – 12:45

    Zichy Jenő gróf 1837-ben született. Aligha akaszthatták fel hazaárulásért.
    A kápolna igenis a hazaáruló Zichy Ödön gróf (meghalt 1948-ban) emlékére épült még 1858-ban.
    Gr. Zichy Jenő 1906-ban halt meg.

    Nincs ebben semmi különleges. A katolikus főpapság (2 fő kivételével) végig hű maradt a Habsburgokhoz. Így kaphatott a szabadságharc leverése után egy hazaáruló emlékkápolnát. A kápolna építése idején a Kossuth-kormány által szintén hazaárulóvá nyilvánított Scitovszky János volt az esztergomi érsek.

    Hogy aztán ki az aki hazudik, azt ítélje meg mindenki maga.

  6. Dd szerint:

    Azt mondjátok hazaáruló volt. Ez nagyon relatív dolog, mivel az uralkodó mellett állók szemében azok voltak a haza- és felségárulók, akik fellázadtak a törvényes uralkodójuk ellen… Görgey – aki kivégeztette Zichy grófot – később szintén hazaárulónak lett titulálva, mivel letette a fegyvert. A kápolna a magyar történelem egy szeletét mutatja be, szép építmény és egy ember tragédiájára emlékeztet…

Itt lehet hozzászólni !